• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM V. SONUÇ VE ÖNERĠLER

5.2. Öneriler

AraĢtırmamızın sonuçlarına göre öğretmen ve öğrenci görüĢlerini dikkate alarak birtakım önerilerde bulunulmuĢtur.

Ortaöğretim 12.sınıf ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi dersini iĢleyen tarih öğretmenlerinin Türkiye‟nin Avrupa birliğine üyelik süreci konusundaki görüĢlerini değerlendirdiğimizde; Tarih öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğunun AB ile ilgili olumlu bir imaja sahip olduklarını görüyoruz. Bu nedenle ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi kitabında Avrupa birliğine sadece üye olmamız açısından değil; komĢusu olduğumuz ve hatta coğrafyası içinde bulunduğumuz Avrupa‟daki dengeleri anlamak ve dünya siyasetinin dengelerini de kavramak için Avrupa vatandaĢlığı ve farklı kültürlerle ilgili konulara daha geniĢ kapsamlarda yer verilmelidir.

Tarih öğretmenlerinin ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi kitabında AB ile ilgili yeterince bilgi verilmediği konusunda hem fikir olduklarını görüyoruz. Bu nedenle öğrencilerin de Avrupa Birliği ile ilgili daha fazla bilgi edinmelerini sağlamak gerekmektedir, görülüyor ki öğrenciler de bu konuda yeterli düzeyde bilgi sahibi değillerdir.

Tarih öğretim programı ve tarih ders kitapları Avrupa birliğine uyumu kolaylaĢtıracak Ģekilde düzenlenebilir ve yalnızca Avrupa birliği ile ilgili konuları içeren seçmeli bir ders ortaöğretim programlarına konulabilinir.

Tarih öğretmenleri için bu konuda seminerler düzenlenmelidir. Tarih öğretmenleri Avrupa birliği konusunu iĢlerken yalnızca ders kitabına bağlı kalmamalı, farklı kaynaklardan da yararlanıp derse bu konudaki farklı bakıĢ açılarını taĢımalı ve öğrenciyi konu üzerinde objektif düĢünmeye sevk etmelidir.

Öğretmen ve öğrencilerin Türkiye‟nin AB‟ye üye olmasını istediklerini ve bunu ülkenin var olan ekonomik durumunun daha iyi hale geleceği ve vatandaĢlarımızın daha iyi yaĢam

105

standardı yakalayacağı nedenlerine dayandırdıkları görülmektedir. Diğer taraftan öğretmen ve öğrencilerin çoğunluğunun AB ile ilgili olumlu imajlara sahip olduğu görülmektedir.

Türkiye AB‟ye üye olabilecek mi sorusuyla ilgili öğrencilerin kararsız; öğretmenlerin ise olmama ihtimalinin yüksek olduğunu düĢündükleri görülüyor buradan yola çıkarak öğretmen ve öğrencilerin ülkemizin yeterlilikleri ile ilgili çoğunlukla olumsuz imajlar barındırdıklarını görüyoruz, bu durumun ülkemiz açısından kaygı vericidir. Ülkemizin çağdaĢ tarihteki ekonomik, siyasal,sosyal durumunu öğrencilerin daha iyi kavraması için ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi dersinin kapsamı daha da geniĢletilerek tüm 12. sınıflara zorunlu ders olarak verilmelidir.

Ayrıca öğrencilerin ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi kitabında AB ile ilgili yeterli bilgi verilmediğini düĢündükleri halde AB ile ilgili olumlu imajların çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Bu nedenlerden dolayı ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi kitabında AB konusunun kapsamı daha çok geniĢletilerek öğrencilerin daha bilinçli ve objektif karar vermeleri sağlanabilir ve bunun etkisiyle AB ile ilgili birbirinden farklı orijinal imajlar elde edilebilinir.

106

KAYNAKLAR

Ab Yolunda Türkiye‟den Beklentiler. (2003). Görüş Dergisi (Özel Sayı), Ġstanbul.

Aktekin, S.& Öztürk, M. (Ed.) (2009) Çok Kültürlü Bir Avrupa İçin Tarih ve Sosyal Bilgiler Eğitimi. Ankara: Harf Eğitim Yayıncılığı.

Akyürek, R. (2005). Kurumsal İletişim Yönetimi. EskiĢehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Akyüz, Y. (2001). Türk Eğitim Tarihi. Ġstanbul: Alfa Yayınları.

Aslan, A. & Cengiz, K. Avrupa Birliğinin Eğitim Politikalarının Sosyal Bilgiler Dersinin Genel Amaçlarına Etkisi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, (24:3), 227-244.

Aslan, A. C. & Gökkaya, K. (2004). “Avrupa Birliğinin Eğitim Politikalarının Sosyal Bilgiler Dersinin Genel Amaçlarına Etkisi”, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(3), 227-244.

Aslan, E. (1998), Çağdaş Tarih Öğretiminin Yeri ve Sorunları. Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Atatürk Ġlkeleri ve Ġnkılap Tarihi Enstitüsü, Ġzmir.

Aslan, E. (2006). Neden Tarih Öğretiyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 20, 162-173.

Aslan, E. (2006). Neden Tarih Öğretiyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 20; 162-173.

Ata, B. (1998), Tarih Öğretmenlerinin Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersinin Öğretimine İlişkin Görüşlerinin Çeşitli Değişkenler (Kıdem, Mezuniyet, Okul Türü ve Cinsiyet) Açısından İncelenmesi (Konya Örneği), Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Ata, B. (2000). Ġsmail Hakkı Baltacıoğlu ve Tarih Öğretimi. Türk Kültürü, (450). 590 - 601.

Ata, B. (2000). Tarih öğretiminde Bir Araç Olarak Tarihi Romanlar. Türk Yurdu, (153- 154), 158 - 166.

Bakan, Ö. (2005). Kurumsal İmaj. Konya: Tablet Kitabevi.

Balmer, J. M. T. & Greyser, S.A. (2003). Revealing the Corporation: Perspectives on Identity, Image, Reputation, Corporate Branding and Corporate-level Marketing.

107

Corporate Reputation Review. 11 Aralık 2013 tarihinde

http://books.google.com.tr/books?id=MsdKjzkhn8C&q=image#v=snippet&q=image &f=false sayfasından edinilmiĢtir.

Barzun, J. & Graff, H. F. (2010). Modern Araştırmacı (Fato Dilber. Çev.). Ġstanbul: Kırmızı Yayınları.

Bayramoğlu, V. (2007). Sağlık İşletmeleri İçin Kurumsal İmajın Temel Belirleyicileri: Zonguldak Örneği. Yüksek Lisans Tezi, ZKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak. Bilim, Y. (1998). Türkiye’de Çağdaş Eğitim Tarihi (1734-1876). EskiĢehir: Anadolu

Üniversitesi Yayınları.

Cicioğlu, H. (1982). Türkiye Cumhuriyetinde İlk Ve Orta Öğretim (Tarihsel Gelişim). Ankara: Anakara Üniversitesi Basımevi.

Çakır, Ö. (2002): Profesyonel Yaşamda Kişisel İmaj ve Sosyal Yaşam Etiketi. Ġstanbul: Yapı Kredi Yay.

Çapa, M. (2002). Cumhuriyet‟in Ġlk Yıllarında Tarih Öğretimi. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi. 29-30, 39-55.

Çapa, M. (2004). Türkiye‟de 1930 Öncesi Tarih Öğretimi. Toplumsal Tarih Dergisi, (129). 80–87.

Demircioğlu, Ġ. H. (2006a). Lise Öğrencilerinin Tarih Dersinin Amaçlarına Yönelik GörüĢleri, Gazi Üniversitesi Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, (2). 153–164.

Demircioğlu, Ġ. H. (2006b). Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye‟de Tarih Öğretiminin Genel Amaçlarının KarĢılaĢtırmalı Bir Değerlendirmesi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16 (2), 133-146.

Demircioğlu, Ġ. H. (2010a). Tarih Öğretiminde Öğrenci Merkezli YaklaĢımlar, Ankara: Anı Yayıncılık,

Demircioğlu, Ġ. H. (2010b). Tarih Öğretiminin Amaçları, Mustafa Safran (Ed.), Tarih Nasıl Öğretilir. Ġstanbul: Yeni Ġnsan Yayınevi.

Demircioğlu, Ġ. H. (2011). Tarih Öğretmenlerinin Dokuzuncu Sınıf Tarih Ders Kitabındaki Görseller Hakkındaki Görüşleri, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.

108

Demirel, Ö. & KIROĞLU, K.,(2005). Konu Alanı Ders Kitabı İncelemesi. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Demirel, Ö. (2000). KarĢılaĢtırmalı Eğitim. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Dilek, D. (2007). Tarih Derslerinde Öğrenme Ve Düşünce Gelişimi. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Duman, T. Avrupa Birliği Eğitim Programları “Leonardo Da Vinci Program. Millî Eğitim Dergisi, 150, 77-78.

Ekiz, D. (2003), Eğitimde AraĢtırma Yöntem ve Metotlarına GiriĢ, Nitel, Nicel ve EleĢtirel Kuram Metodolojileri. Ankara: Anı Yayıncılık.

Erden, M. (2007). Sosyal Bilgiler Öğretimi. Ankara: Alkım Yayınları.

Erdoğan, B. Z., Develioğlu, K., Gönüllüoğlu, S. V. & Özkaya, H.(2006). Kurumsal Ġmajın ġirketin Farklı PaydaĢları Tarafından AlgılanıĢı Üzerine Bir AraĢtırma. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15, 55-76.

Fombrun, C. J. (1996). Reputation: Realizing Value from the Corporate İmage. Messachusetts: Harvard Business Press.

Gemlik, N. & Sığrı, Ü. (2007). Kurum Ġmajı Analizi ve Bir Belediye Üzerindeki Uygulamanın Değerlendirilmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6( 11). 267-282.

Gürbüz, S. (2008). Yönetici, Öğretmen ve Velilere Göre Ankara İli Özel ve Kamu İlköğretim Okullarının Kurumsal İmajı. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Gürson, P. (2007). “Ġmaj ve Türkiye‟nin Algılanması”, Yeni Düşünceler Dergisi, 1, 27-33.

Güzelcik, E. (1999). Küreselleşme ve İşletmelerde Değişen Kurum İmajı. Ġstanbul: Sistem Yayıncılık.

Kabapınar, Y. (2008). Kredili Sistem ve Lise Tarih Kitapları, S. Özbaran (Ed.), Tarih Öğretimi ve Ders Kitapları, Ġstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.

Karahocagil, S. (2003, Mart). Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarına Türkiye’nin Katılımı İle İlgili Çalışmalar. Avrupa Birliği ve Eğitim Sempozyumuna sunulmuĢ bildiri. Ankara Üniversitesi, Ankara.

109

Karasar, N. (2002). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel.

Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kaya, R. (2009). Tarih Öğretiminin Amaçları. M. Demirel - Ġ. Turan (Ed.), Tarih Öğretim Yöntemleri, Ankara: Nobel.

Kırpık, G. & Oruç, ġ. (2006), Tedrisat Mecmuasından Uygulama Okulunda Yapılmış Ders Örnekleri, Ankara: Gazi Kitapevi.

Köstüklü, N. (1998). Sosyal Bilimler ve Tarih Öğretimi. Konya: Çizgi Kitabevi.

Kroll, L. R. & Laboskey, V. K. (1996). Practising What We Preach: Constructivism in a Teacher Education Program, Action In Teacher Education. (18). 63–72.

KuĢ, E. (2007). Nicel-Nitel AraĢtırma Teknikleri Sosyal Bilimlerde AraĢtırma Teknikleri Nicel mi? Nitel mi?, Ankara: Anı Yayıncılık.

MEB (1993). Tarih Dersi Öğretim Programı. Ankara: Talim ve Terbiye Kurulu BaĢkanlığı.

MEB (2003). Tarih 1-2 Programları,. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

MEB (2007). Ortaöğretim 9. Sınıf Tarih Dersi Programı. Ankara: Talim ve Terbiye Kurulu BaĢkanlığı.

MEB (2008). Ortaöğretim Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Dersi Öğretim Programı. Ankara: Talim ve Terbiye Kurulu BaĢkanlığı.

MEB (2008). Ortaöğretim Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Dersi Öğretim Programı, Talim ve Terbiye Kurulu BaĢkanlığı, Ankara.

MEB (2009). Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmenliği, 14.02.2013 tarihinde http://mevzuat.meb.gov.tr/html/22297_0.html sayfasından eriĢilmiĢtir.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu BaĢkanlığının 27.4.1998/64 sayılı Kurul Kararı.

Merey, Z. (2010). Dünyada ve Türkiye‟de Tarihi Eğitiminin Tarihsel GeliĢimi. Mustafa Safran (Ed.), Tarih Nasıl Öğretilir? Ġstanbul: Yeni Ġnsan Yayınevi.

Moingeon, B ve Soenen, C. (2002). Croporate and Organizational Identity, Routledge 12.01.2013tarihindehttp://books.google.com.tr/books?id=cOCCAgAAQBAJ&pg=P

110

A193&lpg=PA193&dq=Moingeon,+B+ve+Soenen,+C.(2002).+Corporate+and+Org anizational+Identity,&source=bl&ots= sayfasından eriĢilmiĢtir.

Mutlu, E. (1998). İletişim Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.

Okay, A. (2001). Kurum Kimliği. Ġstanbul: MediaCat Kitapları.

Örer, L. (2006). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin Kurumsal İmajının Öğrenciler Açısından Ölçülmesi Üzerine Bir Alan Çalışması. Yüksek Lisans Tezi, KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, KahramanmaraĢ.

Özbaran, S. (1997). Tarih, Tarihçi ve Toplum. Ġstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.

Özden, Y. (2005). Öğrenme ve Öğretme. Ankara: Pegem A Yayıncılık

Öztürk, A. (2002). Tarih Öğretiminde Tarihi Romanların Kullanılması. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Özüpek, M. N. (2005). Kurum Ġmajı ve Sosyal Sorumluluk. Konya: Tablet Kitabevi.

Özüpek, N. (2004). Kurum İmajında Sosyal Sorumluluk Kuramsal ve Uygulamalı. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya

Peltekoğlu, F. B. (1997). Kurumsal ĠletiĢim Sürecinde Ġmajın Yeri. Ġstanbul Üniversitesi Ġletisim Fakültesi Dergisi, IV, s.140-141.

Peltekoğlu, F. B. (2001). Halkla İlişkiler Nedir? Ġstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.

Peltekoğlu, F. B. (2007). Halkla ĠliĢkiler Nedir. Ġstanbul: Beta Basım.

Robins, K. (1999). İmaj Görmenin Kültür ve Politikası (Nurçay Türkoglu, Çev.) Ġstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Russel, D. L. & Schneiderheinze, A. (2005). Understanding Innovation in Education Using Activity Theory. Educational Technology&Society, 8(1), 38–53.

Saban, A. (2002). Öğrenme Öğretme Süreci, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Sabuncuoğlu, Z.(2001). İşletmelerde Halkla İlişkiler. Bursa: Ezgi Kitapevi.

Safran, M. (1996). Tarih Programları Nasıl Düzenlenmelidir. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi,4.

111

Safran, M. (2006). Tarih Eğitimi Makale ve Bildiriler. Ankara: Gazi Kitabevi.

Safran, M. (2009). Türkiye‟de Tarih Öğretimi ve Meseleleri, M. Demirel - Ġ. Turan (Ed.), Tarih Öğretim Yöntemleri, Ankara: Nobel.

Safran, M. (2010). Türkiye‟de Tarih Eğitimi ve Öğretimi. Mustafa Safran (Ed.), Tarih Nasıl Öğretilir. Ġstanbul: Yeni Ġnsan Yayınevi.

Safran, M.(2000). Osmanlıda Tarih Öğretimi ve Osmanlı Ġmajı, Türk Yurdu (148-149). 485 -510.

Sarı, A, T. (2005). 1970–1980 Dönemi Tarih Ders Kitaplarında Tarihçilik Anlayışı, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

Silver, H. Duncan, R. G. & Chinn, C. A. (2006). Scaffolding and Achievement in Problem- based and Inquiry Learning: A Response to Kirschner, Sweller, and Clark, Educational Phsychologist, (42)2, 99–107.

ġentürk, D. (2007). İmaj Yönetiminde Sponsorluğun Yeri ve Önemi: Avea Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

ġiĢman, M. (2002). Eğitimde Mükemellik Arayışı Etkili Okullar. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Talim ve Terbiye Kurulu BaĢkanlığının 27.4.1998/64 sayılı Kurul Kararı.

Toynbee, A. (1962). Tarihin Faydası ve Değeri. (Ö. Bağkan, Çev.). Ġstanbul:.Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi.

Tuncay, M. (1997). Ġlk ve Orta Öğretimde Tarih, Felsefe Kurumu Seminerleri, Ankara: TTK.

Tunçay, M. (Ed. S. Özbaran). (2008). Tarih Öğretiminin İyileştirilmesine Yönelik Düşünceler, Tarih Öğretimi ve Ders Kitapları, Ġstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları. Yayan, M. Ab Eğitim Programları Ve Türkiye’nin Yararlanma Kabiliyeti, Millî Eğitim

Dergisi, 158, 77-84.

Yıldırım, A. & ġimĢek, H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.

112

113

ORTAÖĞRETĠM 12.SINIF ÖĞRENCĠLERĠNĠN AVRUPA BĠRLĠĞĠ ĠMAJI ÖĞRENCĠ ANKETĠ

Sevgili öğrenciler,

Bu ankette belirteceğiniz görüĢleriniz, bir araĢtırmada kullanılacaktır. Bu bakımdan, her Soruyu dikkatlice okuyup, kendinize göre cevaplamanız çok önemlidir. Katkılarınız için teĢekkürler.

Açıklama: Lütfen bütün soruları anket üzerinde belirtilen kısımlara cevaplayınız.

I.BÖLÜM KĠġĠSEL BĠLGĠLER

1.Okulun Adı:

2.Okulun Bulunduğu Ġl / Ġlçe Adı:

3.Cinsiyetiniz? ( ) Kız ( ) Erkek

4.Doğum Tarihiniz? :

5.Babanızın Eğitim Düzeyi Nedir? (AĢağıdaki seçeneklerden uygun olanı iĢaretleyiniz )

(A)Herhangi bir okul mezunu değil (B)Ġlkokul (C)Ortaokul (D)Lise (E)Üniversite

6.Annenizin Eğitim Düzeyi Nedir? (AĢağıdaki seçeneklerden uygun olanı iĢaretleyiniz )

(A) Herhangi bir okul mezunu değil (B)Ġlkokul (C)Ortaokul (D)Lise (E)Üniversite

114

II. BÖLÜM AVRUPA BĠRLĠĞĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLER

8.Avrupa Birliği denildiğinde aklınıza gelen ilk üç Ģey nedir?

A)………. B) ………. C) ……….

9. Avrupa Birliğini ………. benzetiyorum; Çünkü ………

………..

10. Sizce Türkiye Avrupa Birliği‟ne üye olabilecek mi?

( )Kesinlikle olacak ( )Olma ihtimali yüksek ( ) Kararsızım ( ) Olmama ihtimali yüksek

( )Kesinlikle olmayacak

11. Sizce Türkiye Avrupa Birliği‟ne neden üye olmak istiyor?

( )Ülkemizin ekonomik durumunu daha iyi hale getirmek için ( )VatandaĢlarımıza daha iyi yaĢam Ģartları sağlamak için ( )AB ülkelerinde serbest dolaĢım hakkı kazanmamız için

( )Eğitim sistemimizi ve okullarımızı daha iyi düzeye getirmek için ( )Ülkemizi siyasi anlamda daha iyi temsil etmek için

( )Herhangi bir fikrim yok. ( ) Diğer nedenlerden

(yazınız)………...

12.Türkiye‟nin Avrupa Birliği‟ne üye olmasını istiyor musunuz?

( )Kesinlikle istemiyorum( )Ġstemiyorum ( )Kararsızım ( )Ġstiyorum ( )Kesinlikle

115

13.Avrupa Birliği üyeliğini destekleme veya Avrupa Birliği üyeliğine karĢı çıkma

nedenlerinizi yazabilir misiniz?

………

… ………

14. Avrupa Birliği‟ne üye olan ülkelerden birinde yaĢamak veya eğitim almak ister miydiniz? Cevabınız evet ise lütfen nedenleriniz yazınız: ………

…. ………

………

…….

Cevabınız Hayır ise lütfen nedenleriyle birlikte yazınız : ……… ……… ……… ……… …………

116

III. BÖLÜM AVRUPA BĠRLĠĞĠ ÜYELĠĞĠ SÜRECĠNDE OKULLARIMIZA ĠLĠġKĠN GÖRÜġLER

15.Tarih derslerinde Avrupa Birliği ile ilgili konu ve tartıĢmalara öğretmenlerinizce ne

sıklıkla yer veriliyor?

( ) Hiçbir zaman ( ) Nadiren ( ) Bazen ( ) Genellikle ( ) Her zaman

16.Sizce ÇağdaĢ Türk ve Dünya tarihi ders kitabında Avrupa Birliği ile ilgili yeterince bilgi

veriliyor mu?

( ) Hiç verilmiyor ( ) Az veriliyor ( ) Orta seviyede veriliyor ( ) Çok veriliyor ( )Tam

veriliyor

17. Avrupa Birliği konusunda okullarda ayrıca bir ders olsun ister misiniz?

( )Kesinlikle olmamalı ( )Hayır olmamalı ( )Kararsızım ( )Evet olmalı ( )Kesinlikle

olmalı

18. Avrupa Birliği ile ilgili bilgileri nereden alıyorsunuz?

A)Ailemden B)ArkadaĢlarımdan C)Televizyondan D)Gazetelerden E)Ġnternetten F)Diğer kaynaklardan(Lütfen yazınız)………

117

TARĠH ÖĞRETMENLERĠNĠN AVRUPA BĠRLĠĞĠ ĠMAJI ÖĞRETMEN ANKETĠ

Sevgili öğretmenim,

Bilindiği üzere ülkemiz, Avrupa Birliğine üyelik süreci baĢlayan ülkeler arasında yer almaktadır. Ortaöğretim okullarımızın Avrupa Birliğine uyum sürecindeki rolü hakkında görüĢlerinizi almak istiyoruz. Okullarımızın bu duruma hazır olma derecesini öğretmen görüĢlerine göre saptamaya çalıĢan bu araĢtırmada, sizin görüĢleriniz özel bir önem arz etmektedir.Ġlgi ve yardımlarınız için teĢekkür ederim.

Açıklama:Lütfen bütün soruları anket üzerinde belirtilen kısımlara cevaplayınız

I.BÖLÜM KĠġĠSEL BĠLGĠLER

1.Okulun Türü:

2.Okulun Bulunduğu Ġl / Ġlçe Adı: 3.Cinsiyetiniz? ( ) Kadın ( )Erkek

4.Kıdeminiz: ( )1-5 Yıl ( )6-10 Yıl ( )11-15 Yıl ( )16-20 Yıl ( )20 Yıl ve üstü 5.Mezun olduğunuz okul:

( )Öğretmen Okulu Eğitim ( )Yüksekokulu ( ) Eğitim Enstitüsü

( ) Eğitim Fakültesi ( ) Fen-Edebiyat Fakültesi ( ) Diğerleri(Lütfen yazınız)………

118

II .BÖLÜM AVRUPA BĠRLĠĞĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLER

7.Avrupa Birliği denildiğinde aklınıza gelen ilk üç Ģey nedir?

A)……… B)………. C) ……….

8. Avrupa Birliğini ………. benzetiyorum; Çünkü

………..

……… ……… ……

9. Sizce Türkiye Avrupa Birliği‟ne üye olabilecek mi?

( )Kesinlikle olacak ( )Olma ihtimali yüksek ( ) Kararsızım ( ) Olmama ihtimali yüksek

( )Kesinlikle olmayacak

10. Sizce Türkiye Avrupa Birliği‟ne neden üye olmak istiyor? ( )Ülkemizin ekonomik durumunu daha iyi hale getirmek için ( )VatandaĢlarımıza daha iyi yaĢam Ģartları sağlamak için ( )AB ülkelerinde serbest dolaĢım hakkı kazanmamız için

( )Eğitim sistemimizi ve okullarımızı daha iyi düzeye getirmek için ( )Ülkemizi siyasi anlamda daha iyi temsil etmek için

( )Herhangi bir fikrim yok. ( ) Diğer nedenlerden

(yazınız)………...

11.Türkiye‟nin Avrupa Birliği‟ne üye olmasını istiyor musunuz?

( )Kesinlikle istemiyorum ( )Ġstemiyorum ( )Kararsızım ( )Ġstiyorum ( )Kesinlikle

119

12. Türkiye‟nin Avrupa Birliğine üye olmasını destekleme veya desteklememe nedeniniz

nedir?(Lütfen yazınız) ……… … ……… … ……… …

13. Avrupa Birliği‟ne üye olan ülkelerden birinde yaĢamak ister miydiniz?

Cevabınız evet ise lütfen nedenleriniz yazınız:

……… ….

……… ……… …….

Cevabınız Hayır ise lütfen nedenleriyle birlikte yazınız :

……… ………

III. BÖLÜM AB ÜYELĠĞĠ SÜRECĠNDE OKULLARIMIZA ĠLĠġKĠN GÖRÜġLER

14. Sizce AB ile ilgili konular tarih dersi öğretim programında ve ders kitaplarında

yeralmalı mıdır?

( ) Hayır yer almamalı ( )Kararsızım ( ) Evet yer almalı

15. 9,10. ve 11. sınıf tarih derslerinde müfredatta olmadığı halde öğrencilerinize derste

Avrupa Birliği hakkında bilgi veriyor musunuz?

( ) Hiçbir zaman ( ) Nadiren ( ) Bazen ( ) Genellikle ( ) Her zaman

16.Sizce ÇağdaĢ Türk ve Dünya tarihi ders kitabında Avrupa Birliği ile ilgili yeterince bilgi

veriliyor mu?

( ) Hiç verilmiyor ( ) Az veriliyor ( ) Orta seviyede veriliyor ( ) Çok veriliyor ( )Tam

120

17.Sizce tarih dersi öğretim programı ve ders kitapları Avrupa Birliği‟ne uyumu

kolaylaĢtıracak Ģekilde yeniden düzenlenmeli midir?

( )Kesinlikle düzenlenmemeli ( )düzenlenmemeli( ) Kararsızım ( )düzenlenmeli ( )Kesinlikle düzenlenmeli

18. Ortaöğretim Okullarında Avrupa Birliği konusunda ayrıca bir ders olsun ister misiniz? ( )Kesinlikle olmamalı ( )Hayır olmamalı ( )Kararsızım ( )Evet olmalı ( )Kesinlikle

olmalı

19. Avrupa Birliği ile ilgili bilgileri nereden alıyorsunuz?

A)Ġlgili kitap,broĢürlerden B)ArkadaĢlarımdan C)Televizyondan D)Gazetelerden E)Ġnternetten F)Diğer kaynaklardan(Lütfen yazınız)……….

Benzer Belgeler