• Sonuç bulunamadı

Bu araştırma, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne kayıtlı olup İstanbul ilinde faaliyet gösteren ve faaliyet alanı bayan iç giyim üretimi olan hazır giyim işletmeleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları ışığında aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, faaliyet süreleri dikkate alındığında sektörü tanımaları ve iç giyim üretiminde belirli bir tecrübeye sahip olmaları açısından yeterli olduğu görülmektedir. İşletmelerde, çalışan personelin ve kullanılan teknolojik donanımların işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için yeterli düzeyde olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, işletmeler kalite kontrole yönelik personeli istihdam etmekte ve kalite kontrole yönelik teknolojik donanımı bulundurmaktadır.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, kalite departmanı için eğitimli kişilerin istihdamına önem verdikleri ve kalite kontrol departmanında çalışanların eğitim düzeylerinin yeterli düzeyde olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, işletmelerin % 93,3’ü bütün personeline kalite konusunda düzenli olarak işletme içi aylık veya haftalık eğitim vererek personelin bilgilendirilmesini sağlamaktadır. Buna karşın, işletmelerin % 6,7’si maliyetinin çok yüksek olmasından ve ilgili personel eksikliğinden dolayı personeline kalite konusunda işletme içi eğitim vermedikleri görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, kalite anlayışında müşteri gereksinimlerini en üst düzeyde karşılayan ve kullanım üstünlüğü olan ürünün daha kaliteli olduğu düşüncesini benimsedikleri görülmektedir. İşletmelerde, 3 yıl öncesine göre günümüzde kalite kontrol faaliyetlerine verilen önem artmıştır. Bununla birlikte, işletmelerde kalite kontrolün kullanım düzeyinin 3 yıl öncesine oranla günümüzde yüksek derecede arttığı görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerde, hatalı ürün nedenlerinden en sık personelin dikkatsizliği unsuru ile karşılaşıldığı görülmektedir. İşletmelerde, hatalı ürün türlerinden en sık dikiş hataları unsuru ile karşılaşıldığı görülmektedir. Buna karşın, işletmeler hatalı ürün türlerinden ürünün satılabilmesini etkileyecek hata unsuruna yüksek derecede önem vermektedirler.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, kalite sapmalarına karşı operatör (çalışanın bizzat) kontrolü, kalite kontrol elemanı tarafından üretim esnasında yapılan nezaretçi kontrolü, kalite kontrol elemanı tarafından yapılan nihai (son) kalite kontrol yöntemlerini birlikte kullandıkları görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, ürün kalitesinin iyileştirilmesi için alınan önlemlerden personel eğitimine, kumaş ve malzemenin iyileştirilmesine, iş güvenliği ve işçi sağlığına önem verilmesine, makine teknolojisinin geliştirilmesine yüksek derecede önem verdikleri görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, ölçü standartlarından dış ülkelerden alınan ölçü standartlarını kullanmakta oldukları görülmektedir. Buna karşın, kalıp standartlarından işletmece tespit edilen kalıp standartlarını kullanmaktadırlar. İşletmelerin, tolerans sınırlarını belirledikleri ve % 60,7’sininürün ölçü kontrolünde kabul edilebilir tolerans sınırı olarak -1 - +1 arasının kullandıkları görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, üretilen ürünlerde bulunması gereken giyime uygunluk özelliklerinden rahat giyinebilirlilik, insan vücuduna uyum unsurlarına; dayanıklılık özelliklerinden çekmeye dayanıklılık, yırtılmaya dayanıklılık, dikişlerin patlamaya dayanıklılığı unsurlarına; kullanım ve bakım özelliklerinden yıkama özelliği unsuruna yüksek derecede önem verdikleri görülmektedir. İşletmelerin, ürün hazırlığında kullanılacak model, kumaş, aksesuar ve renk seçiminde dikkat ettikleri özelliklerden mevsim özellikleri, moda olması, kaliteli olması özelliklerinin yüksek derecede önemli olduğu görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, yardımcı malzeme satın alırken dikkat ettikleri özelliklerden kalitesi, ürüne uygunluğu ve temin edebime durumu unsurlarına yüksek derecede önem verdikleri görülmektedir. İşletmelerin, yardın malzemeleri almadan önce ürünlerin kontrolden geçmesine önem vermektedirler. Buna rağmen, yardımcı malzemeleri işletme içinde üretim esnasında tekrar kontrol ettikleri görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmeler, yardımcı malzemeden kaynaklı problemler ile genel olarak çok sık karşılaşmamaktadırlar. Buna rağmen, işletmeler yardımcı malzemeden kaynaklı problemlerden yardımcı malzemenin deforme olması, yardımcı malzemenin ürünü deforme etmesi, yardımcı malzemenin ürün kalitesine uyum sağlamaması ve yardımcı malzemeye uygun makine donanımının yetersiz olması unsurlarına yüksek derecede önem verdikleri görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, dikiş ipliği seçiminde makine komplikasyonuna ve üretim hızına dayanıklılığı, kumaş cinsine uygunluğu, kumaş karakteristiklerine ve kullanım yerine uygunluğu, dikiş tipine, kullanım yerine ve amacına uygunluğu kriterlerine yüksek derecede önem verdikleri görülmektedir. İşletmelerin, dikiş ipliğinden kaynaklı problemlerden aynı renk ipliklerde bobinler arasında renk farkının ortaya çıkması ve ipte sorun çıkması nedeniyle dikiş iğnesinin kırılması unsurları ile orta düzeyde karşılaştıkları görülmektedir. Buna karşın, dikiş ipliğinden kaynaklı problemlerden kumaşı deforme etmesi, dayanıklılığının az olup makine komplikasyonuna karşı çabuk kopması, dikiş esnasında renk verip kumaşı boyaması, iplik katlarının (bükümünün) açılması, aynı renk ipliklerde bobinler arasında renk farkının ortaya çıkması unsurlarına orta derecede önem verdikleri görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, kumaş kontrolünde kumaş ölçülerinin (en – boy) kontrolü, kumaş hatalarının kontrolü kriterlerine orta derecede önem verdikleri görülmektedir. İşletmelerin, kumaş hatalarından boyadan kaynaklanan hatalar ve baskıdan kaynaklanan hatalar ile orta düzeyde karşılaştıkları görülmektedir. Buna karşın, kumaş hatalarından dokuma ve örmeden kaynaklanan hatalara, boyadan kaynaklanan hatalara, iplikten kaynaklanan hatalara, baskıdan kaynaklanan hatalara, taşıma ve depolamadan kaynaklanan hatalara yüksek derecede önem verdikleri görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, kumaş kontrolünde örmeden kaynaklanan hatalardan ilmek kaçığı unsuru ile orta düzeyde karşılaştıkları görülmektedir. Buna karşın, kumaş kontrolünde örmeden kaynaklanan hatalardan kumaşta delik – patlak olması, ilmek kaçığı, iğne izleri, may (ilmek) uzaması, may dönmesi unsurlarına yüksek derecede önem verdikleri görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, kesimhanede uygulanan kesim planı kalite parametrelerinden kalıp sayısı, kalıbın boyuna ve enine yerleştirilmesi, kalıbın dikey yüzü doğruluğu, düz ipliğe bağlı olarak kalıp hizalaması, uygun etiketleme unsurlarına yüksek derecede önem verdikleri görülmektedir. İşletmelerin, kesimhanede yapılan parça kontrolünde kesilmiş giysi parçaları ile model numunesinin karşılaştırılmasında malzeme şartları açısından (desen şekli, iplik yönü gibi), ölçüler açısından (en, boy ve genişlik ölçüleri), çizgi düzgünlüğü açısından kriterlerine yüksek derecede önem verdikleri görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, dikimhane giriş kalite kontrolünde kesimhaneden gelen giysi parçalarının kontrolünde kumaş hataları, giysi parçaları arasındaki renk farkı, beden parçalarının eksik veya fazla oluşu, parçaların lekeli olması kriterlerine yüksek derecede önem verdikleri görülmektedir. İşletmelerin, dikim işleminde meydana gelen dikiş hatalarından dikiş söküğü ve dikiş büzülmesi unsuru ile orta düzeyde karşılaştıkları görülmektedir. Buna karşın, dikim işleminde meydana gelen dikiş hatalarından dikişin kumaşta oluşturduğu hasara yüksek

● Araştırmaya katılan işletmelerin, bitmiş ürün kumaş bozulmaları kontrolünde karşılaşılan problemlerden kumaşta esneme ve kumaşta bükülme unsurları ile orta düzeyde karşılaştıkları görülmektedir. Buna karşın, bitmiş ürün kumaş bozulmaları kontrolünde karşılaşılan problemlerden kumaşta esneme unsuruna yüksek derecede önem verdikleri görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, bitmiş sutyen ürününün genel görünümü ile ilgili kalite kontrolünde karşılaşılan problemlerden beden etiketinin doğru takılmaması, balenin doğru takılmaması, herhangi bir lekenin bulunması unsurları ile orta düzeyde karşılaştıkları görülmektedir. Buna karşın, bitmiş sutyen ürününün genel görünümü ile ilgili kalite kontrolünde karşılaşılan problemlerden sağ ve sol bedenin uzunluk ve genişlik ölçülerinin birbirine eşit olmaması, balen kenarının iki bedende de eşit bitmemesi, parçalar arası renk farkının olması, askıların dikim yerlerinin aynı olmaması, askıların uzunluklarının eşit olmaması, kapların büyüklüğünün birbirine eşit olmaması, agrafın eksik dikilmesi veya fazla olması, balenin doğru takılmaması unsurlarına yüksek derecede önem verdikleri görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, bitmiş sutyen ürününün dikim özellikleri ile ilgili kalite kontrolünde karşılaşılan problemlerden dikiş yerlerinde dikiş hatalarının olması, balen kenarı uç dikişlerinin kapatılmamış olması, askıların dönük dikilmesi, dikiş ipliğinin her yerde aynı olmaması unsurları ile orta düzeyde karşılaştıkları görülmektedir. Buna karşın, bitmiş sutyen ürününün dikim özellikleri ile ilgili kalite kontrolünde karşılaşılan problemlerden balen kenarı uç dikişlerinin kapatılmamış olması, dikiş yerlerinde dikiş hatalarının olması, dikiş ipliğinin her yerde aynı olmaması, dikiş özelliklerinin her yerde aynı olmaması, askıların dönük dikilmesi, parçaların yanlış dikilmesi unsurlarına orta derecede önem verdikleri görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, bitmiş külot ürününün genel görünümü ile ilgili kalite kontrolünde karşılaşılan problemlerden beden etiketinin doğru takılmaması unsurları ile orta düzeyde karşılaştıkları görülmektedir. Buna karşın, bitmiş külot ürününün genel görünümü ile ilgili kalite kontrolünde karşılaşılan problemlerden sağ ve sol bedenin uzunluk ve genişlik ölçülerinin birbirine eşit olmaması, lastik ölçülerinin belirlenen ölçü ve tolerans dışı olması, bitmiş ürün ölçülerinin belirlenen ölçü ve tolerans dışı olması, ağ kısmının sarkma yapması, ağ kısmının çekme yapması, parçalar arası renk farkının olması, kullanılan süsleme malzemelerinin yüzeyde iz yapması, ağ kat parçalarının birbirine eşit olmaması, beden etiketinin doğru takılmaması, herhangi bir lekenin bulunması unsurlarına orta derecede önem verdikleri görülmektedir.

● Araştırmaya katılan işletmelerin, bitmiş külot ürününün dikim özellikleri ile ilgili kalite kontrolünde karşılaşılan problemlerden dikiş yerlerinde dikiş hatalarının olması unsuru ile orta düzeyde karşılaştıkları görülmektedir. Buna karşın, bitmiş külot ürününün dikim özellikleri ile ilgili kalite kontrolünde karşılaşılan problemlerden parçaların yanlış dikilmesi, dikiş yerlerinde dikiş hatalarının olması, dikiş ipliğinin her yerde aynı olmaması, dikiş özelliklerinin her yerde aynı olmaması unsurlarına orta derecede önem verdikleri görülmektedir.