• Sonuç bulunamadı

1. Ġlköğretim okullarında; Sivil Savunma, Spor, Bilim Fen ve Teknoloji, Gezi Tanıtma ve Turizm, Kütüphanecilik, Sağlık, Temizlik ve Beslenme, Demokrasi Ġnsan Hakları ve YurttaĢlık, Kızılay ve YeĢilay, Satranç, Demokrasi ve Ġnsan Hakları Kulübü, Kültür ve Edebiyat Kulübü, Kültür Edebiyat ve Tiyatro, Sağlık, Temizlik, Beslenme ve YeĢilay, Bilinçli Tüketici, Bilinçli Tüketici ve Kooperatifçilik, Çocuk Hakları, Kızılay Kulübü, Kültür Edebiyat ve Yayın, Kültür Edebiyat Yayın ve ĠletiĢim, Meslek Tanıtma Kulübü, Sağlık ve Temizlik, Sosyal YardımlaĢma ve DayanıĢma, Trafik Güvenliği ve Ġlkyardım, Çevre Koruma, Çocuk Hakları Koruma, Enerji Tasarrufu ve Verimliliği Kulübü, Engellilerle DayanıĢma, Fen ve Teknoloji Kulübü, Folklor, Gezi-Gözlem ve Spor, Gezi Ġnceleme, Hayvanları Koruma, Kooperatifçilik, Kültür Edebiyat - Basın ve Yayın, Kültür ve ĠletiĢim, Kültür ve Kitaplık, Kütüphane ve Okuma Yazma AlıĢkanlığını Kazandırma, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma, Matematik, Müzik Eğlence, Müzik, Okul Müzesi, Okulu GüzelleĢtirme, Resim, Resim ve Fotoğrafçılık, Sağlık Temizlik Beslenme ve Çevre, Sağlık Temizlik Beslenme ve Kızılay, Sosyal YardımlaĢma ve DayanıĢma Çocuk Esirgeme Kızılay, Sosyal YardımlaĢma ve DayanıĢma - Kızılay, Tüketiciyi Koruma ve Kooperatif, Yayın ve ĠletiĢim, YeĢilay Kulüpleri bulunmaktadır.

2. Öğrencilerin, ilköğretim okullarının fiziksel olanaklarının öğrenci kulüplerinin ihtiyaçlarını hangi düzeyde karĢılayabildiğine iliĢkin görüĢleri incelenmiĢtir. Genel olarak öğrencilerin kulüp çalıĢmalarının uygun yerlerde gerçekleĢtirildiğini, kulüp çalıĢmaları için kullanılacak araç gereç ve malzemeler ile kulüp çalıĢmalarının sergilenebileceği yerlerin okulda bulunduğunu düĢündükleri görülmektedir. Ancak öğrenciler, okul dıĢında gerçekleĢtirilecek etkinlikler için çevredeki kuruluĢlarla iĢ birliği yapmak konusunda bazı eksikliklerin olduğunu da düĢünmektedirler.

Buna göre genel olarak öğrenciler ilköğretim okullarının fiziksel olanaklarının öğrenci kulüplerinin ihtiyaçlarını karĢılayabildiği görüĢündedirler.

3. Öğrencilerin, yönetici ve öğretmenlerin öğrenci kulübü etkinliklerinin amacına uygun olarak gerçekleĢtirilmesine ne düzeyde özen gösterdiğine iliĢkin görüĢleri incelenmiĢtir. Genel olarak öğrenciler, kulüplerin ders yılı baĢında öğrencilerin önerileri alınarak belirlendiğini, öğretmenlerin kulüp seçiminden önce öğrencileri kulüplerin çalıĢma alanları hakkında yeterince bilgilendirdiğini, öğretmenlerin öğrencilerin gönüllü olarak katılmak istedikleri kulübe üye olmaları konusunda özen gösterdiğini, kulüp toplantılarının 15 günde bir aksatılmadan yapıldığını, kulüplerde yapılacak etkinliklerin öğrencilerin katılımıyla belirlendiğini, çalıĢmalarda alınacak görevleri öğrencilerin kendi isteğine göre verildiğini, danıĢman öğretmenlerin kulüp çalıĢmalarında öğrencilere yeterince rehberlik ettiğini ve okul yönetiminin kulübün ihtiyaçlarının temini konusunda yeterince yardımcı olduğunu düĢünmektedirler.

Buna göre genel olarak öğrenciler, yönetici ve öğretmenlerin öğrenci kulübü etkinliklerinin amacına uygun olarak gerçekleĢtirilmesine özen gösterdiği görüĢündedirler.

4. Öğrencilerin, ailelerin ve çevrenin öğrenci kulübü etkinlikleri hakkındaki görüĢlerine iliĢkin görüĢleri incelenmiĢtir. Genel olarak öğrenciler, ailelerin öğrencilerin kulüp çalıĢmalarına katılmasını desteklediğini, kulüp çalıĢmalarını gerekli bulduklarını, öğrencilerin sergi ve gösteriler ile okul dıĢında gerçekleĢtirilecek etkinliklere katılmasına izin verdiklerini düĢünmektedirler. Okul çevresinde yaĢayan diğer insanların ise kulüp çalıĢmalarını gerekli bulduğuna biraz katılmakla birlikte sergi ve gösterilere katılmayı destekledikleri görüĢündedirler.

Buna göre, genel olarak öğrenciler, ailelerin ve çevrenin öğrenci kulübü etkinlikleri hakkında olumlu görüĢlere sahip olduklarını düĢünmektedirler.

5. Öğrencilerin, öğrenci kulübü etkinliklerinin boĢ zamanların değerlendirilmesindeki rolüne iliĢkin görüĢleri incelenmiĢtir. Genel olarak öğrenciler kulüp çalıĢmalarının, boĢ zamanların değerlendirilmesinin sağladığı yararları öğrettiği, zamanın daha verimli kullanılmasına katkı sağladığı, daha düzenli çalıĢmayı sağladığı, farklı alanlarda baĢarılı olunabileceğini öğrettiği, boĢ zamanların farklı etkinliklerle nasıl değerlendirilebileceğini öğrettiği, yapılan etkinliklerle kulübün çalıĢma alanıyla ilgili geniĢ bilgi sahibi olunmasını sağladığı, boĢ zamanlarda yapılabilecek sanatsal, sportif, kültürel vb. bir beceri kazandırdığı, daha önce boĢ zamanlarda yapılan sanatsal, sportif, kültürel vb. bir beceriyi geliĢtirmeyi sağladığı, öğrencinin kendine olan güvenini artırdığı, hayal gücünü geliĢtirdiği, yaratıcılığı geliĢtirdiği, arkadaĢlar ve çevre ile daha iyi iletiĢim kurmayı sağladığı, öğrencinin kendini daha iyi tanımasını sağladığı, öğrenciyi derslerin yoğun temposundan uzaklaĢtırarak dinlenmesini sağladığı, severek seçilen bir etkinlikle uğraĢmayı sağladığı, eğlenceli vakit geçirmeyi sağladığı ve boĢ zamanların en iyi Ģekilde değerlendirilmesini sağladığı görüĢündedirler.

Buna göre genel olarak öğrenciler, ilköğretim okullarındaki öğrenci kulübü etkinliklerinin boĢ zamanların değerlendirilmesinde olumlu bir rol oynadığını düĢünmektedirler.

6. Öğrencilerin belirtmek istedikleri diğer görüĢler ise, “Okullardaki Ģiddetin kalkmasını istiyoruz.”, “Kulüplerde daha değiĢik etkinlikler olsun.”, “Kurs olmasını istiyoruz.”, “Kulüp seçimleri demokratik yapılmadı.”, “Tuvaletler çok pis ve kokuyor sabun ve tuvalet kâğıdı yok.”, “Giyinme odası istiyoruz.”, “Grup çalıĢması kiĢinin isteğine göre seçilmiyor.”, “Her gün en son dersler olsa daha iyi olur.”, “Hiç kulüp çalıĢması yapılmıyor rehberlik saatinde boĢ boĢ oturuyoruz.”, “Katılabileceğimiz değiĢik alanlarda yarıĢmalar düzenlensin.”, “Kızılay kulübünde olmak istemiyorum.”, “Kulübün kaldırılmasını istiyorum.”, “Kulüp çalıĢmaları okul için de faydalı oluyor.”, “Kulüp çalıĢmalarının olmamasını olsa bile dıĢarıda olmasını istiyorum.”, “Kulüp çalıĢması olmasın sadece tiyatro olsun.”, “Kulüp çeĢidi daha çok olsaydı.”, “Kulüp ortamı iletiĢimi ve arkadaĢ ortamını arttırıyor.”, “Kulüpler yerine istek dersler olsun.”, “Kulüplerde pek fazla bir Ģey yapılmıyor.”, “Kulüplerin hiçbir yararı yok istediğimiz

kulüplere katılmamıza izin vermiyorlar.”, “Okulumuz kulüp yönünden fazla iyi değildir.”, “Öğrencilerin istekleri ön planda olsun.”, “Öğretmenler kulüp toplantısında eĢit davransın.”, “Öğretmenlerle daha yakın iletiĢim kurmayı sağlıyor.”, “Okula futbol topu-futbol kalesi- pota gelmesini istiyorum.”, “Okula Internet bağlansın.”, “Spor kulübüne gitmek isterdim.”, “Tatbikat yapılmalı.”, olmuĢtur.