• Sonuç bulunamadı

Ders DıĢı Etkinlikler ve Öğrenci Kulüplerinin Yararları

2.2. Ġlköğretim Okullarındaki Öğrenci Kulüpleri

2.2.4. Ders DıĢı Etkinlikler ve Öğrenci Kulüplerinin Yararları

Öğrenci kulüpleri aracılığıyla veya bunun dıĢında uygulanan, belirtilen özellikleri taĢıyan ve amacı doğrultusunda gerçekleĢtirilen tüm ders dıĢı etkinlikler eğitimin tamamlayıcısı olarak istenen davranıĢların kazandırılmasında etkilidir. Öğrenci kulüplerinin ayrıcalıklı önemi ise bu etkinliklerin planlı ve düzenli bir Ģekilde yürütülmesini sağlamasından gelmektedir. Bu etkinlik çeĢitleri, çocuklara ve gençlere kendi kimliklerini oluĢturma fırsatı sağlar. Akran grupları ile, birlikte çalıĢma sistemi içinde bir gruba ait olma duygusu geliĢtirerek sosyal iliĢkiler kurmalarına yardımcı olur (KılbaĢ, 2010: 222). Öğrencilerin, kendilerini tanıyan, yeteneklerini geliĢtirerek toplum yararına kullanabilen, planlı ve düzenli çalıĢma alıĢkanlığı olan, kendine güvenen, iliĢkilerinde ölçülü, saygılı ve hoĢgörülü davranabilen, sorumluluk duygusuna sahip ve giriĢimci bireyler olarak yetiĢmelerini sağlar. Bu özelliklere sahip öğrencilerin oluĢturacağı sınıf Ģüphesiz ki daha az sorun çıkaran, paylaĢımların yüksek olduğu, hoĢgörüye dayalı bir ortam olacaktır (Duruhan ve Demir, 2005:175-185). Dolayısıyla

ders dıĢı etkinlikler öğrencilerin sınıfa daha rahat uyum sağlamasına, öğretmenin de daha kolay yönlendirme yapmasına yardımcı olur. Kendini yönetme alıĢkanlığı kazanan öğrenciler, arkadaĢlarının da demokratik bir anlayıĢ çerçevesinde kurallara uygun hareket etmelerini sağlayacaklardır. Kültürel değerleri benimsemelerinin yanında yeni değerler geliĢtirip, görüĢ açılarını geniĢletecek, böylece geleneksel kalıplardan kurtulabileceklerdir (BaĢaran, 2008: 339).

Ders dıĢı etkinlikler aracılığı ile bir öğrencinin, resim öğretmeninden resim sevgisini, edebiyat öğretmeninden sahne, tartıĢma, konferanslar gibi toplumda kendini ifade etme ve konuĢma sanatının inceliklerini, müzik öğretmeninden müzik dinlemeyi, bir enstrüman çalmayı veya Ģarkı söylemeyi, beden eğitimi öğretmeninden kapalı veya açık alanlarda yapılan birçok sportif etkinliği, coğrafya öğretmeninden ülkesini ve dünyayı gezip göreceği tatil yapabileceği yerleri, diğer öğretmenlerinden de ders dıĢında ilgi uyandırabilecek laboratuar deneyleri, güzel yazı, grafik, koleksiyonculuk gibi birçok uğraĢıyı öğrenmesi Ģüphesiz yaĢamını büyük ölçüde zenginleĢtirerek hayatını renklendirecektir (Karaküçük, 2008: 139).

Ders dıĢı etkinliklerle, derslerdeki baĢarısı düĢük veya orta düzeyde olan öğrencilerin yeteneklerine uygun alanlara yönlendirilerek baĢarı hazzını yüksek bir seviyede tatmaları sağlanır. Bu ise onların derslerde de aynı baĢarıyı yakaladıklarında hissedecekleri mutluluğun farkına varmaları demektir. Bu anlamda ders dıĢı etkinliklerin ders baĢarısının itici gücü olduğu söylenebilir. Ayrıca öğrenciler özellikle kulüp çalıĢmaları sırasında diğer kulüplerin etkinliklerini izleyerek baĢarılı ve mutlu olacakları baĢka alanlar keĢfedebilirler. Böylece farklı yeteneklerini geliĢtirip daha nitelikli bireyler olarak yetiĢirler.

Ders dıĢı etkinlikler, öğrencilerin zamanı doğru kullanma alıĢkanlığı kazanmalarında da oldukça etkilidir. Bu etkinlikler öğrencilere sahip oldukları zamanın bölümlerini fark ederek, en verimli Ģekilde planlayıp kullanabilmelerini öğretir. Yapılan etkinlikler için gerek etkinlik saatlerinde gerekse boĢ zamanlarında ne kadar çalıĢacaklarını, bu çalıĢmalara ne kadar zaman ayıracaklarını, ürünlerin gerektiği zamanda tamamlanarak teslim edilmesini sağlamak için nasıl bir planlama yapacaklarını belirlerken zaman yönetimi algıları da geliĢir. Zaman düzenlemesi yapılırken etkinliği yöneten öğretmen tarafından öğrencilere zaman ve boĢ zaman eğitimi de verilirse

öğrenciler bu etkinliklerin önemini çok daha iyi kavrayabilirler. Böylece hem boĢ zamanlarının farkında olan hem de bu zamanlarını hakkında bilgi ve beceri sahibi oldukları yararlı uğraĢlarla değerlendirebilen kuĢaklar yetiĢir. Bu ise, boĢ zamanların değerlendirilmesinin yukarıda sayılan tüm yararlarını sağlayacağı için hem birey hem toplum hem de ülke açısından hayati önem taĢımaktadır.

DüĢünülecek olursa, birçok kimsenin seçtiği meslekte, daha ilkokulda iken çalıĢtığı bir öğrenci kolunun az çok etkisi vardır. Sağlık ve temizlik kolunda çalıĢan bir öğrencinin doktorluk, hemĢirelik gibi bir meslek ilgisinin geliĢmesi, resim veya fotoğrafçılık kolunda çalıĢan bir öğrencinin sanatla ilgili hayallerinin oluĢması yaygın olarak görülür. Bireyin kendine en uygun mesleği seçebilmesi tüm yaĢamındaki huzur ve mutluluk açısından son derece önemlidir. GeliĢme çağında kazanılan bu ilk yaĢantılar, öğrencilere yönlendirici nitelikte olumlu etki yapar. Böylece bu çalıĢmalar basit mesleki deneyimler sağlayarak eğitimin genel amaçlarından önemli bir kısmını geliĢtirmede bir araç olarak kullanılır (BinbaĢıoğlu, 1986: 28).

Öğrenci kulüpleri iĢleyiĢleri itibarıyla her türlü etkinliğin öğrenciler tarafından yürütüldüğü kuruluĢlardır. Bu kulüplere üye olan öğrenciler belirli aralıklarla bir araya gelerek kulüp etkinliklerini oluĢturur ve planlarlar. Bu çalıĢmalar sırasında öğrencilere toplantı kuralları ve yönetimi, karar alma, iĢ paylaĢımı, denetleme, kayıt tutma, dosya hazırlama, belge ve dokümanları düzgün biçimde saklama, bütçesi olan kulüplerde para ve hesap iĢlerini düzenleme gibi ileride atılacakları iĢ hayatına yönelik beceriler kazandırılır. Bunların yanında giriĢimcilik, kendi fikirlerini topluluğa ikna edici biçimde sunma, ürünlerini etkili bir biçimde tanıtma gibi meslek hayatının gerektirdiği sosyal beceriler edinmeleri de sağlanır.

Öğrenci kulüplerinde karĢılaĢılan en önemli sorun bu çalıĢmalara yönetici ve öğretmenlerce yeterince önem verilmemesidir (BaĢaran, 2008: 339). Oysaki ders dıĢı etkinliklere dersler kadar önem verilmelidir. Çünkü bu çalıĢmalar akademik, pratik ve yaĢamsal bir değere sahiptir (BinbaĢıoğlu: 1986: 32). Her Ģeyden önce eğitim programlarını zenginleĢtirerek okulu daha çekici istekle gelinen bir yer haline getirir. Öğrencilerin okulda kontrollü olarak daha fazla zaman geçirmelerini sağlar. Eğitim programlarında yer alan diğer derslerin bilgi kazandırıcı özelliğine karĢın; resim, müzik, beden eğitimi gibi derslerin beceri kazandırıcı, yetenekleri keĢfedici, kiĢilik geliĢimini

bütünleyici ve öğrencileri gelecekteki sosyal yaĢama hazırlayıcı nitelikte etkin görevleri bulunmaktadır (Gündüz, Koç ve Tüver, 1991: 230). Bu derslerin de tamamlayıcısı olan tüm ders dıĢı etkinliklere önem vermemek demek onların sayılan tüm yararlarından mahrum olmak demektir.