• Sonuç bulunamadı

Bu çalışmada sağlanan sonuçlar aşağıda belirtildiği şekilde özetlenebilir. 1. Yemek öğün sayısı Çamlıhemşin ilçesinde 3tür. Yaz ve kış aylarında sabah, öğlen ve akşam öğünlerinde tüketilen besinler farklılık göstermemektedir.

2. Yeni doğan bebeğe anne sütü, muhallebi, su, sulu süt ve şekerli su, anneye ise bol yağlı muhallebi verilmektedir.

3. Sünnet törenlerinde herhangi bir özel uygulama görülmemektedir. 4. Askere uğurlamada yemek davetleri verilmemekle birlikte askere giden genç vedalaşmaya gittiğinde evde bulunan yemekler ikram edilmektedir.

5. Söz kesme, nişan, düğün günlerinde herhangi bir özel uygulama

yapılmamaktadır.İsteyen kişiler maddi olanakları çerçevesinde yemek verebilmektedir. 6. Çeyiz asma, düğün hamamı gibi uygulamalar yoktur.

7. Ölü evine komşular, eş, dost tarafından yemek götürülür, gelen misafirlere bu yemekler, helva ve şerbet ikram edilirdi.

8. Aşure günü aşure yapılıp dağıtılırdı, Mevlit okutmada şerbet ikram edilirdi.

9. Hıdırellez de mısır ekmeğinin içine bir kabak çekirdeği konuşur ve kime çıkacağı beklenirdi, kime çıkarsa elinin bereketli olduğuna inanılırdı.

10. Kurban bayramında kurban kesilir ve dağıtıldıktan sonra geriye kalan et kavrulurdu. İç organlarından peqti yapılırdı, peqti kaynaklarda rastlanmayan yöreye özgü bir saklama tekniğidir.

11. Sofra düzeni köylere göre çeşitlilik göstermemektedir. Macida denilen tahta masanın üzerine bakır bir tepsi konulur, herkes ortak kaplardan yemek yer.

12. Çamlıhemşin köylerinde yörede yetişen ürünlere göre şekillenmiş, kendilerine has bir mutfak kültürü vardır.

14. Muhlama (taganeri) tüm öğünlerde öncelik teşkil eden bir yemektir. 15. Yenilebilen ot yemekleri arasında hanskili dikkat çekmektedir. Kukuti ise senenin kısa bir döneminde yaylalarda tüketilen bir çeşit mantar türüdür.

16. Yörede herhangi bir pilav türü yapılmamaktadır. Öğünlerde genellikle tek çeşit yemek tüketilmektedir.

17. Yemekler ağırlıklı olarak un ve süt ürünlerinden yapılmaktadır ve birçok yemek yapım şekli ve içeriği açısından birbiriyle benzerlik göstermektedir.

Bu araştırmanın sonucunda bazı öneriler getirilebilir.

1. Çamlıhemşin ilçesi köylerinde yapılan yemekler çok çeşitlilik göstermeseler bile yöresel özellikler sergilemektedirler, Rize iline bağlı diğer ilçelerin köylerinde de benzer çalışmalar yapılarak farklı ilçelere bağlı köylerin yemek kültürleri arasındaki benzerlikler veya farklılıklar ortaya çıkarılmalıdır.

2. Rize ili ilçelerine bağlı köylerde yapılan yemeklerin tamamı standartlaştırılmalı ve yazılı kaynaklara geçirilmelidir.

3. Bölgeye özgü yemekler günümüzde başka bölgelerde de uygulanabilecek şekilde tanıtılmalıdır.

Kaynaklar

ABDULKADİROĞLU, A., (2002). “Batı Karadeniz Mutfak Kültürü”, M. Sabri Koz (Ed.). Yemek Kitabı Kitabevi, İstanbul, 477-536.

AKMAN, M., ŞEKER, E., ÇETİNKAYA, A.Ş., KOZAK, İ., YARDIMCI, P. (2001).

“Silifke Yöresi Geleneksel Yemeklerinin Tespiti ve Türk Mutfağına Kazandırılması”, Kâmil Toygar (Ed.). Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar Türk Kültürü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları. Yayın No: 29, Ankara, 9-54.

AKKOYUNLU, Z., (2002). “Kerkük Yemeklerinden Örnekler”, M. Sabri Koz (Ed.). Yemek Kitabı Kitabevi, İstanbul, 664- 679.

ALBAYRAK, H. (2003). ‘Tarih Boyunca Doğu Karadeniz’de Etnik Yapılanmalar ve Pontus’’.Babıali Kitaplığı, İstanbul, 153.

ARTUN, E., (1998). “Adana Mutfak Kültürü 1”, Kâmil Toygar (Ed.). Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar Türk Kültürü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları.Yayın No: 22, Ankara, 19-52.

ARTUN, E., (2002). “Adana Mutfak Kültürü ve Adana Yemeklerinden Örnekler”, M.Sabri Koz (Ed.). Yemek Kitabı Kitabevi, İstanbul, 317-353.

ARLI, M., (1981). “Türk Mutfağına Genel Bir Bakış”, Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Folklor Araştırma Dairesi Yayınları. Yayın No: 41, Ankara, 19-33.

ARLI, M., (1999) “Ayran Tiridi”, Feyzi Halıcı (Ed).Beşinci Milletlerarası Yemek Kongresi, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, 17-19.

ATACAN, V., (1998)’Rize-Hemşin Yöresi Yemekleri’ Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı yayın no:22, Ankara

AYDIN, B., S.BİRER, (1986)’Sinop İlinin Yemek Alışkanlıkları, Tipik Yemek Tarifleri, Standartlaştırılması, Kullanılan Mutfak Araçları ve Yabani Otlar’, Türk Folklor Araştırmaları1., Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Folklor Araştırmaları Dairesi Yayınları 73, Ankara. BAŞOĞLU, S., (1985) ‘Yöresel Yemek Tariflerinin Standartlaştırılması ve

Besin Değerleri’ (yayınlanmamış Bilim Uzmanlığı Tezi). Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

BAYKAN, S., S. YÜCECAN (1982). ‘‘ Besin Kimyası Besin Kontrolleri ve Analizleri’’, İstanbul: M.E.B.

BAYSAL, A. ve Ark. (1988) ‘‘Besinlerin Bileşimleri’’. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını. Ankara: 1. Yeniçağ Basın Yayın Ltd. Şti.

BEKÇİ, S., (2002). “Eski Türklerde Yemek Kültürü”, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

BİRER, S., TULGOR, H., (1990). “Kayseri İli’nin Yemek Alışkanlıkları, Tipik Yemek Tarifleri, Standartlaştırılması ve Kullanılan Mutfak Araçları”, Kültür Bakanlığı Halk Kültürünü Araştırma Dairesi Yayınları, Yayın No: 141, Ankara, 9-18.

BULDUK, S., (1994). ‘Türk Mutfağından ‘Dible’’, Beşinci Milletlerarası Yemek Kongresi, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, Ankara.

BULDUK, S., YABANCI, N., (2001). “Etli Kabak Çiçeği Dolması” Kâmil Toygar (Ed.). Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar Türk Kültürü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları. Yayın No: 29, Ankara, 61-66. Cumhuriyetimizin 75. Yılında Rize Başbakanlık Basımevi 1998 Ankara

Yiyeceklerimizin Doğal ve Kültürel Çevresi Işığında Rize Mutfağı, Rize Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Yayınları -4 Rize 2004

CUNBUR, M., (1981). “Mevlâna’nın Mesnevisi”nde ve Divan-ı Kebir’inde Yemekler”.

Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri. Kültür ve Turizm Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi Yayınları.Yayın No: 41, Ankara, 69-86.

DEMİR, T., (2002)’Van Yemekleri’ Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar Cilt:9, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı yayın no:30, Ankara

DEMİRCİ, T., (2000). “Şarkikaraağaç Yemekleri”, Kamil Toygar (Ed.). Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar. Türk Kültürü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları. Yayın No: 28, Ankara, 293-310.

DOĞRUOL, H., (1996).’ Ayaş (Merkez İlçe) Geleneksel Halk Mutfağı ve Yemekleri Üzerine bir Deneme’. Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı yayın no:17, Ankara

DOĞRUOL, H., (1996). “Ayaş (Geleneksel) Halk Mutfağı ve Yemekleri Üzerine Bir

Deneme”, Kamil Toygar (Ed.). Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar. Türk Kültürü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları Yayın No: 17, Ankara, 5-47.

DUVARCI, A., (2002).”Türklerde Yiyecek ve İçecek Kültürü’’. Türkler, IV.C., Yeni Türkiye Yayınları, Ankara, 230-235. ERGİN, M., (2002). ‘‘Orhun Abideleri’’. Boğaziçi Yayınları, İstanbul.

ERKOYUNCU, N., (2006). ‘‘Konya İli Çumra ve Karapınar İlçelerinde Türkmen Yemekleri ve Yemek Kültürü Üzerine Bir Araştırma’’. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya ERSOY, Y., (2002).”Türk Mutfak Kültürü”. Türkler IV.C., Yeni Türkiye

Yayınları, Ankara, 222-229.

GENÇ, R., (2002). “XI. Yüzyılda Türk Mutfağı”, M. Sabri Koz (Ed). Yemek Kitabı Kitabevi, İstanbul, 3-17.

GOLDSTEİN, D., (1988). ‘Gürcistan Mutfağı’, İkinci Milletlerarası Yemek Kongresi, Konya Turizm Derneği, Konya.

GÜZELBEY, C. C., (2002). “Gaziantep Mutfağı”, M. Sabri Koz (Ed). Yemek Kitabı Kitabevi, İstanbul, 424-435.

HALICI, N., (1981). Ege Bölgesi Yemekleri. Güven Matbaası, Ankara.

HALICI, N., ‘‘ A Kitchen in Sille’’. The Cook’s Room. London: Macdonald Illusrated Book.

HALICI, N., (2000). Konya’da Kışlık Yiyecekler Üzerine Bir Araştırma Güray Ofset Matbaacılık, Ankara.

HALICI, N., (2001). Karadeniz Bölgesi Yemekleri . Güray Ofset Matbaacılık, Ankara.

HALICI, N., (2002). “Türk Halk Mutfağı”, M. Sabri Koz (Ed). Yemek Kitabı Kitabevi, İstanbul, 233-260.

IŞIK, N., (1992). “Konya’da Ramazan yemekleri Üzerine Bir Araştırma”. Konya Selçuk Üniversitesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

IŞIK, A., (1998)’Siirt Mutfak Kültürü ve Yemekleri’ Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı yayın no:22, Ankara

KABAKLI, A., (1989), ”Dede Korkut Kitabı’nda Yemekler ve Yemekle İlgili Bazı Törenler”. Feyzi Halıcı (Ed.). İkinci Milletlerarası Yemek Kongresi Konya Kültür ve Turizm Vakfı, 185-189.

KALAFAT, Y., KİYANİ, M., (2002).’Kaşkayi Türklerinin Beslenme Kültürü Üzerine Notlar’ Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar Cilt:9, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı yayın no:30, Ankara

KAZAN, Ş., (2003). “Burdur Yemekleri ve Yemek Kültürü Üzerine Bir Deneme”, Kamil Toygar (Ed.). Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar Türk Kültürü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları.Yayın No: 31, Ankara, 207-252.

KAZMAZ, S., (1992), ’Rize Yemekleri ve Yemek Kültürü (Halk Kültürü Alanında Bir Araştırma)’, Odak Ofset Matbaacılık, Ankara.

KOŞAY, H. Z., ÜLKÜCAN, A, (1961). Anadolu Yemekleri. Milli Eğitim Basımevi, Ankara.

KOŞAY, H. Z., (1981). “Eski Türklerin Ana Yurdu ve Yemek Adları”. Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri. Kültür ve Turizm Bakanlığı Milli Folklor, Araştırma Dairesi Yayınları. Yayın No: 41, Ankara, 35-45).

KÖKSAL, O.. (1997). Ulusal Beslenme Sağlık ve Gıda Tüketimi Araştırması, Aydın Matbaası, Ankara.

KUT, G., (2002). “Türklerde Yemek Kültürü’’Türkler, IV.C., Yeni Türkiye Yayınları, Ankara, 215-221.

NAHYA, Z., (1999)’ İl İl Çorbalarımız’ Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı yayın no:23, Ankara

NEZİR, S., TAYFUR, M., (2002)’Batı Trakya Mutfak Kültürü-2’ Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar Cilt:9, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı yayın no:30, Ankara

ÖGEL, B., (1991). Türk Kültür Tarihine Giriş IV Türklerde Yemek Kültürü, Kültür Bakanlığı, Ankara.

SANAL, (2005). Kültürel Bağlamda Yiyecekler. www.kultur.gov.tr, Erişim Tarihi: 15.08.2009

ŞANLIER, N., ARIKAN, B., (2001) “Elazığ Mutfağından Unutulmak Üzere Olan Birkaç Yemek”, Kamil Toygar (Ed.). Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar Türk Kültürü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları Yayın No: 29, Ankara, 167-176 ŞENOCAK, E., (2002). “Elazığ Mutfağı ve Yöresel Yemekleri”, M. Sabri

Koz (Ed.). Yemek Kitabı Kitabevi, İstanbul, 388- 423.

TEKELİ, T., (1970), Türkiye’de Köy Ekmekleri ve Tekniği, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 402, Ankara. ÜNVER, B., (1987). ‘‘Deneysel Yiyecek Hazırlama. Ankara: Mars Matbaası. ÜÇER, M., (1993). ‘Sivas’ta Özel Gün Yemek ve Yiyecekleri’ Türk Mutfak

Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı yayın no:3, Ankara. ÜÇER, M., (2002). “Sivas Sofrası” M. Sabri Koz (Ed.). Yemek Kitabı.

Kitabevi İstanbul, 559-590.

WEANER, C., (1991). ‘‘Food and Chemistery. Indiana: Purdue University. YILMAZ, H., (1996). ‘Kayseri İli Develi İlçesi Geleneksel Mutfağından

Örnekler’.Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı yayın no:17, Ankara

YILMAZ, H., (1996). “Kayseri İli Develi İlçesi Geleneksel Mutfağından Örnekler” Kamil Toygar (Ed.). Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar Türk Kültürü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları. Yayın No:31, Ankara, 100-130.

YÜCECAN, S., (1992). “Türkler’de Beslenme Kültürü”, Feyzi Halıcı (Ed.). Dördüncü Milletlerarası Yemek Kongresi Kombassan A. Ş. Dizgi-Baskı, 291-297.

Ek-2:Geçiş Dönemlerine İlişkin Besinler Topluca

Doğum

Doğumda anneye sütü artsın diye bol yağlı muhallebi verilirdi. Bebeğe öncelikli olarak anne sütü verilirdi ancak ek besin olarak su, sulu süt, şekerli su verilirdi. Ayrıca anneye verilen muhallebiden ağzına sürülürdü.

Diş buğdayı

Diş buğdayı uygulaması yoktu ancak bazı kişiler yumurta kaynatarak çocuklara dağıtırdı.

Sünnet

Sünnetlerde özel bir uygulama yapılmazdı, zaten herkes özel sünnet de yapmazdı. Belirli aralıklarla köye sünnetçi çıkardı, yaşı gelen çocukların sünnetini yapardı ve giderdi.

Askere uğurlama

Askere uğurlama da özel bir yemek yapılmazdı, askere gidecek genç akrabalarının evlerini gezerdi, evde ne yemek varsa o ikram edilirdi. Yakın akrabalardan durumu iyi olanlar yol harçlığı verirdi.

Söz kesme

Söz kesiminde özel bir yemek yapılmazdı, durumu iyi olanlar yemek verirdi ama bunlar günlük yapılan yemekler olurdu.

Nişan

Herhangi bir özel uygulama yapılmazdı mevlüt okunup şerbet ikram edilirdi. Durumu iyi olanlar yemek yedirirdi.

Nikah

Özel bir uygulama olmazdı, nikah için ilçeye gidilip, gelinirdi. Düğün hamamı

Çeyiz asma

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır Kına gecesi

Kadınlar arasında yapılırdı, herhangi bir özel yemek yada içecek yapılmazdı. Herkes durumuna göre ikramda bulunurdu.

Düğün

Düğünlerde genellikle mevlüt okunurdu. Özel yemekler yapılmazdı, isteyenler yemek verirdi. Durumu iyi olanlar hayvan kesip kavurma yapardı.

Yüz açımı

Böyle bir uygulama yoktu. Düğün haftası

Düğünün ertesi günü normal hayata dönülürdü, herhangi özel bir uygulama yapılmazdı.

Ölüm

Ölü evine genellikle komşular yemek getirirdi. Gelen misafirlere bu yemekler, helva ve şerbet ikram edilirdi.

Çayırdüzü

Doğum

Doğumda anneye bol yağlı yiyecekler verilirdi, özellikle muhallebi yapılırdı ve bol bol yağ konurdu, anne ne kadar yağlı yerse sütünün o kadar artacağına inanılırdı. Bebeğe anne sütü dışında sulu süt, şekerli ve annesinin muhallebisinden verilirdi.

Diş buğdayı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Sünnet

Herhangi bir özel uygulama yapılmazdı, durumu iyi olanlar ilçeye götürüp sünnet ettirirdi, durumu olmayanlar köye sünnetçi geldiğinde yaptırırdı.

Askere gidecek genç evleri gezip helalleşirdi, gence evde olan yiyecek ve içecekler ikram edilirdi, durumu iyi olanlar cep harçlığı verirdi.

Söz kesme

Söz kesilirken özel bir yemek yapılmazdı. Nişan

Herkes durumuna göre yemek ikramında bulunurdu, herhangi bir özel yemek yapılmazdı

Nikah

Özel bir uygulama yapılmazdı Düğün hamamı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Çeyiz asma

Özel bir uygulama yapılmazdı. Kına gecesi

Kına gecesi kadınlar arasında yapılırdı, özel yemekler yapılmazdı aç olanlar yemek yerdi, duruma göre şerbet ikram edilirdi.

Düğün

Bazı düğünlerde yemek verilirdi, herkes durumuna göre yemek yapardı. Düğün için özel yemek olarak hoşmel yapılırdı.

Yüz açımı

Böyle bir uygulama yoktu. Düğün haftası

Özel bir şey yapılmazdı, normal hayata dönülürdü. Ölüm

Ölü evine genellikle komşular yemek getirirdi. Gelen misafirlere bu yemekler, helva ve şerbet ikram edilirdi.

Dikkaya

Doğum

Anneye bol yağlı, sütlü muhallebi verilirdi. Bebeğe anneye verilen muhallebiden, sulu süt, şekerli su verilirdi.

Diş buğdayı

Çocuklara haşlanmış yumurta dağıtılırdı. Sünnet

Sünnete özel yapılan bir yemek yoktu, ne varsa o yenirdi. Askere uğurlama

Askere gidecek genç büyüklerin elini öpmek için ev, ev gezerdi, helalleşirdi. Genç açsa evde olan yemekler ikram edilirdi.

Söz kesimi

Özel bir yemek yapılmazdı, isteyenler yemek verirdi. Nişan

Herkes kendi durumuna göre ikramda bulunurdu, isteyen hayvan keserdi, isteyen günlük yemekler verirdi.

Nikah

Nikah için özel bir uygulama yapılmazdı. Düğün hamamı

Böyle bir uygulama yoktu. Çeyiz asma

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Kına gecesi

Kadınlar kendi aralarında yapardı, şerbet ikram edilirdi, bazı evlerde hamur fındık büyüklüğünde kızartılıp fındıkla birlikte ikram edilirdi.

Her düğünde yemek verilmezdi, yemek verilecekse makarna haşlanıp üzerine şeker dökülüp ikram edilirdi.

Yüz açımı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Düğün haftası

Herkes günlük hayatına dönerdi. Ölüm

Cenazede komşulardan yemek gelir.misafirlere bu yemekler, helva ve şerbet ikram edilirdi.

Köprübaşı köyü

Doğum

Doğumda anneye bol yağlı yiyecekler verilirdi, özellikle muhallebi yapılırdı ve bol bol yağ konurdu, bunun sebebi annenin sütünü artıracağına inanılmasıydı. Bebeğe anne sütü dışında sulu süt, şekerli su ve annesinin muhallebisinden verilirdi.

Diş buğdayı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Sünnet

Özel bir uygulama yapılmazdı, sünnetler toplu halde yapılırdı. Askere uğurlama

Askere gidecek gençler akrabalarının evlerini ziyaret ederdi, evde ne yemek varsa onlar ikram edilirdi.

Söz kesme

Herhangi bir özel uygulama yapılmaz. Nişan

Durumu iyi olanlar yemek verirdi, yoksa özel bir uygulama yapılmazdı. Nikah

Herhangi bir özel uygulama yapılmazdı, ilçeye gidilip kıyılırdı ve dönülürdü. Düğün hamamı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Çeyiz asma

Böyle bir uygulama yoktur. Kına gecesi

Herhangi bir özel uygulama yapılmamaktadır. Kına gecesi kadınlar arasında yapılırdı, konuklara şerbet ikram edilirdi.

Düğün

Ailelerin durumuna göre yemek verilirdi, isteyenler hayvan kesip et yemeği verirdi yada günlük yemekler yapılırdı.

Yüz açımı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Düğün haftası

Özel bir uygulama yapılmamaktadır, günlük hayata devam edilir. Ölüm

Misafirlere komşuların getirdiği yemekler, helva ve şerbet ikram edilirdi.

Behice köyü

Doğum

Doğumda anneye sütü artsın diye bol yağlı muhallebi verilirdi. Bebeğe öncelikli olarak anne sütü verilirdi ancak ek besin olarak su, sulu süt, şekerli su verilirdi. Ayrıca anneye verilen muhallebiden ağzına sürülürdü.

Diş buğdayı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Sünnet

Herhangi bir özel uygulama yapılmazdı, durumu iyi olanlar ilçeye götürüp sünnet ettirirdi, durumu olmayanlar köye sünnetçi geldiğinde yaptırırdı.

Askere uğurlama

Askere gidecek genç evleri gezip helalleşirdi, gence evde olan yiyecek ve içecekler ikram edilirdi, durumu iyi olanlar cep harçlığı verirdi.

Söz kesme

Herhangi bir özel uygulama yapılmaz. Nişan

Durumu iyi olanlar yemek verirdi, özel yemekler yapılmazdı. Nikah

Herhangi bir özel uygulama yapılmazdı, ilçeye gidilip kıyılırdı ve dönülürdü. Düğün hamamı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Çeyiz asma

Böyle bir uygulama yoktur. Kına gecesi

Herhangi bir özel uygulama yapılmamaktadır. Kına gecesi kadınlar arasında yapılırdı, konuklara şerbet ikram edilirdi.

Düğün

Düğünlerde genellikle mevlüt okunurdu. Özel yemekler yapılmazdı, isteyenler yemek verirdi. Durumu iyi olanlar hayvan kesip kavurma yapardı.

Yüz açımı

Böyle bir uygulama yoktu. Düğün haftası

Düğünün ertesi günü normal hayata dönülürdü, herhangi özel bir uygulama yapılmazdı.

Ölüm

Cenazede komşulardan yemek gelir.misafirlere bu yemekler, helva ve şerbet ikram edilirdi.

Muratköy

Doğum

Doğumda anneye bol yağlı yiyecekler verilirdi, özellikle muhallebi yapılırdı ve bol yağ konurdu, yağlı yiyeceklerin annenin sütünü artıracağına inanılırdı . Bebeğe anne sütü dışında ek besin olarak sulu süt, şekerli su ve annesinin muhallebisinden verilirdi.

Diş buğdayı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Sünnet

Özel bir uygulama yapılmazdı, sünnetler köye sünnetçi geldiğinde toplu halde yapılırdı.

Askere uğurlama

Askere gidecek gençler akrabalarının evlerini ziyaret ederdi, evde ne yemek varsa onlar ikram edilirdi. Yakın akrabalar gence cep harçlığı verirdi.

Söz kesme

Herhangi bir özel uygulama yapılmaz. Nişan

Durumu iyi olanlar yemek verirdi, yoksa özel bir uygulama yapılmazdı. Nikah

Herhangi bir özel uygulama yapılmazdı, ilçeye gidilip kıyılırdı ve dönülürdü. Düğün hamamı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Çeyiz asma

Kına gecesi

Herhangi bir özel uygulama yapılmamaktadır. Kına gecesi kadınlar arasında yapılırdı, konuklara şerbet ikram edilirdi.

Düğün

Ailelerin durumuna göre yemek verilirdi, isteyenler hayvan kesip et yemeği verirdi yada günlük yemekler yapılırdı.

Yüz açımı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Düğün haftası

Özel bir uygulama yapılmamaktadır, günlük hayata devam edilir. Ölüm

Evde yemek yapılmazdı, misafirlere komşuların getirdiği yemekler, helva ve şerbet ikram edilirdi.

Güllü köyü

Doğum

Doğumda anneye bol yağlı muhallebi yapılırdı ve özellikle normalden bol yağ konurdu, bunun sebebi yağlı yiyeceklerin annenin sütünü artıracağına inanılmasıydı. Bebeğe anne sütü dışında sulu süt, şekerli su ve annesinin muhallebisinden tattırılırdı.

Diş buğdayı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Sünnet

Özel bir uygulama yapılmazdı, sünnetler toplu halde yapılırdı. Askere uğurlama

Askere gidecek gençler akrabalarının evlerini ziyaret ederdi, evde ne yemek varsa onlar ikram edilirdi.

Herhangi bir özel uygulama yapılmaz. Nişan

Durumu iyi olanlar yemek verirdi, yoksa özel bir uygulama yapılmazdı. Nikah

Herhangi bir özel uygulama yapılmazdı, ilçeye gidilip kıyılırdı ve dönülürdü. Düğün hamamı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Çeyiz asma

Böyle bir uygulama yoktur. Kına gecesi

Kına gecesi kadınlar arasında yapılırdı, özel bir uygulama olmazdı, konuklara şerbet ikram edilirdi.

Düğün

Aileler isterlerse yemek verirlerdi, isteyenler hayvan kesip et yemeği verirdi yada günlük yemekler yapılırdı.

Yüz açımı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Düğün haftası

Özel bir uygulama yapılmamaktadır, günlük hayata devam edilir. Ölüm

Misafirlere komşuların getirdiği yemekler, helva ve şerbet ikram edilirdi.

Kadıköy

Doğum

Doğumda anneye bol yağlı yiyecekler verilirdi, özellikle muhallebi yapılırdı ve bol bol yağ konurdu, bunun sebebi annenin sütünü artıracağına inanılmasıydı. Bebeğe anne sütü dışında sulu süt, şekerli su ve annesinin muhallebisinden verilirdi.

Diş buğdayı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Sünnet

Özel bir uygulama yapılmazdı, sünnetler toplu halde yapılırdı. Askere uğurlama

Askere gidecek gençler akrabalarının evlerini ziyaret ederdi, evde ne yemek varsa onlar ikram edilirdi.

Söz kesme

Herhangi bir özel uygulama yapılmaz. Nişan

Durumu iyi olanlar yemek verirdi, yoksa özel bir uygulama yapılmazdı. Nikah

Herhangi bir özel uygulama yapılmazdı, ilçeye gidilip kıyılırdı ve dönülürdü. Düğün hamamı

Böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Çeyiz asma

Böyle bir uygulama yoktur. Kına gecesi

Benzer Belgeler