• Sonuç bulunamadı

ESET Smart Security Premium ayar seçenekleri bilgisayarınızın koruma düzeylerini ayarlamanıza olanak verir ve ağ.

Ayarlar menüsünde aşağıdaki bölümler bulunur:

Bilgisayar koruması İnternet koruması Ağ koruması Güvenlik araçları

Bir bileşeni tıklatarak ilgili koruma modülünün gelişmiş ayarlarını yapılandırın.

Bilgisayar koruması ayarları, şu bileşenleri etkinleştirmenize veya devre dışı bırakmanıza olanak sağlar:

· Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması – Tüm dosyalar bilgisayarınızda açıldığında, oluşturulduğunda ve çalıştırıldığında kötü amaçlı koda karşı taranır.

· HIPS – HIPS sistemi işletim sistemindeki olayları izler ve bunlara özelleştirilmiş bir kurallar kümesine göre yanıt verir.

· Oyun modu – Oyun modunu etkinleştirir veya devre dışı bırakır. Oyun modunu etkinleştirdikten sonra bir uyarı iletisi (olası güvenlik riski) alırsınız ve ana pencere turuncuya döner.

· Web Kamerası Koruması – Bilgisayara bağlı kameraya erişimi olan işlem ve uygulamaları denetler. Daha fazla bilgi için buraya tıklatın.

İnternet koruması ayarları, şu bileşenleri etkinleştirmenize veya devre dışı bırakmanıza olanak sağlar:

· Web erişimi koruması – Etkinleştirilirse, HTTP veya HTTPS üzerinden iletilen tüm trafik kötü amaçlı yazılım için taranır.

· E-posta istemci koruması – POP3 ve IMAP protokolü üzerinden alınan iletişimi izler.

· Antispam koruması – İstenmeyen (spam olan) e-postaları tarar.

· Kimlik Avı Koruması - Kullanıcıları gizli bilgilerini göndermeleri için kandırmaya yönelik içerik dağıttığından şüphelenilen web sitelerini filtreler.

Ağ koruması bölümü, Güvenlik duvarını, Ağ saldırısına karşı korumayı (IDS) ve Botnet korumasını etkinleştirmenize veya devre dışı bırakmanıza izin verir.

Güvenlik araçları ayarı şu modülleri ayarlamanıza olanak sağlar:

· Bankacılık ve Ödeme koruması

· Ebeveyn kontrolü

· Anti-Theft

· Password Manager

· Secure Data

Ebeveyn kontrolü, olası saldırgan materyaller içerebilecek web sayfalarını engellemenize izin verir. Ayrıca ebeveynler 40'tan fazla önceden tanımlanmış web sitesi kategorisine ve 140'ın üstünde alt kategoriye erişimi yasaklayabilir.

Devre dışı bırakılan bir güvenlik bileşenini tekrar etkinleştirmek için kaydırıcıyı tıklatın,böylece yeşil onay işareti görüntülenir.

NOT

Bu yöntem kullanılarak koruma devre dışı bırakıldığında, korumanın devre dışı bırakılan tüm modülleri bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra etkinleştirilir.

Ayarlar penceresinin alt kısmında ek seçenekler bulunur. Her bir modül için daha ayrıntılı parametreler ayarlamak üzere Gelişmiş ayarlar bağlantısını kullanın. .xml yapılandırma dosyası kullanan ayar parametrelerini yüklemek veya yapılandırma dosyasına geçerli ayar parametrelerinizi kaydetmek için Ayarları Al/Ver öğesini kullanın.

4.1 Bilgisayar koruması

Tüm koruma modüllerinin genel görünümünü görmek için Ayarlar penceresinden Bilgisayar Korumasını tıklatın. Tek tek modülleri geçici olarak kapatmak için simgesini tıklatın. Bu işlemin bilgisayarınızın korunma düzeyini düşürebileceğini unutmayın. simgesini (koruma modülünün yanında bulunur) tıklatarak söz konusu modülün gelişmiş ayarlarına erişebilirsiniz.

> Özel durumları düzenle seçeneğini tıklatarak (Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması'nın yanında yer alır) Özel durum ayar penceresini açabilirsiniz; burada dosyaları ve klasörleri tarama dışında bırakabilirsiniz.

Antivirus ve antispyware korumasını duraklat – Tüm antivirus ve antispyware koruma modüllerini devre dışı bırakır.

Korumayı devre dışı bıraktığınızda açılan pencerede Zaman aralığı açılır menüsünü kullanarak korumanın ne kadar süre boyunca devre dışı olacağını belirleyebilirsiniz. Onaylamak için Uygula'yı tıklatın.

4.1.1 Algılama altyapısı

Antivirus koruması dosyayı, e-postayı ve İnternet iletişimini denetleyerek kötü amaçlı sistem saldırılarına karşı koruma sağlar. Kötü amaçlı kod içeren bir tehdit algılanırsa, Antivirus modülü öncelikle bu tehdidi engelleyerek, sonra da temizleyerek, silerek veya karantinaya taşıyarak yok edebilir.

Tüm koruma modülleri için (örn. Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması, Web erişimi koruması vs.) tarayıcı seçenekleri aşağıdakilerin algılanmasını etkinleştirmenize veya devre dışı bırakmanıza olanak sağlar:

· İstenmeyen türden olabilecek uygulamalar (PUA'lar) kötü amaçlı olmak zorunda değildir, ancak bilgisayarınızın performansını olumsuz yönde etkileyebilirler.

Bu uygulama türleriyle ilgili daha fazla bilgi sözlükten edinilebilir.

· Tehlikeli olabilecek uygulamalar kötü amaçlı olarak yanlış bir şekilde kullanılabilme olasılığına sahip yasal ticari yazılım anlamına gelir. Tehlikeli olabilecek uygulamalara uzaktan erişim araçları, parola kırma uygulamaları ve tuş kaydeden uygulamalar (kullanıcı tarafından yazılan her tuş vuruşunu kaydeden programlar) örnek olarak

verilebilir. Bu seçenek varsayılan olarak devre dışıdır.

Bu uygulama türleriyle ilgili daha fazla bilgi sözlükten edinilebilir.

· Şüpheli uygulamalar paketleyiciler veya koruyucularla sıkıştırılan programları içerir. Bu tür koruyuculardan genellikle kötü amaçlı program yazarları, algılanmadan kaçınmak için faydalanır.

Anti-Stealth teknolojisi kendini işletim sisteminden gizleyebilen kök setleri gibi tehlikeli programları algılamayı sağlayan gelişmiş bir sistemdir. Bu, bu tür programları normal sınama teknikleri kullanarak saptamanın mümkün olmadığı anlamına gelir.

Tarama dışı öğeler, dosyaları ve klasörleri tarama dışında bırakmanızı sağlar. Tüm nesnelerin tehditlere karşı

tarandığından emin olmak için, tarama dışı öğelerin yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda oluşturulmasını öneririz. Bir nesneyi tarama dışında bırakmanızı gerektirecek durumlar, tarama sırasında bilgisayarınızı yavaşlatan büyük veri

4.1.1.1 Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması

Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması sistemdeki antivirüsle ilgili tüm olayları denetler. Bilgisayarınızda açılan, oluşturulan veya çalıştırılan tüm dosyalar kötü amaçlı yazılım koduna karşı taranır. Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması sistem başlatma işlemi sırasında başlatılır.

Varsayılan olarak, Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması sistem başlatılırken başlatılır ve kesintisiz tarama sağlar.

Özel durumlarda (örneğin, başka bir gerçek zamanlı tarayıcıyla bir çakışma varsa) gerçek zamanlı koruma, Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması> Temel altındaki Gelişmiş ayarlar içinde Gerçek zamanlı dosya sistemi korumasını başlat seçeneği devre dışı bırakılarak uygulanmayabilir.