• Sonuç bulunamadı

Bildir bağlantısı kimlik avı/kötü amaçlı web sitesini analiz için ESET'e bildirmenizi sağlar.

NOT

Bir web sitesini ESET'e göndermeden önce aşağıdaki ölçütlerden birine veya birden fazlasına uyduğundan emin olun:

· web sitesi algılanmamış,

· web sitesi tehdit olarak yanlış algılanmış. Böylece Yanlışlıkla engellenen bir sayfayı bildirebilirsiniz.

Alternatif olarak web sitesini e-posta ile de gönderebilirsiniz. E-postanızı samples@eset.com adresine gönderin.

Açıklayıcı bir konu kullanmayı ve web sitesiyle ilgili mümkün olduğunca fazla bilgi (örneğin, hangi web sitesinden bu web sitesine geldiğiniz, web sitesini nasıl duyduğunuz vs.) eklemeyi unutmayın.

4.3 Ağ koruması

Güvenlik duvarı, sisteme gelen ve giden tüm ağ trafiğini denetler. Bu, filtre kurallarına göre bireysel ağ bağlantılarına izin vererek veya onları engelleyerek gerçekleştirilir. Uzak bilgisayarlardan gelen saldırılara karşı koruma sağlar ve bazı hizmetlerin engellenmesine olanak tanır. HTTP, POP3 ve IMAP protokolleri için de antivirüs koruması sağlar. Bu işlev, bilgisayar güvenliğinin çok önemli bir öğesini temsil eder. Korunmayan bir kablosuz ağa veya zayıf korumalı bir ağa bağlandığınızda ESET Smart Security Premium sizi bilgilendirir.

Güvenlik duvarı yapılandırması Ağ koruması altında Ayarlar bölmesinde bulunabilir. Burada filtre modunu, kuralları ve ayrıntılı ayarları düzenleyebilirsiniz. Ayrıca Güvenlik duvarı'nın yanındaki dişli çarkı > Yapılandır... seçeneğini tıklatarak ya da Gelişmiş ayarlar'a erişmek için F5 tuşuna basarak daha ayrıntılı ayarlara erişebilirsiniz.

Aşağıdaki ayarlara erişmek için Güvenlik duvarının yanındaki dişli çark simgesini tıklatın:

Yapılandır... – Güvenlik duvarının ağ iletişimlerini nasıl işleyeceğini belirtebileceğiniz, Gelişmiş ayarlar içinde yer alan Güvenlik duvarı penceresini açar.

Güvenlik duvarını duraklat (tüm trafiğe izin ver) – Tüm ağ trafiğinin engellenmesinin tam tersi. Seçilirse, tüm Güvenlik duvarı filtre seçenekleri kapatılıp gelen ve giden bağlantıların tümüne izin verilir. Ağ trafiği filtrelemesi bu moddayken güvenlik duvarını yeniden etkinleştirmek için Güvenlik duvarını etkinleştir öğesine tıklatın.

Tüm trafiği engelle – Tüm gelen ve giden iletişimler Güvenlik duvarı tarafından engellenir. Bu seçeneği yalnızca sistemin ağ ile bağlantısının kesilmesini gerektiren kritik bir güvenlik riskinden şüphelenirseniz kullanın. Ağ trafiği filtresi Tüm trafiği engelle modundayken güvenlik duvarını normal çalışmasına döndürmek için Tüm trafiği engellemeyi durdur seçeneğini tıklatın.

Otomatik mod – (başka bir filtreleme modu etkinleştirildiğinde) Filtreleme modunu otomatik filtreleme

Ağ saldırısına karşı koruma (IDS)

– Ağ trafiğinin içeriğini analiz eder ve ağ saldırılarına karşı koruma sağlar. Zararlı olduğu düşünülen tüm trafikler engellenir.

Botnet koruması – Sistemdeki kötü amaçlı yazılımları hızlı ve doğru bir şekilde bulur.

Bağlı ağlar – Ağ bağdaştırıcılarının bağlı olduğu ağları gösterir. Ağ adının altındaki bağlantıyı tıklattığınızda ağ bağdaştırıcınız üzerinden bağlandığınız ağ için bir koruma türü (katı veya izinli) seçmeniz istenir. Bu ayar, bilgisayarınızın ağ üzerinde diğer bilgisayarlar tarafından ne kadar erişilebilir olduğunu tanımlar.

Geçici IP adresi kara listesi – Saldırıların kaynağı olarak algılanan, belirli bir süre boyunca bağlantıyı engellemek üzere kara listeye eklenen IP adreslerinin bir listesini görüntüleyebilirsiniz. Daha fazla bilgi için bu seçeneği tıklatın ve ardından F1 tuşuna basın.

Sorun giderme sihirbazı – ESET Güvenlik duvarından kaynaklanan bağlantı sorunlarını çözmenize yardımcı olur. Daha ayrıntılı bilgi için bkz. Sorun giderme sihirbazı.

4.3.1 Güvenlik Duvarı

Güvenlik duvarı, sisteme gelen ve giden tüm ağ trafiğini denetler. Bu, her bir ağ bağlantısına belirtilen filtre kurallarına göre izin vererek veya engelleyerek yapılır. Uzak bilgisayarlardan gelen saldırılara karşı koruma sağlar ve bazı tehlikeli hizmetleri engelleyebilir. HTTP, POP3 ve IMAP protokolleri için de antivirüs koruması sağlar.

Temel

Kişisel güvenlik duvarını etkinleştir – Sisteminizin güvenliğini sağlamak için bu özelliği etkin halde bırakmanızı öneririz. Etkin haldeki güvenlik duvarıyla, ağ trafiği her iki yönde taranır.

Windows Güvenlik Duvarı'ndaki kuralları da değerlendir – Otomatik modda, ESET kuralları tarafından engellenmemesi halinde, Windows Firewall'daki kurallar tarafından izin verilen gelen trafiğe de izin verin.

Filtreleme modu– Güvenlik duvarının davranışı filtre moduna göre değişir. Filtre modları aynı zamanda gerekli kullanıcı müdahalesi düzeyini de etkiler. ESET Smart Security Premium Güvenlik Duvarı için şu filtreleme modları kullanılabilir:

Otomatik mod – Varsayılan mod. Bu mod güvenlik duvarını kural tanımlamaya gerek duymadan, kolay ve rahat bir şekilde kullanmayı tercih eden kullanıcılar için uygundur. Özel, kullanıcı tanımlı kurallar oluşturulabilir, ancak bunlar Otomatik modda gerekli değildir. Otomatik mod belirli bir sistem için tüm giden trafiğe izin verirken (IDS ve gelişmiş seçenek/İzin verilen hizmetler seçeneğinde belirtildiği şekilde) Güvenilir Bölgeden bazı trafikler ve yakın zamandaki giden iletişimlere verilen yanıtlar hariç gelen trafiğin çoğunu engeller.

Etkileşimli mod – Güvenlik duvarı için özel bir yapılandırma oluşturmanıza olanak sağlar. Bir iletişim

algılandığında ve söz konusu iletişime ilişkin uygulanan herhangi bir kural yoksa bilinmeyen bağlantıyı bildiren bir iletişim penceresi görüntülenir. Bu iletişim penceresi iletişim için izin verme veya engelleme seçeneği sunar ve izin verme veya engelleme kararı Güvenlik duvarının yeni bir kuralı olarak kaydedilebilir. Yeni bir kural

oluşturmayı seçerseniz ileride yapılacak bu türdeki tüm bağlantılara o kurala göre izin verilir veya bağlantılar engellenir.

İlke tabanlı mod – Kendilerine izin veren belirli bir kural tarafından tanımlanmamış tüm bağlantılar engellenir.

Bu mod, ileri düzey kullanıcıların yalnızca istenen ve güvenli bağlantılara izin veren kurallar tanımlamasına olanak tanır. Belirtilmemiş diğer tüm bağlantılar Güvenlik duvarı tarafından engellenir.

Öğrenme modu – Kuralları otomatik olarak oluşturur ve kaydeder. Bu mod, Güvenlik duvarının ilk yapılandırılması için çok uygundur, ancak uzun süre boyunca etkin halde bırakılmamalıdır. ESET Smart Security Premium kuralları önceden tanımlı parametrelere göre kaydettiği için herhangi bir kullanıcı müdahalesi gerekmez. Öğrenme modu güvenlik risklerini ortadan kaldırmak amacıyla sadece gerekli iletişimler için tüm kurallar oluşturulana kadar kullanılmalıdır.

Profiller farklı durumlarda farklı kural kümeleri belirleyerek ESET Smart Security Premium Kişisel güvenlik duvarının davranışını özelleştirmek için kullanılabilir.

Ev ağı korumasını etkinleştir – Bilgisayarları gelen ağ (Wi-Fi) tehditlerinden korur.

Yeni bulunan ağ aygıtları hakkında bilgilendir – Ağınızda yeni bir aygıt algılandığında sizi bilgilendirir.

Gelişmiş

Kurallar – Burada kurallar ekleyebilir, Güvenlik duvarının ağ trafiğini nasıl işleyeceğini tanımlayabilirsiniz.

Bölgeler - Burada birkaç güvenli IP adresinden oluşan bölgeler oluşturabilirsiniz.

NOT

Bilgisayarınıza Botnet saldırısı olduğunda IDS özel durumu oluşturabilirsiniz. Özel durum Gelişmiş ayarlar (F5) > Ağ koruması > Ağ saldırısına karşı koruma > IDS özel durumları seçeneğinde Düzenle'yi tıklayarak değiştirilebilir.

4.3.1.1 Öğrenme modu ayarları

Öğrenme modu, sistemde kurulmuş her bir iletişim için otomatik olarak bir kural oluşturur ve kaydeder. ESET Smart Security Premium kuralları önceden tanımlı parametrelere göre kaydettiğinden, herhangi bir kullanıcı müdahalesi gerekmez.

Bu mod sisteminiz için riskli olabilir ve yalnızca Güvenlik duvarının ilk yapılandırmasında kullanılması önerilir.

Öğrenme modu seçenekleri'ni etkinleştirmek için Gelişmiş ayarlar (F5) > Güvenlik Duvarı > Temel > Filtreleme modu'ndaki açılır menüden Öğrenme modu'nu seçin. Bu bölümde aşağıdaki öğeler bulunur:

UYARI

Öğrenme modundayken, Güvenlik duvarı iletişime filtre uygulamaz. Tüm giden ve gelen iletişimlere izin verilir.

Bu modda, bilgisayarınız Güvenlik duvarı tarafından tam olarak korunmaz.

İletişim türü – Her iletişim türü için özel kural oluşturma parametreleri seçin. Dört tür iletişim vardır:

Güvenilen bölgeden gelen trafik – Güvenilen bölge kapsamındaki gelen bağlantıya örnek olarak bilgisayarınızda çalıştırılan yerel bir uygulamayla iletişim kurmaya çalışan, güvenilen bölgedeki bir uzak bilgisayar verilebilir.

Güvenilen bölgeden giden trafik – Yerel ağda veya güvenilen bölgedeki bir ağda bulunan başka bir bilgisayarla bağlantı kurmaya çalışan yerel bir uygulama.

Gelen Internet trafiği – Bilgisayarda çalışan bir uygulamayla iletişim kurmaya çalışan uzak bilgisayar.

Giden Internet trafiği – Başka bir bilgisayarla bağlantı kurmaya çalışan yerel uygulama.

Her bölüm, yeni oluşturulan kurallara eklenecek parametreleri tanımlamanıza olanak tanır:

Yerel bağlantı noktası ekle – Ağ iletişiminin yerel bağlantı noktası numarasını içerir. Giden iletişimler için genellikle rastgele sayılar oluşturulur. Bu nedenle, bu seçeneğin yalnızca gelen iletişimler için etkinleştirilmesini öneririz.

Uygulama ekle – Yerel uygulamanın adını içerir. Bu seçenek, gelecekteki uygulama düzeyindeki kurallar (bir uygulamanın tamamı için iletişimi tanımlayan kurallar) için uygundur. Örneğin, yalnızca bir web tarayıcısı veya e-posta istemcisi için iletişimi etkinleştirebilirsiniz.

Uzak bağlantı noktası ekle – Ağ iletişiminin uzak bağlantı noktası numarasını içerir. Örneğin, standart bir bağlantı noktası numarasıyla ilişkilendirilmiş belirli bir hizmete (HTTP – 80, POP3 – 110, vb.) izin verebilir veya bu hizmeti reddedebilirsiniz.

Uzak IP adresi/Güvenilen bölge ekle – Uzak bir IP adresi veya bölge, yerel sistem ile o uzak adres / bölge arasındaki tüm ağ iletişimlerini tanımlayan yeni kurallar için bir parametre olarak kullanılabilir. Belirli bir bilgisayar veya ağ iletişimi olan bir bilgisayar grubu için eylemler tanımlamak istiyorsanız bu seçenek uygundur.

Bir uygulama için maksimum farklı kural sayısı – Bir uygulama farklı bağlantı noktaları üzerinden çeşitli IP adresleri, vb. ile iletişim kuruyorsa, öğrenme modundaki güvenlik duvarı bu uygulama için uygun sayıda kural oluşturur. Bu seçenek, tek bir uygulama için oluşturulabilen kural sayısını sınırlandırmanıza olanak sağlar.

4.3.1.2 Ağ saldırısına karşı koruma

Ağ saldırısına karşı korumayı etkinleştir (IDS)

– Ağ trafiğinin içeriğini analiz eder ve ağ saldırılarına karşı koruma sağlar. Zararlı olduğu düşünülen tüm trafikler engellenir.

Botnet korumasını etkinleştir – Bilgisayara virüs bulaştığını ve bir botun iletişim kurma girişiminde bulunduğu modelleri tanıyarak kötü amaçlı komutlar ve kontrol sunucuları içeren iletişimleri algılar ve engeller.

IDS özel durumları – IDS özel durumları eklemenize ve kötü amaçlı etkinliklere karşı yanıtlarınızı özelleştirmenize olanak tanır.

4.3.2 Güvenlik duvarı profilleri

Profiller, ESET Smart Security Premium Güvenlik duvarı davranışını denetlemek için kullanılabilir. Güvenlik duvarı kuralı oluştururken veya düzenlerken söz konusu kuralı belirli bir profile atayabilir veya her profile

uygulayabilirsiniz. Bir profil ağ arabiriminde etkin olduğunda, yalnızca genel kurallar (profil belirtilmemiş kurallar) ve söz konusu profile atanmış kurallar uygulanır. Güvenlik duvarı davranışını kolayca değiştirmek için ağ

bağdaştırıcılarına atanmış veya ağlara atanmış farklı kurallara sahip birden fazla profil oluşturabilirsiniz.

Profilleri düzenleyebileceğiniz Güvenlik Duvarı Profilleri penceresini açmak için profil listesi'nin yanındaki Düzenle öğesini tıklatın.

Ağ bağdaştırıcısı, belirli bir ağ için yapılandırılan profilin bu ağa bağlanıldığında kullanılması için ayarlanabilir. Gelişmiş ayarlar (F5) > Ağ koruması > Güvenlik duvarı > Bilinen Ağlar içinde belirtilen ağda kullanılacak özel bir profil de atayabilirsiniz. Bilinen ağlar listesinden bir ağ seçin ve Güvenlik duvarı profili açılır menüsünden belirli bir ağa güvenlik duvarı profili atamak için Düzenle seçeneğine tıklatın. Bu ağa atanmış bir profil yoksa bağdaştırıcının varsayılan profili kullanılır. Bağdaştırıcı, ağ profilini kullanmamak üzere ayarlandıysa hangi ağa bağlandığı dikkate alınmaksızın varsayılan profili kullanılır. Ağ için veya bağdaştırıcı yapılandırması için profil yoksa genel varsayılan profil kullanılır. Ağ bağdaştırıcısına bir profil atamak için ağ bağdaştırıcısını seçin, Ağ bağdaştırıcılarına atanan profiller öğesinin yanındaki Düzenle seçeneğini tıklatın, Varsayılan güvenlik duvarı profili açılır menüsünden profili seçin.

Güvenlik duvarı başka bir profile geçiş yaptığında, sağ alt köşede sistem saatinin yanında bir bildirim görüntülenir.

4.3.2.1 Ağ bağdaştırıcılarına atanan profiller

Profilleri değiştirerek güvenlik duvarı davranışlarında hızlı bir şekilde birden fazla değişiklik yapabilirsiniz. Belirli profiller için özel kurallar ayarlanabilir ve uygulanabilir. Makinede bulunan tüm bağdaştırıcılar için ağ bağdaştırıcı girişleri Ağ bağdaştırıcıları listesine otomatik olarak eklenir.

Sütunlar

Ad – Ağ bağdaştırıcısının adı.

Varsayılan güvenlik duvarı profili – Varsayılan profil, bağlı olduğunuz ağ yapılandırılmış bir profile sahip değilse veya ağ bağdaştırıcınız ağ profili kullanmak üzere ayarlanmadıysa kullanılır.

Ağ profilini tercih et – Bağlı ağın güvenlik duvarı profilini tercih et etkinleştirildiğinde ağ bağdaştırıcısı her fırsatta, bağlı ağa atanan güvenlik duvarı profilini kullanır.

Denetim öğeleri

Ekle – Yeni ağ bağdaştırıcısı ekler.

Düzenle – Mevcut ağ bağdaştırıcısını düzenlemenize olanak sağlar.

Kaldır – Bir ağ bağdaştırıcısını listeden kaldırmak istiyorsanız bir ağ bağdaştırıcısı seçin ve Kaldır öğesini tıklatın.

Tamam/İptal - Değişiklikleri kaydetmek isterseniz Tamam'ı, değişiklikleri kabul etmeden ayrılmak için İptal'i tıklatın.

4.3.3 Kuralları yapılandırma ve kullanma

Kurallar, tüm ağ bağlantılarını anlamlı olarak sınamak amacıyla kullanılan koşullar kümesini ve bu koşullara atanmış tüm eylemleri temsil eder. Güvenlik duvarı kurallarını kullanarak, farklı türlerde ağ bağlantıları kurulduğunda hangi eylemin gerçekleştirileceğini tanımlayabilirsiniz. Kural filtreleme ayarlarına erişmek için Gelişmiş ayarlar (F5) >

Güvenlik duvarı > Temel öğesine gidin. Önceden tanımlı bazı kurallar izin verilen hizmetler (IDS ve gelişmiş seçenekler) içindeki onay kutularına bağlıdır ve doğrudan kapatılamaz, bunun yerine bu ilgili onay kutularını kullanabilirsiniz.

ESET Smart Security Premium ürününün önceki sürümünden farklı olarak kurallar yukarıdan aşağıya doğru değerlendirilir. Eşleşen ilk kuralın eylemi değerlendirilmekte olan ağ bağlantılarından her biri için kullanılır. Bu, kuralların önceliğinin otomatik olduğu ve daha özel kuralların genel olanlardan daha öncelikli olduğu önceki sürümden farklı olan önemli bir davranış değişikliğidir.

Bağlantılar gelen ve giden bağlantılar olarak ikiye ayrılabilir. Gelen bağlantılar, yerel sistemle bağlantı kurmaya çalışan bir uzak bilgisayar tarafından başlatılır. Giden bağlantılar ise tersi yönde çalışır; yerel sistem uzak bilgisayarla bağlantı kurar.

Bilinmeyen yeni bir iletişim algılandığında, bu iletişime izin vermeyi veya iletişimi reddetmeyi dikkatle

değerlendirmeniz gerekir. İstenmeden gelen, güvenli olmayan veya bilinmeyen bağlantılar sistem için bir güvenlik riski oluşturur. Böyle bir bağlantı kurulursa, uzak bilgisayara ve bilgisayarınıza bağlanmaya çalışan uygulamaya özellikle dikkat etmeniz önerilir. Birçok sızıntı, özel verileri elde etmeye ve göndermeye veya ana bilgisayar iş istasyonlarına kötü amaçlı uygulamalar yüklemeye çalışır. Güvenlik duvarı, bu tür bağlantıları algılayıp

sonlandırmanıza olanak sağlar.

4.3.3.1 Güvenlik duvarı kuralları

Tüm kuralların bir listesinin görüntülendiği Güvenlik duvarı kuralları penceresini görüntülemek için Temel sekmesinde Kurallar öğesinin yanındaki Düzenle seçeneğini tıklatın. Ekle, Düzenle ve Kaldır öğeleri kuralları eklemenize, yapılandırmanıza veya silmenize izin verir. Bir kuralın öncelik düzeyini, kuralı (kuralları) seçip Üst/Yukarı/Aşağı/Alt öğesini tıklatarak ayarlayabilirsiniz.

İPUCU: Kuralın (kuralların) adını, protokolünü veya bağlantı noktasını bulmak için Ara alanını kullanabilirsiniz.

Sütunlar

Ad – Kuralın adı.

Etkin – Kuralların etkin veya devre dışı olma durumunu gösterir. Bir kuralın etkinleştirilmesi için ilgili onay kutusunun işaretlenmesi gerekir.

Protokol – Bu kuralın geçerli olduğu protokolü gösterir.

Profil – Bu kuralın geçerli olduğu güvenlik duvarı profilini gösterir.

Eylem – İletişim durumunu gösterir (engelle/izin ver/sor).

Yön – İletişim yönü (gelen/giden/her ikisi).

Yerel – Yerel bilgisayarın IP adresi ve bağlantı noktası.

Uzak – Uzak bilgisayarın IP adresi ve bağlantı noktası.

Uygulamalar - Kuralın geçerli olduğu uygulamayı belirtir.

Denetim öğeleri

Ekle – Yeni bir kural oluşturur.

Düzenle – Var olan kuralları düzenlemenize izin verir.

Kaldır – Var olan kuralları kaldırır.

Dahili (önceden tanımlı) kuralları göster – Belirli iletişimlere izin veren veya bunları reddeden ESET Smart Security Premium tarafından önceden tanımlanmış kurallar. Bu kuralları devre dışı bırakabilirsiniz, ancak önceden tanımlı bir kuralı silemezsiniz.

Üst/Yukarı/Aşağı/Alt - Kuralların öncelik düzeyini ayarlamanıza olanak tanır (kurallar baştan aşağı yürütülür).

4.3.3.2 Kurallarla çalışma

İzlenen parametrelerden herhangi birinin her değiştirilişinde değişiklik yapılması zorunludur. Değişiklikler, kuralın koşulları yerine getirememesine ve belirtilen eylemin uygulanamamasına neden olacak şekilde yapılırsa belirtilen bağlantı reddedilebilir. Bu, kuraldan etkilenen uygulamanın çalışmasıyla ilgili sorunlara neden olabilir. Buna bir örnek, uzak tarafta ağ adresi veya bağlantı noktası numarası değişikliğidir.

Pencerenin üst tarafında üç sekme vardır:

· Genel – Kural adı, bağlantı yönü, eylem (İzin ver, Reddet, Sor), protokol ve kuralın uygulanacağı profil belirtin.

· Yerel – Yerel bağlantı noktasının numarası veya bağlantı noktası aralığı ve iletişim kuran uygulamanın adı da dahil olmak üzere, bağlantının yerel tarafı hakkındaki bilgileri görüntüler. Ayrıca burada, Ekle öğesini tıklatarak IP adreslerinden oluşan bir yelpazeye sahip, önceden tanımlı veya oluşturulmuş bir bölge eklemenize izin verir.

· Uzak – Bu sekme uzak bağlantı noktasıyla (bağlantı noktası aralığıyla) ilgili bilgiler içerir. Belirli bir kural için uzak IP adresi veya bölge listesi tanımlamanıza izin verir. Ayrıca burada, Ekle öğesini tıklatarak IP adreslerinden oluşan bir yelpazeye sahip, önceden tanımlı veya oluşturulmuş bir bölge ekleyebilirsiniz.

Yeni bir kural oluştururken Ad alanına kural için bir ad girmeniz gerekir. Bir iletişim, Eylem açılır menüsünden bir kurala karşılaştığında Dizin açılır menüsünden kuralın uygulanacağı dizini ve yürütülecek eylemi seçin.

Protokol kural için kullanılan aktarma protokolünü temsil eder. Açılır menüden belirlenen kural için kullanılacak protokolü seçin.

ICMP Türü/Kodu Bir sayıyla tanımlanan ICMP iletisini ifade eder (örneğin; 0, "Yankı Yanıtı"nı ifade eder).

Tüm kurallar varsayılan olarak Herhangi bir profil için etkindir. Alternatif olarak Profil açılır menüsünü kullanarak özel bir güvenlik duvarı profili seçebilirsiniz.

Günlük öğesini etkinleştirirseniz kuralla ilişkili etkinlik bir günlüğe kaydedilir. Kullanıcıya bildir seçeneği kural uygulandığında bir bildirim görüntüler.

NOT

Aşağıda, web tarayıcısı uygulamasının ağa erişmesine olanak tanıyacak yeni bir kural oluşturduğumuz örneği bulabilirsiniz. Şunların yapılandırılması gerekir:

· Genel sekmesinde, TCP ve UDP protokolü aracılığıyla giden iletişimi etkinleştirin.

· Yerel sekmesine tarayıcı uygulamanızı ekleyin (Internet Explorer için iexplore.exe).

· Uzak sekmesinde, standart İnternet taramasına izin vermek istiyorsanız bağlantı noktası 80'i etkinleştirin.

NOT

Önceden tanımlı kuralların sınırlı bir şekilde değiştirilebileceğini lütfen unutmayın.

4.3.4 Bölge yapılandırma

Bölge, IP adreslerini içeren mantıksal bir grup oluşturan ağ adresleri topluluğudur. Birden fazla kuralda aynı adres kümesini tekrar kullanmanız gerektiğinde yararlıdır. Verilen gruptaki her bir adrese tüm grup için merkezi olarak tanımlanmış benzer kurallar atanır. Böyle bir grup için Güvenilir bölge örnek olarak gösterilebilir. Güvenilir bölge, Güvenlik duvarı tarafından herhangi bir şekilde engellenmeyen ağ adresleri grubunu temsil eder. Bu bölgeler, Gelişmiş ayarlar > Güvenlik duvarı > Gelişmiş menüsünde Bölgeler öğesinin yanındaki Düzenle düğmesi tıklatılarak yapılandırılabilir. Yeni bir bölge eklemek için Ekle öğesini tıklatın, bölge için Ad ve bir Açıklama girin ve Uzak bilgisayar adresi (IPv4/IPv6, aralık, maske) alanına uzak IP adresi ekleyin.

Güvenlik duvarı bölgeleri ayar penceresinde bölge adı, açıklaması, ağ adresi listesi belirtebilirsiniz (ayrıca bkz.

Bilinen ağ düzenleyicisi).

4.3.5 Bilinen ağlar

Ortak ağlara veya normal ev ya da iş ağınızın dışındaki ağlara sıkça bağlanan bir bilgisayar kullanıyorsanız,

bağlandığınız yeni ağların ağ güvenirliğini doğrulamanızı öneririz. Ağlar tanımlandıktan sonra ESET Smart Security Premium, Ağ tanımı içinde yapılandırılan ağ parametrelerini kullanarak güvenilir (Ev veya ofis) ağlarını tanıyabilir.

Bilgisayarlar genellikle güvenilen ağlara benzeyen IP adresleriyle ağlara girer. Böyle durumlarda ESET Smart Security

Bilgisayarlar genellikle güvenilen ağlara benzeyen IP adresleriyle ağlara girer. Böyle durumlarda ESET Smart Security