• Sonuç bulunamadı

2. GEREÇ VE YÖNTEM

2.3. Mikro CT değerlendirmes

2.3.2. Simantasyon İşlem

IPS e.max örnekler tek bir klinisyen tarafından her grup için farklı simanlar kullanılarak yapıştırıldı. Simantasyon sırasında uygulanan işlemler üretici firmanın talimatına göre yapılmıştır. IPS e. max örneklerin iç yüzeyine hidroflorik asit (IPS Ceramic Etching- gel,Ivoclar Vivadent AG, Schaan, Liechtenstein.) sürülerek 20 sn bekletildi. Daha sonra örnekler 15 sn su ile yıkandı ve kurutuldu.

Ketac Cem Radiopaque (Cam iyonomer siman) Simantasyon için diş yüzeyine yapılan hazırlıklar

1.Diş yüzeyi hafif nemli kalacak şekilde kurutuldu Restorasyonun iç yüzeyine yapılan hazırlıklar

Ketac Cem kronların simantasyonu için tavsiye edilen bir doz çubuğu toz ve iki damla likit eşit oranda metal spatül ile kademeli olark toz likite çekilerek macun kıvamında homojen bir karışım elde edilene kadar 60 saniye karıştırıldı. Homojen karışım spatül yardımıyla IPS e.max kor içine uygulandı. Restorasyonlar prepare diş yüzeyine parmak basıncıyla yerleştirildi ve 7 dakika bekletildi. Taşan siman bir sond

Ketac Cem Plus (Rezin modifiye cam iyonomer siman) Simantasyon için diş yüzeyine yapılan hazırlıklar

1.Diş yüzeyi hafif nemli kalacak şekilde kurutuldu Restorasyonun iç yüzeyine yapılan hazırlıklar

Simantasyon için Ketac Cem Plus tavsiye edilen şekilde katalizörü base ile eşit hacimde sıkılarak plastik spatül ile homojen bir renk elde edilene kadar 20 saniye karıştırıldı. Homojen karışım spatül yardımıyla IPS e.max kor içine uygulandı. Restorasyonlar prepare diş yüzeyine parmak basıncıyla yerleştirildi ve 2 dakika bekletildikten sonra artık siman temizlendi ve simanın tam olarak sertleşmesi için toplam 5 dakika beklendi.

Rely X U100 (Rezin siman)

Simantasyon için diş yüzeyine yapılan hazırlıklar 1.Diş yüzeyi hafif nemli kalacak şekilde kurutuldu Restorasyonun iç yüzeyine yapılan hazırlıklar

1.Örneklerin iç yüzeyi RelyX Ceramic Primer uygulandı ve 5 sn beklendi Simantasyon için Rely X U100 tavsiye edilen şekilde iki pat eşit miktarda sıkılarak plastik spatül ile 20 saniye karıştırıldı. Homojen karışım spatül yardımıyla IPS e.max kor içine uygulandı. Restorasyon parmak basıncı ile dişe yerleştirildi ve taşan siman temizlendi. Mesial, distal, bukkal ve lingualden 20 sn ışık (Elipar Freelight 2, 3M Espe, St. Paul, Minnesota,USA) uygulandı.

Multilink Automix (Rezin siman)

Simantasyon için diş yüzeyine yapılan hazırlıklar 1.Diş yüzeyi hafif nemli kalacak şekilde kurutuldu

2.Multilink Primer A ve B eşit oranda karıştırıldı, 15 sn uygulandı ve hava ile kurutuldu

Restorasyonun iç yüzeyine yapılan hazırlıklar

1. Monobond S uygulandı 60 sn beklenildi ve hava ile kurutuldu

Multilink Automix kronların simantasyonu için tavsiye edilen miktarda iki pat eşit miktarda sıkıldı, homojen karışım spatül yardımıyla IPS e.max kor içine uygulandı. Restorasyonlar prepare diş yüzeyine parmak basıncıyla yerleştirildi ve taşan siman ince bir sond yardımıyla temizlendi.

Rely X ARC (Rezin siman)

Simantasyon için diş yüzeyine yapılan hazırlıklar

1. Prepare edilmiş diş yüzeyi %37’lik ortofosforik asit (Ivoclar Vivadent AG, Schaan, Liechtenstein) ile 15 sn asitlendi. Daha sonra 10 sn suyla yıkandı ve kurutuldu.

2. Diş yüzeyine Single Bond (3M ESPE, St. Paul, Minnesota,USA) fırça ile 2 kat sürüldü. Daha sonra 5 sn hava uygulandı.

Restorasyonun iç yüzeyine yapılan hazırlıklar

1.Örneklerin iç yüzeyine “3M ESPE Ceramic Primer” uygulanarak 5 sn hava ile kurutuldu.

Eşit miktarlarda pat karıştırılarak IPS e.max örneğin iç yüzeyine siman sürüldü. Restorasyon parmak basıncı ile dişe yerleştirildi. 3-5 dakika beklendi. Daha sonra taşan siman temizlendi. Mesial, distal, bukkal ve lingualden 20 sn ışık cihazı (Elipar Freelight 2, 3M Espe, St. Paul, Minnesota,USA) ile yüzeye sıfır olacak şekilde ışık uygulandı.

Variolink II (Rezin siman)

Simantasyon için diş yüzeyine yapılan hazırlıklar

1. Diş yüzeyine fırça ile % 37 lik ortofosforik asit (Ivoclar Vivadent AG, Schaan, Liechtenstein) sürülerek 15 saniye bekletildi. Asit yüzeyden basınçlı su ile 15 saniye yıkanarak temizlendi ve basınçlı hava ile kurutuldu.

2. Syntac Primer diş yüzeyine bir fırça ile sürülerek 15 saniye bekletildi ve kurutuldu.

3. Syntac adeziv fırça ile sürülerek 10 saniye bekletildi ve kurutuldu.

4. Son olarak diş yüzeyine Heliobond sürüldü ve hava sıkılarak fazlalıkları uzaklaştırıldı.

Restorasyonun iç yüzeyine yapılan hazırlıklar

1. Örneklerin iç yüzeyine fırça yardımıyla silan ajanı olan Monobons S sürüldü ve 60 saniye beklendi.

2. İnce bir tabaka Heliobond seramiğin iç yüzeyine uygulandı.

Kullanılacak base ve katalizörden eşit miktarlarda alınarak 10 sn spatül ile karıştırıldı. Homojen karışım spatül yardımıyla örneklere yerleştirildi. Restorasyonlar

yardımıyla marjinden alındı ve daha sonra bu bölgeye “Glycerine gel” uygulandı. Daha sonra mesial, distal, bukkal ve lingualden 40 sn ışık (Elipar Freelight 2, 3M Espe, St. Paul, Minnesota, USA ) uygulanarak polimerizasyon tamamlandı.

Durelon (Polikarboksilat Siman)

Simantasyon için diş yüzeyine yapılan hazırlıklar

1. Diş yüzeyi hafif nemli kalacak şekilde kurutuldu. Restorasyonun iç yüzeyine yapılan hazırlıklar

Durelon kronların simantasyonu için tavsiye edilen düşük viskositedeki bir doz çubuğu toz ve bir damla likit eşit oranda metal spatül ile tek defada toz likite çekilerek homojen bir karışım elde edilene kadar 30 saniye karıştırıldı. Homojen karışım spatül yardımıyla IPS e.max kor içine uygulandı. Restorasyonlar prepare diş yüzeyine parmak basıncıyla yerleştirildi ve 5 dakika bekletildi. Taşan siman bir sond yardımıyla marjinden alındı.

Panavia EX (Rezin siman)

Simantasyon için diş yüzeyine yapılan hazırlıklar

1. Diş yüzeyine fırça ile % 37’lik ortofosforik asit sürülerek 30 saniye bekletildi. Asit yüzeyden basınçlı su ile 60 saniye yıkanarak temizlendi ve basınçlı hava ile kurutuldu.

Restorasyonun iç yüzeyine yapılan hazırlıklar

1 ölçü toz ve 2 damla likit 1dk. boyunca karıştırıldı. Elde edilen siman karışımı 3 dk. içinde IPS e.max örneğin iç yüzeyine uygulandı. Restorasyonlar prepare diş yüzeyine parmak basıncıyla yerleştirildi. 3 dakika beklendikten sonra taşan siman temizlendi. Restorasyonun etrafına Oxygaurd uygulandı. Karıştırıldıktan 6-7 dk sonra siman tamamen polimerizasyonunu tamamladı.

BisCem (Rezin siman)

Simantasyon için diş yüzeyine yapılan hazırlıklar

1.Diş yüzeyi hafif nemli kalacak şekilde kurutuldu. Restorasyonun iç yüzeyine yapılan hazırlıklar

Simantasyon için BisCem tavsiye edilen miktarda iki pat eşit miktarda sıkılarak plastik spatül ile 10 saniye karıştırıldı. Homojen karışım spatül yardımıyla IPS e.max kor içine uygulandı. Restorasyonlar prepare diş yüzeyine parmak

basıncıyla yerleştirildi. Taşan siman sond ile temizlendi. Mesial, distal, bukkal ve lingualden 30 sn ışık (Elipar Freelight 2, 3M Espe, St. Paul, Minnesota, USA) uygulandı.

Clearfil Esthetic Cement (Rezin siman)

Simantasyon için diş yüzeyine yapılan hazırlıklar

1. ED Primer II likit A ve B eşit oranda karıştırıldı ve 5 dakika içinde prepare edilmiş diş yüzeyine uygulandı. 30 sn beklendi ve hava ile kurutuldu.

Restorasyonun iç yüzeyine yapılan hazırlıklar

1. IPS e.max örneklerin iç yüzeyine K-Etchant Gel sürüldü, 5 sn sonra yıkanıp kurutuldu.

2. IPS e.max örneklerin iç yüzeyine Clearfil Ceramic Primer uygulandı ve kurutuldu.

A patı ve B patı eşit hacimde karıştırıldı ve IPS e.max korun içine uygulandı. Restorasyon parmak basıncı ile dişe yerleştirildi ve taşan siman temizlendi. Mesial, distal, bukkal ve lingualden 20 sn ışık (Elipar Freelight 2, 3M Espe, St. Paul, Minnesota,USA) uygulandı.

SuperBond C&B (Rezin siman)

Simantasyon için diş yüzeyine yapılan hazırlıklar

1. Diş yüzeyinde dentine 10 sn süre ile “Green aktivator” uygulandı. 2.Diş yıkandıktan sonra kurutuldu.

Restorasyonun iç yüzeyine yapılan hazırlıklar

1. “Porselen Liner M” IPS e.max örneğin iç yüzeyine bir kat uygulandı.

Karıştırma kabı 16°C sıcaklığı gösterirken 4 damla monomere, 1 damla katalizör ilave edilerek küçük ölçü kaşığı kadar polimer tozu eklenip karıştırıldı. Elde edilen siman karışımı IPS e.max örneğin iç yüzeyine uygulandı Restorasyonlar prepare diş yüzeyine parmak basıncıyla yerleştirildi. 3-5 dakika beklendikten sonra taşan siman temizlendi.

Resim 2.3.2.1. Simantasyon işlemi tamamlanmış örnekler

2.3.3.Mikro CT

Örnekler tarama için SkyScan1174 compact Micro CT (Kontich, Belgium) cihazına yerleştirildi (Resim 2.3.3.1). Cihaz 50 kV güçle 1.3 Mega Piksel kamera yardımıyla, her bir örnekten 18 mikron boyutunda toplam 450-500 kesit alındı (Resim 2.3.3.1). Kesitlerden alınan DICOM ( Digital Imaging and Commumation in Medicine) uyumlu görüntüler BMP (Bit Map Picture) formatına dönüştürüldü.

Resim 2.3.3.1: Çalışmada kullanılan Mikro CT cihazı

Kayıt verisinin MIMICS 13.1 (Materialise’s Interactive Medical Image ControlS System, Materialise BV, Leuven, Belgium) yazılımında işlenmesi ve modellenmesi şu şekilde yapılmıştır;

a.Verinin yazılıma aktarılması (Import): BMP formatındaki veri “MIMICS temel modül”de yer alan import fonksiyonu yardımıyla yazılım içerisine taşındı.

b.Ayrıştırma (Segmentation): Bu işlemin amacı; kayıt verisinin, üç boyutlu görüntülerde en küçük yapıtaşı olan voxel parçacıklarının bir araya getirildiği ve

incelenecek restorasyonun içinde bulunan hava kabarcıklarının diğer yapılardan ayrıştırılarak farklı renklerde gösterildiği formatta (mask) bir 3 boyutlu model oluşumuna hazırlanmasıdır. İşlem “MIMICS temel modül’ de bulunan çeşitli fonksiyonlar aracılığıyla gerçekleştirildi;

-Profil Line (Profil çizgisi): Aksial kesitler üzerinde ayrıştırılacak hava kabarcıklarının Hounsfield Unit (HU) değerleri ile yoğunluk profilinin belirlenmesi ve çalışma aralığının tespiti amacıyla uygulandı.

-Thresholding (Çalışma aralığının tespiti): Değerlendirmeye alınacak maksimum ve minimum yoğunluk değerleri belirlenecek ve üç boyutlu modelde yer alması istenen değerlendirilecek hava kabarcıklarının bu değerler kapsamında olmasına özen gösterildi.

-Region Growing (Bölge Geliştirme): Bu fonksiyonun amacı istenmeyen görüntü kirliliklerinin temizlenmesi ve sisteme doğrudan bağlı olmayan yapıların ayrılmasıdır. Bölge geliştirme fonksiyonuna dahil olan “Editing” fonksiyonu yardımıyla görüntü artifakları elimine edilecek ve üç boyutlu modele dahil olması düşünülmeyen yapılar değerlendirme alanından çıkarıldı.

c.Model kontrolü ve ölçümü: Elde edilen üç boyutlu model simulatif müdahaleler ile teyit edildi ve kron içindeki hava kabarcıkları üç boyutlu hacimsel ve alansal ölçümlerle tanısal değerlendirilmesi yapıldı. Bu basamakta yazılımın “Simulasyon” modülünden yararlanıldı (Resim 2.3.3.2)