• Sonuç bulunamadı

Yaz ıl ı Anl at ım ( Yaz m a)

Kısa ve basit tümcelerle kartpostal yazabilirim. Örneğin; isim, uyruk ve adres gibi kişisel bilgi içeren formları doldurabilirim.

 Basit anketleri ve kişisel formları doldurur.

 Basit kelime grupları ve cümleler yazar.

 Liste oluşturur.

 Kendisini tanıtan kısa metinler yazar.  Kartpostal yazar.

91

Tabloda yazma becerilerine yönelik hedef ve kazanımlara yer verilmiş ve bu kazanımları gerçekleştirici nitelikte basit bilgilerin yazılı ifade edilmesi, gündelik işlere ilişkin yazılı listelerin oluşturulması ve belli başlı yazılı iletişim araçlarını kullanımına yönelik etkinliklere yer verildiği görülmektedir. OBM’deki hedef yazma kazanımlarını geliştirmeye yönelik kitapta yer alan yazma etkinliklerinin tamamına burada yer veremediğimiz için kitabın 78. sayfasındaki 4.c etkinliğini yazma kazanımlarına örnek olarak gösterebiliriz.

4.c) Denise bir yüzme kursuna yazılmak istiyor. Denise’in söylediklerini okuyup kayıt

formunu doldurmasında yardımcı olunuz.

Denise : Benim adım Denise Krüger, 10 yaşındayım. Adresim Berlin Caddesi, 5/20, Berlin. Telefon numaram 6607595… Yüzmeyi çok seviyorum fakat yüzemiyorum. Bunun için yüzmeyi öğrenmek istiyorum ama sadece Salı ve Perşembe günleri öğleden sonra boş vaktim var.

Bir mesajı yazılı olarak bir başkasına iletmek için öğrencinin belli bir düzeyde kelime ve dil bilgisine sahip olması gerekmektedir. Yazılı anlatım, diğer dil temel kazanımların gelişmesine önemli katkı sağladığı gibi öğrencinin duygu, düşünce ve bilgilerini yapılandırıp ifade etmelerine fırsat tanımaktadır. Yazma kazanımlarıyla öğrencilerin basit kelimelerle kısa metinler oluşturmaları, günlük yaşamdaki (e-mail, kartpostal, mektup cep telefonu, …) yazılı iletişim araçlarını kullanma, başvuru veya herhangi bir şahsi form doldurma, kendisini veya bir başka kişiyi tanıtan yazılı metinler yazma, verilen okuma metinlerine ilişkin fikir ve düşüncelerin yazılı olarak ifade edilmesi gibi becerilerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Yazılı anlatım, özellikle cümle diziliminin geliştirilerek dil yapısının kavranması, cümle ve söz kalıplarının yazılı olarak kullanılması, kelime dağarcığının harekete geçirilmesi için önemli rol üstlenmektedir. Yazma kazanımları diğer dil kazanımlarıyla tümleşik biçimde farklı amaçlarla kullanılabilecek etkili yetkinliktir. Yazma kazanımlarının ders kitaplarındaki yansımaları ve bu kazanımların geliştirilmesine yönelik yer verilen etkinliklerin genel

Kayıt: …Yüzme Kursu…

Soyisim: ………. İsim: …………..……….... Yaş: ……… Adres Cadde: ……….……….……. Apartman Numarası:………..…. Telefon Numarası………..……… Gün: ………..………..….. Uygun Saat:……….………..

92

itibariyle resmî veya özel mektuplar, kartlar, e-posta, faks veya telgraf yazma, öz geçmiş yazma, form doldurma, ödev yapma, alıştırma yapma, not alma vb. etkinliklerden oluştuğu görülmektedir.

Ayrıca serbest yazma kazanımlarının geliştirilmesi amacıyla; herhangi bir olay içeriğinin anlatılmasına veya olay durumunun herhangi bir resimle gösterilmesine dayanan produktiv etkinliklere yer verilerek, öğrencilerden kendilerine gösterilen bu resimlerden faydalanarak özgün, yaratıcı olay metinleri veya hayali hikayeler yazmaları istenmelidir. Etkinlikler hazırlarken öğrencilere hiçbir dilsel yapı veya konuşma kalıpları sunulmayıp, dilsel yapıları seçme özgürlüğünün de sağlanmasıyla daha üretken olmaları amaçlanmaktadır. Konuşma etkinliklerinde de dile getirdiğimiz gibi bütün temel dil kazanımlarının geliştirilmesine yönelik uygulanan reproduktiv-produktiv etkinliklerin uygulanış sıralamasına dikkat edilerek birbirini tamamlar ve destekler maiyette hazırlanmasına dikkat edilmelidir. Reproduktiv etkinliklerle harekete geçirilen kelime ve gramer ön bilgilerinin; üretkenliğin ve yaratıcılığın en üst seviyeye çıkarılmasında en önemli role sahip olduğu unutulmamalıdır.

Almanca ders için hazırlanan öğretim programında da belirtildiği gibi (MEB, A.Ö.P, s.86) yazma öğretimi sırasında öğretmen, öğrencilerin mektup, e-mail, kart, öz geçmiş yazma gibi etkinlikleri gerçekleştirmelerine fırsat tanımalıdır. Yazma becerisine yönelik bu uygulamalardan önce öğrencilere uygun örnekler verilmeli, okuma ve inceleme etkinlikleri tür özelliklerine, kullanılan alışılagelmiş yapılara dikkati çekecek yönde geliştirilmelidir. Aynı şekilde metinde akışı sağlayan ve metne bütünlük getiren bağlaçları kendi ürettikleri metinlerde kullanmaları istenmeden önce, karışık olarak verilmiş bir metni bağdaşıklık ve bağlaşıklık ilkelerini gözeterek doğru hâle getirmeleri ön bir etkinlik olarak verilebilir. Ayrıca öğretmenler öğrencilerde yazma alışkanlığını geliştirmek, onları yazmaya motive etmek ve yazmaya karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlamak amacıyla aşağıdaki etkinlik örneklerinden de yararlanabilirler:

 Eksik bir cümle verip bu cümleyi tamamlamaları istenebilir.

 Öyküleme aracılığı ile iş birliğine dayalı öğrenme desteklenebilir. Öğrenciler dağıtılan resimleri düzenleyerek bir öykü oluşturabilirler.

 Kişisel mektup yazarken mektubun hayali alıcısını göz önünde bulundurarak öğrencilerin duygu ve düşüncelerini değişik şekillerde ifade etmeleri istenebilir.

93

Yaratıcı yazma ve günlük tutma gibi diğer yazma etkinlikleri yazmanın zevkli bir uğraş hâline gelmesi, öğrenenlerin kendilerini keşfetmesi, duygu, düşünce ve yaşadıkları karşısında verdikleri tepkileri düzenli olarak paylaşabilmeleri açısından önem taşımaktadır.

“Toko-Demo” ders kitabında yer alan 46 yazma etkinliği ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve artılarıyla, eksileriyle yorumlanmıştır. İncelenen bu 46 etkinliğin büyük bir çoğunluğunun reproduktiv etkinliklerden oluştuğu saptanmış ve produktiv etkinliklerin azlığından dolayı hedef yazma kazanımları açısından doğabilecek riskler ortaya konulmuştur. Yazma kazanımlarına dair elde edilen bulgular ışığında, incelenen mevcut ders kitaplarının güncellenmesi ve yeni yazılacak ders kitaplarının istenilen düzeyde ve özelliklerde olması açısından, hem Almanca Öğretim Programında önerilen sınıf içi etkinliklere, hem de kuramsal bölümde örneklerle ayrıntılı olarak irdelediğimiz produktiv etkinliklere (Bkz. s.43) yeterli oranda yer verilmelidir. Yazma becerisini geliştirmeye yönelik olan bu etkinliklerden öğrencilerin düzeylerine uygun olanlar seçilmeli ve bunlar sınıf içinde kullanılmalıdır.

Dinleme Etkinlikleri

Dinleme etkinliklerini değerlendirme aşamasına geçilmeden önce 4. sınıf “Toko- Demo” ders kitabı ayrıntılı olarak incelenmiş ve 34 adet dinleme etkinliğine yer verildiği saptanmıştır. İlk bakışta bu 34 etkinliğini incelediğimizde, reproduktiv etkinliklerin çok fazla ağırlıkta olduğu ve yine bir önceki konuşma ve yazma etkinliklerinde olduğu gibi çok az sayıda produktiv etkinliğe yer verildiği dikkat çekmektedir. Bu bağlamda kitapta yer alan 34 dinleme etkinliğinden 32’sinin reproduktiv etkinlikten oluştuğu göze çarpmakta ve sadece 2 adet produktiv dinleme etkinliğine yer verilerek, kitabın hedef dinleme kazanımlarına ve davranışlarına ulaşmada produktiv etkinlik kaynaklı büyük sıkıntılar doğuracağı öngörülmektedir.

Toko- Demo” ders kitabında yer alan 34 dinleme etkinliği değerlendirilip benzer etkinliklerin çıkarılmasıyla, aşağıdaki şekilde 3 ana başlıkta gruplandırılarak incelenmiştir:

 Eşleştirme, Doğru-Yanlış, Soru-Cevap, Boşluk Doldurma Etkinlikleri  Tahmin ve Yoruma Dayalı Dinleme Etkinlikleri

94

Dinleme kazanımlarının geliştirilmesinde genel itibariyle cümle, metin ya da diyalog etkinliklerinin dinletilmesi ve birçok durumda dinlenen metne paralel hazırlanan yazılı materyallerin uygulanmasına dayalı etkinlikler oluşturmaktadır. 1.grup etkinliklerde öğrencilerden metni çok iyi dinleyip, metnin tamamını anlamaya çalışmaktan ziyade önemli noktalarını anlayıp anahtar kelimelerle not almaları beklenmektedir. Genel hatlarıyla anlaşılan metne göre hazırlanan dinleme etkinliklerinin devamında ise sorulara cevap verildiği (soru - cevap), eşleştirmelerin yapıldığı ya da seçenekler arasında doğru seçeneğin arandığı (çoktan seçmeli, doğru-yanlış) gibi reproduktiv etkinliklere yer verilerek dinletilen metin tekrar edilerek pekiştirilmeye çalışılmaktadır. 2.grup etkinliklerde ise dinleme öncesi gösterilen herhangi bir resim hakkında ön tahminlerin alınması, dinleme esnasında aralar verilerek olayın nerede ve nasıl gerçekleştiği hakkında tahmin ve yorumların alındığı genel itibariyle öğrencilerin olaylar hakkında fikir yürütmelerinin beklendiği etkinliklerdir. 3.grup etkinliklerde ise öğrencilerin resimlerle kelimeler arasında eşleştirmeler yaptığı ya da bilgi ve resimler arasındaki ilişkiye göre doğru sıralamaların veya numaralandırmaların yapıldığı etkinlikler yer almaktadır.

Eşleştirme, Doğru-Yanlış, Soru-Cevap, Boşluk Doldurma Etkinlikleri “Toko-Demo” ders kitabının 77. sayfasında, iki öğrenci arasında geçen akşam yapılacak organizasyonu konu alan diyalog etkinliğine paralel hazırlanan 2.c dinleme etkinliğinde öğrencilerden, dinledikleri metne göre hazırlanan soruları cevaplamaları beklenerek anlama becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. 2.a etkinliğinden önce önbilgileri harekete geçirici kavram haritası gibi herhangi bir reproduktiv etkinliğe yer verilmediği görülmekte olup direkt hazırlıksız dinleme etkinliklerine geçildiği görülmektedir. Bu grupta yer alan etkinlikler genel itibariyle reproduktiv etkinliklerden oluştuğu için yaratıcılık faktörü beklenmeksizin ileri düzey dinleme etkinlikleri için temel altyapı özelliği gösteren basit kelime öğretimi üzerine kurulu etkinliklerine yer verilmektedir. Fakat “Toko- Demo” ders kitabında yer alan 34 dinleme etkinliğinden 32 tanesinin bu tür basit tekrara dayalı reproduktiv etkinliklerden oluşması öğrenenler için ayrı bir sıkıntı doğurmaktadır. Öğrencilere hep dinlediklerini daha kolay anlamalarına ya da anlayıp anlamadıklarını ölçme değerlendirmeye yönelik reproduktiv dinleme etkinliğine yer verilmesi üretkenliğin ve yaratıcılığın geri planda bırakılmasına ve öğrenilen dilsel yapıların gündelik hayatta pratik uygulanmaya fırsat tanınmamasına sebep olacaktır. Buna paralel olarak reproduktiv

95

etkinliklerin yanında öğrencileri serbest dinleme ve karşılıklı diyaloğa girmelerine teşvik eden, ortam hazırlayan yaratıcı produktiv dinleme etkinliklerine çok az sayıda yer verildiği görülmektedir.

Her ne kadar bu gruba dâhil olan diyalog etkinlikleri karşılıklı iletişime dayalı etkileşim odaklı etkinliklerden meydana gelse de hep aynı tür eşleştirme, sıralama, çoktan seçmeli reproduktiv etkinliklerden oluşması nispeten sıkıcı, monoton bir ders ortamı oluşturmaktadır. Ayrıca öğrencileri derse motive edici, ön bilgileri harekete geçirici ve öğrencilerin dikkatini konuya veya derse çeken reproduktiv etkinliklere yer verilmediği, yer verilen reproduktiv etkinliklerin de daha çok tekrar ve ölçme değerlendirmeye yönelik hazırlandığı ve bu etkenliklerin de grup-partner çalışmalarına uygun formatta hazırlanmadığı göz önünde bulundurularak yapılandırmacı yaklaşımla pek uyuşmadığı düşünülmektedir.

Yukarda örnek olarak gösterdiğimiz etkinlikler daha serbest ve yaratıcı hale getirilerek yapılandırmacı yaklaşıma uygun formatlarda hazırlanabilmektedir. Öncelikli olarak önbilgileri harekete geçiren motivasyonu ve ilgiyi artıran reproduktiv etkinliklere yer verildikten sonra öğrencilerden dinledikleri metinde geçen kelimeleri not almaları istenir. Etkinliğin sonunda öğrencilerden biraz önce dinledikleri metinden not aldıkları kelimelerden yola çıkarak olaylar hakkında tahminler yürütüp grup veya partner eşliğinde hikaye veya diyalog senaryoları hazırlamaları istenir. İçeriksel hazırlanan bu metinleri kendi aralarında veya sınıf ortamında sunarak aynı anda hem işitsel hem de sözlü anlatım becerilerinin geliştirilmesi sağlanacaktır. Devamında ise dinletilen metinde meydana gelen asıl olaylar işlenerek hedef dinleme kazanımları geliştirilmeye çalışılır. Bu sayede öğrenciler işbirlikli öğrenme çerçevesinde çok daha fazla ifade olanağı bularak kendi özgün, yaratıcı dilsel ürünler ortaya koymaları sağlanacaktır.

Tahmin ve Yoruma Dayalı Dinleme Etkinlikleri

Bu tür etkinliklerde öncelikle, dinleme metnine paralel hazırlanan resim veya görsel materyaller yardımıyla fikir taraması yapılarak öğrencilerden dinleme etkinliği öncesi olay metnine yönelik tahmin ve yorumlarda bulunmaları beklenmektedir.

“Toko-Demo” ders kitabının 44. sayfasındaki 1.a ve 1.b dinleme etkinliklerinde sınıf ortamında öğretmen ve öğrenciler arasındaki iletişimi görsel olarak gösteren bir resme yer verildiği görülmektedir. 1.a etkinliğinin yönergesinden anlaşılacağı üzere öğrencilerden resmi inceleyip öğretmenle öğrenciler arasında nasıl bir iletişim olduğu, resimdeki problem

96

durumunun ne olabileceği veya sınıfta geçen olay durumu konusunda tahmin yürütmeleri istenmektedir. Resmin incelenmesinden sonra 1.b dinleme etkinliğine geçilmekte ve öğrencilerden metni dinlerken kişiler arasında gerçekleşen diyalogda hangi cümleyi kimin kurduğunu bulmaları istenmektedir. Kimin ne söylediğine dair tahminlerde bulunulup karar verilmesinden sonra dinleme metnine yönelik soru-cevap, doğru-yanlış, eşleştirme veya sıralama gibi hiçbir reproduktiv veya produktiv etkinliğe yer verilmeyip dinleme etkinliğinin sonlandırılması bu gruba dâhil ettiğimiz etkinliklerin hedef kazanımları geliştirmede yetersiz kalmasına sebep olmaktadır. Buradaki asıl sıkıntı resimlerin yardımcı unsur olmaktan ziyade tek başına bir dinleme etkinliği gibi görülmesi ve öğrencilerin dinleme etkinliğinden sonra bu tip resimlerle direkt konuşacaklarının zannedilmesidir. Hâlbuki bu tip resimler yardımcı materyal olarak reproduktiv etkinlikleri destekleyici nitelikte yapılandırmacı yaklaşıma uygun kullanıldığı zaman etkili olacaktır.

Ayrıca grup veya partner çalışmaları gibi işbirlikli öğrenme formatına göre hazırlanmayıp sadece bireysel fikirlerin, tahminlerin tarandığı bu tür etkinlikler önceki yorumlara da dayanarak yapılandırmacı yaklaşım açısından yetersiz görülmektedir.

Resim\ Kelime ya da Diyalog Sıralama Etkinlikleri

Bu grup dinleme etkinlikleri arasında genel itibariyle dinleme metnine paralel olarak hazırlanıp, karışık olarak sunulan resim, cümle veya kelimelerin dinleme metniyle eşzamanlı uygulanarak sıralanmasına dayalı reproduktiv etkinlikleri yer almaktadır. “Toko-Demo” ders kitabının 5. ünitesinin 5.b dinleme etkinliğinde öğrencilerden kendilerine verilen cümleleri, dinledikleri metne uygun taslak çerçevesinde sıralayarak anlamlı bir diyalog oluşturmaları beklenmektedir.

Ünitenin yapılandırılmasında dinleme etkinliğine geçilmeden önce 1.a etkinliğinde önbilgilerin harekete geçirilmesi ve kelime bilgisinin geliştirilmesi amacıyla reproduktiv diyalog etkinliğine yer verildiği görülmektedir. 1.b dinleme etkinliği esnasında öğrencilere yardımcı olması adına dinleme metninde geçen bazı cümleler ipucu olarak karışık şekilde verildiği görülmekte ve bu da öğrencileri etkinliğe daha çok motive ederek verimli bir etkinlik olmasını sağlamaktadır. Dinleme etkinliğinin devamında ise pekiştirilip tekrar edilen “Yaşını söyler” hedef dinleme kazanımına yönelik dilsel yapıların aktif, üretken kullanılması adına produktiv karakterli 6.a dinleme etkinliğine yer verildiği göze çarpmaktadır. Bu yorumlara dayanarak hedef kazanımlara yönelik ele aldığımız 5. ünitenin gerek önbilgileri

97

harekete geçirmeyi ön plana almasıyla, gerek dinleme öncesi ve sonrası etkinlik yapılandırmasıyla, gerekse reproduktiv-produktiv etkinliklere doğru zamanlamayla yer verilmesiyle dinleme etkinlikleri adına ideal bir yapılanmayla hazırlandığı görülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Almanca Öğretim Programında “Toko-Demo” 4.sınıf ders kitabı, 108 saatlik bir ders için uygun görülmüş ve bu öğrenme süreci sonunda öğrencilerden beklenen hedef dinleme kazanımları şu şekilde sıralanmıştır: (MEB, A.Ö.P)

1. “Dinlediklerinde geçen, günlük hayatta kullanılan kalıpları anlar.” hedef dinleme davranışı bağlamında öğrencilerden; günlük hayatta sıklıkla kullanılan selamlaşma, vedalaşma, özür dileme, hal hatır sorma konusunda dinlediği metni anlaması beklenmektedir.

“Toko-Demo” ders kitabının 3.ünitesinde selamlaşma ve hal hatır sorma teması bağlamında dinleme kazanımlarının geliştirilmesine yönelik etkinliklere yer verildiği görülmektedir. Dinleme kazanımlarının karşılıklı konuşmalara dayalı mini diyalog etkinlikleriyle kazandırılmaya çalışıldığı ve genel itibariyle reproduktiv etkinliklerden oluştuğu gözlemlenmiştir. “Toko-Demo” ders kitabının 12. sayfasında yer alan görsel resimlerle desteklenmiş 1.a etkinliğinde, ilk karşılaşmalarda nasıl selam verilebileceği, ayrılırken de nasıl vedalaşılabileceği ve bu eylemleri yaparken de hangi dilsel yapıların, konuşma kalıplarının kullanılması gerektiğine ilişkin dinleme etkinliğine yer verildiği görülmektedir. Bu etkinliğin devamı niteliğinde 3.a dinleme etkinliğinde ise selamlaşma ve vedalaşmalarda, karşı tarafa nasıl ve hangi konuşma kalıplarıyla karşılık verilmesi gerektiğine ilişkin dinleme etkinliğine yer verilerek özellikle selamlaşma ve vedalaşma konusunda hedef dinleme kazanımına uygun yeterli sayıda etkinliğe yer verildiği görülmektedir.

Özellikle bu ünitede yer alan 1.a ve 3.a dinleme etkinliklerinde öğrencilerden dinledikleri metni anladıktan sonra hemen sözlü konuşma diline dökmeleri amaçlanarak dinleme etkinliklerinin konuşma etkinlikleriyle eşzamanlı kombinasyonuyla her iki kazanımın aynı anda geliştirilmeye çalışıldığı ve bu anlamda da gayet başarılı bir girişimde bulunulduğu görülmektedir. Ayrıca kitabın genelinde yer verilen dinleme etkinliklerinin gerek konuşma gerekse yazma becerileriyle birleştirilerek her iki becerinin birden daha verimli bir şekilde geliştirilmeye çalışıldığı gözlemlenmiştir. Tüm bu yorumlara dayanarak Temel dil kazanım odaklı yabancı dil öğretiminin bütün kazanımlara aynı derecede önem verilmesi gerektiği göz önünde bulundurularak, ders kitabının yapılandırmacı yaklaşıma uygun hazırlandığı ve öğretim programındaki hedef dinleme kazanımlarını gerçekleştirmede de yeterli olacağını göstermektedir.

98

2. “Basit, açık ve anlaşılır günlük konuşmaları takip eder.” hedef dinleme davranışı bağlamında öğrencilerden; herhangi birinin kendisini tanıt ırken sö ylenenleri anlamaları beklenmektedir.

“Toko-Demo” ders kitabının 2.ünitesinde “Du und Ich” teması altında kendini tanıtma, tanışma konusuna ilişkin kazanımların geliştirilmesine yönelik dineleme etkinliklerine yer verildiği görülmektedir. 2. ünitenin 1.a ve 1.b etkinliklerinde karşılıklı konuşmaya dayalı reproduktiv dinleme etkinliğine yer verilerek örnek tanışma sahnesi oluşturulmaya çalışılmakta ve konuşmanın içeriğinin de resim ve konuşma baloncuklarıyla yardımcı etken bağlamında öğrencilere sunulduğu görülmektedir. Fakat bu ünitede yer verilen dinleme etkinliklerinden sonra bu etkinliklerle ilişkilendirilecek konuşma veya yazma etkinliğine yer verilmemiş olması dinlenen bütün metnin havada kalmasına sebep olacak ve etkinliğin yönergesinden de anlaşılacağı üzere öğrenciler bu dinlemeden sonra ne yapmaları gerektiği konusunda hiçbir fikre sahip olmayarak sıkıntı yaşayacaklardır. Böyle bir sıkıntının önlenmesi adına örneğin öğrencilerden dinledikleri metinde geçen olaylara veya konuşmaya paralel olarak partner çalışması kapsamında karşılıklı diyalog oluşturmaları istenerek sınıfta sunmaları istenirse hem dinleme etkinliği hem de konuşma etkinliği aynı anda uyumlu bir şekilde geliştirilebilir.

Üniteye giriş kapsamında yer verilen ilk dinleme etkinliğinin dikkat çekici, eğlendirici veya motive edici özelliğe sahip olmamasından dolayı önbilgilerin harekete geçirilmesi ve konuya giriş bağlamında yetersiz kalacağı düşünülmektedir. Bu bulgulara dayanarak, ünitenin teoride öğretim programında geçen hedef dinleme davranışlarına göre hazırlanmaya çalışıldığı gözlemlense de bu çabanın sadece teoride kalarak yer verilen dinleme etkinliklerinin hedef davranışları gerçekleştirmede yetersiz olduğu saptanmıştır.

3. “Dinlediği basit, açık, anlaşılır soruları anlar.” hedef dinleme davranışı bağlamında öğrencilerden; kendisi, ailesi ve yakın çevresiyle ilgili ad, yaş, nereli olduğu, milliyet vb. soruları anlamaları beklenmektedir.

“Toko-Demo” ders kitabının 5. ünitesinde yaşını söyleme, 6. ünitesinde nereli olduğu, uyruğu ve nerede oturduğuna ilişkin kazanımların geliştirilmesi yönelik etkinliklere yer verildiği görülmektedir. 5.ünitenin 1.a etkinliğinde sayıların, yine olumlu bir uygulama olarak gördüğümüz dinlemeyle konuşma etkinliklerinin eşzamanlı uygulamayla öğretilmeye çalışıldığı ve devamındaki etkinlikler de göz önünde bulundurarak bu konuda gayet yeterli ve

99

başarılı olduğu görülmektedir. Sayıların başarılı bir şekilde öğretilmesinden sonra yaş sorma ve söyleme “Wie alt bist du?” konusuna geçilerek temalar arası geçisin de başarılı bir şekilde düzenlendiği görülmektedir. Ayrıca bu tema için de 5.b ve 6.a dinleme etkinliklerin e yer verilerek dineme konusunda ideal bir ünite olduğu saptanmıştır.

Nereli olduğu, milliyet vb. soruları anlamalarına yönelik dinleme etkinlikleri de 6.ünitede karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda “Landernamen (Ülke isimleri)” teması altında ülke isimlerinin öğretimine yönelik 1.b etkinliğine, takip eden 1.c eşleştirme aktivitesiyle de dilsel yapıların ve konuşma kalıplarının pekiştirilmesine yönelik reproduktiv dinleme etkinliğine yer verildiği görülmektedir. Ayrıca 1. b etkinliğinden önce, kelime bilgisinin tekrar ettirilerek geliştirilmesine yönelik 1.a görsel destekli reproduktiv etkinliğine yer verilerek ön bilgilerin harekete geçirilmesi sağlanmış, devamında 1.b etkinliğiyle dinleme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda hem önbilgilerin harekete geçirilmesi, hem temel dil kazanımlarının hepsine de yer verilerek eşit oranda ağırlık verilmeye çalışılması ve temalar arası geçişlerin de çok paralel bir şekilde gerçekleştirilmesiyle ünite yapılandırması açısından başarılı bir ünite olduğu düşünülmektedir.

4. “Dinlediklerinde verilen mesajın konusunu tahmin eder.” hedef dinleme davranışı bağlamında öğrencilerden; radyo ve televizyon reklamlarındaki basit

Benzer Belgeler