• Sonuç bulunamadı

Din lem e (Anl am a) Kazanı m ları

Benimle, ailemle ve yakın çevremle ilgili tanıdık sözcükleri ve çok temel kalıpları, yavaş ve net konuşulduğunda anlayabilirim.

 Dinlediklerinde geçen, günlük hayatta kullanılan kalıpları anlar.

 Basit, açık ve anlaşılır günlük konuşmaları takip eder.

 Dinlediği basit, açık ve anlaşılır soruları anlar.

 Dinlediklerinde verilen mesajın konusunu tahmin eder.

 Basit ve anlaşılır şarkı sözlerini tekrar ederek dinler.

 Dinlediği metinlerde geçen uluslararası sözcükleri, isimleri ve yer ifadelerini ayırt eder.

 Okul ortamında kullanılan yönergeleri anlar.

 Dinlediklerinde geçen sayıları anlar.

Dinleme/anlama etkinlikleriyle özellikle öğrencilerin sınıf ortamında kullanılan sözlü ifadeleri anlama, günlük yaşamda kullanılan konuşma kalıplarını takip etme; kendisini, ailesini ve çevresini ilgilendiren konularda yavaş, açık ve anlaşılır şekilde konuşulduğunda anlama, kısa ve basit direktifleri takip etme, ipuçlarından hareketle dilediği kısa bir metni anlama, günlük hayatta ihtiyaç duyacağı düzeyde dinlediklerini anlama vb. yetkinliklerin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

104

OBM’deki hedef dinleme kazanımlarını geliştirmeye yönelik kitapta çok sayıda etkinliğe yer verilerek özellikle dinleme açısından kitabın OBM’ye uygun hazırlanmaya, belirlenen hedef yetkinliklerin geliştirilmeye çalışıldığı görülmektedir. Geliştirilmeye çalışılan bu dinleme yetkinliklerinin gelişimine yönelik kitapta yer verilen dinleme etkinliklerinin tamamına burada yer vermemiz mümkün olmadığı için kitabın 44. sayfasındaki 1.b etkinliğini dinleme kazanımlarına örnek olarak gösterebiliriz. Etkinlikte sınıf ortamında meydana gelen bir konuşma senaryosu öğrencilere resim olarak sunulmakta ve resimdeki öğrencilerin hep bir ağızdan farklı şeyler söyledikleri, öğretmenin ise bu durumdan çok rahatsız olduğu ve öğrencileri susturmaya çalıştığı görülmektedir. Böyle bir durumda ise öğretmenin öğrencilerine ne gibi direktiflerde bulunduğu, öğrencilerin ise ne söylemeleri gerektiği konusunda dinleme etkinliğinin oluşturulduğu görülmektedir. Alttaki örnekte ise resimle sunulan dinleme etkinliğine ilişkin olay durumunda geçen diyaloglarda kimin ne söylediği belirtilerek açıklanmıştır.

1.b) Resmi inceleyiniz. Kim ne söylüyor?

Öğretmen: “Aynı anda konuşmayın.”

“Yüksek sesle konuşmayın lütfen.” Öğrenci: “Bunun Almanca karşılığı nedir?

Başka bir öğrenci : “ Bana yardım eder misiniz lütfen?

Dinleme/anlama öğretiminde amaç, dinleyicinin gelen mesajı tam ve doğru olarak algılayıp anlayabilmesidir. Dinleme kazanımlarının geliştirilmesi içsel bir süreç olduğu için diğer anlama kazanımı olan okuma kazanımlarının geliştirilmesinden daha zordur. Çünkü okuma sürecinde anlaşılmayan hususlar tekrar okunarak anlama fırsatı bulunurken, dinleme etkinliklerinde bu durum sınırlıdır, yani her dinlenilen metnin veya içeriğin tekrar dinlenme fırsatı bulunamayabilir.

Teknolojik desteğin en çok ihtiyaç duyulduğu kazanım olarak karşımıza çıkan dinleme yetkinliklerinin geliştirilmesinde öğrencilere dinledikleri metinlere ilişkin çeşitli yazılı materyaller verilerek dinlediklerini anlayıp anlamadıklarının kontrolü sağlanabilmektedir. Genel itibariyle dinleme etkinlikleri sınıf ortamında telefon konuşmaları, mesajlaşmalar, karşılıklı tartışma ve diyalog, sözlü bir metnin dinlenmesi ve anlaşılması, metne ilişkin soruların yanıtlanması gibi farklı formatlarda öğrenci merkezli tutumla hazırlanabilmektedir.

105

Ayrıca kitapta dinleme etkinlikleri konusunda olumsuz olarak değerlendirdiğimiz noktalar kadar olumlu gördüğümüz hususlar da mevcuttur. Kitabın ilk ünitelerinden itibaren dinleme etkinliklerinin genel itibariyle dinleme-okuma veya dinleme-yazma gibi diğer temel kazanımlarla eşzamanlı uygulanmasına yönelik hazırlandığı göze çarpmaktadır. Dinleme etkinlikleri ünite başlarında motivasyonu artırmaya yönelik kullanıldığı için bu bağlamda dinleme-konuşma kombinasyonlarına çok sık yer verildiği görülmektedir. Özellikle yapılandırmacı yaklaşım açısından önemli görülen bu tip dinleme-konuşma ve dinleme- yazma kombinasyonlarına kitabın sonraki güncellemelerinde daha sık yer verilmesi tavsiye edilmektedir.

4.sınıf Almanca A1.1. seviyesinde verilen öğretim süreci sonunda öğrencilerin, hedef dilde dinlediği metin içeriğini ya da karşılıklı diyalog etkinliğini, tüm söylenenleri anlamasalar bile, cümle içerisinde yakaladıkları birkaç kelimeyle ne demek istendiğini ana hatlarıyla algılaması beklenir. Öğretmen, öğretme sürecinde sınıfının ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda dinleme etkinlikleri yapılandırırken mevcut şartların ve olanakların elverdiği ölçüde ses ve görüntülü CD veya DVD’lerin kullanımına özen göstermelidir.

Ayrıca öğretmenler öğrencilerde dinleme kazanımlarını geliştirmek, dinlediklerini anlamaya ve yapılandırmaya yönelik olumlu tutum geliştirmelerini sağlamak amacıyla öğretim programında tavsiye edilen (MEB, A.Ö.P, s.97) aşağıdaki etkinlik örneklerinden de yararlanabilirler:

 Kayıtlı bir metnin veya öğretmenin dinlenmesiyle metinde yer alan yönergelerin uygulanması,

 Kayıtlı bir metinde yer alan betimlemelerin dinlenmesiyle uygun resmin seçilmesi,

 Dinlenen metinle ilgili soruların cevaplanması,  Dinlenen bir öykünün sonunun yazılması,

 Karşılıklı konuşmanın (örneğin, doktor sekreteri ve hasta arasındaki telefon görüşmesi) dinlenerek seçilen bilginin (yer, zaman, kişi, durum) yazılması,

 Karşılıklı bir konuşmanın dinlenerek, konuşmanın kimler arasında ve nerede gerçekleştiğine ilişkin tahminde bulunulması,

 Karşılıklı konuşmayı dinlemeden önce resimlere bakarak konuşmanın içeriği hakkında tahminde bulunulması,

 Kısa bir sunuda yer alan ana düşüncelerin not edilmesi gibi etkinlikler dinleme etkinliklerinin farklı aşamalarında kullanılabilir.

106

Öğrencilerin dinleme becerilerini geliştirebilmeleri için yukarıda belirtilen sınıf içi çalışmaların yanı sıra sınıf dışı ortamlarda da dinlemenin sürdürülebilmesi amacıyla öğrencilerin sosyal medyayı kullanmaları doğrultusunda yönlendirilmeleri de gerekmektedir. Bu durum öğrencileri gündelik hayatta kullanılan yabancı dille daha yatkın olmasını sağlayacaktır. Fakat sınıf içinde öğrencilerin dinleme becerilerinin geliştirilmesinde öğretmen en temel model olarak görülmektedir. Bu bağlamda öğretmen sınıf içinde olabildiğince hedef dili kullanarak öğrencilerini hedef dili kullanmaya teşvik etmelidir.

Okuma Etkinlikleri

“Toko-Demo” ders kitabını okuma becerileri açısından incelediğimizde; kazanımların geliştirilmesinden metin çalışmalarına yer verilerek öncelikli olarak metnin okutulup devamında metne yönelik soru-cevap, eşleştirme ve sıralama gibi reproduktiv etkinliklere yer verildiği görülmektedir. Bu tür etkinliklerde öğrencilerden okuma yetilerini aktif kullanmaları, kelime ve gramer bilgilerini harekete geçirerek aktif dil kullanımı amaçlanmaktadır. Ünite yapılandırması açısından temel kazanımlara baktığımızda öğrencilerin kendilerine yöneltilen sorulara sözlü ya da yazılı cevap verdikleri için okuma kazanımlarının yanında eşzamanlı olarak yazma ve konuşma becerilerinin geliştirildiği görülmektedir. Ders kitabında yer verilen okuma etkinliklerini değerlendirme aşamasına geçilmeden önce 114 sayfalık ders kitabı ayrıntılı olarak incelenmiş ve 45 adet okuma etkinliğine yer verildiği saptanmıştır. İlk bakışta bu 45 okuma etkinliğini incelediğimizde, reproduktiv etkinliklerin çok fazla ağırlıkta olduğu ve hatta bütün etkinliklerin reproduktiv etkinliklerden oluştuğu, genel itibariyle diğer dil kazanımlarını destekleyici, geliştirici anlamda kelime ve gramer bilgisinin geliştirilmesine yönelik okuma etkinliklerine yer verildiği görülmektedir. Diğer dil kazanımlarının geliştirilmesine yönelik etkinliklerde olduğu gibi okuma etkinliklerinde de çok az sayıda produktiv ileri düzey okuma etkinliğine yer verildiği dikkat çekmektedir.

“Toko- Demo” ders kitabında yer alan 45 okuma etkinliği değerlendirilip benzer etkinliklerin çıkarılmasıyla, aşağıdaki şekilde 3 ana başlıkta gruplandırılarak incelenmiştir:

 Eşleştirme-Sıralama Etkinlikleri  Boşluk Doldurma Etkinlikleri  Soru-Cevap Etkinlikleri

107

Gündelik hayatta okuma eylemi için gerekli olan üst bilişsel okuma kazanımlarının geliştirilmesinden ziyade kitapta yer alan okuma etkinliklerinin; özellikle A1.1 düzeyinde başlangıç derslerinde öğrencilerin ihtiyaç duyacağı kelime ve gramer bilgisini karşılama ve geliştirilmesi adına eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama gibi basit etkinliklerden oluştuğu görülmektedir. Bu da ister istemez bu seviyede verilen yabancı dil derslerinde okuma etkinliklerinin büyük bir çoğunluğunun reproduktiv etkinliklerinden oluşmasına sebep olmaktadır. Fakat her ne kadar başlangıç düzeyi de olsa en azından ilerleyen ünitelerde gündelik hayatta gazete, dergi, roman, hikâye gibi serbest okumaya teşvik eden produktiv etkinliklere yer verilmediği görülmekte ve bu da beraberinde okuma kazanımlarının geliştirilmesinde produktiv etkinlik kaynaklı sıkıntılar getirmektedir.

Eşleştirme- Sıralama Etkinlikleri

Okuma kazanımlarını değerlendirdiğimiz bu grupta yer alan, genel itibariyle kelime öğretimine yönelik yer verilen bu etkinliklerde öğrencilerden kendilerine verilen dilsel yapılar arasında (resim \ kelime \ cümle) ilişkiler kurarak eşleştirmeleri veya sıralamaları istenmektedir. Kitabın geneline göz attığımızda özellikle okuma kazanımlarına yönelik yer verilen eşleştirme etkinliklerinin de çok farklı formatlarda hazırlandığı görülmektedir. Kimi ünitelerde kelime bilgisinin geliştirilmesi adına “kelime-resim eşleştirme” etkinliklerine, kimi ünitelerde ifade becerilerinin geliştirilmesi adına “diyalog- kelime eşleştirme” etkinliklerine, kimi ünitelerde ise okuduğunu anlama ve analiz etme becerisinin kazandırılması adına “metin-metin eşleştirme” etkinliklerine yer verilerek farklı şekillerde hedef okuma kazanımlarının geliştirilmeye çalışıldığı görülmektedir.

“Toko-Demo” ders kitabının 3. ünitesinin “Hallo! Wie geht’s?” teması altında yer verilen 1.b okuma etkinliğinde öğrencilerden “selamlaşma ve vedalaşma” hedef kazanımına yönelik olarak kendilerine verilen kelime ve konuşma kalıplarıyla günün öğünlerini gösteren resimler arasında ilişkiler kurarak doğru eşleştirmeler yapmaları beklenmektedir. Etkinlik sürecinde öğrencilere yardımcı olması adına örnek bir eşleştirmeye yer verildiği görülmektedir. Etkinliğin devamında 13. sayfadaki 2. etkinlikte ise yine “selamlaşma ve vedalaşma “ hedef kazanımı bağlamında kişiler arasında geçen diyaloglarla resimler karışık olarak verilmekte ve öğrencilerden de bu karışık verilen diyaloglarla kelimeleri durum akışına göre ilişkilendirerek eşleştirmeleri beklenmektedir.

108

Ünite yapılandırması açısından bu tip reproduktiv eşleştirme etkinliklerine özellikle ünitelerin ilk bölümlerinde yer verilerek önbilgilerin harekete geçirilmesi ve kelime bilgisinin geliştirilmesi adına doğru bir uygulama olduğu düşünülmektedir. Özellikle dersin motivasyon aşamasında öğrencilerin ilgisini derse çekme ve motive etme adına da kullanılan resim-kelime eşleştirme etkinlikleri “Toko-Demo” ders kitabında tek başına bir okuma etkinliği olarak görülmüş bunun doğal sonucu olarak da kitabın genelinde yer verilen okuma etkinliklerinin %55’ini bu tip basit eşleştirme etkinliklerinin oluşturduğu görülmektedir.

Boşluk Doldurma Etkinlikleri

Bu grupta değerlendirdiğimiz etkinliklerde öğrencilerden kendilerine verilen belirli yapılar ve kelimeler doğrultusunda, boş bırakılan ilgili yerleri gerekli bilgilerle tamamlamaları beklenmektedir. Kitabın geneline göz attığımızda özellikle okuma kazanımlarına yönelik yer verilen boşluk doldurma etkinliklerinin “Cümle tamamlama”, “Tablo, tabela doldurma” ve “Form doldurma” gibi çok farklı formatlarda hazırlandığı görülmektedir.

“Toko-Demo” ders kitabının 10. ünitesinde “Ich und meine Familie” teması altında aile üyelerinin ve bireylerinin tanıtılması bağlamında öğrencilere “Tobias” adındaki karakterin kendi ağzından ailesini tanıtan bir metin hazırlandığı görülmektedir. 1.a etkinliğinde öğrencilerden öncelikli olarak metni okumaları ve resimde aile üyelerini gösteren boşlukları metne göre doldurmaları istenmekte olup devamındaki 1.b etkinliğinde de metne yönelik yarım bırakılan cümlelerin boş bırakılan kısımlarını okudukları metne göre doldurmaları istenmektedir.

Okuma kazanımlarının geliştirilmesi aşamasında ünite genelinde sadece reproduktiv etkinliklere yer verildiği gözlemlenmektedir. Hal böyle ünite içerisinde produktiv bir etkinliğe yer verilmeyerek, öğrenciler düşünmeye sevk edilmeksizin üretkenlik göstermelerine yönelik herhangi bir teşvik ortamı da oluşturulmamaktadır. Hâlbuki etkinliklere ve ünitenin temasına giriş bağlamında büyük aile fotoğrafına yer verilmişken direkt okuma metnine geçilmeden, bu fotoğrafın daha verimli kullanılması gerekmektedir. Örneğin öğrencilerin motivasyonunu artırmaya ve ilgilerini derse çekme adına resimde ne gördüklerini, kişiler arasında nasıl bir ilişki olduğunu, kendilerinin buna benzer bir aile fotoğraflarının olup olmadığını soran önceki bilgileri harekete geçirmeye ve motivasyonunu artırılmasına sorularının yöneltilmesi, dersin daha neşeli ve eğlenceli bir ortamda geçmesini sağlayacaktır.

109

Yaratıcılık ve üretkenlik (produktiv etkinlik) eksikliğinin giderilmesi ve öğrenilen dilsel yapıların aktif kullanılması adına, ünitenin sonuna doğru bir olay durumunun bulunduğu aile fotoğrafına yer verilmesi ya da öğrencilerden bir sonraki derse kendi aile fotoğraflarını sınıfa getirerek önceden yazmış oldukları metinleri sınıf ortamında okumalarıyla üst bilişsel kazanımların geliştirilmesi sağlanacaktır.

Ayrıca kitapta çok sayıda yer verilen reproduktiv etkinliklerin de daha çok kelime öğretimiyle ölçme değerlendirmeye yönelik hazırlandığı ve bu etkenliklerin de grup-partner çalışmalarına uygun formatta hazırlanmadığı göz önünde bulundurularak yapılandırmacı yaklaşımla pek uyuşmadığı düşünülmektedir.

Soru Cevap Etkinlikleri

Bu grupta değerlendirdiğimiz hedef kazanımların geliştirilmesine yönelik okuma etkinliklerde öğrencilerden öncelikli olarak kendilerine verilen metni okuyup, bilmedikleri kelimelerin analizini yapmaları ve akış bütünlüğü içerisinde metni anlamaları beklenmektedir. Genel itibariyle metin çalışmalarının yer aldığı bu grupta değerlendirdiğimiz etkinlikler okunan metnin ne derece anlaşıldığına yönelik ölçme-değerlendirme amaçlı soruların cevaplanmasına dayalı reproduktiv etkinliklerden oluşmaktadır. Bu tür etkinliklerde öğrencilerin okuma yetilerinden faydalanarak kelime ve gramer bilgilerini harekete geçirmeleri amaçlanmaktadır. Okuma etkinliklerinde dilsel yapıların mekanik tekrarından ziyade, metni anlama adına düşünüp çaba harcamaları, metne yönelik hazırlanan soruları cevaplamaları beklenmektedir. “Toko-Demo” ders kitabının 16. ünitesinde “Die Jahreszeiten” teması altında yılın mevsimlerinin konu alındığı ve bu mevsimlerde hangi aktivitelerin yapılabileceğine yönelik hedef kazanımların geliştirilmesine yönelik İsviçre’de yaşayan “Jonas” adındaki karakterin kış ayında yapmış olduğu etkinlikleri konu alan bir okuma metnine yer verildiği görülmektedir. 3.b okuma etkinliğinin uygulanış aşamasına geçilmeden önce öğrencilere İsviçre ve İsviçre’deki hava durumuna yönelik sorular sorularak konuya giriş yapıldığı görülmektedir. Ünite yapılandırması açısından okuma metnine geçilmeden önce bu tip sorulara yer verilmesi; önbilgilerin harekete geçirilmesi ve kelime bilgisinin geliştirilmesi adına doğru bir uygulama olduğu düşünülmektedir. Özellikle bu tip hazırlık sorularının dersin motivasyon fazında öğrencilerin dikkatini derse yoğunlaştırmak ve onları derse motive etmek için kullanıldığında daha verimli sonuçlar vereceği düşünülmektedir. Bu sayede yeni kelime öğretimi ve önceki bilgilerin tekrar edilmesine olanak sağlayıp aynı anda birden fazla amaca

110

hizmet ederek çok fonksiyonlu bir işlev görecektir. Bu tip sorularla öğrencilerin görüşleri alındıktan sonra 3.b etkinliğine geçilerek metnin okunup anlaşılması beklenmektedir. Devamındaki 3.c etkinliğiyle de metnin anlaşılıp anlaşılmadığının tespiti ya da ne derede anlaşıldığına yönelik W-Fragen (5N1K) sorularının cevaplandırılmasına geçilmektedir.

Kitabın ilk ünitelerinden itibaren dinleme etkinliklerinde olduğu gibi okuma etkinliklerinin yazma ve konuşma becerileriyle eşzamanlı, birlikte uygulanmasıyla birden fazla temel dil kazanımının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede “okuma-yazma” ve “okuma- konuşma” kombinasyonlarına yer verilerek öğrenilen bilgilerin aktif kullanılmasına ve yaratıcılığın geliştirilmesine ortam hazırlanmaya çalışıldığı görülmektedir. Bu bağlamda yukarda bahsettiğimiz 3.a, 3.b ve 3.c reproduktiv etkinliklerle temel dilsel yapıların ve kelimelerin tekrar edilip pekiştirilmesinden sonra okuma-yazma” kapsamında 4. etkinlikte öğrencilere ipucu ve yardımcı öğe açısından soru kalıplarına yer verilerek öğrencilerden yaratıcı, özgün ürünler ortaya koymaları ve bunu sınıf ortamında okumaları beklenmektedir.

Uygulama çeşidi açısından işbirlikli, partner ve grup çalışmasına bu formatıyla uygun olmayan metin etkinliklerinin, yapılandırmacı yaklaşım bağlamında daha eğlenceli ve grup etkinliklerine daha uygun olması, öğrencilere verilecek metnin üzerinde yapılacak bir takım küçük değişikliklerle mümkün olmaktadır. Örneğin parçalı, karışık metin etkinliği (zerschnitter Text) produktiv etkinlik kapsamında öğrencilere okutulacak metnin, uzunluğuna göre cümle cümle ya da paragraf paragraf parçalara ayrılıp karıştırılmasıyla grup halinde kümelenen öğrencilerden bu parçalı, karışık metni okuyarak bir araya getirmeleri ve anlam bütünlüğü içerisinde bir metin oluşturmaları istenebilir. Bu sayede öğrenci merkezli tutum içerisinde daha eğlenceli ve rahat bir ortamda ders işlenmiş olacaktır.

Kitabın ilk ünitesinden itibaren okuma etkinlikleriyle; öğrencilerin doğru ve anlayarak okuma becerilerinin geliştirilmesi, kültürlerarası etkileşim bağlamında metinlerde yer verilen kültürel sembollerle farklı kültürlere ilişkin farkındalığın artırılması, okunan metinden yola çıkarak eleştirel düşüncenin geliştirilmesi ve metne dair eleştiri ve yorumların ifade edilmesi ve okuma eyleminin alışkanlık haline getirilerek kendi kendine öğrenme becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu hedef davranışlara ulaşılması adına Milli Eğitim Bakanlığı 4.sınıf Almanca Öğretim Programında öğrenme süreci sonunda öğrencilerden beklenen hedef okuma kazanımları şu şekilde sıralanmıştır: (MEB, A.Ö.P, 71)

1. “Okuduğu metinlerde geçen uluslararası sözcükleri anlar.” hedef okuma

davranışı bağlamında öğrencilerden okudukları metin içerisinde geçen “Hamburger, Film, Basketball, Computer”vb. uluslararası kelimeleri fark etmeleri beklenmektedir.

111

“Dinlediği metinlerde geçen uluslararası sözcükleri ayırt eder.” hedef dinleme davranışına paralel olarak yer verilen bu okuma davranışına yönelik olarak yine Toko-Demo” ders kitabının 1.ünitesinin “Ich kann Deutsch” teması altında, , öncelikli olarak uluslararası kelimelerle Almanca kelimeler arasındaki farklılıkların ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Kitapta yer verilen okuma etkinliklerinin çoğunluğunun kelime öğretimi üzerine kurulu etkinliklerden oluşmasına bağlı olarak, özellikle birçok dilde gerek yazılış gerekse telaffuz açısınındın benzerlik gösteren uluslararası kelimeler öğretilmeye çalışılarak Almanca dili konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştır.. Kelime öğretiminde ise hem motivasyonu artırma hem de öğrencilerin ilgisini derse çekme adına etkinliklerin çok sayıda görsel resimlerle zenginleştirilerek renkli, dikkat çekici, eğlendirici hale getirildiği görülmektedir. Ünitede yer alan okuma etkinlikleri incelendiğinde 2 adet okuma kazanımının geliştirilmesine yönelik etkinliğe yer verildiği ve bu 2 etkinliğinde kelime öğretimi üzerine kurulu reproduktiv etkinliklerden meydana geldiği belirlenmiştir.

Ünitedeki 2.a etkinliğinde öğrencilerden öncelikli olarak sayfada yer alan resimleri dikkatlice inceleyip; önceden veya bir başka dilden aşina oldukları ya da kendi dillerinden aynı olan kelimelerden yola çıkarak resim-kelime eşleştirme yapmaları beklenmektedir. “Hamburger, Film, Basketball, Computer”vb. gibi her iki dilde benzer, uluslararası ortak kelimeler öğretilerek Almancaya giriş yapılmıştır. Bununla beraber gerek görsel zenginlik gerekse öğrenci merkezli tutumuyla öğrencilerin dikkatini konuya çeken reproduktiv etkinliklere yer verilerek görsellik ve ünite yapılanması açısından yapılandırmacı yaklaşıma uygun bir ünite olduğu saptanmıştır.

2. “Kısa metinlerle verilende verilen temel bilgileri anlar.” hedef okuma davranışı

bağlamında öğrencilerden; kartvizit, tanıtım kataloğu, e-posta, telefon mesajı, gazete ve dergilerdeki kısa ilan vb. metinlerde geçen temel bilgileri okuyup anlaması beklenmektedir.

“Toko-Demo” ders kitabını incelediğimizde özellikle gündelik dilin kullanılması adına okuma etkinliklerinde 15.ünitede reklam ve tanıtım broşürlerine, 18.ünitede de kartpostal ve e-posta etkinliklerinden faydalanılarak yukarda bahsettiğimiz hedef kazanımların geliştirilmeye çalışıldığı görülmektedir. 15.ünitenin 4.b etkinliğinde; yüzme bilmeyen ve öğrenmek için yüzme kursuna yazılmak isteyen “Denis” adındaki karakterin, elindeki yüzme kurslarının çalışma saatlerini gösteren tanıtım broşürlerinden yola çıkarak kendine bir yüzme programı

112

hazırlamasını konu alan okuma etkinliğine yer verildiği görülmektedir. Bütün broşürleri okuduktan sonra öğrencilerden etkinliğin yönergesi doğrultusunda doğru ilişkilendirmeler kurarak metinler arası eşleştirmeler yapmaları istenmektedir. Özellikle bu etkinlikten sonra 4.c etkinliğiyle öğrencilerin kendilerine ait temel bilgileri ifade etmeleri adına başvuru formuna yer verilerek etkinlikler arası geçişlere ve ünite yapılandırmasına önem verildiği anlaşılmaktadır.

18.ünitedeki, “Mert ve Martin” adındaki iki karakter arasında kartpostal yazışmalarını konu alan 3.a etkinliğinde öğrencilerden bu kartpostalları okuyup anlamaları ve 3.c etkinliğinde yer alan tabloyu bu kartpostallardaki temel bilgilere göre doldurmaları beklenmektedir. Devamındaki 4.b etkinliğinde ise “Nil” adındaki karakterin “Jasmin” adındaki arkadaşına gelecek yaz tatilinde ne yapmayı düşündüğünü, tatilde ne planladığını anlatan e-postaya yer

Benzer Belgeler