• Sonuç bulunamadı

Seviye 4:Ölçülen (Management and Measurement)

4. TMMi (TEST MATURITY MODEL INTEGRATION) YAKLAŞIMI

4.9 TMMi Olgunluk Seviyeleri

4.9.4 Seviye 4:Ölçülen (Management and Measurement)

TMMi 2 ve 3 seviyesinde hedefe ulaşmak, testin eksiksiz yapılabilmesi için gerekli olan teknik altyapının, yönetimsel ve personel altyapısının bulunduğunu ve test geliştirme sürecinin başarıyla tamamlanabileceğini gösterir. Bu altyapı, testin ilerleyen zamanda daha gelişmiş ve başarılı hale gelmesine yardımcı olur. TMMi 4 seviyesindeki organizasyonlarda test eksiksiz tanımlanmış, temeli sağlam olan ve ölçülebilir bir süreçtir. Test, ürün kontrolleri ve ürünlerle ilgili olan tüm yaşam döngüsü aktivitelerini kapsar.

Büyük organizasyonlarda test sürecinin kalitesini ve verimliliği değerlendirmek, gelişmeleri denetlemek için test ölçüm programları kullanılır. Test ölçüm programı aynı zamanda test performans ve maliyetiyle ilgili öngörülerde bulunur.

Ürün kalitesine uymakla birlikte, ölçüm programının varlığı organizasyonun kalite gereksinimlerini, kalite metrik ve niteliklerini kullanarak ürün kalitesi değerlendirme sürecini yerine getirmesine yardımcı olur. Ürünler, güvenilirlik, kullanılabilirlik ve sürdürülebilirlik gibi kalite nitelikleri için nicel kriterlerin değerlendirilmesi ile geliştirilir. Ürün kalitesi nicel terimlerle anlaşılır ve yaşam döngüsü içerisinde baştan sona kadar tanımlanan amaçlara yönelik yapılandırılır.

Gözden geçirme ve denetimler test sürecinin bir parçası olarak hesaba katılır ve yaşam döngüsünün erken evresinde ürün kalitesi ölçülür. Hata belirleme tekniği gibi emsal gözden geçirmeler, ürün kalite ölçüm tekniğine ve sırasıyla ürün kalite değerlendirmesi test süreç alanına çevrilir.

TMMi 4 seviyesi aynı zamanda testin daha etkili ve verimli yapılmasını hedefleyerek emsal gözden geçirmeler ve dinamik test arasındaki yaklaşımların düzenlenmesini, gözden geçirmelerin kullanılmasını ve test yaklaşımındaki verilerin en uygun haline getirilme aşamalarını kapsar. Gözden geçirmeler tam olarak dinamik test sürecine, test planına ve test yaklaşımına entegre edilmiştir.

TMMi 4 seviyesindeki süreç alanları aşağıdaki gibidir.

a. Test ölçümü

b. Ürün kalite değerlendirmesi

68 a) Test ölçümü süreç alanı

Test ölçümünün amacı organizasyona destek verecek olan test sürecinin etkinliğini arttıracak ölçütler toplamak, tanımlamak analiz etmek ve uygulamaktır. Test personelinin verimliliğini arttırmak ürün kalitesini sonuçlandırmak da amaçları arasındadır.Test organizasyonu yönetimin isteklerine destek verecek kapasite ölçütlerinin geliştirilmesi ve sürdürülmesini sağlar.

TMMi 2 ve 3 seviyesinin amaçlarına ulaşmak, test süresince teknik olarak, yönetim açısından ve çalışan altyapısı açısından önemli bir yarar sağlar ve test süreci geliştirilmesine destek verir. Bir organizasyondaki bu altyapı ile formal test ölçüt programları büyümeyi ve başarıyı teşvik etmek için kurulabilir. Test ölçümü, ürünlerde ve test sürecinde sırasıyla anlaşılması, sürecin etkinliğine destek sağlaması için tanımlamanın, veri toplamanın ve verilerin analiz edilmesinin kapsandığı sürekli olarak devam eden bir süreçtir. Veri toplanması, depolaması, yeniden kullanımı ve iletişimi için olan ölçütler ve analiz metotları bir test ölçüm programında uygulamalara destek vermesi için özelleştirilirler. Bir test ölçüm programının iki ana alanı vardır. Ürün kalitesinin geliştirilmesine ve test sürecine destek verir ve süreç geliştirmesinde yardımcı olur.

Sırasıyla başarılı olabilmesi için test ölçüm programının iş yeri amaçlarıyla, test politikasıyla ve test stratejisiyle bağlantılı olması gerekir. İş yeri amaçları, test ölçüm hedeflerinin ve metriklerinin belirlenmesi için başlangıç noktasıdır. İş yerinin amaçlarından organizasyonların standart test süreçleri için hedefler türetilir. Eğer başarılı bir şekilde uygulanırsa test ölçüm programı test kültürüyle bütünleşen bir parça haline gelecektir ve ölçütler tüm test grupları ve takımları için kabul edilir hale gelecektir. Ölçütler gelecekteki projeler için organizasyonun plan geliştirmesine yardımcı olacaktır. Test ölçütlerine örnek olarak test maliyeti, test durumlarının sayısı, hata verileri ve ürün ölçütleri gösterilebilir. Test ölçümleri süreç alanı aşağıdakileri içerir.

 Tanımlanan bilgi gereksinimi ve iş gücü amaçlarıyla birlikte test ölçütlerinin amaçlarının da belirtilerek birbirleriyle hizalanması,

69

 Ölçütlerin, analizlerin ve onaylama tekniklerinin belirtilmesinin yanı sıra

veri toplama, depolama, yeniden kullanma ve geri besleme

mekanizmalarının da belirtilmesi,

 Verinin toplanmasının, depolanmasının, analizinin ve kaydının yapılması,  Kararların verilebilmesi ve doğru şekilde hareket edilebilmesi için

kullanılabilecek olan sonuçların sağlanması.

TMMi’ın düşük seviyelerinde organizasyonun test süreciyle ilgili veri toplaması gerektiği düşünülür. Ancak düşük TMMi seviyesindeki bir organizasyonda basit bir hata deposu kaynağından hatayla ilgili ölçümleri birleştirmeye başlaması önerilir. TMMi 4 seviyesine gelmek istediği zaman organizasyon daha yüksek seviyedeki test süreci olgunluğunu yerine getirebilmek için ek ölçümlere ihtiyacı olduğunu görecektir. Organizasyonun TMMi 4 seviyesine ulaşması için formal test ölçüm programlarını kullanması gerekmektedir. Birçok organizasyon için genel ölçüm programına destek verecek bir test ölçüm programı pratik olacaktır.

b) Ürün kalite değerlendirmesi süreç alanı

Ürün kalite değerlendirmesinin amacı ürün kalitesiyle ilgili nicel bir anlaşılabilirlik sağlanması ve böylece projelerin ürün kalitesine ulaşma hedeflerine destek sağlamaktır.

Ürün Kalite Değerlendirme, projenin nicel ürün kalite hedef tanımlarını ve bu başarı hedeflerindeki eylem planlarını içerir. Aynı zamanda ürün kalite değerlendirmesi için olan kalite ölçümlerinin tanımını da içerir. Planlanan ürünler, aktiviteler ve ürün kalitesi durumları gözlenir ve mümkün olduğu kadar düzenlenir. Genel hedef, son kullanıcılar için kaliteli ürünler ortaya çıkarmak ve müşterilerin gereksinimlerini karşılayabilmektir.

Bu işlem alanında nicel hedefler, organizasyonun, müşterinin ve son kullanıcının gereksinimlerini karşılayan ürünlerin ortaya çıkması için vardır. Bu hedeflerin başarıyla sonuçlanması için , organizasyonun süreci kendi tanımlanmış test süreçlerine uydurması gerekir ve organizasyon bu süreçte kalite hedeflerine erişebilmek için stratejiler ve planlar geliştirir.

70

c) Gelişmiş gözden geçirmeler süreç alanı

Gelişmiş gözden geçirmeler süreç alanın amacı; TMMi üçüncü seviyedeki süreç alanındaki “Emsal Gözden Geçirmeler” süreç alanının üzerine inşa edilerek ve dinamik test ile emsal gözden geçirmeleri referans alarak test stratejileri ve test yaklaşımları geliştirmek ve ürün kalitesinin ölçümünü yazılım yaşam döngüsünün erken evrelerinde gerçekleştirebilmektir.

Test sürecinin düzgün ve açık bir şekilde tamamlanması, bu sürecin tüm yazılım yaşam döngüsü aktivitelerinin statik ve dinamik olarak kapsandığı yazılım ürünün ve ilgili iş ürünlerinin planlanması, hazırlanması ve değerlendirilmesinin tam anlamıyla yapıldığı anlamına gelir. Teste olan bu bakış açısı, testin statik ve dinamik analizleri kapsayan, hem de doğrulayan ve gerçekleyen evrimsel test modelinden ortaya çıkmıştır. Bu bakış açısında, gözden geçirmeler testin önemli bir parçasıdır ve doğrulama, geçerleme ya da statik analiz tekniği olarak ortaya çıkabilir. TMMi dördüncü seviyede bu bakış açısı statik ve dinamik test ile desteklenir. TMMi üçüncü seviyedeki emsal gözden geçirmeler süreç alanında emsal gözden geçirmelerin yapıldığı ancak dinamik test ile bütünleştirilmediği söylenebilir.

Emsal gözden geçirmeler, ürün ortaya çıkmadan önce hataların ve ürün risklerinin tanımlanması için etkili bir yoldur. Emsal gözden geçirmeler ve dinamik test koordine edildiği zaman erken gözden geçirme sonuçları ve veriler test yaklaşımına yön vermek için kullanılabilir. Test süreci hata kümeleme olarak bilinen test prensibi üzerine inşa edilirse gözden geçirmeler sırasında hataların tipi ve miktarının bulunması daha etkili test yaklaşımlarının geliştirilmesine yardım edecektir. Projenin aşamalarında test yaklaşımı tekrar değerlendirilir ve güncellenir. Gözden geçirme verileri bu güncellemeler sırasında ele alınması gereken verilerden biridir.