• Sonuç bulunamadı

7. TMMi VE PRISMA YAKLAŞIMLARININ TEST SÜRECİ ÜZERİNDE

7.6 PRISMA Yaklaşımının TMMi Süreci İçinde Uygulanması

7.6.2 Planlama aşamasının uygulanması

Altıncı bölümde anlatıldığı gibi PRISMA yaklaşımının ikinci aşaması Planlama aşamasıdır. Bu aşama test yöneticisi tarafından yürütülmüştür. Öncelikle kapsam tanımlanmıştır ve tüm proje ekibiyle paylaşılmıştır. Sonrasında etki ve olasılık faktörleri belirlenmiştir. Proje içerisinde ürün risk değerlendirmesine yardımcı olabilecek dokümanlar toplanmıştır. Katılımda bulunacak ve puanlama yapacak paydaşlar belirlenmiştir. Etki ve olasılık faktörleri de seçilen paydaşların organizasyon içindeki rollerine göre dağıtılmıştır.

a) Kapsamın tanımlanması

Seçilmiş olan GDS projesi bir web projesidir ve çevik yöntemle geliştirilecek olan bir projedir. Projenin içeriği test yöneticisi tarafından tüm paydaşlara ve proje çalışanlarına ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Gereksinimler kullanıcı senaryosu şeklinde yazılmıştır ve her bir kullanıcı arayüzü bir risk maddesi olarak atanmıştır. Yazılımcıların sorumluluk alanları da kullanıcı arayüzleri üzerinden verilmiştir haliyle test süreci de bu şekilde işleyecektir. Testçiler ve yazılımcıların tüm mimari dokümanları görme yetkisi vardır böylece oluşabilecek teknik riskler ile ilgili ön bilgi sahibi olmuşlardır.

b) Uyum faktörleri ve kuralların belirlenmesi

Başlangıç adımında , organizasyonla genel anlamda ilişkili olan olasılık ve etki faktörleri tanımlanmıştır. Bu aşamada faktörler sistemle ilişkili olup olmadığına karar verilmesi için test yöneticisi, yazılım mimarları ve proje yöneticisi ile tekrar gözden geçirilmiştir. Olasılık faktörleri için yazılım mimarları Arayüz ve Boyut faktörlerinin kullanılmasına gerek olmadığı yönünde görüş bildirmişlerdir. Bu faktörler olasılık faktörleri listesinden çıkarılmıştır. Faktörlere ek olarak, tüm kuralların değerleri ve değişken faktörlerin ağırlıkları gözden geçirilmiştir.

142 c) Belgelerin bir araya getirilmesi

Planlama aşamasında kullanılacak belgelerin sırası paydaşlar tarafından kararlaştırılmıştır. Girdi dokümanlarının çeşidi büyük ölçüde ürün risk değerlendirmesinde uygulanan test tiplerine(bileşen testi, entegrasyon testi, kullanıcı kabul testi vb.) göre seçilmiştir. Takım liderleri ve kalite ekibi seçilen belgeleri kontrol etmiştir. Gerekli kalite seviyesinde olmayan belgeler rapor edilerek doküman sahiplerine iletilmiştir. Seçilen dokümanlar; gereksinim dokümanı, yazılım mimarisi dokümanı, yazılım test dokümanı, analiz dokümanı ve kullanıcı arayüzü dokümanıdır.

d) Ürün risk maddelerinin tanımlanması

Kullanıcı arayüzleri, gereksinimler ve olası girdilere dayalı ürün riskleri test yöneticisi tarafından tanımlanmıştır. Bu liste beyin fırtınası yapılarak belirlenmiştir. PRISMA çok büyük ölçüde gereksinimler üzerindeki ürün risk

değerlendirmelerinin tanımlanmasına dayansa da seçilen projede

gereksinimler de kullanıcı arayüzleri gruplanarak oluşturulduğu için her kullanıcı arayüzü bir risk maddesi olarak belirlenmiştir.İletişim, başarılı bir proje için gereklidir. Ürün riskleri, paydaşlar tarafından anlaşılacak şekilde tanımlanmalıdır. Bir risk gerçekleştiği zaman bunun ne anlama geldiği açık olmalıdır. Risk odaklı test yaklaşımında test süreci test kaynaklarının etkili bölüşümüne izin vermek için net bir şekilde tanımlanmalıdır.Eğer böyle bir yaklaşım ayrıntılı şekilde tanımlanmazsa ve bir ürün riski için ne kadar testin yeterli olacağına karar vermek testçinin insiyatifine kalırsa,risk odaklı test yaklaşımının tüm yapısı çöker. Aşağıda PRISMA aracı kullanılarak tanımlanmış bir örnek risk maddesi tanımlama ekranı vardır.

143

Şekil 7.2 Risk maddesi tanımlama ekranı

Toplamda 17 adet risk maddesi tanımlanmıştır. Test maddeleri proje içindeki sıralarına göre numaralandırılmıştır. Her biri için açıklama alanına ilgili test maddesinin neden riskli olabileceği tam olarak hangi fonksiyonu gerçekleştirdiği yazılmış ve kalite açısından nasıl etkili olacağı “Quality”

alanından etkinlik,işlevselliği,bakım kolaylığı, taşınabilirlik,

güvenilirlik,kullanılabilirlik seçeneklerinden biri seçilerek belirlenmiştir.

Tanımlanan risk(test) maddeleri numaraları ile Tablo 7.1’de gösterilmiştir. Test maddeleri ürün risk matrisi üzerinde verilen numaraları ile görüntülenecektir.

Tablo 7.1 Puanlama yapılacak olan test maddeleri

1. Login/New User 3. Hotel Searching

1.1 I forgot my password 3.1 Hotel Listing

1.2 Order History 3.2 Hotel Purchasing/Information

1.3 Messages Page 3.3 Hotel Payment/Confirmation

2. Flight Searching 4. Transfer Search

2.1 Flight Listing/Booking 4.1 Transfer Listing/Add To Basket

2.2 Flight Confirmation/View Order 4.2 Transfer Booking/Paym/Ticketing

2.3 Flight Payment/Ticketing 4.3 Transfer Ticketing/View Order

144

e) Paydaşların tanımlanması,seçilmesi ve faktörlerin paydaşlara atanması

Bu adımda ürün risk değerlendirmesinde bulunan paydaşlar belirlenmiştir. Paydaşlar risk analizleri ve tanımlama için gerekli bilgiyi sağladığından,doğru paydaşları seçmek önemlidir. Paydaşlar, sistemden sorumlu olanlar(ürün

sahibi,proje yöneticisi, programcı),ürün doğru çalışmadığında

etkilenenler(bakım,yardım masası) ve sistemi kullananlar(son kullanıcılar) arasından seçilebilir. Paydaş tanımı, risk değerlendirme sürecinin parçası

olarak yapılmıştır.Sürece katılmayan her paydaşın ürün risk

değerlendirmesinde eksiklik yaratacağı, paydaşlara anlatılmıştır. Şekil 7.3’de PRISMA aracı kullanılarak tanımlanmış bir paydaş tanımlama ekranı vardır.

Şekil 7.3 Paydaş tanımlama ekranı

Bir kişi yönetim seviyesinden olmak üzere toplamda sekiz tane paydaş belirlenmiştir. Bir proje yöneticisi, bir test yöneticisi, iki yazılım mimarı, iki

145

programcı ve bir de test uzmanı seçilmiştir. Proje için belirlenen tüm faktörler Şekil 7.3’de görüldüğü gibi “Available Factors” alanında görülmektedir.Her paydaş her faktörü puanlamadan sorumlu değildir. Her bir paydaşın sorumlu olduğu faktörler sağ ok yardımıyla “Assigned Factors” alanına yönlendirilmiştir.

Sadece proje yöneticisi ve test yöneticisi tüm faktörleri puanlamadan sorumludurlar.Programcılar karmaşıklık, değişiklik sıklığı, yeni teknolojiler, zaman baskısı, görünür alanlar ve kritik alanlar faktörleri ile ilgili puanlamalar için atanmışlardır. Yazılım mimarları karmaşıklık, değişiklik sıklığı, yeni teknolojiler ve kritik alanlar faktörleri ile ilgili puanlamalar için atanmışlardır. Test uzmanı değişiklik sıklığı, hata geçmişi, görünür alanlar, en çok kullanılan alanlar, gereksinimlerin kalitesi ve zaman baskısı faktörleri ile ilgili puanlamalar için atanmışlardır. Yönetim seviyesinden seçilen paydaş ise, kritik alanlar, en çok kullanılan alanlar, iş açısından önem ve tekrar çalışma maliyeti faktörleri ile ilgili puanlamalar için atanmışlardır.