• Sonuç bulunamadı

Tablo 4.3. STCY’nin Sınırlılıkları

Ses Temelli Cümle Yönteminin Sınırlılıkları Frekans (n) Yüzde (%)

Bitişik eğik yazı kullanılması 25 34,2

Aile işbirliğine dayalı olması 16 21,9

Okuma hızını yavaşlatması 9 12,3

Öğrenilenlerin çabuk unutulmasına neden olması 8 11,0

Ezbere alıştırması 8 11,0

Seslerin veriliş sırası 7 9,6

Toplam 73 100

*Bir kişi birden fazla görüş bildirmiştir.

Tablo 4.3’te görüldüğü gibi görüşlerine başvurulan öğretmenlerden 25’i (%34,2) STCY’ de; bitişik eğik yazı kullanılmasını bir sınırlılık olarak görürken, 16’sı (%21,9) yöntemin aile işbirliğine dayalı olmasını, 9’u (%12,3) okuma hızını yavaşlatmasını, 8’i (%11,0) çabuk unutulmaya neden olmasını, 8’i (%11,0) ezbere alıştırmasını, 7’si, (%9,6) seslerin veriliş sırasını sınırlılık olarak görmektedirler.

Tablo 4.3’e göre STCY’nin sınırlılıkları ile ilgili veriler incelendiğinde araştırmaya katılan I. sınıf öğretmenlerinin %34,2’si bitişik eğik yazı kullanımını sınırlılık olarak belirtmişlerdir.

Bitişik eğik yazı kullanılması

Bitişik eğik yazının bu yöntemi sınırlandırmasının en önemli nedenleri; okul öncesi kuruma giden öğrencilerin dik temel harfleri öğrenerek I. sınıfa gelmeleri, öğrencilerin el kaslarının çok zayıf olması ve koşulların yetersiz olmasından dolayı öğrencilerin kalem bile tutmadan okula başlamaları. Bitişik eğik yazı türünün kullanılması ayrıca öğretmenlerin de bu yazı türü hakkında yeterli bilgi sahibi olmamaları, yöntemi sınırlamaktadır.

Katılımcıların bu konu hakkındaki görüşlerine şu örnekler verilebilir:

ƒ Yazı çeşidi bu yöntemin zayıf olan yönüdür. Bitişik eğik yazı ile yazmada sıkıntılar yaşanıyor. Öğretmen bile bu yazıyı çok iyi kullanamıyor. (Öğretmen-4)

ƒ Bu sistemin bitişik eğik yazıyı zorunlu kılması sorun çıkarıyor. Yazı daha çirkin oluyor ve zor yazılıyor. Bu da yöntemin uygulanabilirliğini zorlaştırıyor. (Öğretmen-9)

ƒ Bu yöntemi sınırlayan yazı türüdür. Dik temel yazı ile beraber ses temelli cümle yöntemi daha başarılı olabilir. (Öğretmen-36)

ƒ Bitişik eğik yazı ile yazılan seslerin yazımında öğrenciler zorlanmaktadır. Bu sorun çocuklarda özgüven eksikliğine sebebiyet veriyor. Bu da işi zorlaştırıyor. Yöntemin sorunsuz işlemesini engelliyor. (Öğretmen-39) ƒ Ses Temelli Cümle Yöntemi okumayı kolaylaştırırken el yazısı zaman

kaybına neden oluyor. (Öğrencilerin kalem tutmadan okula gelişi ve parmak kaslarının gelişmemesinden dolayı). (Öğretmen-43)

ƒ Bu yöntem ilk bir veya bir buçuk ayda özellikle yazı yazmada çocukların çok zorlanmasına neden olmaktadır. Bu da çocuklardaki güdüyü zayıflatmaktadır. (Öğretmen-62)

ƒ Bu yöntemde çocuklar ilk bir ayda yazı yazmada çok zorlanıyorlar. Bu da başlangıçta öğrencilerin olumlu motive olamamasına neden oluyor. (Öğretmen-66)

Aile işbirliğine dayalı olması

Katılımcıların da belirttiği gibi aileler öğrenciler konusunda çok ilgisiz. Bir ailede birden fazla öğrenci bulunmakta hatta aynı anda birden fazla öğrenci birinci sınıfa başlamaktadır. Çocuk sayısının fazla olması ve ailelerin eğitim düzeylerinin çok düşük olması bu sonucun çıkmasına neden olmuştur.

Öğretmenlerin bu konu hakkındaki görüşlerine şu ifadeler örnek verilebilir: ƒ Bu yöntemde aile temel taşlardan biridir. Fakat bu bölgede aileler

öğrencilerle yeterince ilgilenmiyor. (Öğretmen-14)

ƒ Ses Temelli Cümle Yönteminin tek sınırlılığı bence aileye dayalı olması. Aslında bu sınırlılık bu bölge için. Çünkü aileler öğrencileri ile ilgilenmiyorlar ve yanlış yönlendiriyorlar. (Öğretmen-29)

ƒ Bu sistemin özünde ailenin de öğretmen kadar çalışması yatıyor; fakat veliler ile işbirliği yaptığımız durumlarda (yani okuma=harfi seslendirme safhasında) çok zorluk yaşıyoruz. Mesela “l” sesi “le” diye okutuluyor. (Öğretmen-33)

ƒ Zayıf olan yönü, öğrenciler evden anne babalarından destek alamıyorlar ve yardım göremiyorlar. Bu yöntemde öğretmen, öğrenci ve aile üçgenin oluşturulması ve beraber çalışılması gerekir. Ama biz bu üçgeninin oluşturamıyoruz. (Öğretmen-38)

Okuma hızını yavaşlatması

Bu yöntemde önce sesler öğretildiği için, öğrenci seslere odaklanmaktadır. Bu da öğrencilerin kelimeleri bütün olarak algılayamamalarına neden olduğu için, okuma hızlarını düşürmektedir.

Şu ifadeler örnek olarak verilebilir:

ƒ Ses Temelli Cümle Yöntemi okuma hızını biraz yavaşlatmaktadır. (Öğretmen-2)

ƒ Okuma-yazmaya kısa sürede geçildiği için okuma hızı yavaştır. (Öğretmen- 8)

ƒ Gözün sıçrama olayı zayıfladığı için okuma hızı düşüktür. (Öğretmen-11) ƒ Öğrencilerin yavaş okumasına neden olduğu için en zayıf yönü budur.

(Öğretmen-35)

ƒ Öğrenci hızlı bir şekilde okuma-yazmaya geçiyor; fakat okuma hızının ilerlemesi çok yavaş oluyor. (Öğretmen-46)

Öğrenilenlerin çabuk unutulmasına neden olması

Öğrenilenler, okul dışında aileler tarafından tekrar ettirilmediği için ve aile ile birlikte yapılması gereken etkinlikler yapılmadığı için öğrenci öğrendiklerini kısa sürede unutmaktadır.

Öğretmenlerin bu konu hakkındaki görüşlerine şu ifadeler örnek verilebilir: ƒ Kısa zamanda okuma-yazmaya geçildiği için öğrenilenler çabuk

unutulmaktadır. (Öğretmen-8)

ƒ Bu yöntemle öğrenci okumayı çabuk öğreniyor; ancak çabuk unutuyor. (Öğretmen-36)

ƒ Soyut olduğu için öğrenciler unutmaya meyilli. Her sesi ya da heceyi maddeleştiremiyoruz. (Öğretmen-51)

ƒ Tümdengelim yönteminde geriye ket vurma yok denilecek kadar az, ileriye ket vurma da aynı şekilde. Ama Ses Temelli Cümle Yöntemi’nde ileriye ket vurma daha çok ya da daha bariz. (Öğretmen-52)

Ezbere alıştırması

Bu bulgunun çıkmış olması, öğretmenlerin yöntem hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını göstermektedir.

Öğretmenlerin bu konu hakkındaki görüşlerine şu ifadeler örnek verilebilir: ƒ Ezbere dayalı olmasından dolayı, harfler tek tek irdelenemiyor. İlk bakışta

“alet mi, atlet mi, Talat mı, atlat mı” ayırt edilemiyor. (Öğretmen-3)

ƒ Bu yöntemle öğrenci ezbere alışıyor. Mantığını (birleştirme mantığı) kavrayana kadar ezbere alışıyor. (Öğretmen-30)

ƒ İster istemez başlarda öğrenciler ezberliyor. Başlangıçta ezberlemeye alışınca da böyle devam ediyor. (Öğretmen-53)

Seslerin veriliş sırası

Sesler alfabedeki sırasına göre değil dildeki işlekliği ve kolaylığı dikkate alınarak sıralanmış ve gruplanmıştır. Öğretmenlerin çok az bir kısmı seslerin veriliş sırasının yanlış olduğunu belirtmişlerdir. Oysaki öğretmenin sesi hissettirememesi ya da bitişik eğik yazı ile doğru yazamaması yöntemi sınırlandıran asıl etkenler olabilir.

Öğretmenlerin bu konu hakkındaki görüşlerine şu ifadeler örnek verilebilir: ƒ İlk gurupta bir sesli bir sessiz harf öğretimi öğrencilerin harfleri

seslendirmelerini zorlaştırıyor. Sesli harfler kolay öğretilirken sessiz harfler zor kavratılıyor. Bu da öğrencinin hevesini kırıyor. (Öğretmen-1) ƒ Önce sesli (e) sonra sessiz (l) harfin öğretilmesi işimizi zorlaştırıyor.

(Öğretmen-44)

4. Ses Temelli Cümle Yönteminin Uygulanması Sırasında Karşılaşılan