• Sonuç bulunamadı

14. SAYFA Belge No: 36

15. SAYFA Belge No: 39

ġerîat-meâb Kalecik kazası nâibi faziletli efendi zîde ilmuhû ve kıdvetü‟l-emâsil ve‟l-akrân-ı a‟yânı izzetli ağa vücûh-ı ahâli ve bi-l-cümle iĢ erleri zîdet-i mekâdirihûm inhâ bin iki yüz elli bir senesine mahsûben Muharremü‟l haram duhûliyle Kengırı sancağının mâl-ı avârız ve bedel-i nüzûllarının tahsîli bâ ferman-ı âlî cânib-ül-Ģeref hazret-i hazret-i veliyy‟ün-ni‟âmîye ihâle buyrulmuĢ ve bu sûretle mâl-ı mezkûrun tahsîli lâzım gelmiĢ idüğü ma‟lûmunuz oldukda imdi sene-i mezkûre mahsûben ber-vech-i halâ kazâ-i mezkûr ahâlîlerinin üzerlerine edâsı lâzım gelen mâl-ı mezkûru ma‟rifet-i Ģer‟ ve ta‟yin olunan mübâĢiri ve ma‟rifet-i ve ma‟rifetinizle yerli yerinden ve icâb ve iktizâ edenlerden bilakis ve noksan cem‟ ve tahsîli ve tamamen götürüp bu tarafda kabzına me‟mûra edâ ve teslîmi husûsuna vüfûr-ı i‟tinâ ve dikkat ve bugün yarın diyerek avf ve te‟hir misillü halâtdan mübâderet eylemeniz bâbında iĢbu buyruldu tahrîr ve ile ba‟s ve tesyîr olunmuĢtur. Bi mene-te‟âlâ vüsûlünde gerektir ki ber-vech-i meĢrûh mûcib-i buyruldu amel ve hareket ve hilâfından tehâĢî ve mücânebet eyleyesiz 19 Rebiulahir sene 250

Kaza-i Kalecik mâl-ı avârız ve bedel-i nüzul = 1683 kuruĢ Ber mu‟tâd hizmet = 200 kuruĢ

Yalnız iki bin altmıĢ üç kuruĢtur. (2063) Cânibi vilâyetten verilmiĢtir.

Rûz-ı Hızır tevzî‟ne idhal olmadığından cânib-i vilâyetin hâric parasından olarak verilmiĢtir. ĠĢ bu mahalle kayd-ı Ģud.

Belge No: 40

Medine-i Kalecik mahallâtından Yenice Mahallesi sâkinlerinden Fatma bint nâm hâtun tarafından husûs-ı âtî da‟vaya sâbitü‟l vekâle karındaĢı Seyyid Halil bin Mustafa meclis-i Ģer‟-i ĢerĢer‟-if-ül- enverde Ģöyle da‟va ederek bundan akdem müvekkĢer‟-ilem Fatıma‟nın zevcĢer‟-i Martlı Ebubekir fevt olup oğulları iĢbu rıf‟at-ül-kitab Es-Seyyid Halil ve Seyyid Salih ve Mustafa ve Mehmed ve Ali ve kızları Alime ve Fatıma ve Emine ve Seyide taraflarından zevcleri Halil ve Mehmed bin Mustafa ve Ahmed bin Halil nâmûn kimesneler mahzarında husûs-ı âtî merkûmunlar da Ģöyle da‟vâ ederler ki zevcim Ebubekir mesâlih-i beytiyet-i ru‟yet iken bir tarafı bâb-ı askari bir taraftan tarîk-i amm bir tarafa Balcı Mehmed bir tarafa nehr-i ahmer bir tarafa kendi bağı iĢ bu hududlarıyla mahdûd bağını bey‟-i bât-ı sahiha-i Ģer-i müfsideden ve Ģurût-ı ârî olmak üzere iki kıt‟a bağı iki yüz elli guruĢa bey‟-i müvekkilem dahi iĢtirâ ve kabz ve kabûl otuz beĢ guruĢ. Kıymetli bir .?. yüz guruĢ mehr-i mu‟accelesinden hîn-i terekede ümerâ ve kâtib muvâcehelerinde merkumunlar derûn-ı kasamda münderice deyumüvekkilemin mülk-i müĢterâsı ve hakkı sarîhi olan mallarını zabtına beyhude taaddî ve muhalefet etmekten hali değildir merkûmunlardan sual olundukda her birerleri inkâr edecek vekil-i merkûmdan ber-minvâl-i muharrer iddiasını mübeyyin beyyine taleb olundukda Mehmed ahrâr-ı rical-i müslîminden ġeyh zâde-i sâbık müfti Mehmed Efendi ve Hafız Abdurrahman Efendi ve Hacı Sâlih nâmun kimesneler meclis-i Ģer‟e li-ecliĢ-Ģehâde hazıran olup ve müteveffânın oğulları Salih ve Mustafa ….dahi mukirr ve mûtelifler olup niyaz alâ mûcib-i Ģehadet-i himâ bağ ve gerek yüz guruĢ mehr-i mu‟accele gurenadan ve ma‟ru‟z-zikr cümlesini hatûn-ı mezkûrenin müstakillen mülk-i arzı olup âher vârisünları bir türlü alâka ve medhalleri kalmayıp cümle vârisûn merkûmunların ber-vech-i Ģer‟i muarazalarından men ve def-i birle mâ vâka‟ bi-t-tâleb ketb olunup iĢbû vesîka-i mezkûre Fatıma bint-i Mustafa hatun yedine vaz‟ ve i‟tâ olundu. Hurrire fî âher Ģehr-i safer-ül-hayr sene-i isnâ ve erbaîn ve mieteyn ve elf.

ġühûdül-hâl

Sekban oğlu Hafız Mustafa Efendi ve Debbağhane imâmı Molla Ahmed Sekban oğlu Es-Seyyid Ġbrahim Ağa

Belge No: 41

Bâis-i defter-i kassam oldur ki

Kalecik mahallatından DüĢkünler mahallesinde sâkin iken bundan akdem vefat eden Hacı Emin oğlu Ömer bin Mustafa nâm-ı müteveffânın terekesi karındaĢları ile kablel kısme birlikte iken verâseti zevcesi Emine bint Ali ve validesi Fatıma bint Halil ve sulb-i sağir oğulları Mustafa ve Ali ve Osman nâmûn kimesnelere inhisârı zâhir ve nümâyan oldukdan sonra sagîrûn mezbûrunun bâ hüccet-i Ģer‟iyye ile vâsî-i mensûbi ammîsi Molla Hüseyin ma‟rifet-i ve ma‟rifet-i Ģer‟ile tahrîr ve tefrîk ve zâhire ihrâcıyla ve esâmileri tahtına iĢâret olunarak tevzi‟ ve taksîm olunan tereke-i müteveffâyı mezbûrdur ki ber-vech-i âtî-z-zikr olunur. 25 Rebiülahir sene 250 Tablo 5: TÜRÜ KIYMET TÜRÜ KIYMET Basma yorgan (2) Çuval (1) Hanar çift (1) Zenbur kovan (3)

Dere bağda sülüs sehm bağ Davar (2)

Evânnuhâs

Def‟a hınta vesair arpa

Zevcesine mehr-i düyûn müsbet Resm-i kısmet Nısf-ı menzilden sülüs sehm 13 P. 66 K. 20 K. 10 K. 13 P. 66 K. 13 P. 66 K. 50 K. 6 kıyye 13 P. 66 K. 100 K. 250 K. 34 K. 150 K. Minder (1) yastık (2) Çuval (1)

Bel (1) ma‟ balta(1) Tatlı pınarda sülüs sehm bağ Ġnek ma‟ dana

Bârgîr (1) Hınta (20)

Sac ma‟ ayak ma‟ hırdavat-ı büyût YEKÛN SAHHÛ’L-BÂKÎ 13 P. 33 K. 20 K. 27 P. 16 K. 200 K. 13 P. 133 K. 300 K. 40 K. 25 K. 1363 K. 1035 K.

Hisse-i zevce 129 K. Hisse-i Ümm 172 K.

Hisse-i Ġbn 244 K. Hisse-i Ġbn 244 K.

Hisse-i Ġbn‟ül mezbur 244 K.

Sagîrûn mezburunlarının sihâmlarına isâbet eden hisse-i ırsiyyeleri bâ defter-i kassâm mûcibince vâsîsi olan âmmîsi Molla Hüseyin nâm-ı kimesne bervech-i hasbi vâsî nasb olunup olduğu umûr-ı vesâyet-i kabul edip bâ defter-i kassâm mûcibince vasi-yi merkûm yedine teslîm olunduğu kayd-ı Ģad hurrire fi-l-yevmü‟l-hâmis ve aĢer min Ģehr-i Zilhicce-i Ģerîf sene hamsîn ve mieteyn ve elf.

16. SAYFA