• Sonuç bulunamadı

14. SAYFA Belge No: 36

37. SAYFA Belge No: 90

Der-i alîyyede kürekden tahlîs olunan an bir neferin sebîline ruhsatı hâvî buyruldu-i emr-i hazret-i veliyy-ün-ni‟ami beyân Ģûd.

ġerîat-meâb Kalecik kazası nâibi faziletli efendi zîde ilmihû ve kıdvet-ül-emâsil ve-l-akrân a‟yânı ağa zîde mukaddemâ vücûh-ı ahalî ve bi-l-cümle iĢ erleri inhâ olunur ki Kalecik a‟yânı sâbık müteveffâ Ahmed Bey‟in i‟dâmı fazl-ı hasından dolayı mukaddem âli-ecli-t-te‟dîb

vaz‟ı-i kürek olunmuĢ olan kaza-i mezkûr ahalîlerinden on beĢ nefer eĢhâsın evlâd-ı ıyâlları dûçâr-ı sefâlet ve Ģâyeste-i merhamet olduklarından bahsle hanelerinin ırz ve edepleriyle meĢgul olarak devâm ömrü Ģevket-i Ģahâne duasına müdâvemet etmek üzere gafûr ve ıtlaklara iltimâs ve istirhamına dair mukaddemce tarafımıza irsâl eylediğin i‟lâm ve mahzarın ve der-bâr-ı ma‟delet-karara takdîm olunarak merkumların ıtlakları hususu tarafımızdan bi-l-inhâ iĢ‟ar ve istidâ olunmuĢ ve .?. merkûme mukaddemâ katl madde-i fazıhasına ihtiyâr ve nice Ģekâvet bâgî-yâneye ibtidâr etmiĢ olarak katle bedel vaz‟ ve kürek kılınmıĢ olduğundan böyle tiz vakitte tahlîsleri müsâid kabul-i mevâdtan değil ise de vâki‟ olan iĢ‟at ve iltimâsımız müsâade-i seniyye-i Ģayân buyrularak merkumanlar kablel-halas fevt olan dört neferin mâ‟adâ hayatta olan on bir neferinin sebilleri tahliye kılınmıĢ ve merkûmlar sefîl ve uryan gelmemek üzere tarafımızdan olarak kapı kethüdâmız cânibinden beherine yüzer kuruĢ verilmiĢ ve mahsus tatarımız terfîkan tarafımıza i‟zâm olunmuĢ ve merkumlar ba‟de ezin dahi bir suî harekette bulunurlar ise haklarında baĢka türlü muamele-i mücâzât icrâ olunacağını gûĢ-i intibâhlarına ilkan ve tarafımızdan tefhîm olunması mektûb-ı sâmîde eĢ‟ar buyrulmuĢ olduğu vecihle tenbîhât-ı lâzıme ba‟de-l-icrâ ol tarafa gönderilmiĢ olmağla bimennihi te‟âlâ lede-l vüsûl merkumlardan fî mâbaad mugayir-i rızâ bir gûna sûi hareket vuku‟a gelir ise artık tertîb-i cezalarından baĢka aher türlü muamele olunmayacağı taraflarınızdan dahi gûĢ-i hûĢlarına ilkâ ve tefhîm olunmak bâbında divân-ı livâ-i Karahisar-ı Sâhib ve ilhâkan livâeyni Ankara ve Kengırı‟dan iĢbu buyruldu tahrîr ve ısdâr ve ile ba‟s ve tisyâr olunmuĢtur bi mennihi te‟alâ le‟de-l-vüsûl gerektir ki ber-mûcib-i buyruldu amel ve hareket ve hilâfını tecvîzden hazer ve mücânebet eyleyesiz deyu.

11 ġevvâl sene 251

Belge No: 91

TaĢ Kal‟a Mahallesi ahalîleri bâ cemihim meclîs-i Ģer‟e gelip ve yine mahalle-i mezburdan muhtar-ı sâbık Emin muvâcehesinde kabzımal hesablarını rû‟yet olunur iken kabzımal Emin Ağa‟nın hîn-i muhasebede ve huzur-ı Ģer‟de ahalî mahalleye gadri mûcib ve fahûĢ masârifâtı tebeyyün etmiĢ ise de meyânlarında hüsn-ü intizâc adîm olup mezbûr Emin Ağa ahali-i mahalle nezîr olunarak fîmâbaad mahalle muhtarı ve kabzımal olmamak ve umûruna karıĢmamak üzere ihrâc ve ba‟de ezin müdahale olunmamak için ahalî-i mahalle yedlerine bir kıt‟a mürâsele-i Ģer‟iye verildiği kayd Ģud.

11 ġevval sene 251

Belge No: 92

Ahiler mahallesinde sâkine iken bundan akdem müteveffiye olan Yakub zâde meslûb-ül-akl Hafız Mehmed‟in zevcesi AyĢe bint Harandi oğlu Mehmed nâm müteveffiyenin verâseti zevc-i muhtell-üd-dimâ Hafız Mehmed ile sulbiye-i sadriye-i sagîr kızı Hatice ve babası Haran oğlu Mehmed ve validesi Emine namûn kimesne inhisârı ba‟de-l-inhis muhtuhtell-üd-dâimâ merkûm Hafız Mehmed‟in amm kebîri ve bâ hüccet-i Ģer‟iyye ile vâsî-i mansûbî ? Ahmed Efendi ma‟rifeti ve bi ma‟rifet-i Ģer‟ile tevzî‟ ve taksim olunan tereke-i müteveffiye-i mezburdur ki ber-vech-i âtî zikr ve beyân olunur.

11 ġevvâl sene 251

Tablo 15:

TÜRÜ KIYMET TÜRÜ KIYMET

Müsta‟mel alaca entari (1) Müsta‟mel Ģam entari (1) Müsta‟mel kutni entari (1) Müsta‟mel kabari entari (1) Diyarbakır kabari entari (1) Cem‟ seravil (1)

Basma seccade (1) Siyahlı alaca entari (1) Def‟a diz bezi (1) Basma bohca (1) Cedîd çar (1) Def‟a köhne entari (1) Müsta‟mel silk (1) DöĢek çarĢafı (1) Makrame adedi (10) Cedîd kıvrık ma‟ yemeni (1) Minder baĢ havlu

Müsta‟mel peĢtamal (1) ma bohça (3) Hamam bohçası (1)

Ma‟ basma kuĢak (1) Sim fes tepelik (1) Müsta‟mel deymi döĢek (1) Yorgan (1), yastık (2) Altın tılsım (1) Basma iç entari (1) Basma diz bezi (1)

25 K. 35 K. 45 K. 25 K. 35 K. 5 K. 10 K. 25 K. 15 K. 6 K. 15 K. 5 K. 10 K. 15 K. 15 K. 24 K. 15 K. 13 K. 13 K. 15 K. 100 K. 50 K. 12 K. 15 K.

Müsta‟mel kutni entari (1) Ocak perde (1)

Cedîd çuka mintan (1) Keten gömlek (2)

- der zimmet-i zevc-i mezbûr .?.gömlek (1)

cetarî diz bezi (1) Köhne ?.(1) Altın küpe çift (1) Altın zengîr (1) Altın yüzük (2) .?. nuhas (5) Def‟a .?. (1) Altın nısfiye (5) Def‟a .?. Yorgan (1) DöĢek (1) yastık (1) Mehr-i müsbet CEM‟AN YEKÛN Minhe‟l-ihrâcât Ba vasiyet techîz tekfîn

Hâkim efendiye birer kuruĢ pareden resm-i kısmet Kâtibiyye hüddamiye Ġhzariye mukayyediye SAHHU’L BÂKÎ 15 K. 7 K. 40 K. 30 K. 500 K. 7 K. 6 K. 5 K. 30 K. 16 K. 16 K. 60 K. 30 K. 60 K. 50 K. 350 K. 1270 K. 60 K. 32 K. 8 K. 1158 K.

Hisse-i zevc 287,5 K. Hisse-i Ebb 192 K.

Müteveffiye-i mezbûr tereke-i mezbûresi bi-l-münâsaha tevzî‟ ve taksîm olunup ba‟de-t-taksîm sagîre-i mezbûre Hatice dahi bi emrillah müteveffiye olup verâseti babası muhtell-üd-dimâ Mehmed ile cedde-i mezbûresi Emine nâmân kimesnelere münhasıra olunduğu müteveffiye-i mezbûre terekesi muhtell-üd-dimâ Mehmed bin bâ hüccet-i Ģer‟iyye ile vâsî‟-i mansûbe Ahmed Efendi ma‟rifeti ve bi ma‟rifet-i Ģer‟ile ber-vech-i bâla tefrîk ve tahrîr ve yine tevzî‟ ve taksîm ve vasî-i mansûbı Ahmed Efendi yedine teslîm olunduğu iĢbu mahalle kayd Ģûd.

11 ġevvâl sene 251 Tablo 16:

TÜRÜ KIYMET TÜRÜ KIYMET

Cedîd yorgan (1), döĢek (1), yastık (1) Def‟a yorgan (1), döĢek (1)

yastık (1) Altın yastık Beyaz silk (1) Kutni entari (1) Ġç entari (1)

Müst‟amel diz bezi (1) Müsta‟mel kilim ma‟ köhne (1) entari (1)

Def‟a diz bezi (1) Beyaz döĢek çarĢaf (1) ġal kuĢak (1), ma‟ bohça (1)

200 K. 50 K. 60 K. 10 K. 45 K. 12 K. 15 K. 35 K. 15 K. 15 K. 12 K.

Def‟a köhne entari (1) Def‟a diz bezi (1) Beyaz döĢek çarĢaf ġal kuĢak (1) ma‟ bohca (1) Def‟a köhne entari (1) Def‟a diz bezi (1) Müsta‟mel Ģal entari (1) Cetari entari (1)

Ocak perdesi (1) ma‟ köhne entari (1) Evân-ı nuhâs (kıymeti 5 kıyye) Perâkende eĢyâ-i behâ CEM‟AN YEKÛN 10 K. 15 K. 15 K. 12 K. 10 K. 15 K. 35 K. 25 K. 19 K. 60 K. 45 K. 580 K.

Hisse-i ebb 483 K. Hisse-i cedde-i mezbûre 262 K.

Mecnun mezbûr Hafız Mehmed‟in hisse-i Ģâyi‟ası gerek müteveffiye-i mezbûre zevcesinden ve gerek müteveffiye-i sagîre kızından ırsen intikal eden yedi yüz yetmiĢ kuruĢa bâliğ olunup mebâliğ-i mezkûrun üç yüz elli kuruĢu mecnun mezbûr Mehmed‟in üzerindeki mehr-i müsbet düyûnu olup bâkî mal-ı metrûke dört yüz yirmi beĢ kuruĢ mâl-ı metrûke vâsî-i mansûbı olan ammî kebîri Ahmed Efendi yedine teslîm olunduğu iĢbu mahalle kayd Ģûd hurrire fî-l-yevm-üt-tasi‟a aĢar min Ģehr-i ġevvâl sene ihdâ ve hamsîn ve mieteyn ve elf.

38. SAYFA