• Sonuç bulunamadı

SANAVİ VE TİCARET BAKANLIĞI Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 168-171)

ÇALIŞMA V E SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı

SANAVİ VE TİCARET BAKANLIĞI Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

1 8 KASIM 2 0 0 * SAVI : B 14.0.BHİ 0 1 - ^ ^ 5

KONU : Yazılı Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

İLGİ : 26.10.2004 tarih ve A.01.0.GNS.0.10.00.02-7/3894-7659/24493 sayılı yazınız.

Niğde Milletvekili Orhan ERASLAN' in. "Niğde-Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi İnşaatına" ilişkin olarak tarafımdan cevaplandırılmasını istediği (7/3894) esas nolu yazılı soru Önergesine ilişkin cevabımız ekte takdim edilmiştir

Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.

lakanı

T.B.M.M. B : 20 23 . 11 . 2004 O : 3

NİĞDE MİLLETVEKİLİ SAYİN ORHAN ERASLAN'IN YAZILI SORU ÖNERGESİNE İLİŞKİN CEVAPLARIMIZ

CEVAP 1:

Bor Organize Deri Sanayi Bölgesi Altyapı İnşaatının yol (yol kaplama imalatları hariç), içmesuyu.

atıksu ve yağmursuyu inşaatları tamamlanmış olup; işin fiziki gerçekleşmesi % 89,63 seviyesindedir.

AG-OG elektrik şebekesi İnşaatı tamamlanmıştır.

CEVAP 2 :

Bu yıl konulan ödenekten altyapı inşaatının 24 ve 25 nolu hakedişleri ile bölgenin genel giderlerine ödeme yapıldığından 2004 yılında harcanacak ödenek kalmamıştır. 12.01.2004 tarih ve 25 nolu altyapı hakedişinden sonra bölgeden Bakanlığımıza ulaşmış herhangi bir hakediş yoktur.

CEVAP 3 :

Niğde Bor (Deri) Organize Sanayi Bölgesi Projesi Müteşebbis Heyetin almış olduğu karar doğrultusunda karma OSB'ye çevrilmiştir. AG-OG Elektrik şebekesi inşaatı tamamlanmıştır. Altyapı inşaatı fiziki gerçekleşmesi ise %89,63 seviyelerindedir Projenin bir an evvel tamamlanması için gerekli ödeneğin teminine bütçe imkanlar, çerçevesinde çalışılacaktır.

CEVAP 4:

Deri OSB'ne yatırım yapacak olan deri sanayicilerinin taşınmaları için 1997-1998-1999 yıllarında Bakanlar Kurulu kararlarına göre Bakanlığımızca sağlanan üstyapı kredileri ile ilgili olarak Deri sanayicileriyle gerek mahallinde gerekse Bakanlığımızda bilgilendirme toplantıları düzenlenmiştir. Bu toplantılarda söz konusu kredinin içeriği ve yürürlükte bulunan kanun ve mevzuatlar çerçevesinde kullanım koşullan deri sanayicilerine anlatılmıştır.

Ancak; 23.01.1998 tarih ve 214 sayılı Müteşebbis Teşekkül Kararında; OSB'de 1997 yılında başlayıp devam eden inşaatların seviyesinin 1997 yılı birim fiyatlanyla tespit edilerek hakediş bazında tespite göre ferdi olarak, diğer işlerin ise yapıldıkça değerlendirilmesine, bunların dışında inşaata başlanmamış olanların, Mütsşebbis Teşekkül Başkanlığınca tespit edilecek kriterler çerçevesinde sanayiciler tarafından tip projelerinin yaptırılması ve projelerin OSB Müdürlüğünce tasdik edilip yapılacak imalatların hakediş karşılığında kredilendirilmesine ve söz konusu işlerin Müteşebbis Teşekkül Başkanlığınca oluşturulacak Emanet İnşaat Komisyonu marifetiyle yaptırılmasına karar verildiği belirtilerek, Bakanlığımız onayı talep edilmiştir.

Bakanlığımız Kuruluş Kanunu ' nun Genel Müdürlüğümüzün Görev ve Yetkileri ile ilgili 11. Maddesi"

... Organize Sanayi Bölgelerini kredilendirmek, inşaatlarını kontrol etmek ve denetlemek ... " , aynca O gün itibarıyla yürürlükte bulunan Fonlar Yönetmeliğinin Organize Sanayi Bölgeleri için Fon Kullanım Amacı başlıklı 29. Maddesi" Fonun amacı, sanayinin gelişmesini, dengeli şekilde daha yaygın duruma geçmesini teminen, sanayi işletmeleri için gerekli bulunan su, yol, kanalizasyon, enerji, haberleşme ve benzeri alt yapı imkanları ile sağlık ve kültürel gibi sosyal tesisleri ihtiva eden geliştirilmiş sahalar üzerinde Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması için Müteşebbis Kuruluşlara yapılacak ikraz yardımı esasları ve bununla ilgili diğer hususları belirtmektir. " hükümlerini ihtiva ettiğinden o gün yürürlükte bulunan mevzuatlar çerçevesinde, Bakanlığımız 1998 yılı Yatırım Programında Üstyapı % 50 kredi karakteristiği ve 100 Milyar TL ödenekl? yer alan ve Yüksek Planlama Kurulunun 30.10.1997 tarih 97/108 nolu karan uyarınca, Niğde-BOR Organize Sanayi Bölgesi üstyapıları için Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatiflerine sağlanan şartlarla kredi verilmesi hususunda Müteşebbis Teşekkül ile Halk Bankası arasında Borç Taahhütnamesi'nin en kısa zamanda düzenlemesi ve aslının Bakanlığımıza gönderilmesinin gerekmekte olduğu 13.02.1998/1882-84 sayılı yazımızla bildirilen Bor Deri OSB için Bakanlığımız 1998 yılı Yatırım Programında tahsis edilen üstyapı kredisinin Müteşebbislere ferdi olarak kullandırılmasının olanak dışı olduğu, altyapı inşaatında olduğu gibi Müteşebbis Teşekküllerince üstyapı projeleri ile bu projelere esas keşif özetlerinin hazırlanarak Bakanlığımız intikali ve onayını müteakip belirlenecek ve Bakanlığımızca uygun görülecek yapım şartları dahilinde yapılacak işler için hazırlanacak hakediş raporları karşılığında Müteşebbis Teşekküllerince kullanılması gerekmekte olduğu Bor Deri OSB Müteşebbis Teşekkül Başkanlığına bildirilmiştir.

Bu aşamadan sonra Müteşebbis Teşekkül Başkanlığından kredinin kullanımına ilişkin olarak herhangi bir talep Bakanlığımıza intikal etmemiştir.

C E V A P 5 :

A- K O S G E B ' i n Bor ve Niğde'de yaptığı çalışmalar ve verilen destekler şunlardır.

1 - Bor'da dericilikle iştigal eden 16 küçük sanayicinin biraraya gelerek kurdukları şirkete 2001 yılında Ortak Kullanım Atölyesi Desteği verilmiş olup, çalışmaları başarılı bir şekilde d e v a m etmektedir.

2 - Bu yıl içinde Bor'daki iki derici işletmeye Yurtiçi Fuar Desteği verilmiştir. Niğde genelinde ise;

Eğitim, Danışmanlık, Nitelikli Eleman desteği olarak toplam 120 Milyar T L civarında destek verilmiştir.

3- Bor v e Niğde'de Nevşehir İşletme Geliş;irme Müdürlüğümüz tarafından düzenli olarak K O S G E B Destekleri hakkında bilgilendirme toplantıları ve işletmeler ile görüşmeler yapılmaktadır.

4 - K O S G E B Merkezleri o l m a y a n illerde bulunan sanayi işletmelerine d a h a yakın ve etkin şekilde hizmet verebilmek için o illerdeki Odalar, O S B ve KSS yönetimleri ile müştereken Sinerji Odakları kurulmaktadır. Bu bağlamda, Niğde Esnaf ve Sanatkarları Odası bünyesinde Sinerji Odağı kurulması talebi alınmış olup, değerlendirme çalışmaları d e v a m etmektedir.

5- Bor'dan Ağaç İşleri Ortak Kullanım Atölyesi talebi alınmış olup, değerlendirme çalışmaları d e v a m etmektedir.

B- K O S G E B ' i n 2005 yılında yapabileceği ve planladığı çalışmalar.

1 - Soru önergesinde talep edilen araştırma geliştirme projesi için Bor'daki bir meslek Kuruluşu tarafından talep gelmesi halinde K O S G E B Desteği ile "Yerel Ekonomik Araştırma" yaptırılarak ilçedeki mevcut d u r u m tespiti ve geleceğe yönelik proje ve faaliyetler belirlenebilir. Bu araştırma sonucunda belirlenen projeler hayata geçirilebilir.

2 - Talep halinde, Bor'da da Sinerji Odağı kurulabilir. Bu konuda Nevşehir İşletme Geliştirme Merkezi Müdürlüğü tarafından kısa sürede çalışmalar başlatılabilir.

3- T e m m u z - A ğ u s t o s aylarında K O S G E B tarafından yaptırılan "Saha T a r a m a Çalışması" kapsamında yer alan işletmelere belirlenen esaslar dahilinde KOSGEB Destekleri verilecektir.

4 - Düzenli olarak Niğde v e Bor'da bilgilendirme faaliyetleri sürdürülecektir.

25. - Sinop Milletvekili Engin ALTAY'ın, Bağ-Kura ilişkin sorusu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat BAŞESGİOĞLU'nun cevabı (7/3910)

T Ü R K İ Y E BÜYÜK M İ L L E T M E C L Î S İ B A Ş K A N L I Ğ I N A

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Murat fcJAŞtzSKİOĞLU tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

•^ Engin ALTAY / £ S i n o p M i l l e t v e k i l i

2 0 0 4 Ağustos ayı verilerine göre ülkemizde 3 4 7 1 866 aktif sigortalı BAĞKUR'lu yurttaşımız mevcuttur. Aktif sigortalıların bakmakla yükümlü olduğu kapsamdaki nüfus İle birlikte, 16 305 491 kişi BAĞKUR hizmetinden yararlanmaktadır. Dolayısıyla nüfusumuzun çeyrek dilimine yakın bir kısmı BAĞKUR'ludur. Bu kadar büyük bir kitlenin mağduriyet yaşaması toplum için bir yaradır.

1. Hükümetiniz döneminde BAĞKUR ile ilgili ne tür yapılandırmaya gittiniz7

2. Bir çok kesimlere çıkarılan af, BAĞKUR üyeleri için neden uygulanmamıştır?

3. Ekonomik nedenlerden ötürü primlerini ödeyememiş yurttaşlarımız için taksîtlendirmenin dışında bir af çalışması var mıdır?

4 . Ödenmeyen süreler için, tedavi hizmetlerinden yararlanamayan yurttaşlarımıza ( ödeme işlemi bitmesiyle) geriye dönük bir sağlık yardımı yapmayı düşünüyor musunuz?

5. BAĞKUR üyesi olup çeşitli nedenlerle işyerlerini kapaLan ama BAĞKUR'dan ilişiğini kesmeyen yurttaşlarımız için bir çalışmanız var mıdır?

T.B.M.M. B : 2 0 2 3 . 1 1 . 2 0 0 4 0 : 3

< TSE-ISO-EN >

T.C.

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 168-171)