• Sonuç bulunamadı

yapan personelden il dışında görevlere atananların isimleri, unvanları ve il dışına atanma gerekçeleri nedir?

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 144-149)

2. İl dışına atanan personelden idarenin yaptığı işlemi iptal etmek için yargıya başvuranlar var mıdır? Eğer var ise, bu kişilerin isimleri nedir ve açtıkları davalara ilişkin yargı süreci nasıl sonuçlanmıştır?

3. Samsun dışına atanan personel hangi illere atanmıştır? Atamalar nüfus ve abone sayısı kriterleri göz önünde tutulduğunda Samsun'dan daha ufak illerimize yapıldı ise, bu illerde bir kadro şişkinliğine neden olmuş mudur?

4. Personelin il dışına ataması yapılmadan önce, yapılacak atamaların Samsun halkına verilen hizmetleri zafiyete uğratıp uğratmayacağını ortaya koyan bir çalışma yapıldı mı? Eğer yapıldı ise, bu çalışmanın içeriği nedir? Böyle bir çalışma yapılmadı ise, bu konuda bir çalışma yapılıncaya kadar il dışına yapılan atamaların durdurulması düşünülmekte midir?

5. Samsun kamuoyunda "Telekom personeli sürgün ediliyor" şeklinde

değerlendirilen personelin il dışına ataması uygulamaları, kamu hizmetinin

gereğinden mi yoksa bu konuda üst yönetime tanınan takdir hakkının aileleri

parçalamak pahasına kullanılmasından mı kaynaklanmıştır?

T.B.M.M. B : 20 23 . 11 . 2004 O : 3 T.C.

U L A Ş T I R M A B A K A N L I Ğ I

A r a ş t ı r m a P l a n l a m a ve K o o r d i n a s y o n Kurulu B a ş k a n l ı ğ ı

1 b Kasım l ö M

SAYI : B. 1 1 . 0 . A P K . 0 . 1 0 . 0 1 . 2 1 . / E A A - l S Ö t 'H"}{og ^ KONU -.Samsun M i l l e t v e k i l i \ < / l

Saym Haluk KOÇ'un y '

yazılı soru önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İLGİ: TBMM Başkanlığının 22.10.2004 tarih ve A.01.0.GNS.0.10.00.02-7526 sayılı yazısı.

Samsun Milletvekili Sayın Haluk KOÇ'un 7/3833-7559 sayılı yazılı soru önergesinin cevabı ekte sunulmuştur.

Bilgilerinize arz ederim.

imali YILDIRIM Ulaştırma Bakanı

SAMSUN MİLLETVEKİLİ SAYIN HALUK KOÇ'UN 7/3833-7559 SAYILI YAZILI SORU ÖNERGESİ VE CEVABI

SORU 1-58 ve 59. hükümetler döneminde Samsun İl Telekom Müdürlüğünde görev yapan personelden il dışında görevlere atananlann isimleri, unvanlan ve il dışına atanma gerekçeleri nedir?

CEVAP 1-58 ve 59. hükümetler döneminde Samsun îl Telekom Müdürlüğünde görev yapan personelden il dışında görevlere atananlann isimleri, unvanlan ve il dışına atanma gerekçeleri Ek: 1 listede verilmiştir.

SORU 2-İ1 dışına atanan personelden idarenin yaptığı işlemi iptal etmek için yargıya başvuranlar var mıdır? Eğer var ise, bu kişilerin isimleri nedir ve açtıkları davalara ilişkin yargı süreci nasıl sonuçlanmıştır?

CEVAP 2-İ1 dışına atanan personelden, idarenin yaptığı işlemi iptal etmek için yargıya başvurduklanna ilişkin olarak Türk Telekom'a intikal eden herhangi bir işlem bulunmamaktadır.

SORU 3-Samsun dışına atanan personel hangi illere atanmıştır? Atamalar nüfus ve abone sayısı kriterleri göz önünde tutulduğunda Samsun'dan daha ufak illerimize yapıldı ise, bu illerde bir kadro şişkinliğine neden olmuş mudur?

CEVAP 3-Samsun ili dışına yapılan atamalar ile ilgili isim, unvan ve hangi ile atandıklanna ilişken liste ekte sunulmuş olup, yapılan atamalann bir bölümü kendi istekleri üzerine, bir bölümü ise yeni hizmet yerinin ihtiyacına binaen., hizmetin gereği olarak yapılmıştır.

SORU 4-Personelin il dışına ataması yapılmadan önce, yapılacak atamaların Samsun halkına verilen hizmetleri zafiyete uğratıp uğratmayacağını ortaya koyan bir çalışma yapıldı mı? Eğer yapıldı ise, bu çalışmanın içeriği nedir? Böyle bir çalışma yapılmadı ise, bu konuda bir çalışma yapılıncaya kadar il dışına yapılan atamaların durdurulması düşünülmekte midir?

CEVAP 4-2000 yılında çıkarılan 4502 sayılı Kanun ile Türk Telekom'un özel hukuk hükümlerine tabi bir şirket statüsüne kavuşturulması yanında, ses iletimi konusundaki tekel hakkı da 01.01.2004 tarihinden itibaren kaldırılmış bulunmaktadır.

Telekomünikasyon sektöründe oluşacak yoğun rekabet ortamında, Türk Telekom'un başarılı olabilmesi için, bazı yönetsel ve yapısal değişikliklerin gerçekleştirilmesinin zorunlu olduğu da bir gerçektir.

Bu kapsamda, insan kaynağını daha verimli kullanarak hizmetlerin yüksek kalitede ve etkin bir şekilde müşteriye sunulması, giderlerin azaltılarak karlılığın artırılması, iş yükünün dengelenmesi, standart çalışma düzeni oluşturulmasını sağlayarak iş gücünden optimum düzeyde faydalanılması ve ülke genelinde belirli kriterlere uygun olarak dengeli bir personel dağılımının sağlanması gerekmektedir.

Türk Telekom, bu konuyla ilgili çalışmalarını ilk defa 19.06.2000 tarihinde kendi teşkilatına yaptığı bir genelge ile, 1000 abone basma çalışan sayısı Türkiye ortalamasının üzerinde olanlar ve kar-zarar durumları gibi kriterler göz önünde bulundurularak eleman fazlası bulunan illerden ihtiyaç duyulan illere personelin talepleri doğrultusunda nakiller sağlanmıştır.

Hizmetlerin istenilen kalite ve verimlilikte sunulmasının yanı sıra, Telekom çalışanlarının mevcut durumu dikkate alındığında önümüzdeki dönemde oluşabilecek değişimlerden olumsuz yönde etkilenmemeleri bakımından, Telekom'un insan kaynağının en kısa sürede sağlıklı bir yapıya kavuşturulması ve dengeli bir personel dağılımının sağlanması için personel ihtiyacı bulunan ve bulunmayan üniteler tepsit edilerek 2003 yılında Türk Telekom teşkilatında görev yapan personelin talepleri doğrultusunda eleman eksiği bulunan yerlere nakiller sağlanmış olup, 2004 yılında da bu uygulamaya devam edilmiştir.

Bu çerçevede hizmetin aksatılmadan yürütülebilmesi, personelin üniteler arasında eşit dağılımının sağlanması, iş gücü ihtiyacında meydana gelen değişimlerin karşılanması, eleman temininde güçlük çekilen yerlerde hizmetin yürütülmesinde yönetici kademeleri de dahil mevcut personelin tecrübe ve bilgi birikiminden en üst seviyede faydalanılması amacıyla, en fazla kıdemi olan Müdür kademesi dahil, altındaki personelin hizmet gereği olarak nakillerinin yapılacağı hususunda personel bilgi lendirilmiştir.

SORU 5-Samsun kamuoyunda "Telekom personeli sürgün ediliyor" şeklinde değerlendirilen personelin il dışına ataması uygulamaları, kamu hizmetinin gereğinden mi yoksa bu konuda üst yönetime tanınan takdir hakkının aileleri parçalamak pahasına kullanılmasından mı kaynaklanmıştır?

CEVAP 5-Başka bir ayırım yapılmadan, yukarıda belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak sadece Samsun İl'inden değil, Türkiye ortalamasının üstünde personel çalışan ünitelerden Türkiye ortalamasının altında personeli bulunan ünitelere hizmet gereği personel nakilleri yapılmaya başlanmıştır.

Ayrıca, geleceğin teknolojisi olan ADSL hizmetleri için en çok İstanbul İrimizden talep alınmakta olup, müşteri memnuniyetini sağlamak amacıyla Anadolu Yakası ve İstanbul Yakası İl Telekom Müdürlüklerine söz konusu hizmetler için Tekniker ve Teknisyen pozisyonundaki personelden, hizmet gereği nakiller sağlanmıştır. Yapılan çalışmalar; Türk Telekom'un bünyesinde her statüde görev yapan personeli kapsamakta olup, bir ayrım yapılması söz konusu değildir.

S A M S U N İL T E L E K O M M Ü D Ü R L Ü Ğ Ü P E R S O N E L İ O L U P , N A K İ L L E R ! Y A P I L A N P E R S O N E L Telk Müd (Kale'de Çal.)Şef Tek Denizli İl T e l e k o m M ü d ü r l ü ğ ü K.ı!ıs II 1 elekom Müdürlüğü/lek ve Yat Müdürlüğü Teknisyen Y Mersin il T e l e k o m M ü d ü r l ü ğ ü Sosyal İşler M ü d . Y a r d ı m c ı H İstanbul Y a k a s ı II 1 e l e k o m M İBİlişim Ağları Müdürlüğü Tek

139081

SAMSUN İL TELEKOM MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ OLUP, AYRILIŞLARI SAĞLANAMAYAN S İ C İ L İ

T.B.M.M. B : 2 0 2 3 . 1 1 . 2 0 0 4 0 : 3 18 - Iğfür Milletvekili Dursun AKDEMİR'in, SSK ödemelerinin usul ve esaslar, ile kurumun

ödemelerden kaynaklanan zararlarına ilişkin sorusu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat BAŞESGÎOĞLU'nun cevabı (7/3835)

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 144-149)