• Sonuç bulunamadı

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığ

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 115-118)

ikinci fıkrasında mütalâa yayınlamanın, 5680 sayılı Kanunun aksine, sadece ceza davalan yönünden değil her türlü dava yönünden suç haline getirildiği, aynı

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığ

Z O J b « y ^ r A M B E R latay Mttfotyckili 1- Ol O c a k 2 0 0 0 tarihinde yürürlüğe giren 4447 Sayılı Y a s a ' n ı n S S K tarafından yanlış

y o r u m l a n m a s ı s o n u c u n d a yasaya göre "Yılbaşından itibaren zamlı aylıklar, m a a ş günleri 18'inden itibaren o l d u ğ u için SSK tarafından kesilerek ödenmiştir". A n c a k yargı yılbaşı kavramının Ol O c a k ' t a n geçerli olduğunu hatırlatarak emeklilerin T Ü F E farklarının ö d e n m e s i n e karar vermiştir. Ortalama her emeklinin 300 milyon TL.

alacağı söz konusudur. B u haktan yaklaşık 3,5 milyon emekli, d u l v e yetim yararlanacaktır. Bu d u r u m yargı kararıyla da sabittir. Bakanlığınızla yaptığımız girişimler s o n u c u n d a buna bir ç ö z ü m bulunacağı söylenmiş ancak bugüne k a d a r h e n ü z o l u m l u bir s o n u ç alınmamıştır. Bu konuda çalışmalarınız hangi aşamadadır?

2- 28 Haziran 2 0 0 4 tarihinde S S K Genci Kurul u n d a yaptığınız konuşmada " S a k ı n d a v a açmayın, tespit çalışmalarına başladık. Emeklinin hakkı son kuruşuna kadar ö d e n e c e k " dediğiniz halde, tarafınızdan kurutan K o m i s y o n ' u n çalışmalarım sürdürüp, sürdürmediği bilinmemektedir. Bu K o m i s y o n ' u n çalışmaları tarafınızdan d u r d u r u l d u ğ u y ö n ü n d e iddialar vardır. Komisyon çalışmakta mıdır? Eğer çalışıyorsa bu k o n u d a k i çalışmalar n e z a m a n sona erecektir?

T.C.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığ

SAYI : B.13.APK.0.12.00.00/32.C-35l>

KONU: Yazılı Soru Önergesi y K A S I M W *

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İLGİ : 14.10.2004 tarih ve A.01.0.GNS.0.10.00.02-7392 sayılı yazınız.

İlgi yazınız ekinde alınan, Hatay Milletvekili Züheyir AMBER'e ait 7/3720 Esas No'lu yazılı soru önergesi Bakanlığımızca incelenmiş olup, konuya ilişkin cevabi bilgi ve değerlendirmeler aşağıda sunulmuştur.

4447 sayılı Kanunla SSK emekli, dul ve yetimlerinin aylıklarının her ay bir önceki aya göre tüketici fiyatları indeksi artış oranı (TÜFE) kadar artırılarak ödenmesi öngörülmüş ve anılan Kanun'un bu hükmü 01.01.2000 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

2000 yılı Mayıs ayında Sosyal Sigortalar Kurumu aleyhine açılan münferit davalarda, artışın her ay aylık ödeme tarihi olan 19 ile 23 günlerinden itibaren uygulandığı, bu nedenle eksik ödenen TÜFE artışlarının Kurum tarafından ödenmesi talep edilmiş, söz konusu talep ilgili iş mahkemelerince kabul edilerek hüküm altına alınmış ve kararlar Yargıtay onamasından geçerek kesinleşmiştir.

Söz konusu yargı kararları Kurum tarafından geciktirilmeden uygulanmış ve Kurum Yönetim Kurulu'nca yapılan değerlendirmede 01.01.2000 tarihi ile 19-23.01.2000 tarihleri arasında TÜFE artış farkı ödemesi yapılması gerektiği sonucuna varılmış ve özel sektörden emekli olanlara 18-22 gün, kamu sektöründen emekli olanlara 4-8 günlük farklar Ağustos 2002 döneminde, yine kamu sektöründen emekli olanlar için 01.01.2000-15.01.2000 tarihleri için ödenmeyen 14 günlük farklar Temmuz 2004 döneminde yasal faiziyle birlikte emekli, dul ve yetimlere ödenmiştir. TÜFE farkı olarak emekli, dul ve yetimlere Ağustos 2002 döneminde 18.8 trilyon, Temmuz 2004 döneminde de 5.9 trilyon olmak üzere toplam 24.7 trilyon ödeme yapılmıştır.

Kurum emeklileri tarafından yalnızca 2000 yılı Ocak ayına ait TÜFE farkı olmadığı, gelir ve aylıkların her ay ödeme tarihlerinde bir önceki aya göre TÜFE artış oranında artırılacağı yönünde değişiklik yapıldığı Haziran 2002 dönemine kadar da TÜFE farkı ödemesi yapılması gerektiğine ilişkin davalar açılmıştır.

Münferit olarak açılan bu davalar sonucunda, Yargıtay ilgili Dairelerince de onanan kararlar Kurum tarafından uygulanmış, en son Yargıtay 10. ve 2 1 . Hukuk Daireleri tarafından yerel mahkemelerce Şubat 2000-Haziran 2002 tarihleri arasında TÜFE farkı ödemesi yapılması yönünde verilen kararlar bozularak, söz konusu dönemde ödeme tarihleri itibariyle Kurumca gelir ve aylıklarda yapılan artışlar ile TÜFE artışlarının her ayın 1'inde yapılması durumunda bir fark oluşup oluşmadığının araştırılması gerektiği hükme bağlanmıştır.

Şubat 2000-Haziran 2002 döneminde TÜFE artışı uygulamasına ilişkin hukuki süreç devam etmekte olup, Anayasamızda ifadesini bulan "Hukuk Devleti" ilkesine uygun olarak bu süreç sonucunda Kurum emekli, dul ve yetimlerinin Kurumdan TÜFE farkı alacakları bulunduğunun ortaya çıkması halinde gerekli değerlendirme yapılacaktır.

Bilgilerinize arz ederim.

/ ' Murat BAŞESGİOĞLU

/ Bakan 9. - Aydın Milletvekili Mehmet Mesut OZAKCAN'ın, bilgisayarlı eğitim projesine ilişkin sorusu ve Millî Eğitim Bakanı Hüseyin ÇELİK'in cevabı (7/3741)

T ü r k i y e B ü y ü k M i l l e t M e c l i s i B a ş k a n l ı ğ ı n a

Aşağıdaki sorularımın Milli Hğitim Bakanı Sayın D o ç . D r Hüseyin ÇÎELtK. tarafından

yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz e d e r i m . 27.09.2O04

/?

M. Mesut Ö Z A K C A N Aydın Milletvekili

W ' \

Milli Eğitim Bakanlığınca iki yıl önce hayata geçirilen "Bilgisayarlı liğitim" projesi \

kapsamında;

l . K a ç adet Bilgi Teknolojisi sınıfı kurulmuştur?

2.Bu projenin maliyeti D o l a r c i n s i n d e n ne kadardır?

3.Bu proje için D ü n y a B a n k a s ı n d a n kredi kullanılmış mtdır?KuIIanıldı ise n e kadardır?Kredi geri ö d e m e şartlan nedir?

4.Bu sınıflarda herhangi bir n e d e n l e (öğretmen eksikligi-fiziksel yetersizlikler gibi)faaliyet yapılamaması s ö z k o n u s u m u d u r ? E ğ e r s ö z k o n u s u ise kaç sınıfta öğretim y a p ı l a m a m a k t a d ı r ?

5.Bilgisayarların k u l l a n ı l m a m a s ı ve gelişen teknolojilere u y u m s a ğ l a n a m a m a s ı gibi nedenlerle bilgisayarların işlevsiz kalması söz konusu m u d u r ?

T.B.M.M. B : 20 23 . 11 . 2004 O : 3

T.C.

MİLLÎ EĞtTİM BAKANLIĞI

Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı

SAYI : B.O8.0.APK.O.03.O5.03/ L^lA\)S l'1-^ / 2 0 0 4

KONU: Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İLGİ : TBMM Başkanlığının I4.l0.2004 tarihli ve A.01.0.GNS.0.10.00.02-7392 sayılı yazısı.

Aydın Milletvekili Sayın M. Mesut ÖZAKCAN'm, "Bilgisayarlı eğitim projesine ilişkin"

7/3741 esas numaralı yazılı soru önergesi incelenmiştir.

Soru önergesinde ifade edilen "Bilgisayarlı Eğitim" projesi isimli bir proje bulunmamakla birlikte bilgi ve iletişim teknolojilerinin eğitim ve öğretim faaliyetleri içine entegrasyonunu sağlamak amacıyla Bakanlığımızca birçok proje yürütülmektedir.

1-2-3. Finansmanı Dünya Bankası tarafından sağlanan, 25.06.1998 tarihinde imzalanan Temel Eğitim Programı l'inci Faz kapsamında 1999 yılı itibariyle 2.802 ilköğretim okuluna 3.188 bilgi teknolojisi sınıfı kurulmuş olup 2002 yılı itibarıyla da 23.000 kırsal kesim okuluna bilgisayar gönderilmiştir. Anılan Program'ın 2'nci Faz'mda 2004-2005 yılları içinde 3.000 ilköğretim okuluna 4.002 bilgi teknolojisi sınıfı ile Avrupa Yatırım Bankası tarafından sağlanacak finansmanla 1.400 ilköğretim okuluna daha bilgi teknolojisi sınıfı kurulması planlanmıştır.

Kurulan bilgi teknolojisi sınıflarının maliyeti, 72.165.057 US dolarıdır. Alınan borç ilk üç yılı ödemesiz olmak üzere 15 yıl vadelidir. Her yıl 15 Mart ve 15 Eylül tarihlerinde olmak üzere yılda iki kere borç geri ödemesi yapılmaktadır. Kredi anlaşması 01.08.1998 tarihli ve 23420 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

4. Kurulan bilgi teknolojisi sınıflarının genelinde herhangi bir nedenle faaliyet yapılma­

ması söz konusu değildir. Karşılaşılan öğretmen eksikliği ve fizikî yetersizlikler gibi sorunlar giderilmektedir.

5.Temel Eğitim Programı kapsamında; ilköğretim okullarının bilgi teknolojisi sınıflarında kullanılmak üzere edinilen bilgisayarların, satın alındıkları tarihler itibariyle yüksek kalite ve performansa sahip olmaları dikkate alınmaktadır. Ancak, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında meydana gelen hızlı gelişmeler bu araçlann güncelliklerini kısa sürede yitirmelerine neden olmaktadır. Diğer taraftan, okullarda kullanılan bilgisayarlarda aranan en önemli özelliklerden bazıları; internet erişim, ofis ve bilgisayar destekli eğitim amaçlı kullanılmalarıdır. Okullarımızda kullanılmakta olan bilgisayarların çok büyük çoğunluğu söz konusu amaçlar için kullanılmalarına engel teşkil etmemektedir.

Bilgilerinize arz ederim.

10. - Hatay Milletvekili Abdulaziz YAZAR'in, İskenderun Limanının bir kısmının tersane olarak kiraya verildiği iddiasına ilişkin sorusu ve Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM'in cevabı (7/3757)

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 115-118)