• Sonuç bulunamadı

Sanatın desteğiyle gerçekleĢen hedef toplumda olumlu değiĢiklikleri kazandırmadır. Bunu gerçekleĢtirirken çevrenin farkında olma, kiĢinin birlikte olduğu çevreyi algılaması hedeflenmiĢtir. Çevreden alınan eğitimlerin olumlu olduğu gibi olumsuz olma ihtimali de vardır ve amaç olumsuz etkileĢimleri en aza indirmektir.

Sanat ve sanatçı yaratıcı kiĢilik modelini oluĢturmayı hedefler ve yaratıcılığa yönelt ir. Hedefleri oluĢturan parçalardan biride sanat eğitiminden yararlanılır. Çünkü sanat eğitimi, süreç içerisinde tüm beyinsel etkinliklerinin kullanılmasını sağlar. Bu süreçte gerçekleĢen yaratıcılık eğitimi tüm algıları bilinçlendirir. GeliĢimi içinde, kendini yenileyen ve değiĢen kültürün beraberinde ortaya çıkan problemlere akılcı yoldan çözümü sağlanması hedeflenmelidir. ÇağdaĢlaĢma süreci içinde toplumda yetiĢmekte olan bireyleri her alanda yaratıcılığa yönelten etkinlikler bütünüdür. Bu yöntemle yenilenmekte olan toplumu takip edebilen ve eğitim için olumlu çevre gerçekleĢtirilmiĢ olur.

Kültürel kimliğin oluĢturulması yanında, toplumun kendini tanıması ve duygularını ifade edebilen yansıtmacı bir toplum oluĢturmak için sanatın gerekliliği gün geçtikçe artmaktadır. Sosyo_kültürel hayat, sosyal gerçekliğin kendisidir. Sosyal gerçeklik ise, sosyal grupların tarihlerinden getirdikleri ve yeni eklemelerle devam ettirdikleri gelenekli bir süreçtir. Bir halkın sanat hakkındaki bilgileri ve eylemleri onun sosyo_kültürel tarihinden hareketle ele alınmalıdır. Bu süreçte STK çalıĢma alt yapılarında sanat destekli etkinlik ve sanatçı eserleriyle yaratıcı düĢüncenin, deneysel çalıĢmanın, araĢtırmanın, geliĢiminin etkilerini sanatçı duyarlığıyla yansıtmayı hedeflemelidir.

Kültürel aktarım ve kültürel değiĢimlerin geleneksel tekniklerle, çağdaĢ teknikler birleĢtirilerek değiĢik uygulamalar ve çeĢitlilik kendini göstermelidir. Bu Ģekilde STK çalıĢma alt gruplarında sanatsal bir ifade dilini oluĢturmalıdır.

Amaç, hedef kitleyi ikna etmektir ve herhangi bir konu hakkında hedef kitlesini ikna çalıĢmaları yapar. Hedef kitlenin özelliklerini, kültürünü iyi bilir, birden bire değiĢtirmeye

çalıĢmazlar, her zaman davranıĢ dilini iyi kullanırlar, elde ettiklerini değerlendirirler, duygulara hitap ederler. Sanat yapıtlarında toplumsal konuları irdelemeyi ve aktarmaya yönelik çalıĢmalar ile büyük halk kitleleri ile sanatçıları ve sanat yapıtlarını kaynaĢtırmaya dayalı çağdaĢ sanat yaklaĢımlarla STK ların kamuoyu oluĢturmada büyük etken sağlayacak bienal, trienal, büyük sergi ve özel sergi gibi etkinliklerle önemli giriĢimler yapılabilir.

Kamuoyu oluĢturma aracı olarak sanat ve sanat eseri, halka açıklık ve etkinliklerin anlatan bireylerin katılımına açık olmaları, yabancı izleyicilerinde katılımını sağlayarak uluslararası nitelik oluĢturulmalarını sağlar. Büyük kitlelere ilginç gelebilecek hünerlerin ve sanatların sergilenmesini sağlamak, izleyiciler ve sanatçılar için özel farklı tasarımlar oluĢturulmalı, farklı kesimlerden insanların sosyal ve kültürel iletiĢiminin sağlanması hedeflenmelidir. Sanat bir anlamıyla da toplumsal ahlakın, geleneğin, inanç ve yaĢama biçimlerinin göstergesi ya da temsilidir. Sanat gözlem yorumlama zorunluluğundan yani farkındalık gücünden doğar.

Sanat çoğu süreçte politiktir. Çünkü politika tanımı gereği yaĢamın her anında ya da alanında vardır. Politika insanın diğer insanlarla, bireyin toplumla birlikte yaĢamasının koĢullarını oluĢturma yöntemidir. Yani elde olmayanı yaratma, olanı paylaĢma, bugünü yaĢamak ve gelecek için sahip olunan kaynakları geliĢtirme, dönüĢtürme bilinç ve sorumluluğudur. Aynı zamanda ilgiyi bilgiye yoruma yorumu eleĢtirel bir bakıĢa ve eleĢtiri gücüne de düĢünme geleneğine taĢıyan bir ifadesidir sanat. Bu süreçte sanat yapıtlarıyla yapılan etkileĢimler kültürel kimliğin verilmesi ya da kamuoyunda daha etkili bir Ģekilde etkilemesinden önemli nedenlerinden biride sanatçı bir heyecan duyarak renkleri kullanır, çizgileri kullanır böylece izleyenlerin ruhuna ulaĢmayı sağlar. Çünkü psikolojinin de ifade ettiği gibi çoğu hastalıklar gibi heyecanlarda bulaĢıcıdır ve kiĢiden kiĢiye çeĢitli yollarla geçer. Bu yolla siyasal düĢüncelerini büyük ölçüde kullana bir propaganda aracı olarak ta kullanılmaktadır (Clark & HoĢsucu,2004:190-200).

Sosyo_kültürel hayat sosyal gerçekliğin kendisidir. Buradaki sosyal gerçeklik ise sosyal grupların tarihlerinden getirdikleri ve yeni eklemelerle devam ettirdikleri gelenekli bir süreçtir. STK‟ların kültürel kimliğini etkili olarak kullanabilmenin yanında kendini ifade edebilen yansıtmacı toplum oluĢturmasında sanatın değiĢik temalarından yararlanmalarıdır. Bu bağlam da eleĢtirel bir bakıĢla kabul edilen bir fikir, yeni gözlemler aratmak ve kendini sürekli analiz etmek ve incelemek Ģartıyla verimli olur.

STK‟ların ve yönetimlerin sanat politikasında, kültürlerin sanatla iliĢkisi açısından da, devlet kurmuĢ toplumlardan ve sanatlarından ayrılmaktadır. Devlet kurmamıĢ toplumların sanatlarını, onların toplumsal yapılarının gereği olarak belirlemek gerekir. MeslekleĢmenin olmadığı prehistorik dönemdeki yapıtlarını, kompozisyon fikri olmadan çizilip boyanması ve biçimlendirilmesi, devlet düzeninin olmaması ile iliĢkilidir.

MonarĢik yönetimli toplumlar döneminde ortaya çıkan sanat yapıtları içinde, resim ve heykel sanatının ortak konusu, doğa insan ve alegorik figürlerdir. Bu konular, devlet kurmamıĢ dönemlerde de aynı idi. Doğa biçimi idealize edilse de yapısal kuruluĢlarında doğayı gösterirler. Bu durum, yeryüzündeki tüm monarĢik yönetimli toplumların bütün sanatlarında ortaktır ve değiĢmez. MonarĢik yönetimli toplumlarda sanatçı, yöneticilerle din adamları emrinde ve onların kabul edileceği bir görüĢ ve anlayıĢ sınırı içinde hareket etmiĢtir. Çinin pogotları ve heykelleri, Hintin Ģtupları, heykelleri ve resimleri, Yunan ve Roma tapınakları, Türk, Pers ve Avrupa devletlerinin saray, dini yapı, resim ve heykel sanatları, dine dayalı bir monarĢik yönetimin ve onun kurumlarının emrinde kalmıĢlardır. Örneklerden de anlaĢıldığı gibi, yönetimler kendi bünyelerinde uygun bir sanata gereksinim duymaktadırlar. Sanat bir sınıfın değerlerinin yansıması, uzantısı değil, bütün toplum ve kurumların katıldığı, her birisinin pay sahibi olduğu, kültürel kurumlar için ve o kurumlar içinde beliren bir çatıĢma alanıdır. Toplumda sanat olgusu, toplumun geçirdiği değiĢimlerden etkilenir ve aynı zamanda farklılaĢır.

STK‟lar hedef kitlelerinin gerçek ihtiyaçlarını temsil etme, kitlenin organize olması, destek sağlayan kurumlar, sağladıkları kaynakların belirledikleri hedeflerde gerekli kurumsal olgunu desteklenmesinde sanatsal ürünler ve sanatçının sanat ürünü desteğiyle değerleri savunur. Böylece STK‟ların kendi demokratik yönetimi içinde yönetim ilkelerini destekler ve baĢarıyı paylaĢan, üretken, yaratıcı ve disiplinli, araĢtıran, bilgi kaynaklarını arayan, bulan ve kullanan, zamanını iyi planlayan, olumlu iletiĢim becerileri oluĢturulur. Yönetimine kazandıracağı olumlu Ģeylerin baĢında; insanı, bir unsur olarak içerisinde kavrayıp, sanatın öne çıktığı toplum veya topluluklarda genel değerle o toplumun da değerleri olacaktır.

STK‟ların değiĢim yönü ve hızlı toplumlara göre ve aynı toplumda zamana göre değiĢir. STK hedeflerinde inanç ve düĢünceleri bileĢkesi olarak sanat ve sanat eseri yeni düĢüncenin yaygınlaĢmasına yol açacaktır. ÇalıĢma süreçlerinde iç dinamikleriyle yapının, yönetim biçiminin kamuoyu oluĢturma çabasında baĢarıya ulaĢmada etkili bir giriĢimdir

Kültürel etkileĢim sonucu, planlanmayan ve toplumun farkında olmadığı değiĢimdir. Bu süreçte STK halkın değiĢme sürecinde toplumda yer alan kurum halkın istek ve giriĢimlerine kamuoyu oluĢturmada toplumsal bütünleĢme yaĢayan toplumlarda sağlıklı iletiĢim ve etkileĢim yaĢanır.

Model 7‟ de Sanat destekli sivil etkinlikler araĢtırma ve kuramın bütünüyle bağlantılı olduğunu gösterir. Somut ve kiĢisel algılarda sanatsal etkinlikler sivil toplum kuruluĢları üzerindeki etkisi sanat destekli bireysel sivil hareket ulaĢılmak istenen kitledeki alıcı değiĢkenleri ile ilgilidir. Louis David‟ in Maratın Ölümü ( resim: 1 ) tablosunda olduğu gibi değiĢime etkileri ve topluma olan mesajı yansıtmasıdır.

Sanat destekli kamusal sivil hareket kiĢi ve kiĢiler tarafından anlaĢılabilmesi için, faaliyetlerin nedenleri etkileri hakkında değiĢken rol oynar. Sanat destekli sivil hareket örneğine Jackson Pollock ( resim: 8 ) belirtildiği gibi kamuyu da içine alan performanslarla toplumsal mesajları sanatsal etkiyle ifade etmesidir. Ġletilmek istenen konuya duyulan ilgi ve konu hakkında ki toplumsal düzeyi belirlediği ilgiyi etkileyen görsel iletiĢimdir. Sanatsal iletiĢim geniĢ çaplı ve birbiriyle bağımlı etkinlikleri oluĢturur.

Model:7 Sanat destekli sivil etkinlikler modeli Sanat destekli Sivil Hareket Sanat Destekli Kamusal Sivil Hareket Sanat Destekli Bireysel Sivil Hareket

2.7.1. Kurum Açısından Kurumsal Kimlik ve Amblem, Logo, Markalar

Görsel simgeler, kuruluĢun çalıĢma alanı dolaysız bir yoldan çağrıĢtıran ve kuruluĢların sosyal bireyselliğini farklı tasarım yoluyla belirler. Görsel simgeler, marka, amblem, piktograms, logo toplumsal haberleĢmede görsel bildiriĢim ve iletiĢim sembolleri olarak çeĢitlilik göstermektedir. Verdiği mesaj ve sahip olduğu kimlik açısından bunlar oluĢum süreçleri ve kullanım yerleri açısından değiĢiklik göstermektedir. Simgeler her çağda bir bildiriĢim aracı olmuĢtur. Günümüzde toplumsal iliĢkilerin karmaĢıklığı simgelerin iĢlevini de bilgi akıĢını yöneten denetleyen kurumların hizmetinde yer alarak kurumsal bir kimlik niteliği kazanmıĢtır. Amblem kuruluĢun sosyal bireyselliğini simgeler. Örneğin kurumun tanıtım aĢamasında bir amblem geçerlilik kazanmıĢsa ve hedef kitlede istek ve ilgi eĢ anlam kazanmıĢsa en ideal duruma ulaĢılmıĢ demektir. Bir sergi, bir kongre, fuar yada dernek olsun, her kuruluĢun, hedef kitlesine kendini tanımlayabilmesi açısından amblem daha ilk aĢamada gereklidir. Amblemin grafik ifade gücü reklam ve tanıtım yönünü de etkiler.

Akılda kalıcı bir amblem ya da görsel simge iletilmek istenen mesajda estetik bir değer katar ve kitle üzerinde belli bir imaj doğurur. Bir amblemin ifade tanıma gücü, izleyicinin görsel algısını etkileme derecesiyle doğru orantılıdır. Ülkemiz ekonomik, endüstriyel koĢullarındaki hızlı değiĢim ve özellikle dıĢ ülkelerle artan iliĢkiler, yeni bir yönetim kuĢağının yetiĢmesine neden oldu. Bu nedenle, kuruluĢların bayrakları sayılabilecek özel bir grafik simgeye ihtiyaçları vardır. ĠĢaret kurum için çok önemli. Kurum belirlediği yöntemle mesaj vermek ister.

Model 8‟ de Sivil toplum kuruluĢu ve hedef kitleyle iletiĢiminde görsel olarak kitleye ulaĢması kitleyle iliĢkilerini korur. Mesajların geniĢ kitleyle bulaĢması ve hedef kitleyi ikna etmesini amaçlar. Hedef kitleye ulaĢma sürecinde kurumun imajı ve sürekliliği bakımından afiĢler, kampanyada kullanılan resimler, süreli yayınlar, kataloglar amaçlara ulaĢamaya yönelik etkilerini gösterir. Web sitesi dizaynı, afiĢler, amblem ve logo tasarımları da hedef kitle üzerinde dikkat çekme, tutum oluĢturma ve hedeflenen Ģekilde kitlenin davranıĢlarını ve düĢüncelerini etkileme etki gösterirler.

Model:8 STK ve Hedef Kitle iletiĢim modeli KATALOGLAR WEB SĠTESĠ DĠZAYNI KAMPANYADA KULLANILAN RESĠMLER AMBLEM LOGO TASARIMLARI AFĠġLER SÜRELĠ YAYINLAR HEDEF KĠTLE STK

Hedef kitleye ulaĢma sürecinde kurumun

Amblemler ve görsel ifadeler “Beni Tanı”dır kurum için. Okuryazarın az olduğu bölgelerde, yaĢlı, çocuk gibi hedef kitlede kurumun kullandığı görsel mesaj çok önemlidir. OluĢan simge insanlara ait terimleri kullanarak, kurumun bir ruhu, bir yaĢam biçimi, olayları kavrayıĢ ve davranıĢ Ģeklidir. Model 8‟de gösterildiği gibi, görsel anlatım yoluyla kurumun yansıtmasını istediği ideal imgeyi görsel terimler en kısa ve en etkili yolda yardımcı olacaktır. Bu doğrultuda görsel anlatım, görsel dilin sözcük hazinesindeki renkler, biçimler, simgeler ve harf üslubu gibi tüm elemanları bir arada bütünlük ve önem oluĢturur. Ayrıca Toplumsal davranıĢta öncelikle eylemin dikkat çekiciliğini oluĢturur.

Model: 9 STK ve Görsel Ġfadelerle iletiĢim modeli Biçim

Simge

Panikler

Model 9‟da stk ve görsel ifadelerin iletiĢim dinamiktir. Modelin gösterdiği oluĢumda, simge ve biçim alternatif sonuçlar için olasılıkları görmede süreç ve değiĢimi içerir. Süreç içerisinde panikler ve davranıĢsal özellikler birbirleriyle iletiĢim amacını ve algılamayı kuvvetlendirmektedir. Tümüyle model: 9 stk ve sanatçı iletiĢim olgusunu bir parçanın diğerine etkisini göstermektedir.

Görsel anlatımda aktiften pasife ve heyecandan heyecansıza sıralanan temel biçimden kırmızıdan maviye, sıcaktan soğuğa sıralı renler ve üçgenden daireye, erkekten diĢiye sıralı Ģekiller arasında iliĢki kurulur. Bu yöntemle hedefteki grup tarafından anlaĢılıp anlaĢılmadığını kontrol edebilmemizi sağlar. Kim olarak ve nasıl görünmek istediğimize yardımcı olur. Örneğin, simgemiz verimlilik anlamına geliyorsa simgenin her görülüĢünde kurum daha verimli olacaktır. Görsel dil bütün sözcüklerden daha iyi ve daha hızlı çalıĢır, daha kolay ezberlenir.

Amblem kiĢiliğinin grafik yapısının yanı sıra renk de amblemin görsel anlatımında önemli bir rol oynar. Renkler kimliği çekici ve çarpıcı bir hale getirirler. Yalnızca kiĢilik ifadesi aracılığı ile baĢarılı bir kurumsal kimlik yaratılabilir. Görsel bildiriĢim simgeleri, insanların gelecekteki ortak dil ve kültüre sahip olma olarak tanımlanabilir.

Kurum için oluĢturulan görsel simgeler kurumun devamlılığını sağlar. En kısa ve en etkili yoldan kuruma kimlik kazandırma yoludur. Görsel anlatım olan simgeler, görsel dilin sözcük hazinesindeki renkler, biçimler, simgeler ve harf üslubu gibi tüm elemanları bir arada iĢlemelidir. Yazılarda kullanılan logolar, gerek kiĢi ve kurumlar için yaptığı marka veya kurum simgesi amblemlerin ifade ve tanıtma gücü, izleyicinin görsel algısını etkileme derecesiyle doğru orantılıdır. Hedef kitleye ulaĢma süreci kurumun sürekliliği ve tanıtımıyla doğru orantılıdır.