• Sonuç bulunamadı

Sanat Kamuoyu ve STK‟lar da Görsel ÇalıĢmalarda Model OluĢturma

Kamuoyu toplumların ortak düĢüncesi ve toplum içerisinde özel gruplaĢmalarda meydana gelebilmektedir. Kamuoyunun oluĢmasında bireylerin kiĢilik yapısı ve sosyal çevre önemli bir etkendir. Sosyal çevre, kiĢinin artık toplumda yaĢayan bir birey olarak sosyalizasyon sürecinde öğrendikleri ve çevre ile olan etkileĢimlerinde anlam kazanır. Aile, okul ve çevrenin dıĢında iĢyeri de kamuoyu oluĢumunda önemli bir faktördür diyebiliriz. Bu bağlamda sanat kamuoyunu toplumun kendisidir. Çünkü toplumun her kesiminden insanlar kurumlar sanat ve sanat organizasyonları ile iç içedir (BektaĢ, 1996:106). Medya, devletin birçok kurumu, akademik sanat çevresi, sanat yapan ve sanatı izleyen herkesim sanat kamuoyunu oluĢturmaktadırlar. Tüm sosyal gruplara ve insanlara, moral değerleri yükseltici ve birbiri ile kaynaĢtırıcı aktiviteler yapmalarını sağlamak ve sanatı her kesime yaymaktır.

Bilgiye ulaĢmanın bir yolu olarak kültürel olaylar meydana gelmiĢtir. Kültür toplumda karar mekanizmasını oluĢturur ve seçenekler sunar. Kültür insanlığın binlerce yıldan beri bıraktığı önemli bir mirasıdır. Kültürü uygulayıp yaĢayarak tecrübelerinden faydalanabilmek için. Kültürel çeĢitlilik insanları birbirlerine yaklaĢtıran sevgi, hoĢgörü, anlayıĢ ve dayanıĢma

gibi değerlerin oluĢturulmasında büyük etkendir (Atabek & DağtaĢ, 1998: 30). Kültür ile kimlik krizi yaĢayan yüzyılımız bireyine yeni sosyal, ahlaksal, felsefi ve manevi katkılarda bulunur.

Görsel tasarımlar kurumun en önemli görevi, topluma bilgi vermek ve onları ikna etmektir. Stratejisi belirlenip hedef kitleye amaca uygun araç gereçler iyi belirlenerek, amblem, web tasarım, kataloglar ve diğer tasarımlar; harfle mi, Ģekille mi hem harf hem de Ģekil kullanarak mı yoksa tamamen soyut biçimlerde geometrik tasarım çalıĢmaları gerçekleĢmeli yada yazı resim ikisi beraber tasarlanmalıdır. Renkli renksi, siyah beyaz tasarımlar gerçekleĢebilir, ancak çok renkli olmamalı, çok renkli olsa bile vurgu için parlak renk ve tek renk baskın olması tercih edilmelidir. Basit ve akılda kalıcı kalmak mesajı bir bakıĢta vermelidir. Dikkat çekici ve ilginç olmalı, konu bir seferde anlaĢılabilmeli algılama sürecinde ve anlaĢılabilirliği sürecinde zaman aĢımına uğramamalıdır.

Tasarım da verilecek mesaj sade ve anlaĢılabilir olmalı. Görsel ve grafik tasarım çeĢitli tekniklerinden yaralanarak belirli bir konuyu görsel yoldan yaymak amacını güden görsel iletiĢimle mesajı açık, akılda kalıcı ve doğru biçimde izleyiciye görsel olarak sunar. Ġnternet sayfalarındaki ikonlar ve diğer görsel tasarımlar görsel iletiĢim Ģeklinde oluĢturulmuĢ mesajların görsel iletiĢim kalıcılığı sağlar. Bunlar; çizgi, biçim, ton, renk, doku, ölçü, yön, denge, orantı ve görsel hiyerarĢi, devamlılık, bütünlük, hareket, amaca uygunluk kalıcılığı sağlar.

Tasarımlarınızda çizgi elemanını kullanırken, sembolize ettiği anlamlar kuruluĢun anacını verilmek istenen mesaj daha doğru bir ifadeyle doğru Ģekilde vermelidir. Örneğim, yatay çizgiler; sakinlik ve statik ifade eder. Dikey çizgiler; istikrar, kesinlik, saygınlık, güçlülüğü simgeler. Eğik çizgiler; genellikle karmaĢık duyguları ifade eder. Zig-zag çizgiler; seri bir hareketin ve heyecan hissinin ifade eder. Yay Çizgiler; hassasiyeti, helezon çizgiler; hareketi ifade eder. Çizgi sembollerinde ki ipuçları kuruluĢun kendini anlatacak mesajları doğrudan ve net bir biçimde vermesinde büyük etkisi vardır. Tasarımlarda dengelerde kuruluĢ genelde asimetrik dengeyi seçmeli, daha çok çağdaĢ güncel ve dinamik bir görüntüsü vardır. Daha resmi ve politik mesajlı seçimlerde simetrik dengeyi seçmelidir. Simetrik denge güç ve geleneksel tasarımlar için kullanılırken, simetrik simge, eğlence, çeĢitlilik ve hareketi ifade eder. Ayrıca tekrarlar kullanarak da tasarımlarda ritm oluĢturulur. Parlak renkler, odak noktası, büyük resim, bütünlük vurgulanmak istenen mesaj için kurum için etkin olabilecek

ögelerdir. Örnek belirlenen Stklarda görsel tasarımlarını nasıl değerlendirdikleri tablo:20‟de gösterilmiĢtir.

Model 15‟de gösterildiği gibi süreli yayınlar, afiĢler, amblem, logo kampanyalarda kullanılan resimler, kataloglar, web sitesi dizaynı, sivil örgüte ait kodların yaygınlaĢmasını, insan odaklı olmasını, basım stili ve bütünlük ifade gücü verdiği mesajla toplumda genel tanınırlık oluĢturur. Gönderilen mesaj nasıl yapılandırılacağını, biçimin çeĢidine uygun olarak Ģekillenir. Görsel ifadeleri izleyen hedef kitlenin etkisi algılamalarına farklı Ģekillenir. Görsel ifadelerde iletiĢim sürecinde mesajı nasıl algıladığı kamuoyu oluĢurken olaylarla ilgili olarak bilgi edinirken sanatsal iletiĢim araçlarına duyulan güven boyutunda görüĢ alıĢ verisinin yapılabildiği teknikler kriterlere göre toplulukla etkileĢime geçer. Kaynakların gücü eğilimindedirler ve kitle sivil toplum kuruluĢunun beklentilere etkide bulunur. Kamuoyunun istenilen yönde oluĢturulması için sanatsal iletiĢim araçlarından yararlanmalıdır. Web sayfası dizaynı, herhangi bir sivil toplum kuruluĢundaki, çalıĢan gönüllü ve onu takip eden kitlenin örgüt hakkındaki algılamaları tutumları iletiĢimini hızlandırır. Örgüt ve toplum arasında bilgi oluĢmasına katkıda bulunmak, bilgiyi yaygınlaĢtırmak, alandaki kiĢiler ve kuruluĢlar arasında iletiĢim ağı oluĢmasına neden olur.

Etkinlikler yolu ile kurumun hedef kitlesinde “Etkinlik İmajı” olarak tanımlanır (Okay,2000:2005). Etkinlik imajı kuruluĢun kamuoyundaki algılanıĢ tarzında yaĢanan olumlu değiĢim ve izlenimdir. Ġmaj oluĢtururken temel hedeflerden birisi, konuyu bilen insanların sayısını arttırmak ve pozitif bilgileri yayan görüĢ önderlerini kazanmaktır (Peltekoğlu,1998:278). Düzenlenen çeĢitli sanatsal faaliyetler, kültürel etkinlikler, kampanyalar, etkinlik imajın en önemli adımını oluĢturur. KuruluĢ düzenlediği etkinlikler ile kendi kimliği hedef kitlelere tanıtırken, aynı zamanda da kurumunda çevresi hakkında detaylı bilgi edinmesi sağlanır (Gültekin,2006:19) Sivil toplum kuruluĢları sosyal sorumluluklar çerçevesinde ortaya konan etkinlikleri değiĢik imaj etkileri de bulunmaktadır. Bu tür faaliyetler daha uzun süre akıllarda tutulabilir ve sürekliliği sağlanır (KadıbeĢgil,1986:9).

Model: 15 Sanatsal iletiĢimsel araçların kamuoyu üzerindeki etkisi

Süreli Yayınlar

Mesajı kısa ve etkili iletmesi Politik kültürü yaygınlaĢtırma Ġnsan odaklı olması Yeni fikirleri oluĢturması

Kampanyalarda kullanılan

resimler

Estetik Kullanılan renklerin uygunluğu Sivil Örgüte ait politik kodların yaygınlaĢması Hedef kitleyi ikna edicilik Sanatsal yaratıcılık Basım stili Bütünlük Ġçerik Biçim Bütünlük

AfiĢler

Amblem, Logo

Kataloglar

Web Sitesi Dizaynı

Ġfade

gücü Genel tanınırlık

Verdiği mesaj