• Sonuç bulunamadı

2. ARAġTIRMANIN BULGULARI

2.5. SĠZ BU HASTALIĞA YAKALANMIġ OLSAYDINIZ SĠZE NASIL

“İyi bir şekilde davranılmasını isterdim. Özellikle merhametli, vicdanlı bir şekilde davranılmasını isterdim. Allah korkusu olan bir bakıcı tarafından bakılmasını isterdim.” (K-2, K, 75, Okula Gitmedi).

82

„„Çok güzel bakılmasını isterdim. Çok ilgi ve alaka olsun isterdim. Bir kurum bakımına bırakılıp yol gözlemek istemezdim. Başta bana bakacak olan kişinin vicdanlı olmasını isterdim.” (K-9, K, 37, İlköğretim).

“Merhametli bir şekilde bakılmasını isterdim. Ben şu an merhametli bir şekilde kayınvalideme bakmaya çalışıyorum. Bana da aynı şekilde merhametli, bir şekilde bakılmasını isterdim.” (K-3, K, 57, Ortaokul).

“Saygıyla, güler yüzle, yemeğin suyun önüme getirilmesini, banyonun zamanında yapılmasını, sevgi ile bakılmak isterdim. Yapılan bütün bakımın sevgi ile yapılmasını isterdim. (K-6, K, 42, Okula Gitmedi).

Bu dört katılımcının ortak noktası; kendileri Alzheimer hastası olması durumunda bakımlarını yapacak olan bireyin öncelikle merhametli ve vicdanlı olmasını istemeleridir.

Kendileri de bakımını yaptıkları hastaya merhametli ve vicdanlı bir Ģekilde yaklaĢım gösterdikleri görülmüĢtür. Vicdan ve merhamet gibi kavramlar beraberinde sevgi, Ģefkat ve iyilik gibi kavramları da getirmektedir. Merhamet ve Ģefkat temelinde birisinin bakımı yapıldığında veya kiĢiye merhametli ve vicdanlı bir Ģekilde yaklaĢıldığında o kiĢinin yaptığı yanlıĢ, kötü, Ģeyler de göz ardı edilmiĢ olur. Burada bakıcı bireyler Alzheimer hastası olan hastaların çoğu zaman için yanlıĢ Ģeyler yaptıklarını bildikleri için ve bu durumlarını göz ardı etmenin yolu sevgi, Ģefkat ve vicdanlı bir bakımdan geçtiklerini bildikleri için kendilerinin Alzheimer hastası olmaları durumunda sevgi Ģefkat ve vicdanlı bir Ģekilde bakılmak istedikleri tespit edilmiĢtir. Kısacası bu Ģekilde bakılmak istemelerinin nedeni aslında hastaların sevgi, iyi niyet, merhametli, vicdanlı bir Ģekilde bakılmaya ihtiyaçlarının olduğunu bilmeleridir.

“Keşke benim babaanneme baktığım gibi bana da bakılsa yani. Benim ona yaptığım şeyleri başkasının da bana yapmasını isterim yani. Her şeyi ile ilgileniyorum. Hapını, ilacını, yemeğini, aşını her şeyini önüne koyuyorum. Her şeyim ile ilgilenen bir bakıcımın olmasını isterdim bende.” (K-5, K, 35, Lise).

83

“Allah yukarıda ben kendisine nasıl davranıyorsam benim bakıcımın da bana o şekilde bakmasını isterdim. Hiç kızmıyorum kendisine bazen benim çocuklarıma kızıyor, niye kızdığını da bilmiyorum ama ben çocuklarıma kızıyorum neden ebenizi kızdırıyorsunuz diye ama hastaya hiç kızmıyorum, yaşlı ve hasta nasıl kızayım, günah.” (K-9, K, 37, İlköğretim).

“Benim hastaya baktığım gibi bana bakılsaydı çok sevinirdim. Onu inciteceğim diye korkuyorum. O kadar hassas davranıyorum kendisine. Sevinerek bakıyorum ben kendisine, tiksinerek değil. Çoğu insan altını alırken tiksinir ama kurban olduğum Allah bana o tiksintiyi vermiyor.” (K-11, K, 37, İlköğretim).

Katılımcıların ifade ettikleri üzere kendilerinin yaptıkları bakımın aynısını, Alzheimer hastası olmaları durumunda yapılmasını istemiĢlerdir. Bunun nedeni bakım veren kiĢilerin hastalara oldukça iyi ve düzgün bir Ģekilde baktıklarına olan inançlarıdır. Bakıcılar hastaların her Ģeyi ile ilgilendiklerini, temizliklerinin yapılması, yemeklerinin verilmesi, alt temizliklerinin yapılması, ilaç takibinin yapılması…vs., belirtmiĢlerdir. Hastanın her Ģeyi ile ilgilendiklerine inandıkları bir bakımın hasta olmaları durumunda kendilerine de yapılmalarını istemeleri gayet doğal bir durum olarak açıklanabilir.

“Hastalığı çekene de zor, hastaya bakana da zor. Bakıcıya çok zor. Çok fazla da açıkçası benimle ilgilenmesini istemezdim. Ha ilgilensin ama her şeyi ile değil. Çünkü bakan kişiye yazık. Çok zor bakmak. Hasta insanın her şeyi oluyor. Ben o şekilde birisinin bana bakmasını istemezdim.” (K-29, K, 57, Lise).

“Ben Alzheimer hastası olsaydım bana kimsenin bakmasını istemezdim. Bakımevine verilmesini isterdim. Ben severek bakıyorum ama gerçekten bakan kişinin hayatını felç eden bir hastalık. Ben çocuklarıma bunu yapmak istemezdim. O kadar zor bir süreç. Her şeyin hastanın kendisi oluyor. Çocuklarının yanına gidemiyorsun, yeri geldi mi torunlarını bile sevemiyorsun. O nedenle çocuklarıma bunu yapmak istemem.” (K-30, K, 48, İlköğretim).

Katılımcılardan bu ikisi oldukça ilgi çekici cevaplar vermiĢlerdir. Her iki katılımcı da kendilerinin Alzheimer hastası olması durumunda kimsenin kendi bakımlarını yapmalarını istememiĢlerdir. Bunun nedenini ise hastaya bakımın zor olduğunu ifade etmiĢlerdir. Alzheimer hastası olan bireye bakım, katılımcıları o

84

kadar zorlamıĢ ve bıktırmıĢtır ki hiç kimseye bu durumu yaĢatmak istemedikleri için kimsenin kendi bakımlarını yapmalarını istememiĢlerdir. (K-30) isimli katılımcı Alzheimer hastası annesinin bakımını yapıp çok zorlandığı için kendisi de eğer bu hastalığa yakalanırsa bir bakım evine yerleĢtirilmek istediğini, çektiği sıkıntıları çocuklarına yaĢatmak istemediği için bunu ifade ettiği tespit edilmiĢtir. Aynı Ģekilde (K-29) isimli bakıcı birey, bakım veren kiĢinin hastanın her Ģeyi olduğunu, ve tüm hayatını hastaya adadığını, bu Ģekilde hiç kimsenin hayatını kendi hayatına adamasını istemediğini ifade etmiĢ olup baĢka birilerinin hayatının kendi hayatı yüzünden mahvolmasını istemediği öğrenilmiĢtir.

“Bakılmak isterdim. Banyomun yapılmasını, yemeğimin önüme gelmesini, temizliğimin yapılmasını, ilaçlarımın verilmesini isterdim. Bu şekilde bakımın yapılması yeterdi bana.” (K-1, K, 37, İlköğretim).

“Perişan edilmesin isterdim, yemeğim aşım önüme gelsin, bana bakılsın, banyom yapılsın, saçım taransın isterdim. Sürekli olarak acaba ben de bu şekilde olursam bana kim nasıl bakar diye düşünüyorum. Sağlık kalıcı değil, gelip geçici. Biz de bu şekilde olabiliriz.” (K-20, K, 58, Ortaokul).

Yukarıda belirtilen iki katılımcı genel olarak temizliğin yapılmasını yeterli bulmuĢlardır. Kendileri de bu hastalığa yakalandıklarında genel olarak bakımın yapılmasını yeterli görmüĢlerdir. Genel olarak bakım; yemeğin verilmesi, banyonun yapılması, tuvalet ihtiyacının karĢılanması, bez kullanıyorsa hastanın bezinin değiĢtirilmesi ve etrafın temiz tutulması Ģeklindedir. Bu Ģekilde bir bakımın kendilerine yapıldığında yeterli olduğunu belirtmiĢlerdir.

2.6. HASTAYA BAKIMINI ÜSTLENDĠKTEN SONRA KENDĠNĠZDE OLUMLU