• Sonuç bulunamadı

4. ARAŞTIRMA SONUÇLARI VE TARTIŞMA

4.6. Süreç ve Genel Değerlendirme

Araştırma, 2013-2014 bahar döneminde Selçuk Üniversitesi, Fen Fakültesi Matematik bölümü dördüncü sınıftaki seçmeli bir ders ve haftada iki saat olarak 14 hafta boyunca okutulmakta olan Uygulamalı Matematik II derisini alan öğrenciler üzerinde yürütülmüştür. Harmanlanmış eğitim modeline uygun bir müfredat programı hazırlayabilmek için öncelikle harmanlanmış eğitim modelinde olması gereken bileşenler belirlenmiştir. Modelin yoğun olarak kullanıldığı Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Kanada, Kore, İngiltere ve Türkiye’den farklı üniversitelerde okutulmakta olan Diferansiyel Denklemler ders müfredatları ve materyalleri incelenerek taslak bir müfredat programı hazırlanmıştır. Hazırlanan ders içerikleri ve müfredat programı konunun uzmanı olan ve uzun yıllardır Diferansiyel Denklemler konusunu öğretmiş olan uzmanlarla görüşülmüş, yapılan analizler sonucunda harmanlanmış eğitime uygun bir müfredat programı ve hazırlanan müfredat programına uygun olarak ders içerikleri dizayn edilmiştir. Araştırmada aynı kazanımların öğretilmesinin hedeflendiği iki farklı sınıf oluşturulmuştur. Kontrol grubu olarak seçilen sınıfta, dersler geleneksel eğitim modeliyle, sınıfta öğretmenin aktif olduğu öğrencilerin sadece dinlediği ve not aldığı, işlenmiştir. Deney grubunda ise harmanlanmış eğitim modeli çerçevesinde hazırlanmış olan müfredat ve ders içerikleriyle dersler yürütülmüştür. Deney grubunda öğrencilerinin dersleri online takip etmeleri ve ders içeriklerine ulaşabilmeleri için eğitsel bir sosyal ağ uygulaması olan ve 35 milyonun üzerinde kullanıcı olan Edmodo (www.edmodo.com) portalında Uygulamalı Matematik 2 (HÖ) adı altında bir grup oluşturulmuştur. Aşağıdaki şekilde Edmodo içerisinde hazırlanmış Uygulamalı Matematik 2 (HÖ) sayfasının görünüşü yer almaktadır.

Şekil 4.1. Edmodo içerisinde hazırlanmış Uygulamalı Matematik 2 (HÖ) sayfasının görünüşü Dönem başında deney grubunda yer alan öğrencilere araştırma projesi ve yapılacak uygulamaların anlatıldığı bir seminer düzenlenmiştir. Bu seminerde Harmanlanmış eğitim modeli, müfredat programı, ders içerikleri ve Edmodo portalımının kullanımıyla ilgili temel bilgiler verilmiştir. Öğrencilerin Edmodo portalı üzerinden çalışmalara katılabilmeleri için kullanıcı hesapları oluşturmaları gerekmektedir. Kullanıcı hesabı oluştururken de öğrencilere e-posta bilgisi sorulmuştur. Ayrıca öğrencilerden dersle ilgili bildirimi göndermek içinde e-posta adresleri istenmiştir. Bu aşamada bazı öğrencilerin eposta adresine sahip olmadıkları veya mevcut adreslerini aktif olarak kullanmadıkları gözlemlenmiştir. Yine öğrencilerden bazıları sisteme kayıt olmakta bile zorluk yaşamıştır. Buda bazı öğrencilerin mevcut teknolojilere yeterince aşina olmadıklarını göstermektedir. Yapılan görüşmelerde öğrencilerden bazıları Edmodo portalını kullanmakta zorlandıklarını belirtmişlerdir. Uygulamanın ilk haftalarında öğrencilerin harmanlanmış eğitim modeline aşina olmadıkları için sıkıntı yaşadıkları, bir kısmının online eğitim verilen derslere katılmadıkları veya katılamadıkları gözlemlenmiştir. Online olarak derslerin yapıldığı haftalarda öğretim görevlisi dersleri Matematik bölümünde bulunan Akıllı sınıfta anlatmış, dersler Selçuk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin desteği ile Adobe Connect programıyla yayınlanmıştır. Dersten yarım saat önce öğrencilerin derse katılacağı link Edmodo gurubundan yayınlanarak öğrencilerin dersi takip etmesi sağlanmıştır.

Şekil 4.2. Matematik Bölümü Akıllı Sınıfı

İhtiyaç duyulan teknolojik araçlar veya internet bağlantısı olmayan öğrencilerin Matematik bölümünde yer alan bilgisayar laboratuarını kullanma imkânı sağlanmıştır. Aşağıdaki şekilde laboratuardan bir resim görülmektedir.

Şekil 4.3. Matematik Bölümü bilgisayar laboratuarı

Öğrencilerin bazılarının gerekli teknolojilere sahip olmaması, sürekli internet bağlantılarının olmaması veya teknoloji kullanımında yeterli bilgi seviyesinde olmamaları online derslere olan katılımın düşmesine sebep olmuştur. Öğrencilerin her

birinin temel bilgisayar dersi almış olmasına rağmen, eğitim modelin gerektirdiği seviyede bilgi donanımına sahip olmayan öğrencilerin sayısı azımsayacak kadar yüksek seviyededir. Teknoloji kullanımında oldukça uzman olan ve diğer anlattığı derslerde de mümkün oldukça teknolojiyi yoğun kullanan öğretim elemanın da harmanlanmış eğitim modeline aşina olmamasından kaynaklanan sıkıntılar yaşanmış, zaman zaman öğretim elemanına destek sağlanmıştır. Üniversite tarafından sağlanan teknolojik alt yapıda da önemli eksiklikler mevcuttur. Kampus içerisinde öğrencilere internet erişimi sağlanmaması, laboratuarlarda bulunan bilgisayarlarda öğrencilerin ihtiyaç duydukları yazılımların bulunmaması karşılaşılan önemli sıkıntıların başında gelmektedir. Uzun yıllardır sadece geleneksel eğim modeliyle ders almış olan öğrencilerin bir kısmının online derslerle alakalı tereddütler yaşadıkları ve derslerin sınıf ortamında yapılmasını istedikleri gözlemlenmiştir. Edmodo portalının sağladığı önemli avantajlar oldukça fazla olsa da bazı eksiklikleri mevcuttur. Canlı olarak yapılan online derslerde üniversite tarafından sağlanmış olan sistemin kullanımında sıkıntılar yaşanmıştır. Bu konuda mevcut olan daha profesyonel olarak hazırlanmış ücretli programların üniversiteler tarafından kullanıcılara sağlanması online eğitim modelinin daha yaygın ve rahat kullanımını sağlayacaktır. Süreç içerisinde öğretim elemanı ve öğrencilerin harmanlanmış eğitim sistemine olan aşinalıklarının da artması ve sağlanan desteklerle problemlerde önemli ölçüde azalma sağlansa da bazı öğrencilerin alt yapı eksikliğinden kaynaklanan sıkıntıları yaşamaya devam ettikleri gözlenmiştir.

Öğrenciler tarafından oluşturulmuş olan grupların oldukça uyumlu bir şekilde çalıştıkları ve grup çalışmalarının öğrencilerin verimliğini arttırdığı gözlenmiştir. Bütün gruplar proje çalışmalarını zamanında ve eksiksiz olarak teslim etmiştir. Benzer şekilde öğrenciler ödevleri de zamanın da teslim etmişlerdir. Edmodo sayfasında oluşturulmuş olan tartışma panosuna öğrencilerin bir kısmı katılmamış veya katılamamıştır. Öğrencilerin bir kısmı internet erişimleri olmadığı için katılmakta zorluk yaşadıklarını belirtmişlerdir. Bazı öğrenciler tartışma bölümüne katılabilmek için internet kafelere veya internet bağlantısına sahip olan diğer arkadaşlarının yanına gittiklerini belirtmişlerdir. Bu tür kısıtlamalar online eğitim sağladığı esnekliği ortadan kaldığı gibi daha fazla zaman harcamayı gerektiren bir durum oluşturmuştur. Bu tür sıkıntılar yaşayan öğrencilerin online derslerle ilgili olumsuz bir algılarının geliştiği gözlemlenmiştir.

Benzer Belgeler