• Sonuç bulunamadı

Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi

Belgede 2020 Faaliyet Raporu (sayfa 86-89)

Sürdürülebilirlik Yönetimi Anadolu Hayat Emeklilik, bireysel emeklilik ve hayat sigortası şirketi olarak sürdürülebilirliği ana değerlerine katarak, kurulduğu günden itibaren bireylerin yaşam düzeylerinin yükseltilmesi ve sürekliliğinin sağlanmasına katkıda bulunma hedefiyle çalışmaktadır.

Bireylerin geleceklerini güvence altına alma bilincini geliştirme, ihtiyaçlarını karşılayan finansal çözümler sunma, uzun vadeli ve istikrarlı emeklilik fonları yaratma misyonlarıyla faaliyetlerine devam ederken sürdürülebilirlik uygulamalarını da tüm paydaşları ile şeffaf bir biçimde paylaşmaktadır.

Şirketin çok katmanlı hedefler üzerine kurulu olan sürdürülebilirlik stratejisi kurumsal internet sitesinde yayımlanmaktadır. Bu kapsamda Anadolu Hayat Emeklilik;

• Uzun vadede ekonomik, çevresel ve sosyal değer yaratmayı gözetir.

• İklim değişikliği ile mücadele ve uyum kapsamında üzerine düşen sorumluluğun bilinciyle hareket eder, iklim değişliğinin etkilerini azaltmak için projeler geliştirir.

• Faaliyetlerinde sorumlu yatırım anlayışını gözeterek pozitif etkiyi artırmayı amaçlar.

• Toplumun sürdürülebilirliği için ihtiyaç ve beklentileri karşılayacak finansal çözümler sunar.

• Paydaş iletişim çalışmaları ile toplumda geleceği güvence altına alma bilincini geliştirir.

• Uzun vadeli ve istikrarlı emeklilik fonları yaratır.

• İnsan haklarına ve çalışan haklarına saygılı, adil bir çalışma ortamı sunar.

• Sürekli müşteri memnuniyeti hedefiyle çalışır.

Anadolu Hayat Emeklilik

sürdürülebilirlik politikası kapsamındaki fon yönetimi faaliyetlerinde, nükleer enerji, kömür yakıtlı termik santraller, kumar ve şans oyunları ile ateşli silahlar sanayii sektörlerini “hassas sektör” olarak tanımlamaktadır. Şirket bu sektörler içinde yer alan özel sektör borçlanmalarını ve menkul kıymet yatırım kararlarını hassas sektör yaklaşımı dahilinde kurumsal bilgiler odağında değerlendirerek İcra Kurulu onayına sunmaktadır.

Anadolu Hayat Emeklilik Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi kapsamında kurum içinde sürdürülebilirlikle ilgili konularda süreçleri tanımlayan, rol ve sorumlulukları tayin eden, periyodik olarak güncellenen prosedürler bulunmaktadır. Bu prosedürler; “İç Çevresel Etkilerin Değerlendirilmesi”, “Dış Çevresel Etkilerin Değerlendirilmesi”, “Amaç ve Hedeflerin Belirlenmesi”, “Eğitim”, “İç ve Dış İletişim”, “Doküman Kontrol”,

“İç Denetim ve Düzeltici Önleyici Faaliyetler”, “Yönetim Gözden Geçirme” konularını içermektedir.

Şirketin sürdürülebilirlik stratejisi, hedeflerin ve ilgili politikaların oluşturulması, sürdürülebilirlik kapsamındaki çalışmaların

koordinasyonu, performansın takibi ve sürdürülebilirlik kapsamında gerekli eğitimlerin belirlenmesi Anadolu Hayat Emeklilik Sürdürülebilirlik Komitesi sorumluluğundadır. Altı ayda bir toplanan Sürdürülebilirlik Komitesi’nin Başkanı ve üyelerinin görevlerine ilişkin detaylar

Sürdürülebilirlik Komitesi İç Tüzüğü ve ilgili prosedürlerde yer almaktadır.

Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi kapsamındaki uygulamalar üst yönetim tarafından bir süreç dahilinde takip edilmektedir. Anadolu Hayat Emeklilik, etkileri düşük bir sektörde faaliyet göstermesi sebebiyle, herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine dâhil değildir. Şirketin Sürdürülebilirlik Politikası ve Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi ile ilgili detaylı bilgilere kurumsal internet sitesinden ulaşılabilmektedir.

Çevresel Etkilerin Raporlanması Her yıl sürdürülebilirlik faaliyet raporu hazırlanarak üst yönetime sunulmakta ve planlanan uygulamalar kurumsal internet sitesinden

duyurulmaktadır. Kapsam-1 (Doğrudan Emisyonlar)1, Kapsam-2 (Enerji Dolaylı Emisyonlar)2, Kapsam-3 (Diğer Dolaylı Emisyonlar)3,4 temelinde yıllar bazında karşılaştırmalı bilgiler her yıl internet sitesinde yayınlanmaktadır. 2020 yılında gerçekleşen faaliyetlerden kaynaklanan sera gazı emisyonu hesaplamalarının Eylül 2021’de açıklanması hedeflenmektedir.

1 AHE Kapsam-1 hesaplaması, doğal gaz tüketimi, şirket araçları, jeneratörler, soğutma grupları, havalandırma ve yangın söndürme sistemlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını içermektedir.

2 AHE Kapsam-2 hesaplaması, elektrik tüketimi kaynaklı sera gazı emisyonlarını içermektedir.

3 AHE Kapsam-3 hesaplaması, personel taşıma servis hizmetleri, taksi, otobüs, iş amaçlı uçak seyahatleri ve kâğıt tüketiminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını içermektedir.

4 Bazı ofislerin 2018 yılının sonunda taşınması sebebiyle Anadolu Hayat Emeklilik çalışanları tarafından kullanılan toplam ofis alanı 2019 yılında artış göstermiştir. Kullanım alanı başına sera gazı emisyonu yoğunluğumuz bir önceki yıla kıyasla aynı seviyede gerçekleşmiştir.

Anadolu Hayat Emeklilik,

dijitalleşmeyi ana hedeflerinden biri olarak ortaya koyan dönüşümün yol haritasını belirlemiştir. Bu bağlamda sera gazı emisyon miktarlarında azaltım sağlamaya yönelik aksiyonlar kapsamında dijitalleşme uygulamalarında ilerleme planlanmaktadır. Bununla birlikte;

daha az kâğıt kullanılması, uçak seyahatlerinin azaltılması, personel servis güzergahı optimizasyonu, şirket özel araç filolarının yakıt tasarruflu tercih edilmesi halihazırda gerçekleştirilen ve sonraki dönemde de uygulanacak çözümler arasındadır.

Şirket, sürdürülebilirlik politikası kapsamında 2017 yılından itibaren her yıl, operasyonel faaliyetleri sonucunda oluşan karbon ayak izini, sürdürülebilir enerji kaynaklarına yaptığı katkıyla sıfırlayarak karbon nötr olmakta ve basın duyurusu ile açıklamaktadır.

2020 yılında, 2019 yılı için açıklanan değer 2.248,3 ton CO2e olmuştur.

Anadolu Hayat Emeklilik’in faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonları, ESCARUS - TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. ile işbirliği kapsamında SıfırKarbon İlkeleri kullanılarak her yıl hesaplanmaktadır1. 2020 yılında hazırlanan ve

01.01.2019–31.12.2019 dönemini kapsayan sera gazı emisyon raporu kapsamındaki veri toplama sürecinde Şirket faaliyetleri dikkate alınmış, sera gazı hesaplamalarında Sera Gazı Protokolü (“GHG Protokolü”), IPCC Değerlendirme Raporları, ISO 14064 ve BSI PAS 2050 standartlarından faydalanılmıştır. Çalışmada baz

yıl olarak 2018 alınmıştır. Şirketin sürdürülebilirlik performansı ve faaliyetleri şeffaf bir şekilde kurumsal internet sitesinde açıklanmaktadır.

2021 yılı itibarıyla Küresel Raporlama Girişimi (GRI) Sürdürülebilirlik Raporlaması Standartları’na uygun bir sürdürülebilirlik raporunun yayımlanması planlanmaktadır.

Anadolu Hayat Emeklilik, faaliyet gösterdiği lokasyonların etkilerini yönetmek için çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda, Manzara Adalar Ofisleri Amerikan Yeşil Bina Konseyi (USGBC) tarafından verilen LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Gold yeşil bina sertifikasına sahiptir. Çevre yönetimi çalışmalarına ek olarak dolaylı etkilerini de yönetebilmek amacıyla ajanda ve faaliyet raporları gibi basılı malzemelerde geri dönüştürülebilir kâğıt ve malzeme kullanmaktadır.

2020 yılında çevre mevzuatına aykırı hiçbir durum gerçekleşmemiş ve cezai yaptırımla karşılaşılmamıştır. Çevre yönetimi alanındaki uygulamalar Şirketin kurumsal internet sitesinde yayınlamaktadır.

Anadolu Hayat Emeklilik 2017 yılında, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi’ne (UNEP-FI) üye olmuştur. Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve finans sektörü iş birliğiyle kurulmuş olan bu küresel ortaklığa Türkiye’den kabul edilen ilk ve tek bireysel emeklilik ve hayat sigortası şirketi Anadolu Hayat Emeklilik’tir.

Şirket, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Birleşmiş

Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi ortaklığında oluşturulan Kadının Güçlenmesi Prensiplerini (Women’s Empowerment Principles-WEPs) ise 2018’de imzalamıştır. Şirket, özel sektörün en önemli küresel girişimlerinden biri olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri çerçevesinde iş dünyasında ve toplumsal hayatta kadınların güçlenmesini destekleyen şirket politikaları oluşturmaya yönelik prensipleri tüm iş süreçlerine dahil etmekte ve uygulamaktadır.

İnsan Kaynakları Yönetimi ve Etik İlkeler

Anadolu Hayat Emeklilik “İnsan Hakları ve İnsan Kaynakları” politikaları kurumsal internet sitesinde yayınlanmaktadır. Söz konusu politikanın uygulanmasından İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü sorumludur. Şirket, politikasında da yer verdiği gibi, fırsat eşitliği sağlamaktadır. Anadolu Hayat Emeklilik insanlara adil ve önyargısız bir şekilde davranmayı gerek işyeri gerekse toplum genelinde çeşitliliği teşvik etmeyi ve insan onurunu korumayı gözetmektedir. Fırsat eşitliği yaklaşımı ile aynı zamanda geçmişte yapılmış olabilecek haksızlıkların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmayı amaçlarken, ayrımcılığa yol açmayacak, yapıcı ve kapsayıcı bir yol izlenmesini sağlamaktadır.

1 SıfırKarbon, Türk şirketlerinin ve kuruluşlarının iklim tarafsızlığını değerlendirmek, raporlamak ve belgelemek için kullanışlı bir araç olmayı hedeflemektedir.

SıfırKarbon etiketi, bir şirketin sera gazı emisyon azaltımına katkısını paylaşmak için şeffaf bir yöntem sunmaktadır. Bu çerçevede SıfırKarbon, Türkiye’nin düşük karbon ekonomisine geçişine katkıda bulunmaktadır. SıfırKarbon İlkeleri, Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gold Standard, UNDP-Türkiye, WBCSD-Türkiye ve BSI-Turkey tarafından kabul görmüştür.

Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi

Anadolu Hayat Emeklilik, çalışanlarıyla ilgili verdiği tüm kararları; ırk,

din, dil, mezhep veya herhangi bir inanış, cinsiyet, zihinsel veya bedensel engel, yaş, kültürel veya sosyal sınıf farklılıklarından bağımsız olarak vermektedir.

Çalışanlarına ve yöneticilerine yönelik veya onlar arasında her türlü ayrımcılığı reddetmektedir. İşe alım uygulamaları kapsamında çocuk işçi çalıştırılmamasını teminat altına almaktadır. Şirket, çalışanları için düzenlediği eğitim programlarını, iş güvencesi kapsamındaki sendikalaşma hakkını, tazminat ve yan hakların yer aldığı ücret politikasını, performans yönetimini, anlaşmazlık durumunda uygulanan çözüm süreçlerini kurumsal internet sitesinde açıklamaktadır.

Çalışanların sağlıklı ve güvenli iş ortamlarına sahip olması Anadolu Hayat Emeklilik’in en önemli öncelikleri arasındadır. Tüm iş yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kurulları mevcut olup iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm uygulamalar 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre gerçekleştirilmektedir. İSG prosedürleri kapsamında işe başlayan her yeni çalışana İSG ile ilgili bilgilendirme eğitimi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği verilmektedir. Tüm çalışanlar 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince düzenli olarak temel İSG eğitimi almaktadır.

Anadolu Hayat Emeklilik gerekli durumlarda çalışanlarına Çevresel, Sosyal, Kurumsal Yönetim (ÇSY) politikaları ve uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantıları ve eğitim programları düzenlemektedir.

Farkındalık etkinlikleri kapsamında çalışanlarına yönelik faaliyetleri yönetmektedir.

“Veri Sorumlusu” sıfatıyla Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında kişisel verilerin toplanması, saklanması, işlenmesi ve aktarılmasına ilişkin olarak bilgilendirme metninde yer alan kuralların detayları, “Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası”

kurumsal internet sitesinde yayınlanmaktadır.

Anadolu Hayat Emeklilik,

sürdürülebilirlik stratejisi ve yukarıda bahsi geçen faaliyetleri dolayısıyla 2020 yılında sigorta ve emeklilik sektöründen BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne kabul edilen ilk ve tek şirket olmuştur.

Zeliha Begöz - Kayıkçı

Kadın Gözüyle Hayattan Kareler ‘20

2020 yılına ilişkin faaliyetlerini başarı ile

Belgede 2020 Faaliyet Raporu (sayfa 86-89)