• Sonuç bulunamadı

Sözleflmeli Ö¤retmen Olmak

Belgede tıklayınız. (sayfa 190-195)

Sözleflmeli ö¤retmenlik uygulamas› yak›n tarihte bafllat›lan bir sürecin ürünüdür. 1.Eylül. 2005’te, 2005/78 say›l› Genelge ve 657 say›l› yasas› ile 4 / C maddesine göre 20.000 k›smi zamanl› geçici ö¤retici çal›flt›r›lmas›na karar verildi. 4/C k›smi zamanl› geçici ö¤retmenlik ülkemizde 657 say›l› Devlet Memurlar› Kanununa göre uygulanmakta olan tam zamanl› ve kadrolu ö¤ret- men istihdam›ndan farkl› bir düzenleme getirmekteydi.

4 / C K›smi Zamanl› Geçici Ö¤reticilik:

• Ücretli Ö¤retmenlik gibi çal›flt›¤›n gün ücret al›n›r. • SSK ödemeleri ayda 16 gün ödenir.

• Sa¤l›k Karnesi almak için 90 gün SSK primi ödenmesi gerekir ve 6,5 ay gibi sürede 90 gün tamamlan›r.

• Hafta da sadece 24 saat çal›flma hakk› vard›r. • Tatillerde(kar tatili, 15 tatil dahil) ücret ödenmez.

• Okullarda ders ve nöbet d›fl›nda hiçbir görevlendirme hakk›n yoktur. • Hiçbir özlük hakk›n yoktur.

• Sadece 10 ay çal›flabilirsin.

Bu dönemde atanan arkadafllar›m›za ö¤retmen bile denmemifltir. Geçici statüde çal›flt›r›lan arkadafllar›m›z, o dönemde zor flartlarda görev yapm›fllard›r ve hastaland›klar›nda hep kendi ceplerinden tedavi ücretlerini ödemifllerdir.

Arkadafllar›m›z en fazla 750 YTL ye kadar maafl alm›fllar ve genelde bu rakam da bir veya iki defay› geçmemifltir. Çünkü tatillerde ücret alamam›fllard›r.

Kadrolular gibi özlük haklara sahip olmak bir yana dursun, SSK karnelerini 6,5 ay sonra alm›fllard›r. Yani görevlerinin bitmesine bir ay kala verilmifltir. Hiçbir sosyal güvenceye sahip olmadan çal›flt›r›lanlar, okulda ö¤retmenlerin yapt›¤› bütün e¤itim iflleri yapt›r›lm›fl ama ö¤retmen gibi muamele görmemifltir.

K›smi zamanl› 4/C kad›n ö¤retmenlerin yaflad›¤› s›k›nt›lar:

Bu dönemde kad›nlar çok daha farkl› sorunlar yaflam›fllard›r. Sadece kendi ifllerini yani ö¤retmenliklerini yapmak u¤runa efllerinden çocuklar›ndan ayr›lmak zorunda kalm›fllard›r. Buda psikolojik olarak kad›nlar› fazlas›yla etkilemifltir.

Kad›n olarak gittikleri yabanc› flehirlerde kalmak için yer temin etmekte çok büyük s›k›nt›lar yaflam›fllard›r. Çünkü ö¤retmen evi kimlik kart› verilmemifltir. Kadrolu ö¤retmen bir kad›n›n sahip oldu¤u hiçbir hak verilme- mifltir.

Okul idareleri uygun görmedikleri taktirde ifllerine son verilebilir maddesi gere¤i okulun bütün iflleri kad›n yada erkek k›smi zamanl› geçici ö¤reticilere verilmifltir. SSK ya ba¤l› olundu¤u için 90 ifl gününü tamamlamayan ö¤ret- menlere sa¤l›k karnesi verilmemesi muayene olmaya engel olmufltur ve kad›n hastal›klar›yla ilgili yaflanan rahats›zl›klarda kad›nlar ma¤dur olmufltur. fiubat 2006 Dan›fltay 12. Dairesi 4 / C li çal›flt›r›lmas›n›n yürütmesini durdur- du. 14 Haziran 2006 4 / C’den 4 / B’ye geçirildi¤ini gösteren kararname yay›nland›. Neyse ki bütün sorunlar afl›ld› ve 5 Temmuz 2006’dan sonra bütün arkadafllar sözleflme imzalamaya bafllad›. 4/B uygulamas› öncekine göre daha kabul edilebilirdi.

4 / B nedir;

Ö¤retmen ihtiyac›n›n kadrolu ö¤retmen istihdam›yla kapat›lmamas› hal- lerinde sözleflme karfl›l›¤› belirli bir süre sözleflme ile çal›flt›r›lan, memur ve iflçi olarak de¤erlendirilmeyen, SSK d›fl›nda bütün haklar›n kadrolularla ayn› oldu¤u söylenen sözleflmeli ö¤retmenler olarak tan›mlan›r.

Sözleflmeli ö¤retmenlik hali haz›rda toplu halde özlük haklar›m›z›n yaz›l› oldu¤u bir yönetmeli¤i olmayan, olumsuz bir fley oldu¤unda sorunu sadece bakan›n çözdü¤ü, idarecilerin, memurlar›n bilgi sahibi olmad›¤›, her bölgenin kendine göre iflleyifl uygulad›¤›, oturmufl bir sistemi olmayan, deneme tahtas› konumundaki ö¤retmenler olarak bilinmesi de gerekir.

4 – B de Neler Var?

• Sabit maafl hakk› • Ek ders hakk›

• Sendikalara üyelik hakk› • Özür durumu tayin hakk› • 12 ay SSK hakk›

• E¤itim ödene¤i hakk› • Hizmet içi e¤itim hakk› • Do¤um izni

• Askerlik dönüflü göreve bafllama

4 – B de Neler Yok!

• ‹fl güvencesi yok! • Evlilik yard›m› yok! • Çocuk yard›m› yok! • Kurum sicil numaras› yok! • Stajyerlik hakk›m›z yok!

• Asker ö¤retmenlik hakk›m›z yok! • Normal tayin hakk›m›z yok! • Hizmet puan› hakk›m›z yok! • ‹darecilik hakk›m›z yok! • K›dem tazminat› hakk›m›z yok!

“YOK” lar “VAR” lardan daha çok… Tabi, ifl bu yaz›lanlarla bitmiyor. Daha neler yok:

Güvence olmad›¤› için, bankalar kredi vermek istemiyor. Maafllar, hep 7/1 den veriliyor, hep ayn›, de¤iflmiyor. Ek dersler den daha çok kesinti oluyor. Efl durumu yard›m› verilmiyor. Ücretsiz izin hakk›m›z yok! Yüksek Lisans yap- mak istedi¤imizde, özür durumu hakk›m›z olmuyor. Yurt d›fl›nda görev yapma hakk›m›z yok! Formatör ö¤retmenlik yapam›yoruz. Bunlar›n d›fl›nda gururu- muzu k›r›c› olaylarla karfl› karfl›yay›z.

Maafl bordrolar›m›z bile kadrolularla ayr› yerlere as›l›yor. Ö¤retmen lis- telerinin karfl›s›nda “sözleflmeli ö¤retmen” yaz›larak, bizler küçük düflürülü-

yoruz. Oturmufl bir yönetmeli¤imiz yok, kimse do¤ru dürüst bir fley bilmiyor. ‹lçede ki ve okulda ki memurlar›n oyunca¤› oluyoruz, habire bir yerlere “çobans›z koyun” gibi gönderiliyoruz. Velilerin bizlere “hocam sözleflmeli misiniz” gibi küçük düflürücü laflar›n› duymak istemiyoruz

4-B’ li Kad›nlar›n ma¤duriyeti: 4-B ye ba¤l› sözleflmeli ö¤retmenler SSK ya ba¤l› olduklar› için kad›n hastal›klar›yla ilgili birçok tahlili SSK ödememek- tedir. Oldukça pahal› olan bu tahliller sözleflmeli kad›nlar›n s›k›nt›lar›n› erteleme gere¤i hissetmelerine neden olmaktad›r. Bu flekilde de kad›n hastal›klar›yla ilgili rahats›zl›klar büyümektedir. Sözleflmeli kad›n ö¤retmen- ler ücra köy okullar›nda çal›flt›r›larak ma¤dur edilmektedir. ‹l içi ya da il d›fl› tayin isteyememektedir. Eflinden çocuklar›ndan ayr› flehre atanan sözleflmeli kad›n ö¤retmenler stajyerlikleri kalkmad›¤› halde bir y›l›n› doldurmadan efl durumundan tayin isteyememektedirler ve buda psikolojik olarak kad›nlar› fazlas›yla olumsuz bir flekilde etkilemektedir.

Kadrolu ya da sözleflmeli atanamayan kad›nlar gelece¤e dair hayallerini ve umutlar›n› ertelemekte ya da zamana b›rak›larak yap›lmas› gereken konular- da da acele etmektedirler. Örne¤in mesle¤ini eline alamayan kad›n ö¤retmen- ler, evlilik konular›n› ertelemekte ya da ‘atanamad›m en az›ndan evleneyim’ deyip istemedikleri evlilikler yapmaktad›rlar. Mutsuz bir evlilik yaflayan kad›n sosyal güvencesi olmad›¤›ndan ya da sözleflmeli olarak çal›flt›¤›ndan henüz düzene oturmam›fl bu sisteme güvenmediklerinden, aile içerisindeki huzursuzluklar›n› giderme konusunda hiçbir ad›m atamamaktad›rlar.

Çözümü çok kolay… Kadroya geçirilmek. Sözleflmeli kal›nacaksa e¤er;

- Oturmufl bir yönetmelik haz›rlanarak, herkes taraf›ndan bilinen, ulafl›lmas› kolay bir prosedür oluflturmak.

- Belli bafll› baz› haklar›n verilmesi( hizmet puan›, normal tayin, idarecilik, ifl güvencesi vb.)

- Ö¤retmenlik kelimesinin önünde ki “sözleflmeli” kelimesinin kald›r›lmas› - Okullarda kadrolularla sözleflmelilerin ayn› hesaplamalara dahil edilip, lis- telerde beraber yer verilmesi.

- Ö¤retmenlik kartlar›m›z›n bir an önce verilmesi

- Özelikle kad›nlar›n yaflad›¤› muayene sorunlar›n›n giderilmesi için SSK’dan emekli sand›¤›na geçirilmek

E⁄‹T‹M SEN, “E⁄‹T‹M VE B‹L‹M ‹fi KOLUNDA

ÇALIfiAN KADINLARIN SOSYAL HAKLARI VE ‹fi

GÜVENCELER‹” SEMPOZYUMU

Belgede tıklayınız. (sayfa 190-195)