• Sonuç bulunamadı

İl müdürlüğü tarafından onaylanarak geçerlilik kazanan sözleşmelerin sona ermesi veya feshedilmesine ilişkin olarak Yönetmeliğin 44/1. maddesinde “Sözleşme, sözleşmede belirtilen sürenin bitimi veya sözleşmenin feshi ile sona erer.” hükmüne yer verilmektedir.

97

Yönetmeliğin bu hükmü kapsamında sözleşmenin süresinin bitmiş sayılabilmesi için sözleşme kapsamında işveren tarafından verilen istihdam taahhüdünün mevzuat ile belirlenen usul ve esaslar kapsamında eksiksiz olarak yerine getirilmiş olduğunun il müdürlüğü tarafından tespit edilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede il müdürlüğü tarafından gerekli iş ve işlemler tesis edilerek istihdam yükümlüğünün yerine getirilip getirilmediği tutanak altına alınarak dosyasında muhafaza edilmeli ve bu durumun sonucu iadeli ve taahhütlü olarak gönderilecek resmî yazıyla veya elektronik tebligat yoluyla işverene bildirilmelidir.

Bu hususa ilave olarak Yönetmeliğin bu hüküm kapsamında ayrıca sözleşmenin katılımcı veya işveren tarafından feshedilebilmesi için durumun fesih kararı alan tarafça aynı gün içinde yazılı olarak ve gerekçeleriyle birlikte sözleşmenin diğer tarafına ve fesih kararı alınan tarihten itibaren (bu tarih dahil) en geç üç iş günü içinde il müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir.

Sözleşmenin feshine ilişkin olarak belirtilen şekilde ilgili tarafça yapılan bildirimin ardından il müdürlüğü tarafından gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılarak alınan fesih kararına ilişkin olarak nihai karar verilecek ve il müdürlüğü tarafından uygun görülmesi durumunda sonuç iadeli ve taahhütlü olarak gönderilecek resmî yazıyla veya elektronik tebligat yoluyla taraflara bildirilerek sözleşme feshedilecektir.

Bu hususlara ilave olarak Yönetmeliğin bu hükmü kapsamında ayrıca programın bitiş tarihinden önce işverenin il müdürlüğüne yazılı olarak ve gerekçeleriyle birlikte başvurması şartıyla ve il müdürlüğünce kabul edilebilecek sebeplerle (ekonomik sebepler, programın devamına engel olan/olabilecek mücbir sebepler, vb.) işverenin programın sonlandırılmasını talep etme hakkı bulunmaktadır.

Bu kapsamda il müdürlüğü tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirmelerin ardından işverenin fesih talebinin uygun görülmesi durumunda sonuç aynı gün içinde iadeli ve taahhütlü olarak gönderilecek resmî yazıyla veya elektronik tebligat yoluyla işverene bildirilerek sözleşme feshedilebilecektir. Ancak bu şekilde bir fesih yapılması işverenin varsa istihdam yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacaktır.

Bu hususun yanı sıra sözleşmenin feshine ilişkin olarak ayrıca Yönetmeliğin 44/2.maddesinde “Taraflar, 4857 sayılı Kanunun 24 üncü ve 25 inci maddelerinin birinci fıkralarının (II) numaralı bentlerinde yer alan hükümleri (25 inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinin (g) alt bendi hariç olmak üzere) kıyasen uygulamak suretiyle sözleşmeyi fesih yetkisine sahiptir. Sözleşmenin feshedilebilmesi için; durumun fesih kararı alan tarafça aynı gün içinde yazılı olarak ve gerekçeleriyle birlikte sözleşmenin diğer tarafına ve en geç üç iş günü içinde il müdürlüğüne bildirmesi gerekmektedir. Fesih kararı, il müdürlüğü tarafından uygun görülmesi halinde, fesih kararının alındığı tarih itibarıyla geçerlilik kazanır.” hükmüne yer verilmektedir.

Yönetmeliğin bu hükmü kapsamında işveren veya katılımcının 4857 Sayılı Kanunun sayılan hükümleri kapsamında bir fesih talebinde bulunması durumunda fesih kararı alan tarafça durum aynı gün yazılı olarak ve gerekçeleri ile birlikte karşı tarafa ve fesih kararı alınan tarihten itibaren (bu tarih dahil) en geç üç iş günü içerisinde yine yazılı olarak ve gerekçeleri ile birlikte il müdürlüğüne bildirilmesi zorunludur.

Bu doğrultuda alınan fesih kararının geçerlilik kazanabilmesi için bu kararın il müdürlüğü tarafından bildirim tarihinden itibaren (bu tarih dahil) en geç üç iş günü içerisinde değerlendirilerek uygun görülmesi gerekmekte olup sözleşmenin feshinin geçerli sayılıp

98

sayılmayacağı hususuna ilişkin olarak nihai karar verme yetkisi il müdürlüğüne aittir. İl müdürlüğü tarafından yapılacak değerlendirmelerin ardından fesih kararının uygun görülmesi halinde, sonuç iadeli ve taahhütlü olarak gönderilecek resmî yazıyla veya elektronik tebligat yoluyla taraflara bildirilecek ve taraflarca fesih kararı alınan tarih itibari ile geçerlilik kazanacaktır. Taraflarca fesih kararı alınan tarih ile il müdürlüğü tarafından feshin uygun görülüp karşı tarafa bildirildiği tarih aralığında kalan sürede bu durumda olan katılımcı adına programa ara verilmesi gerekmektedir.

Bu hususlara ilave olarak sözleşmenin feshine dair Yönetmeliğin 44/3.maddesinde “İl müdürlüğü, sözleşmede belirtilen hususlara uyulmaması, gerçeğe aykırı beyanda bulunulmasının tespiti nedenleriyle sözleşmeyi feshedebilir ve bu durumda fesih kararını aynı gün içinde yazılı olarak taraflara bildirir.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm kapsamında il müdürlüğü tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirmelerin ardından işverenin veya katılımcının sözleşme veya ilgili mevzuata aykırı davrandıklarının ya da gerçeğe aykırı beyanda bulunduklarının tespit edilmesi ve bu sebeple sözleşmenin feshedilmesine karar verilmesi durumunda sonuç aynı gün içinde iadeli ve taahhütlü olarak gönderilecek resmî yazıyla veya elektronik tebligat yoluyla ve gerekçeleriyle birlikte taraflara bildirilerek sözleşme feshedilebilecektir.

Sözleşmenin feshedilmesine ilişkin olarak ayrıca Yönetmeliğin 44/4.maddesinde “İl müdürlüğünün de uygun görmesi şartıyla, programın dörtte birlik süresi içerisinde taraflar karşılıklı anlaşarak sözleşmeyi fesih yetkisine sahiptir.” hükmüne yer verilmektedir.

Yönetmeliğin bu hükmü kapsamında sözleşme ile öngörülen program süresinin fiili dörtte birlik kısmı içerisinde olmak koşuluyla işveren ve katılımcı karşılıklı anlaşarak sözleşmenin feshedilmesi talebinde bulunabileceklerdir. Programın dörtte birlik süresinin hesaplanmasında ortaya çıkan tüm küsuratlar yukarı yuvarlanacaktır.

ÖRNEK: İşveren ile 73 fiili gün program düzenlenmesi amacıyla sözleşme imzalanmıştır.

Bu durumda işveren ve katılımcı karşılıklı anlaşarak sözleşmeyi (73/4=18.25 yukarı yuvarlanması gerektiği için) en geç 19. fiili gün içerisinde fesih talebinde bulunabileceklerdir.

Bu çerçevede bir fesih talebinde bulunulması durumunda feshe ilişkin gerekçelerin ve işveren ile katılımcı arasında tarafların imzası ile bu hususa ilişkin olarak düzenlenecek tutanağın aynı gün içinde işveren tarafından yazılı olarak il müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir.

Bu talebe ilişkin olarak il müdürlüğü tarafından talebin alınmasından itibaren (bu tarih dahil) en geç üç iş günü içerisinde gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılarak sonuç yazılı olarak ilgili taraflara bildirilecektir. İl müdürlüğü tarafından yapılacak değerlendirmelerin ardından fesih kararının uygun görülmesi halinde, fesih kararı alındığı tarih itibari ile geçerlilik kazanacak olup fesih kararı alınan tarih ile il müdürlüğü tarafından feshin uygun görülüp karşı taraflara bildirildiği tarih aralığında kalan sürede bu durumda olan katılımcı adına programa ara verilmesi gerekmektedir.

Bu hususa ilave olarak işverenin programın dörtte birlik süresi içerisinde olmak kaydıyla katılımcının performansından memnun olmaması nedeniyle il müdürlüğünden yazılı olarak talepte bulunmak koşuluyla sözleşmeyi feshetme hakkı bulunmakta olup bu durumda katılımcı

99

geçerli sebepten programdan çıkarılabilecektir. Bu şekilde yapılan feshin geçerlilik kazanabilmesi için il müdürlüğü tarafından inceleme ve değerlendirme yapılarak fesih talebinin uygun bulunması gerekmektedir.

Aynı şekilde katılımcının da programın dörtte birlik süresi içerisinde olmak kaydıyla ve il müdürlüğünden yazılı olarak talepte bulunmak koşuluyla işyerinin çalışma ortamına, mesleğe veya sektöre uyum sağlayamama gibi sebeplerle sözleşmeyi feshetme hakkı bulunmakta olup bu durumda katılımcı geçerli sebepten programdan çıkarılabilecektir. Bu şekilde yapılan feshin geçerlilik kazanabilmesi için il müdürlüğü tarafından inceleme ve değerlendirme yapılarak fesih talebinin uygun bulunması gerekmektedir.

Bu taleplere ilişkin olarak il müdürlüğü tarafından talebin alındığı tarihten itibaren (bu tarih dahil) en geç üç iş günü içerisinde gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılarak sonuç iadeli ve taahhütlü olarak gönderilecek resmî yazıyla veya elektronik tebligat yoluyla ilgili taraflara bildirilecektir. İl müdürlüğü tarafından yapılacak değerlendirmelerin ardından fesih kararının uygun görülmesi halinde, fesih kararı alındığı tarih itibari ile geçerlilik kazanacak olup fesih kararı alınan tarih ile il müdürlüğü tarafından feshin uygun görülüp karşı taraflara bildirildiği tarih aralığında kalan sürede bu durumda olan katılımcı adına programa ara verilmesi gerekmektedir.