• Sonuç bulunamadı

Yönetmeliğin 10/1.maddesinde “Hizmet sağlayıcılar, iş birliği yöntemi ile ilana tabi olmaksızın, bu maddede belirtilen koşullara uygun olarak kurs teklifinde bulunabilirler.

Kuruluş amaçları doğrultusunda olmak şartı ile vakıf ve derneklerden bu madde kapsamında düzenlenecek kurslarda iktisadi işletme şartı aranmaz.” hükmüne ve 10/2.maddesinde ise

“Kurum; hizmet sağlayıcı tarafından en az yüzde yetmiş istihdam taahhüdü verilmesi koşuluyla, kursiyer zaruri gideri ve sigorta prim gideri ile eğitici giderini içerecek şekilde iş birliği yöntemi ile kurs düzenleyebilir. Düzenlenecek kursları; sektör, meslek veya işyeri bazında değerlendirme yaparak sınırlandırmaya ya da istihdam taahhüt oranını arttırmaya Genel Müdürlük yetkilidir.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümler kapsamında Genel Müdürlük tarafından belirlenen kapsamda olmak koşuluyla Yönetmeliğin 9/1.maddesinde sayılan hizmet sağlayıcılar tarafından en az yüzde yetmiş istihdam taahhüdü verilmesi durumunda hizmet alımı benzeri bir ilana çıkılmaksızın işbirliği protokolü imzalanarak kurs düzenlenebilecektir. Bu şartlara uyulmak koşuluyla dernek veya vakıflar ile de kuruluş amaçları doğrultusunda olmak şartıyla iktisadi işletmeye sahip olma şartı aranmaksızın kurs düzenlenebilecektir.

ÖRNEK: Genel Müdürlük tarafından sadece imalat sektöründe faaliyette bulunan işyerleri ile belirlenen mesleklerde en az %75 istihdam taahhütlü olarak kurs düzenlenebileceği belirlenmişse il müdürlüğü tarafından sadece bu kapsamda kurs düzenlenebilecektir.

Yönetmeliğin 10/3.maddesinde “Özel sektör işyerleri ile düzenlenen eğitimlerde, eğiticinin hizmet sağlayıcının kendi bünyesinden karşılanamaması halinde; eğiticinin unvanı dikkate alınarak ek ders saat ücretinin iki katını aşmamak üzere aylık olarak konu ile ilgili belgeler karşılığında yükleniciye eğitici gideri ödenebilir.“ hükmüne ve ayrıca 10/4.maddesinde “İş birliği kapsamında yükleniciye ödeme yapılabilmesi için yüklenici tarafından vergi dairelerine 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Kanunun 22/A maddesi kapsamında vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge, SGK primi, prime ilişkin

11

borç ile SGK ve Kurum tarafından kesilmiş ve ödenmemiş idari para cezası olmadığına veya bunların yapılandırıldığına dair belge ibraz edilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Söz konusu bu hükümler gereğince özel sektör işyerleri ile düzenlenecek eğitimlerde hizmet sağlayıcının bu eğitimi verebilecek çalışanı yoksa bu durumda işveren tarafından temin edilecek eğiticinin eğitici gideri, eğiticinin unvanı dikkate alınarak il müdürlüğü tarafından karşılanabilecektir. Bu çerçevede eğitici için yükleniciye hangi tutarda ödeme yapılacağı hususunda il müdürlüğünce değerlendirme yapılarak karar verilecektir.

Bu çerçevede özel sektör işyerleri ile düzenlenen eğitimlerde yükleniciye eğitici gideri ödenebilmesi için eğiticinin hizmet sağlayıcının kendi bünyesinden karşılanamaması gerekmektedir. Bu kapsamda yüklenici tarafından eğitici giderinin talep edilmesi halinde öncelikle yüklenicinin kendi çalışanları arasında bu eğitimi verebilecek bir sigortalısı olmadığını beyan etmesi ve bu duruma ilişkin bilgi ve belgeleri il müdürlüğüne sunması gerekmektedir. İl müdürlüğü tarafından yapılacak değerlendirmenin ardından yüklenicinin kendi bünyesinde bu eğitimi verebilecek eğiticisinin olmadığına karar verilmesi durumunda yükleniciye eğitici gideri ödenebilecektir.

Yönetmeliğin bu hükmü gereğince ayrıca eğitici için ödenecek tutarların belirlenmesinde eğiticinin tabi olduğu mevzuat dikkate alınarak eğitimin verilme zamanına göre protokolde esasları belirlenerek eğitici gideri ödenebilecektir. Diğer yandan eğitimin tamamının veya bir kısmının gece veya gündüz olması durumlarında ilgili mevzuatta öngörülen usul ve esaslar kapsamında ödeme yapılacak olup, eğitici için yükleniciye hangi tutarda ödeme yapılacağına eğiticinin vasıfları da göz önünde bulundurularak il müdürlüğü tarafından karar verilecektir.

Bu kapsamda ayrıca yükleniciye eğitici gideri ödenebilmesi için yüklenici tarafından vergi dairelerine 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Kanunun 22/A maddesi kapsamında vadesi geçmiş borcunun bulunmadığına ilişkin belge, SGK primi, prime ilişkin borç ile SGK ve Kurum tarafından kesilmiş ve ödenmemiş idari para cezası olmadığına veya bunların yapılandırıldığına dair belgenin ibraz edilmesi zorunludur. Aksi taktirde bu belgeler ibraz edilmeden yükleniciye eğitici ödemesi yapılmayacaktır.

ÖRNEK: Eğiticinin unvanı dikkate alınarak Milli Eğitim Bakanlığı’nda görevli olması veya herhangi bir şekilde kamu görevi olmayan veya başka bir kurumda görevli olması durumunda eğiticiye 5 saat gündüz, 3 saat gece brüt ek ders saat gideri ödemesi yapılacaksa ilgili mevzuat kapsamında güncel tutarlar üzerinden ödeme yapılacaktır. Aynı eğitimde eğiticinin üniversitede görevli profesör olması durumunda ise, ilgili mevzuat kapsamında güncel tutarlar üzerinden ödeme yapılacaktır.

Eğiticiye yapılacak ödemeler ile ilgili tüm yasal yükümlülükler yüklenici tarafından yerine getirilecektir. Bu durumda yüklenicinin, il müdürlüğü tarafından karşılanan eğitici giderini en geç üç iş günü içerisinde eğiticiye ödemesi ve ayrıca ücret ödemesi yaptığına dair banka dekontunu ve varsa diğer kanıtlayıcı belgeleri ödemeyi yaptığı tarihi takip eden beş iş günü içerisinde il müdürlüğüne teslim etmesi gerekmektedir.

İl Müdürlüğü tarafından bu kapsamda yapılan ödemenin yüklenici tarafından eğiticiye yapılmaması durumunda Kurumun herhangi bir hukuki veya mali sorumluluğu bulunmamaktadır. Ancak eğiticiye yapılması gereken ödemenin eksik veya geç yapılması ya da hiç yapılmaması durumlarında il müdürlüğü gerekli tedbirleri almalı ve aksi durumun devamı halinde protokole aykırı davranılması sebebiyle gerekli yaptırımları uygulamalıdır.

12

Yönetmeliğin 10/5.maddesinde “İş birliği yöntemi ile kurs düzenleyecek hizmet sağlayıcılardan eğitim hizmetleri protokolü imzalanmadan önce aşağıdaki belgelerden kendileri ile ilgili olanlar istenir:

a) Talep dilekçesi.

b) Hizmet sağlayıcı türüne göre; ticaret sicil gazetesi, vakıf senedi, dernek tüzüğü, MEB onaylı özel öğretim kurumu kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı, birlik veya oda kaydı belgesi, üniversiteler için Yüksek Öğretim Kurulu yetki belgesi veya kuruluş kanunu, dernek ve vakıflar için merkezleri dışında teklif verilen ilde şube kuruluşuna ait belgelerin aslı veya onaylı örneği.

c) Talep sahibinin imzaya yetkili temsilcisinin imzasını gösterir belge.

ç) 5580 sayılı Kanun kapsamındakiler için kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatının aslı veya onaylı örneği.

d) Ticaret odasından alınacak faaliyet belgesi.

e) Üniversiteden alınacak eğitim kapasite raporu.

f) Eğitim programı veya planı.

g) Eğiticilere ait özgeçmiş ve bununla ilgili belgeler.

ğ) İşverene ait son bir yıllık sigortalı hizmet listesi.

h) Vergi, SGK primi ve prime ilişkin borç ile SGK ve Kurum tarafından kesilmiş ve ödenmemiş idari para cezası olmadığına ya da bunların yapılandırıldığına dair belgeler.”

hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm gereğince eğitim düzenlenmesi planlanan istekliler tarafından ibraz edilecek belgelere ilişkin değerlendirme yapılırken isteklinin hukuki statüsünün göz önünde bulundurulması ve istekliden sadece kendisi ile ilgili belgeleri protokol imzalanmadan önce eksiksiz olarak il müdürlüğüne teslim etmesi istenecektir.

Yönetmeliğin 10/6.maddesinde “Kamu kurum ve kuruluşlarından dördüncü fıkrada sayılan belgelerden sadece eğitim programı ve eğiticilere ait belgeler istenir.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm gereğince kamu kurum ve kuruluşlarıyla mevzuat ile belirlenen diğer usul ve esaslara uyulması koşuluyla eğitim düzenlenmesinin planlanması halinde sadece eğitimlerde uygulanacak onaylı eğitim programı ile eğitimlerde görev alacak eğiticilerin eğitimi verebilecek niteliklere sahip olduğunu gösteren ilgili belgeleri il müdürlüğüne teslim etmesi istenecektir.

Yönetmeliğin 10/7.maddesinde “İş birliği kapsamında hizmet sağlayıcılardan alınan teklifler, aksi yönde bir hüküm bulunmadığı sürece, bu Yönetmeliğin eğitim mekanı, eğitim programı, eğitici ve istihdam yükümlülüğüne ilişkin hükümlerine tabi olarak değerlendirilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Yönetmeliğin bu hükmü gereğince iş birliği yöntemiyle düzenlenecek kurslarda isteklilerin eğitim öncesinde, eğitim sırasında veya sonrasında eğitimin eksiksiz bir şekilde verilmesinin sağlanması amacıyla yerine getirilmesi gereken tüm iş ve işlemleri tamamlamış olması gerekmektedir.

Yönetmeliğin 10/8.maddesinde ise “Çalışanlara yönelik olarak hizmet sağlayıcılarla iş birliği kapsamında mesleki eğitim kursları düzenlenebilir. Düzenlenecek eğitimlerde yükleniciye eğitici gideri ödenebilir. Bu kapsamda düzenlenen kurslara katılan kursiyerlere

13

kursiyer zaruri gideri ödenmez ancak 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereği ödenecek sigorta primleri Kurum tarafından karşılanır ve kurs bitirme sertifikası verilir.”

hükmü yer almaktadır.

Yönetmeliğin bu hükmü kapsamında hizmet sağlayıcılarla işbirliği yapılarak sadece çalışanlara yönelik olarak da kurs düzenlenebilecektir. Bu kapsamda özel sektör işyerleri ile düzenlenen eğitimlerde, Yönetmelik ve bu Genelge ile eğiticilere ödeme yapılmasına ilişkin olarak belirlenen usul ve esaslara uyulmak koşuluyla ek ders saat ücretinin iki katını aşmamak üzere eğitici gideri yükleniciye ödenebilecek olup bu kapsamda kurs düzenlenecek eğitim mekânının eğitimin yapılması için uygun olduğunun MEB veya üniversite ya da il müdürlüğünce belirlenmesi durumunda kursiyer sayısı il müdürlüğü ile yüklenici arasında imzalanacak protokol ile belirlenebilecektir.

Bu kapsamda düzenlenen kurslara katılan kursiyerlere kursiyer zaruri gideri ödenmeyecek ancak 5510 sayılı Kanunun 5.maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereği ödenecek sigorta primleri Kurumca karşılanarak bu kişilerden şartları sağlayanlara kurs bitirme belgesi/sertifikası verilecektir.