• Sonuç bulunamadı

İl müdürlüğü tarafından düzenlenecek eğitimlerin verileceği eğitim mekanları ile ilgili olarak Yönetmeliğin 23/1.maddesinde “Kurs düzenlenecek eğitim mekânının eğitim verilecek mesleğe göre gerekli asgari standartlara sahip olup olmadığı il müdürlüğü ve MEB veya il müdürlüğü ve üniversite tarafından tespit edilir.” hükmüne yer verilmektedir.

Yönetmeliğin bu hükmü kapsamında eğitim düzenlenecek eğitim mekanlarının, verilecek eğitimin etkin ve verimli bir şekilde yapılabilmesi için taşıması gereken asgari şartları taşıyıp taşımadığının istekli tarafından belgelendirilmesi gerekmektedir

39

Bu kapsamda hizmet alımı yöntemiyle düzenlenecek kurs için teklif verecek olan ve ilgili mevzuat çerçevesinde onaylatılmış eğitim mekanına sahip olmayan isteklinin teklif vermeden önce, eğitim mekanının uygun olup olmadığı hususunda MEB tarafından yetkilendirilmiş kurum veya kuruluştan talepte bulunması gerekmektedir. İstekli tarafından yapılan bu talebin karşılanmasının mümkün olmadığının alınacak resmi yazı ile belgelendirilmesi halinde il müdürlüğü tarafından eğitim mekanının uygun olup olmadığına ilişkin inceleme yapılması mümkün olup tespitin ardından verilecek tutanağın teklif zarfına konulması gerekmektedir.

İstekli tarafından bu yönde bir talepte bulunulması halinde il müdürlüğü tarafından en az bir kişi olmak üzere uygun görülen sayıda kişi görevlendirilecektir. Bu kişiler tarafından, isteklinin teklifinde belirttiği eğitim mekânı ziyaret edilerek, eğitim mekânının, eğitim verilecek meslek için uygun olup olmadığına ilişkin gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılarak karar verilecektir. Bu inceleme kapsamında eğitimin teorik ve uygulamalı kısımlarının verileceği eğitim mekanları ışıklandırma ve ısıtma altyapısı, eğitim için gerekli olan temel araç ve gereçler ve eğitim verilmesi için gereken diğer hususlar göz önünde bulundurularak eğitim mekânı ile kursiyer sayısı dikkate alınarak mekânının fiziksel uygunluğu gibi her yönden değerlendirilerek karar verilecektir.

Yapılan değerlendirmeler tutanak ile tespit edilerek istekliye iadeli ve taahhütlü olarak gönderilecek resmî yazı veya elektronik tebligat yoluyla gönderilecek ve bir örneği il müdürlüğünde muhafaza edilecektir. Yapılacak incelemenin ardından eğitim mekanının uygun olmadığı yönünde bir tespitte bulunulması ve bu duruma istekli tarafından itiraz edilmesi halinde en az şube müdürü düzeyinde olmak üzere uygun görülen sayıda kişi görevlendirilecektir. Bu kişilerin yukarıdaki esaslar çerçevesinde yapacağı uygunluk tespitine ilişkin kararı kesin olup istekli tarafından bu karara itiraz edilemeyecektir.

Bu kapsamda MEB veya il müdürlüğü tarafından uygunluk verilen eğitim mekanında esasa ilişkin değişiklikler olması halinde onayların yeniden belgelendirilmesi gerekmektedir.

Bunun yanı sıra eğitim mekanına ilişkin olarak verilen süreli belgeler hariç, MEB veya il müdürlüğünce yapılan incelemenin ardından verilen belgeler bir yılı geçmemek üzere eğitim süresi ile sınırlı olacak şekilde geçerli olacaktır.

Bu hususların yanı sıra özel sektör işyerleri ile sadece işbirliği kapsamında kurs düzenlenecek olması halinde eğitim mekânının yukarıda bahsedilen çerçevede eğitim verilecek meslek için uygun olup olmadığına ilişkin tespit, il müdürlüğünce yapılabilecektir. Ancak özel sektör işyerinin, eğitim mekânına ilişkin MEB veya üniversite tarafından verilmiş onayı varsa diğer şartların da sağlanması durumunda bu onay da kabul edilebilecektir. Ayrıca özel kanunları kapsamında eğitim mekânına ilişkin uygunluk belgeleri olan isteklilerin ayrıca uygunluk onayı almaları istenmeyecektir.

Eğitim mekanına ilişkin olarak ayrıca Yönetmeliğin 23/2.maddesinde “Üniversiteler ve özel kanunlar ile uluslararası anlaşma ve sözleşmelerle yetkilendirilmiş kurumların, eğitim mekânının eğitim verilecek mesleğe göre asgari standartlara uygun olduğunu kendi mevzuatları uyarınca alınacak belgelerle ispat etmeleri gerekir.” hükmüne yer verilmiş olup bu hüküm kapsamında üniversiteler ve özel kanunlar ile uluslararası anlaşma ve sözleşmelerle yetkilendirilmiş kurumların bu durumlarını kendi mevzuatları kapsamında sunacakları ilgili belgeler ile ispat etmeleri gerekmektedir.

Eğitim mekanına ilişkin olarak ayrıca Yönetmeliğin 23/3.maddesinde “Eğitim mekânının uygunluğuna ilişkin onay belgesinin eğitimin teorik ve/veya uygulamalı bölümlerini içerecek şekilde hazırlanmış olması gerekir. Eğitimler onaylanmış mekânlar dışında gerçekleştirilemez.” hükmüne yer verilmektedir.

Yönetmeliğin bu hükmü kapsamında eğitimin hem teorik hem de pratik şekilde uygulanması halinde daha önce bahsedilen şekilde olmak üzere tüm eğitim mekanlarının

40

onaylanmış olması gerekmekte olup hiçbir durumda onay verilmemiş mekanlarda teorik veya pratik eğitim gerçekleştirilemeyecektir.

Bu kapsamda ayrıca birden fazla uygulama eğitimi verilmesinin gerekmesi durumunda aynı zaman diliminde eğitim verilmemesi şartıyla, uygulama eğitimi verilecek mekan birden fazla eğitim için kullanılabilecektir.

Bu hususların dışında Yönetmeliğin 23/4.maddesinde “Eğitim mekânları, kurs süresince gerek görülmesi halinde, il müdürlüğü tarafından eğitim verilen mesleğe göre asgari standartları koruyup korumadıkları bakımından incelenebilir.” hükmüne yer verilmektedir.

Bu kapsamda il müdürlüğü tarafından ihtiyaç duyulması halinde eğitim mekanları eğitimin her aşamasında incelenerek değerlendirilebilecektir. Bu hususa ilişkin olarak Yapılan incelemelerde eğitim mekanının asgari standartlarında herhangi bir eksiklik olduğunun tespit edilmesi durumunda bu eksiklikler istekliler tarafından kendilerine verilen süre içerisinde giderilmek zorundadır. Eksikliklerin giderilmesi için verilen bu süre içerisinde eğitimlere devam edilip edilmeyeceği hususu da il müdürlüğü tarafından değerlendirilerek istekliye bildirilecektir.

Eğitim verilecek mekana ilişkin olarak ayrıca Yönetmeliğin 23/5.maddesinde “Bir meslek için usulüne göre eğitim mekânı onayı alınmış ise, eğitim mekânının asgari standartlarında değişiklik olmaması şartı ile aynı meslek için tekrar eğitim mekânı onayı alınmasına gerek yoktur.” hükmüne yer verilmiştir.

Yönetmeliğin bu hükmü kapsamında bir meslek için alınan eğitim mekânı onayının süresinin bitmemiş olması ve eğitim mekanı için aranan şartlarda değişiklik olmaması halinde aynı meslekte düzenlenecek eğitim için tekrar onay alınması istenmeyecektir.

Bu durumda istekli tarafından daha önce verilmiş olan eğitim mekânı onayının üzerine

“Daha önce Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile belirlenen usul ve esaslar kapsamında ………….mesleğinde eğitim verilmek üzere onaylatılmış olan eğitim mekanının asgari şartlarında………….tarihi itibari ile herhangi bir değişiklik olmadığını ve eğitim mekanının bu eğitim için uygun olduğu beyan ve taahhüt ederim.” ifadesi yazılarak imzalanacak ve kaşelenecektir. Bu işlem gerçekleştirildikten sonra eğitim mekanına ilişkin yazı hizmet alımı yöntemiyle düzenlenen kurslarda teklif zarfına eklenecek iş birliği yöntemi ile düzenlenen kurslarda ise il müdürlüğüne ibraz edilecektir.

İl müdürlüğü tarafından eğitim mekanlarının kontrolü yapılırken eğitim mekanının asgari şartlarında taahhüt tarihinden önce değişiklik olduğunun tespit edilmesi halinde eğitim mekanı kabul edilmeyecektir. Ancak taahhüt tarihinden sonra eğitim mekanının asgari şartlarında değişiklik olduğunun tespit edilmesi halinde istekliden mekanı usulüne uygun şekilde onaylatması talep edilecektir.

İstekli tarafından bu şekilde taahhüt edilen eğitim mekanının asgari şartlarında eğitimlerin başlamasının ardından değişiklik olduğunun ve bu durumun istekli tarafından il müdürlüğüne bildirilmediğinin tespit edilmesi halinde Yönetmeliğin 34/3.maddesinde yer verilmekte olan

“Sözleşme veya protokol süresince yüklenici tarafından 4734 sayılı Kanuna göre yasak fiil veya davranışlarda bulunma, hileli iflas etme, hile, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla sözleşme konusu işlemlere fesat karıştırılması veya sahte belge düzenlenmesi veya bunlara teşebbüs edildiğinin ilgili birimlerce tespit edilmesi hallerinde sözleşme veya protokol feshedilir, teminat gelir kaydedilir, sözleşme kapsamında yükleniciye yapılan ödemeler, protokol kapsamında ise yapılan tüm ödemeler ödeme tarihinden itibaren işletilecek yasal faizi ile birlikte yükleniciden tahsil edilir ve söz konusu yüklenici bu Yönetmelik kapsamında düzenlenen kurs veya programlardan yirmi

41

dört ay süreyle yararlandırılmaz. Bu durumdaki yükleniciler ile protokol veya sözleşme imzalanmış olsa dahi henüz fiili olarak başlatılmamış olan kurslara ilişkin protokol ve sözleşmeler de iptal edilir.” hükmü kapsamında gerekli iş ve işlemler tesis edilecektir.