• Sonuç bulunamadı

1) Kontak mod

2.3. Seramik Örneklere Farklı Yüzey İşlemlerinin Uygulanması 1 Kontrol Grubu

2.6.1. RelyX U100 Grubu

Bu siman grubunda üretici firma önerileri doğrultusunda simantasyon öncesinde herhangi bir silan bağlama ajanı kullanılmamıştır. Simanın baz ve katalizörü (Resim 2.17) 1:1 oranında karıştırıldıktan sonra, kompozit örnekler seramik yüzeyine önce parmak basıncı ile yerleştirildi, ardından örneklere universal test cihazında28 3 kg’lık sabit yük uygulanmıştır. Taşan siman hemen pelet çubuklarla alınıp, 5 farklı yönden (bukkal, lingual, mesial, distal ve okluzal) 40’ar sn olacak şekilde toplam 200 sn boyunca ışık cihazı ile polimerize edilmiştir. Polimerizasyon sırasında ışık tabancasının ucu örneğe en yakın şekilde konumlandırıldı. Örneklerin etrafına daha sonra oksijen inhibisyon jeli uygulanıp, 10 dk beklenildikten sonra su ile yıkanıp, hava ile kurutuldu (Resim 2.18).

Resim 2.17. RelyX U100 rezin siman

Resim 2.18. RelyX U100 siman kullanılarak simante edilmiş örnek ______________________

28

52 2.6.2. Clearfil Esthetic Siman Grubu

Simantasyon öncesinde bu gruptaki örneklerin yüzeylerinde silan ajanı olarak üretici firma önerileri doğrultusunda Clearfil Ceramic Primer kullanılmıştır (Resim 2.19). Clearfil Ceramic Primer 5 dk süreyle seramik yüzeyine uygulandı ve ardından hava spreyi ile kurutuldu. Clearfil Esthetic simanın baz ve katalizörü 1:1 oranında karıştırıldıktan sonra kompozit örnekler seramik yüzeyine parmak basıncı ile yerleştirildi ve ardından örneklere universal test cihazında 3 kg’lık sabit yük uygulandı (Resim 2.20). Taşan siman hemen pelet çubuklarla alınıp, her yönden 40 sn olacak şekilde ışık cihazı ile polimerize edilmiştir. Polimerizasyon sonrası simante edilen örneklerin etrafına oksijen inhibisyon jeli uygulanıp 10 dk beklendikten sonra su ile yıkandı ve hava ile kurutuldu.

Resim 2.19. Clearfil Esthetic Rezin Siman ve Clearfil Ceramic Primer

Resim 2.20. Clearfil Esthetic siman ile simante edilen örneğe simantasyon esnasında 3 kg’lık sabit yük uygulaması

53 2.6.3. Panavia F2.0 Grubu

Simantasyonda bu gruptaki örneklerin yüzeylerinde silan ajanı olarak üretici firma önerileri doğrultusunda Clearfil Porcelain Bond Activator ve Clearfil Se Bond Primer’in 1:1 oranındaki karışımı kullanıldı (Resim 2.21). Seramik üzeyine silan uygulanması sonrası 5 dk beklenildikten sonra yüzeyler hava spreyi ile kurutuldu. Panavia F2.0 pasta A ve B plastik spatül ile 1:1 oranında karıştırıldıktan sonra kompozit örnekler seramik yüzeyine simante edildi ve önceki gruplarda uygulandığı gibi polimerize edildi. Polimerizasyon sonrası diğer gruplarda olduğu gibi örneklerin etrafına oksijen inhibisyon jeli uygulanıp 10 dk beklendikten sonra su ile yıkanıp, hava ile kurutulmuştur (Resim 2.22).

Resim 2.21. Panavia F2.0 rezin siman ve Clearfil Porcelain Bond Activator / Clearfil Se Bond Primer

54 2.7. Termal Döngü İşleminin Uygulanması ve Örneklerin Bağlanma Dayanımlarının Ölçülmesi

Termal döngü işlemi ve örneklerin bağlanma dayanımlarının ölçülmesi Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Araştırma Laboratuvarı’nda gerçekleştirilmiştir.

Tüm örnekler simantasyondan hemen sonra etüvde29 37 °C’deki distile suda 24 sa boyunca bekletildi (Resim 2.23). Örnekler daha sonra 5-55 °C sıcaklık değişimleri arasında banyoda kalma zamanı 30 sn, transfer zamanı 2 sn olan 6000 devire ayarlanan termal döngü cihazında30 (Resim 2.24) yaşlandırma işlemine tabii tutuldu. Termal döngü işleminin tamamlanmasından sonra, örnekler etüvde tekrardan 37 °C’deki distile suda 24 sa bekletildi.

Resim 2.23. Etüv cihazı

Resim 2.24. Isıl döngü cihazı

__________________

29

EN 120 Nüve İnkübator; Yapılcan Sağlık Gereçleri ve Laboratuar Donanım Pazarlama Tic.Ltd.Şti, Konya, Türkiye

30

55 Örneklerin bağlanma dayanımlarının ölçülmesi makaslama testinin kullanılması ile gerçekleştirilmiştir. Bu testin uygulanmasında örneği sabit tutabilmek için özel bir metal kalıp yaptırılmıştır. Bıçak sırtı şeklinde sonlanan metal uç kompozit-seramik birleşim arayüzüne paralel olarak yerleştirildi (Resim 2.25). Ardından universal test cihazında (Resim 2.26) bağlanma arayüzeyine dakikada 0,5 mm hızla ayırma kuvveti uygulandı. Kompozit örneğin seramik yüzeyinden ayrıldığı andaki kuvvet değeri ‘‘N’’ biriminde elde edildikten sonra kopma alanındaki yüzey alanı olan ‘‘19,625 mm2

’’ye bölünerek ‘‘MPa’’a çevrildi ve bu değerler bağlanma dayanım değerleri olarak kaydedildi.

Resim 2.25. Makaslama testinde kullanılan özel aparat ve örneğe makaslama kuvvetinin uygulanması

56 2.8. Kırık Yüzeylerinin Başarısızlık Tiplerinin İncelemesi

Makaslama testi sonrası kopma yüzeyleri görsel olarak ve bazı durumlarda steromikroskopta31 (Resim 2.27) X10’luk büyütmede incelenerek başarısızlık tipleri adeziv (siman ve seramik arasında tam ayrılma), koheziv (siman veya seramiğin kendi içinde olan ayrılma) veya karışık (adeziv ve koheziv başarısızlık birlikte) olarak belirlendi. Her yüzey işlem-siman grubunda gözlenen farklı başarısızlık tiplerinden birer örnek seçilerek Tubitak Marmara Araştırma Merkezi Malzeme Enstitüsü’ndeki SEM’de X12’lik büyütmede incelenmiştir.

Resim 2.27. Steromikroskop

____________________

31

57 2.9. İstatistiksel Değerlendirme

Örneklerin yüzey pürüzlülük değerleri normal dağılıma uygunluk göstermediğinden, farklı yüzey işlemi uygulanmış örneklerin yüzey pürüzlülük değeri ortalamaları arasında fark olup olmadığını test etmek için non-parametrik bir test olan Kruskal-Wallis testi ve bunu takiben Mann-Whitney U testi kullanılmıştır (p=0,05).

Makaslama testi sonucunda elde edilen bağlanma değerlerine göre gruplar arasında fark olup olmadığını belirlemek için önce iki yönlü varyans analizi (2-way ANOVA) yapılmıştır. Yüzey işlem ve siman gruplarının bağlanma dayanım değerlerinin kendi içinde karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (1-way ANOVA) ve ikili karşılaştırmalarda da Duncan testi kullanılmıştır (p=0,05).

Yüzey işlemleri sonrasında zirkonya örneklerin yüzey pürüzlülükleri ve bağlanma dayanım değerleri arasında herhangi bir ilişki olup olmadığı Spearman Kolerasyon Analizi ile değerlendirilmiştir (p=0,05). Çalışmada kullanılan tüm istatistiksel analizlerde SPSS 1532 paket programı kullanılmıştır.

_____________________

32

58 3. BULGULAR