• Sonuç bulunamadı

3. ARAŞTIRMA YÖNTEMİ

3.2. Araştırmanın Uygulanması

3.2.3. Radikal Davranışçılığın Ölçülmesi

Sosyal bilimlerde araştırma, yorumlayıcılık ve pozitivizm olmak üzere genel olarak iki paradigmaya ayrılmıştır. Davranışçılıkla bağlantılı olan pozitivist bakış açısı budur. Interpretivism paradigması, bireylerin toplumu ve faaliyetlerini ne ölçüde hissettiğini ölçmekte ve bu bireylerin deneyimleri yoluyla bilgiyi anlama ve yorumlamaya odaklanmaktadır. Bu nedenle interpretivism genellikle kalitatif yöntemlerle bağlantılıdır. Öte yandan, pozitivistler nesnel gerçekliğin insan zihninin ötesinde var olduğu epistemolojisini tutuyorlar ve sosyal bilimlerin kimya veya fizik gibi diğer doğa bilimlerinin felsefesini izlemesi gerektiğini savunuyorlar. Pozitivistler, sosyal bilimler araştırmalarının, doğa bilimlerinin yöntemleri uygulanmadıkça, açıklama, tahmin ve kontrol alanındaki doğa bilimlerinin başarılarıyla eşleşemeyeceğini savunmaktadır.524 Pozitivistler, bir olgunun veya bir nedenin bilgisinin, bireylerin öznel durumları için çok az dikkate alınmaksızın fenomenle doğrudan deneysel temas yoluyla açıklanması gerektiğini iddia eder.525,526 Bu nedenle, pozitivist paradigma açıklamaya odaklanır ve genellikle nicel yöntemlerle bağdaştırılır.

523 Foxall, a.g.e., p.189-192.

524 Sevra Fırıncıoğulları, “Sosyal Bilimler Ve Hermeneutik Üzerine Kısa Bir Değerlendirme”, “Sosyoloji

Dergisi”, 2016, vol. 33, issue 37, s.37-48, ISSN: 1300-5642, http://dergipark.gov.tr/download/article- file/593966 (10/04/2018).

525 Evren Erman Rutli, “Sosyal Bilimlerde Pozitivizm Tartişmasi: Adorno Ve Popper”, “Temasa Journal

of Philosophy”, 2014, cilt1, s. 134-160. http://dergipark.gov.tr/temasa/issue/23813/253710 (10/04/2018).

526 Yaşar Özden ve Hasan Şimşek, "Davranışçılıktan oluşturmacılığa: Öğrenme paradigmasının

dönüşümü ve Türk Eğitimi", Bilgi ve Toplum 1998, cilt1,s.71-82. https://scholar.google.co.uk/scholar?hl=en&as_sdt=0%2C5&q=Davran%C4%B1 (15/02/2019)

98

Davranışçılığa gelince, Watson527 psikolojinin doğa bilimlerinin nesnel bir deneysel dalı olarak görülmesi gerektiğini; bilimin amacı bir davranışın tahmini ve kontrolü olmalı ve araştırılması gereken gözlemlenebilir davranış olmalıdır. Bu nedenle, Watson ve onun davranışçılığı, pozitivist paradigmadan gerçekten etkilendiği açıktır. Özet olarak, davranışçılık “bilimsel” ve “gözlemlenebilir” araştırma yöntemleri ve yorumlarına da odaklandığından, çoğu zaman pozitif olarak kabul edilir.528 Bir davranışçı olarak, Skinner’ın çalışması da belirli bir pozitivizm düzeyinden etkilenir. Ancak, Skinner'ın tüm pozitivist paradigmaları onaylamadığını belirtmekte fayda vardır. Kendisini ve radikal davranışçılığını metodik davranışçılıktan ve mantıksal pozitivizmin bazı versiyonlarından ayırır, zira zihinselciliğin tam tersine özel olayları tamamen dışlarlar.529 Skinner’ın radikal davranışçılığı bu iki paradigma arasındaki dengeyi yeniden kurmaktadır. Dolayısıyla radikal davranışçılık, düşünceler ve duygular gibi özel olayların varlığına izin verdiği için Watson’ın davranışçılık ve mantıksal pozitivizminden daha esnek olarak görülebilir. Radikal davranışçılar tarafından bir tür insan davranışı olarak kabul edilirler. Bu bakış açısı sadece radikal davranışçılık ile diğer davranışçılık biçimlerini ve mantıksal pozitivizmi birbirinden ayırmakla kalmaz, aynı zamanda radikal davranışçılık araştırma yöntemlerinin geleneksel Watson davranışçılığını kullanan yöntemlerden daha esnek olabileceğini belirten bir ipucu sağlar. Skinner’ın radikal davranışçılığı, Skinner’ı yerli, davranış temelli bir epistemoloji geliştirmeye ve insan davranış analizinin temeli olarak Darwin'in biyolojisini dahil etmeye teşvik eden Ernst Mach’ın biyolojik pozitivizminden ağır şekilde etkilenir.530 Ayrıca, bu iki bilim adamı da bilimsel araştırmanın amacını, değişkenler arasındaki fonksiyonel ilişkiler olarak en iyi açıklanmış olan nedensel ilişkileri araştırmak olarak görürler. Mach'a karşılık olarak, Skinner bilimsel açıklamaların ilişkileri bütünleştirebilecek ve özetleyebilecek açıklamalarda bulunması gerektiği fikrine sahiptir. Sonuç olarak, radikal davranışçılık bilim felsefesi teoriye dayandırılmaz, ne de varsayımsal olarak çıkarılmaz bir şekilde türetilir.

527 Weber, a.g.e., p.158.

528 William Baum, “Definition in Behavioral Science: A Review of B. B. Wolman's Dictionary of Behavioral Science”, “Journal of the Experimental Analysis of Behavior”, 1974, vol. 22, issue 2, p.445-451. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1333288/ (11/04/2018).

529 Skinner, a.g.e., p. 16.

99

Bunun yerine, indüktif olarak türetilmiş ilkelerin tanımlayıcı ve bütünleştirici bir sisteminin geliştirilmesidir.531

3.2.3.2. Araştırma Yöntemleri Ve Radikal Davranışçılık Verileri Skinner’ın edimsel koşullanma teorisinde, gözlemler, ayrımcı uyaranlar, edimsel koşullanma yanıtı ve sonuçları arasındaki ilişkiye odaklanır. İşlemci tepkisini gözlemlemek ve test etmek için, işlemsel davranış analizinin ana yöntemi, işlemsel bir iklimlendirme haznesinde bir fare üzerinde veya “Skinner kutusu” olarak adlandırılan hayvanlarla laboratuvar deneyleri yapmaktadır. İnsan araştırmasına gelince, davranışçılar, insan davranışının nedenlerinin çevrede bulunabileceğine, başka bir deyişle, uygun deneysel ortamın ve davranış araştırmasının, işlemsel davranış ile öncül ve sonuçları arasındaki ilişkinin ortaya çıkması durumunda tespit edilebileceğine inanmaktadır. Mümkün olduğu kadar yasal olduğu kanıtlanabilir.532 Bununla birlikte, olasılık doğrudan ölçülemiyor, sadece cevap verme oranı, ve dolayısıyla, hız veya süre de dahil olmak üzere tüm davranış boyutları arasında, davranışın yanıt verme oranı, Skinner'ın davranışçılığının temel verileri olarak görülmektedir533, Yanıt oranı, Skinner'ın davranış analizinin önemli bir parçasıdır.

Skinner ayrıca “niceliksel olarak karşılıklı olarak değiştirilebilen” kavramını da sunmaktadır; bu, organizmaların bu cevabı verme biçimlerinin zaman zaman değişebileceği anlamına gelir, ancak bunun bu yanıt verme davranışı ile belirleyici değişkenleri arasındaki yasal ilişkileri etkilemediği anlamına gelir.534 Odak konusu organizmanın aslında belirli bir davranışla (örneğin, Skinner kutusundaki kolu bastırmak ya da belirli bir ortamda anlık satın alma) yasal bir oranda değişkenlerine cevap vermesini belirlemektir. Odaklanma, organizmanın bu yanıt verme davranışını yerine getirme biçiminde daha azdır (örneğin, kolu bir burun veya pençe ile bastırmak veya mağazadan veya çevrimiçi olarak anlık satın almak gerçekleştirmek).

531 Mecca Chiesa, “Radical Behaviorism And Scientific Frameworks”, “American Psychologist”, 1992, vol. 47, p.1287.

https://pdfs.semanticscholar.org/4d2b/474927bab55b381662e397e6292742022998.pdf (11/04/2018). 532 Delprato and Mingley, a.g.e., p.1507-1520.

533 O'donohue and Ferguson, a.g.e., p.335-350.

534 Laurance Smith, “Behaviorism and Logical Positivism: A Revised Account of the Alliance”, Stanford, CA: Stanford University Press,1986.

100

3.2.3.3. Tüketici Araştırması Ve Davranışçılık

Radikal davranışçılık metodolojisi kısaca şöyle tanımlanabilir: 1) genellikle bir laboratuvar deneyinde yer alan; 2) verilen davranışın deneysel kontrolünü vurgulamak; ve 3) temel veri olarak cevap verme oranını dikkate almak. Insan edimsel koşullanma araştırmasının odak konularının hayvanlarla yapılan laboratuar deneylerinde bulunan sonuçların yorumlanması ve insan davranışına uygulanması gerekmektedir. Böylece Foxall,535 edimsel koşullanma teorisini pazarlamaya uygularken metodolojik bir sorun olduğunu belirtir: çoğu bilim insanı bir laboratuvar ortamında hayvan davranışını çalışmanın insan davranışına yardımcı bilgiler verdiğini kabul etse de, asıl mesele insan davranışının acil durum şeklinden ziyade kurallar tarafından yönetilir olmasıdır. Sonuç olarak, tüketici araştırmalarına radikal davranışçılık uygulamasındaki ana metodolojik sorunlar, aşağıda gösterilen şekilde gösterilebilir. Hayvan ve insan deneylerini karşılaştırırken, gerçeklikteki tüketici davranış ortamları araştırmacıların Skinner’ın üç dönem beklenmedik durumunun öğelerini tanımlamasını zorlaştırmaktadır; ancak, bu, araştırmacıların davranışların sonuçlarından etkilendiği fikrinden vazgeçtiği anlamına gelmez.536

Şekil-4 Tüketici Davranışı Ortamının Sürekliliği537

Foxall538, DPM'nin temel bağımsız değişkenlerinden birinin kapalı-açık tüketici davranış ortamlarının sürekliliği olduğunu belirtmektedir. 535 Foxall, a.g.e., p. 125. 536 Foxall, a.g.e., p. 127. 537 Foxall, a.g.e., p. 135. 538 Foxall, a.g.e., p. 134. AÇIK KAPALI Hayvan Davranış Deneyleri İnsan Davranış Deneyleri Açık Tüketici Davranış Ortamları Kapalı Tüketici Davranış Ortamları

Açık ve Kapalı Tüketici Davranışı Ortamı

101

Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, tüketici davranışını tahmin etmek ve kontrol etmek daha mümkün olabilir, ancak ortam gittikçe açıldıkça, bu davranış hayvan davranışı deneylerine dayanarak işlemsel davranışçılığın orijinal kontrol kabiliyetinden daha ileri ve uzağa doğru ilerler. Davranış analizi alanında, hayvan deneyleri ve Skinner kutusu ile ilgili olan çalışmalar “deneysel davranış analizi” olarak sınıflandırılırken, insan örneklerine ve sosyal davranışlarına odaklanan diğerlerine “uygulamalı davranış analizi” (UDA) denir. İşlemsel davranışsal araştırma paradigması, temel deneysel araştırmanın boyutundan uygulamalı davranışsal araştırmaya uzanan bir devamlılık olarak görülebilir.

3.3. Tüketici Araştırması Ve Davranışçılık: Uygulamalı Davranış Analizi