• Sonuç bulunamadı

Projenin Politika Dokümanlarına Uygunluğu

Belgede AKSARAY ÜNİVERSİTESİ (sayfa 76-80)

1. PROJENİN TANIMI VE KAPSAMI

1.1. Projenin Politika Dokümanlarına Uygunluğu

Fizibilite çalışması T.C. Aksaray Üniversitesi bünyesinde yapılmıştır. Aksaray Üniversitesi 2020-2024 Stratejik Planında belirtildiği üzere, üst politika belgeleri olan Vizyon 2023, Yeni Ekonomik Program 2019-2021, Avrupa Birliği 2018 İlerleme raporu ile uyumlu maddeler içermektedir.

Aksaray Üniversitesi ülkemizde Yüksek Öğrenim Kurumu YÖK tarafından yürütülen

“Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı” yer alan 2.Çağrı kapsamında sağlık ve spor alanlarında ihtisas üniversitesi olmuştur. Bilindiği gibi ülkelerin gelişme ve kalkınma odaklı stratejilerinde bölgesel gelişme en önemli gündem başlığı haline gelmiştir. Ülkemizin de benzer şekilde, 2023 yılı hedeflerine ulaşılmasına yönelik olarak

“Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi” hazırlanmış ve bu kapsamda bölgelerin rekabet gücünün geliştirilmesinde, Üniversitelerin bulundukları bölgelere sağlayacakları katkının önemine de vurgu yapılmıştır.

Ülkemiz yükseköğretim sisteminde özellikle 2004 yılı ve sonrasında, üniversite sayısı ve bunun beraberinde yükseköğretime erişim artmıştır. Bundan sonraki süreçte, ülkemizin hedefleri kapsamında bu üniversitelerimizin başta bulundukları şehir ve bölge ile bütünleşmesinin sağlanması, iktisadi, sosyal ve beşerî sermayeyi geliştirmesi beklenmektedir.

Bu amaçla üniversitelerimizin misyonlarını tekrar gözden geçirmesine, tek tipten uzaklaşarak kurumsal farklılık ve çeşitliliğe yönelmesine, güçlü yönlerini dikkate alarak odaklaşmasına ihtiyaç vardır.

YÖK Başkanlığı ve Mülga Kalkınma Bakanlığı iş birliğiyle hem üniversitelerin bulundukları bölgeye olan katkılarını arttırmak hem de belirli alanlarda ihtisaslaşmaya teşvik etmek amacıyla özellikle 2006 yılı sonrasında kurulmuş olan yükseköğretim kurumlarına

yönelik “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” çalışmasını başlatmıştır.

Çalışma kapsamında ilk olarak 2015 yılında, 2006 yılı ve sonrasında kurulmuş olan tüm üniversite rektörleriyle 2 toplantı gerçekleştirilmiş ve çalışmanın içeriğinden bahsedilmiştir.

2016 yılına gelindiğinde ise pilot üniversite belirlemeye yönelik olan çalışmalara ağırlık verilmiş ve bu konuda görüşleri alınmak üzere Başkanlığımız dışından üyelerin yer aldığı bir komisyon oluşturulmuştur. Komisyon, hâlihazırda hem başvuru sürecinde yapılan değerlendirmelerine hem de izleme faaliyetlerine destek vermektedir.

Şimdiye kadar çıkılan çağrılar neticesinde bölgesel kalkınma odaklı üniversite olarak seçilen üniversiteler şu şekildedir:

1.1.1. Çağrı- 2016

• Bingöl Üniversitesi; tarım ve havza bazlı kalkınma alanında,

• Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi; hayvancılık alanında,

• Düzce Üniversitesi; sağlık ve çevre alanında,

• Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi; tarım ve jeotermal alanında,

• Uşak Üniversitesi; tekstil, dericilik ve seramik alanında

1.1.2. Çağrı- 2018

• Aksaray Üniversitesi; sağlık ve spor

• Kastamonu Üniversitesi; tabiat turizmi ve ormancılık

• Muş Alpaslan Üniversitesi; hayvancılık

• Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi; çay

• Siirt Üniversitesi; tarım ve hayvancılık

Kaynak: https://bolgeselkalkinma.yok.gov.tr, 2020.

Stratejik Plan’da V. Farklılaşma Stratejileri bölümünde, Aksaray Üniversitesi bölgesel odaklı kalkınma misyon ve farklılaşma sürecinde spor ve sağlık alanında çalışmalar yapılması

ile ilgili strateji belirlemiştir. Strateji Planda; “A5: Bölgenin mevcut verimlilik düzeyi ve inovasyon kabiliyetinin geliştirilerek ulusal ve uluslararası rekabetçilik gücünü artırmak stratejisi H.5.1: Bölgesel kalkınma politikalarında “spor ve sağlık” önemli katma değer unsuru olarak yer alması” şeklinde hedef belirtilmiştir. Üniversite aynı zamanda aşağıdaki şekilde amacın gerçekleşmesi için hedef kartı oluşturmuştur.

Tablo 32: Hedef Kartı HEDEF KARTI

Amaç/A5 Bölgenin mevcut verimlilik düzeyi ve inovasyon kabiliyetinin geliştirilerek ulusal ve uluslararası rekabetçilik gücünü artırmak

Hedef (H5.1) Bölgesel kalkınma politikalarında “Spor ve Sağlık” ın önemli bir katma değer unsuru olarak yer alması

Sorumlu Birim Rektörlük İş Birliği

Yapılacak Birimler

Bilimsel Araştırma Projeler Koordinasyon Birimi Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğü Akademik Birimler

patent/faydalı model sayısı

Kaynak: Aksaray Üniversitesi Stratejik Planı 2020-2024

Fizibilite çalışması, olimpik yay üretimi ekseninde ihtisas üniversitesi olan Aksaray Üniversitesinin stratejik planı ile doğrudan uyumlu ve stratejin gerçekleşmesine sağlayacak performans göstergelerinden biridir.

Olimpik yay üretimi fizibilitesi doğduran ithal edilen ürünün ülke içerisinde yerli ve milli imkanlar ile üretilmesini hedeflemektedir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kalkınma planı olarak hazırlanan On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023)’nda; Yerli üretimin ve teknolojik kabiliyetlerin geliştirilmesinde üst düzey karar almak üzere Cumhurbaşkanı başkanlığında ilgili kurumların en üst düzey yöneticilerinin katılımıyla “Sanayileşme İcra Kurulu” oluşturulacaktır şeklinde sanayileşme icra kurulu oluşturulması hedeflenmektedir.

297.2. Sanayileşme İcra Kurulu, Plan kapsamında öncelikli sektörlere ilişkin aşağıda belirtilen hedeflere ulaşmak istemektedir.

 Sanayileşme politikalarına ilişkin ortak stratejilerin geliştirilmesi,

 İlgili kamu kurumları arasında eşgüdümün ve koordinasyonun sağlanması,

 Sanayi stratejilerine ilişkin uygulamaların izlenmesi,

 Kamu alımlarına ilişkin özel modeller geliştirmek dâhil yerli üretimin artırılması amacıyla esas ve usullerin belirlenmesi,

 Kamu idarelerinin belirlenen modellere uygun olarak ortak alım yapmak dâhil farklı yöntemleri uygulamalarının sağlanması konularında görevli ve yetkili olacaktır. Belirlenen görevlerin yerine getirilmesi için gerekli bütçe kaynaklarının oluşturulması ve bu kaynakların İcra Kurulu Kararları ile etkin ve verimli bir şekilde kullanılması sağlanacaktır şeklinde belirtilmiş, “Sanayileşme İcra Kurulu” halen mevzuat aşamasındadır.

Olimpik yay üretimi fizibilitesi, ülkemizin Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan

“İhracata Dönük Üretim Stratejisi” programı ile uyumludur. Ticaret Bakanlığı tarafından;

ülkemizin girdi tedarik politikalarında sürekliliğin sağlanması amacıyla Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) Eylem Planı’nın güncellenmesi hususu, “İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Öncelikli Dönüşüm Programı” ile Orta Vadeli Program’da (2017-2019) yer almaktadır. Bu

doğrultuda, üç yıllık uygulama döneminin detaylı olarak değerlendirildiği gerçekleşme raporu hazırlanmış, ülkemiz sanayi politikalarının geleceğe dönük hedeflerini destekler bir girdi tedarik politikasının tasarlanması için çalışmalara devam edilmiş ve GİTES Eylem Planı 2017-2019 dönemini kapsayacak şekilde güncellenmiştir. “Girdi Tedarik Stratejisi Eylem Planı (2017-2019)”, 29/12/2017 tarihli ve 2017/54 sayılı Yüksek Planlama Kurulu Kararı ile yürürlüğe girmiştir.

GİTES çalışmalarıyla hedeflenen öncelikli konulardan biri sınai üretimde ihtiyaç duyulan hammadde ve ara mallarının tedarikinde süreklilik ve güvenliğin sağlanması, bu suretle de söz konusu girdilerin mümkün olduğunca ülkemizde üretilebilmesi veya en uygun fiyatlarla tedarikinin sağlanmasıdır. Diğer taraftan, dijital teknolojilerdeki ilerlemelere bağlı olarak üretim süreçlerinde görülen dönüşümlerin yaratacağı yeni ithalat bağımlılıklarının analizi, ülkemizin başta kritik hammaddeler olmak üzere mevcut ve gelecekteki girdi tedarik ihtiyaçlarının takip ve planlamasının yapılabilmesi de yeni dönem için yapılan hazırlık çalışmalarında önemli bir yer tutmuştur (Kaynak:https://ticaret.gov.tr,2020).

Okçuluk sporunda kullanılan olimpik yay geliştirilmesi, imalatı, sertifikasyonu ve pazarlama projesinde, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde bulunan KOSGEB AR-GE, teknolojik üretim ve yerlileştirme destekleri programına girmektedir. Bakanlık, ithalatın önlenerek yerlileştirme destekleri programları uygulamaktadır. 2019-2023 KOSGEB Stratejik Planında ise “Amaç-1: Ar-Ge, yenilik ve yerlileştirme faaliyetlerinin arttırılmasını, yüksek teknolojinin yerli ve milli KOBİ’ler vasıtasıyla tabana yayılmasını sağlamak. Amaç-2: Yüksek teknolojili alanlar ve imalat sektörü öncelikli olmak üzere başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak ve girişimciliği yaygınlaştırmaktır“ şeklinde yerli ve milli üretimi destekleyici politikalar üretmektedir.

Belgede AKSARAY ÜNİVERSİTESİ (sayfa 76-80)