• Sonuç bulunamadı

Projenin Alacaklılarla Müzakeresi ve Oylama

3.5 Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırma

3.5.4 Projenin Alacaklılarla Müzakeresi ve Oylama

İcra ve İflas Kanunu tarafından aranan hususları içeren yeniden yapılandırma projesi borçlu tarafından, projeden etkilenen alacaklıların incelemesine sunulur. Bundan maksat, alacaklıların proje hakkında daha sağlıklı bir biçimde karar vermelerine olanak sağlamaktır. “Projeden etkilenmeyen alacaklılar” olarak nitelendirilen alacaklıların ise haberdar edilmelerine gerek yoktur.

Yeniden yapılandırma projesi projeden etkilenen alacaklılara, iadeli taahhütlü mektup ya da noter ihbarnamesi gibi uygun araçlarla ile tebliğ edilerek karar verebilmeleri için yeterli bilgilendirmenin yapılmış olması zorunludur. Bu alacaklıların bilgilendirilmesi yöntemidir. Borçlu tasdik için mahkemeye başvurduğunda bu bilgilendirmeyi, alacaklıların proje hakkında karar vermelerini sağlayacak yeterlilikte ve kanun ile yönetmelikte öngörülen usul ve esaslar uyarınca yaptığını kanıtlamak zorundadır (İİK 309o, 5). Kanun koyucu “gibi”

811 Taşpınar, 2005: 321 812 Pekcanıtez vd., 2014: 570

ifadesini kullandığından dolayı noter ve iadeli taahhütlü mektup şart olmayıp örneğin kurye veya özel posta ya elden bizzat teslim gibi araçların kullanılması da mümkün olacaktır813.

Doktrinde814, ilan yoluyla bilgilendirmenin, fiilen ve hukuken mümkün olmaması gerektiği

ileri sürülmüştür. Bununla birlikte sıkı şekil şartlarına tabi olması ve projenin tasdiki ve geleceği açısından önemli bir süreç olması nedenleri ile elektronik postanın da kullanılmasının mümkün olmadığı ileri sürülmüştür815.

Kendilerine uygun yollarla yeniden yapılandırma projesi tebliğ edilen ve etkilenen alacaklılar, bu projeyi inceledikten sonra projeyi sunan borçlu şirket veya kooperatifin, projeyi sunuş yazısında belirteceği süre içinde projeyi kabul edip etmediğini bildirmelidir. Acaba, süresi içinde onay verilmemesi ne anlama gelir? Belirtmek gerekir ki, burada belirtilen süre hak düşürücü süre değildir816. Öyleyse alacaklılar, projede belirtilen süre içinde

veya en geç mahkemeye başvuru tarihine kadar onay vermiş olmalıdır. Alacaklılar onay vermezse projeyi ret etmiş sayılır ve alacaklıların çoğunluğunda hesaba katılmaz. Alacaklı onay vermişse, bu onaya taalluk eden beyanını içeren imzası ve tarihi noterlikçe onaylı tutanağı da borçluya teslim etmelidir.

Borçlu, projeden etkilenen alacaklıları, projede oluşturduğu gruplar halinde müzakere toplantısına da davet edebilir. Bu toplantıda her grup kendisi bakımından projeyi oylayabilir ve oylama sonucunu gösteren tutanak, toplantıda hazır bulunan noter tarafından, kabul oyu verenlerin imzaları ve tarih bakımından noter onaylı bir tutanak oluşturulabilir.

“Projeden etkilenen alacaklılar” terimi, yeniden yapılandırma projesi ile alacakları, hakları veya menfaatleri yeniden yapılandırılacak, önceki durumdan daha farklı bir hale gelecek olan alacaklıları ifade eder (İİK 309m, II).

“Gerekli çoğunluk” terimi ise, yeniden yapılandırma projesinden etkilenip oylamaya katılan alacaklıların sayı itibarıyla en az yarısını aşan ve oy kullanan alacaklıların alacaklarının en az üçte ikisini oluşturan ve projenin kabulü için gerekli olan çoğunluğu ifade eder (İİK 309m, III).

Projenin birden fazla alacaklı sınıfı içermesi halinde, her alacaklı sınıfının kendi içinde projeyi gerekli çoğunluk ile kabul etmiş olması gerekir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus, gerekli çoğunluğun hesabında, proje hakkında karar vermelerine olanak sağlayan yeterli bilgilendirmenin iadeli taahhütlü mektup veya noter

813 Yarıcı, 2006: 57

814 Taşpınar, 2005: 326; “Proje ekinde birçok belgenin gönderilmesi zorunluluğu nedeniyle fiili güçlük olacağı ve ilanın yaratacağı aleniyetin borçlunun itibarını sarsacağı endişesi ile ve özellikle de, kanunun bizzat bilgilendirmeyi esas almış olması nedeniyle bunun mümkün olmayacağı…” şeklinde görüşler için bkz. Yarıcı, 2006: 57

815 Yarıcı, 2006: 57

ihbarnamesi gibi uygun araçlarla yerine getirilmesine rağmen oy kullanmayan alacaklıların dikkate alınmayacağıdır. Bu hüküm, alacaklıların borçlunun kendilerine göndermiş olduğu projeye ilgisiz kalmalarının sonucunu düzenleyerek alacaklıları sürece katılmaya teşvik eder.

3.5.4.1 Projenin Oylanması Toplantısına Davet ve Oylama 3.5.4.1.1 Davet

Borçlu Örnek-2’ye göre hazırlanmış oylama davetiyesini iadeli taahhütlü mektup veya noter ihbarnamesi gibi tebligatın yapıldığını kanıtlamaya elverişli uygun araçlarla, alacaklıların proje hakkında karar vermelerine ve zamanında oy kullanmalarına imkân vermek amacıyla oylama tarihinden makul bir süre önce projeden etkilenen alacaklılardan her birine gönderir.

İcra ve İflâs Kanununun 309o maddesinin 5 numaralı bendi uyarınca borçlu asliye ticaret mahkemesine etkilenen alacaklılara tüm belgeleri uygun vasıtalarla tebliğ ettiğini gösteren delilleri sunar.

3.5.4.1.2 Oylama Davetiyesi

Oylama davetiyesi alacaklının alacağının sınıfını ve miktarını, oylamanın posta yolu veya bu amaç için yapılacak bir toplantıda gerçekleşeceğini, oylamaya ilişkin usulü, hangi tarihe kadar oy verilebileceğini, oylama görevlisinin adını ve unvanını ve davetiyeye eklenen tüm belgelerin bir listesini içerir.

Bu hükümden borçluya oylamanın biçimi konusunda bir seçim hakkı tanındığı ortaya çıkmaktadır. Yani borçlu oylamayı posta yoluyla yapabileceği gibi, alacaklıları ile düzenleyeceği bir toplantıda da yapabilecektir. Ancak bu hüküm haklı olarak doktrinde817

eleştirilmiştir. Zira oylamanın nasıl yapılacağı kanunda düzenlenmiş olmamakla birlikte, nasıl yapılacağının yönetmelikle düzenleneceğine dair bir hüküm de yoktur. Öyleyse, burada bir kanun boşluğu vardır ve yönetmelik ile kanunda yer almayan bir husus düzenlenmiş olduğundan kanun aşılmış olup, yönetmeliğin bu hükmün kanuna aykırılık oluşturmaktadır.

Borçlunun oylama için toplantı yapmayı öngördüğü hallerde, toplantının günü, saati ve yeri davetiyede açıkça belirtilir. Borçlu, oylama için toplantı yapılmasını öngörmediği takdirde, alacaklıların, hangi tarihe kadar ve ne suretle oy kullanabilecekleri davetiyede açıkça belirtir.

Alacaklılar, proje üzerinde bizzat veya bir vekil aracılığıyla oy kullanabilirler. Davetiyede, tüm vekâletnamelerin Örnek-3’e uygun şekilde hazırlanması ve vekâlet veren

alacaklı ile vekilinin imza sirkülerinin forma eklenmesi ve oylama görevlisine oy pusulası ile birlikte verilmesi gereği belirtilir.

Davetiyede, alacaklının toplantıya katılmaması veya süresi içinde davetiyede belirtilen usule uygun olarak oy kullanmaması durumunda, projenin tasdiki için gereken çoğunluğun hesabında dikkate alınmayacağı ve gerekli çoğunluk sağlandığı takdirde, oylama sonucu ile bağlı olacağı da ihtaren bildirilir.

3.5.4.1.3 Oylama Davetiyesine Eklenecek Olan Belgeler

Projeden etkilenen her bir alacaklıya oylama davetiyesi ile birlikte aşağıdaki belgeler gönderilir.

 İcra ve İflâs Kanununun 309n maddesi uyarınca hazırlanmış proje,

 Bu Yönetmeliğin 7, 8 ve 9 uncu maddelerindeki usule göre hazırlanmış olan ve projeden etkilenen alacaklılara bildirilmesi gereken rapor ve belgeler,

 Oy Pusulası (Örnek-4).

3.5.4.1.4 Oylama Toplantısı

Borçlu, oylama toplantısı yapmaya karar vermesi halinde, projeden etkilenen tüm alacaklıların katılımını kolaylaştırmak amacıyla toplantıyı, etkilenen tüm alacaklılar için uygun olabilecek gün, saat ve yerde yapmalıdır.

Yönetmelikteki bu hüküm doktrinde eleştirilmiştir. Bir görüşe göre818, bütün

alacaklıların aynı yerde oy kullanmalarına gerek yoktur. Sistemin özelliği gereği alacaklılar sınıflara ayrılabildiğinden oylamanın sınıflar bazında yapılması gerekir. Buna karşın doktrinde bir görüş819, bir alacaklının birden fazla sınıfta oy kullanması gereken durumlarda

bu durumun kolaylık sağlayacağını ileri sürmüştür.

Toplantıya gerekli nitelikleri haiz bir oylama görevlisi başkanlık eder. Oylama görevlisi borçlunun tayin edeceği bir noter veya alacaklılar yahut borçlu tarafından daha sonra İcra ve İflâs Kanununun 309ö maddesi uyarınca proje denetçisi olarak görev yapmak üzere seçilmiş üçüncü bir kişi olabilir. Oylama görevlisi, hâzirûn cetvelini tutmak, oy pusulalarını toplamak, oylamanın sonucunu kâğıda dökmek ve asliye ticaret mahkemesine sunulacak olan oylama sürecini ve sonucunu gösteren raporu hazırlamak suretiyle oylama surecini denetlemek ve idare etmekle yetkilidir.

818 Görüş Sayın Oğuz Atalay’a aittir, aktarım için bkz. Yarıcı, 2006: 61, dipnot 110 819 Taşpınar, 2005: 329

3.5.4.1.5 Hâzirûn Cetveli

Örnek -5’e göre hazırlanmış olan hâzirûn cetveli aşağıdaki bilgileri içerir:  Oylamaya katılan alacaklının adı veya unvanı,

 Alacaklı vekil aracılığı ile oy kullanmışsa, vekilin adı,  Alacaklının alacağının miktarı,

 Varsa, alacaklının alacağının dahil olduğu sınıf,  Alacaklının veya vekilinin imzası.

3.5.4.1.6 Vekâleten Oy

Vekâletnamede, alacaklının ve vekilinin adı, soyadı, unvanı ve adresi yer alır. Vekâletnamenin, davetiyede belirtilen gün, saat ve yerde yapılacak toplantıda oylanacak yeniden yapılandırma projesine ilişkin olarak verildiğine dair açık bir ifade bulunmalıdır.

3.5.4.1.7 Posta Yolu ile Oylama

Borçlunun oylamayı posta yolu ile ancak oy pusulalarını toplamaya aracılık edecek diğer yöntemleri de sınırlamadan yapmaya karar verdiği hallerde, oylama davetiyesinde oyların gönderileceği adres ve oyların tebellüğ edileceği son tarih de açıkça belirtilmelidir.

Yeniden Yapılandırma Yönetmeliğinin 10, 11, 12, 13 ve 15 inci maddeleri posta yolu ile oylama usulü için de geçerlidir. Ayrıca, aslen oy kullanan alacaklı oy pusulasına noter onaylı imza sirkülerini de ekler.

Oylama görevlisi Yeniden Yapılandırma Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinde belirtilen usulde hâzirûn cetveli tutar ve cetvelin beşinci sütununa oyların alındığı tarihi kaydeder. Posta yolu ile oylama, ilgili diğer kanun ve yönetmeliklerdeki hükümler ile de uygunluk içerisinde gerçekleştirilir820.

3.5.4.1.8 Oylama Raporunun Hazırlanması

Oylama görevlisi, İcra ve İflâs Kanununun 309o maddesinin 8 numaralı bendi uyarınca, asliye ticaret mahkemesine oylama sürecine ilişkin ayrıntıların bildirilmesi amacıyla verilecek olan oylama sürecini ve sonucunu gösteren bir rapor hazırlar. Raporda Örnek-5’de yer alan bilgiler bulunur. Oylama görevlisi oylamaya ilişkin olarak uygun bulduğu diğer bilgilere de raporunda yer verebilir. Hâzirûn cetveli ile oy pusulaları rapora eklenir.

3.5.5 Yeniden Yapılandırma Projesinin Mahkemece Tasdiki ve Tasdikin Sonuçları