• Sonuç bulunamadı

Mevcut projelerin bir kısmı revize edilecek, proje üretimi ve kontrollüğü geliştirilecek, web tabanlı uygulamalara geçilebilmesi için çalışmalar başlatılacaktır

Belgede ı Performans Program (sayfa 100-103)

PERFORMANS HEDEFİ AÇIKLAMALARI

PH 10. Mevcut projelerin bir kısmı revize edilecek, proje üretimi ve kontrollüğü geliştirilecek, web tabanlı uygulamalara geçilebilmesi için çalışmalar başlatılacaktır

a- Performans Hedefinin Belirlenme Nedenleri, Temel Politika ve Önceliklerle İlişkisi :

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nın görev alanına giren kamu yapılarına ait projelerin çoğunluğu, Bakanlığımız Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmaktadır. Gelişen yapı teknolojisinin olanaklarından yararlanma talebi ile çevreye duyarlı yapı üretimi için harcanan gayretlerin sonucu olarak, yapı tasarımı artık birçok etkenin göz önüne alınmasını gerektirmektedir.

Yapıya ilişkin her türlü mevzuat, araştırma ve geliştirme çalışmalarını takip ederek, plan, proje ve standardizasyon kurallarına uygun; teknolojik ve otomasyon yeniliklerini kullanmak suretiyle, afet etkilerine karşı dayanıklı; doğal, tarihi ve kültürel değerleri koruyarak, çevreye uyumlu ve sürdürülebilir, bölgesel imkânlar da göz önünde tutularak yenilenebilir enerji kaynakları (güneş–

Performans Program ı

etmek suretiyle, bu çalışmaların ülke genelinde yaygın olarak uygulanmasını sağlayarak, bu konularda kamu veya özel tüm kurum ve kuruluşlar ile kişilere öncülük edilmesi hedeflenmektedir.

Bilişim teknolojilerinde kaydedilen ilerlemelere paralel olarak, yazılımlar artık proje tasarım ve üretim süreçlerinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Proje üretiminde kullanılan yazılımlar genelde CAD uygulamaları olarak adlandırılmaktadır. Her biri aynı araçları ve aynı altyapıyı kullanarak ancak farklı yaklaşımlarla kendi başına proje üreten farklı disiplinler (mimari, peyzaj, statik, makine ve elektrik) arasında ortak bir sistem kullanılması proje üretiminde entegre bir yapıyı oluşturacak, obje bazlı CAD çizimlerine geçiş ile proje maliyetlerinin hızlı ve güvenilir bir şekilde belirlenebilmesi sağlanabilecektir. Proje üretiminde web tabanlı uygulamalara geçilerek verimlilik artırılacak, projelerin sayısal ortamda oluşturulmasında uluslararası norm ve standartlara paralel esaslar belirlenerek sektöre öncülük edilmiş olunacaktır.

Proje hizmetleri bir diğer performans hedefimizde belirtilen inşaat ve esaslı onarımların Bakanlığımız tarafından yapılmasına bağlı bulunmaktadır. Bu performans hedefi kapsamında gerçekleştirilecek faaliyet ve projelerin geliştirilmesi mimari, betonarme, dekorasyon, peyzaj, aydınlatma, ısıtma, soğutma gibi projelerde değişiklikler yapılarak günümüz koşullarına ve ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi ve uluslar arası norm ve standartlara uygun CAD esaslarının belirlenmesi WEB tabanlı uygulamaya geçilmesi, Dokuzuncu Kalkınma Planının 7.1 rekabet gücünün artırılması, 7.1.2 iş ortamının iyileştirilmesi, 7.1.6 çevrenin korunması ve kentsel alt yapının geliştirilmesi, 7.2.1 iş gücü piyasasının geliştirilmesi, 7.5.1 kamu hizmetlerine kalite ve etkinliğin artırılması ve 7.5.1 kurumlar arası ve yetki ve sorumluluğun rasyonelleştirilmesi temel amaçlarının ve/veya gelişme eksenlerinin gerçekleştirilmesinde katkı sağlayacaktır.

b-Performans Göstergeleri ve Belirlenme Nedenleri:

Ø Revize edilen proje adedi,

Günün mimarlık, mühendislik ve sanat anlayışına uygun, ekonomik ve teknolojik gelişmeleri takip etmek; aynı zamanda orijinal çözümlerin sunulup sunulmadığının belirlenmesi

amaçlanmaktadır. Bu çerçevede kullanıcı ihtiyaçları dikkate alınarak bazen tip proje uygulaması yoluna gidilmekte, değişen şartname ve yönetmelikler sebebiyle de sık sık proje revizyonları yapılması gerekmektedir.

Ø Bilgisayar ortamına aktarılacak yeni proje adedi,

Bilgisayar ortamına aktarılacak proje adediyle, bilgisayar destekli teknolojilerin ne derecede kullanılıp kullanılmadığının izlenmesi; yıllara göre bilgisayar destekli çalışmaların dağılımının

belirlenmesi ve proje üretiminde web tabanlı uygulamalara geçilmek suretiyle verimliliğin arttırılması amaçlanmaktadır.

Ø Proje üretimi ve kontrollüğünde uluslararası norm ve standartlara uygun olarak CAD esaslarının belirlenerek WEB tabanlı uygulamalara geçilmesi projesi rapor sayısı,

Bütünleşik tasarıma geçilmesini sağlayacak standartlaşma; proje üreten tüm tasarım bürolarının, müşavirlerin, inşaat sektörüne malzeme-teçhizat sağlayan tedarikçilerin çizim ortamında ortak dille konuşmalarını sağlayacak olan CAD Esaslarının Belirlenerek Web Tabanlı Uygulamalara Geçilmesi Projesi kapsamında elde edilen raporlarla projenin izlenebilirliği sağlanacaktır.

c- Performans Hedefine Ulaştıracak Faaliyetler ve Faaliyetlerin Kaynak İhtiyacı : Faaliyet (F) : Etüt-Proje İşleri ve Proje Kontrollük İşlemlerinin Yapılması Faaliyeti

Yatırım programında yer alan veya İl Özel İdareleri kanalıyla yürütülen kamu yapılarının projeleri Bakanlığımızca elde edilmektedir. Bu çerçevede kullanıcı ihtiyaçları dikkate alınarak bazen

Performans Program ı

tip proje uygulaması yoluna gidilmekte, değişen şartname ve yönetmelikler sebebiyle de sık sık proje revizyonları yapılmaktadır. Ülkemizin iklim ve deprem şartlarına uygun olarak düzenlenen yönetmeliklere göre geliştirdiği tip veya özel projeler ile kuruluşundan bu yana, eğitim, sağlık, ulaştırma, idare, sosyal, turizm, tarım, emniyet, konut sektörlerinin binaları ile yurtdışında büyükelçilikler ile diğer kamu hizmetlerinde kullanılacak binaları yapan Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, yurtiçi ve yurt dışındaki teknolojik gelişmeleri de takip ederek faaliyetlerine devam etmektedir.

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından çeşitli sektörlerde uygulanmak üzere 20.000’den fazla tip veya özel proje hazırlanmıştır. Projelerin elde edilmesinden sonra inşaatlar yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre ihale edilerek Bayındırlık ve İskân Müdürlüklerinin denetimi altında tamamlanmakta ve ilgili kuruluşlara teslim edilmektedir.

Yürütülen çalışma, ülke çapında yapıya ilişkin her türlü mevzuatın geliştirilmesi ile birlikte, kamu kurumlarının yatırımlarında kullanılmak üzere; yapıya ilişkin yurt içi ve yurt dışı araştırma – geliştirme çalışmalarının da takip edilmesini gerektirmektedir.

Teknolojik gelişmelerin ve buna paralel olarak alternatif yapı elemanlarının, çevreci ürünlerin, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin detay çözümlerinin araştırılması ve gelişmiş ülkelerde bulunan uygulamaların takibi zorunludur.

Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz bu çalışmaların ülke genelinde yaygın olarak uygulanmasını sağlayarak, diğer kamu veya özel kurum ve kuruluşlar ile kişilere öncülük etmektedir. Günün mimarlık, mühendislik ve sanat anlayışına uygun, ekonomik ancak aynı zamanda orijinal çözümler bulmak ve güzel sanatları teşvik etmek amacıyla mimari proje yarışmalarını desteklemektedir. Yeni elde edilen projeler ile, revize edilerek güncellenen projelerin tümü, bilgisayar ortamına aktarılarak bir proje bankası oluşturulacak ve ihtiyaçları doğrultusunda paydaşların kullanımına sunulacaktır.

Diğer yandan, mimarlık - mühendislik – müteahhitlik sektöründe bilgisayar destekli teknolojilerin kullanılmasının ana amacı bina kalitesinin yükseltilmesidir. Bina tasarımında ve uygulamalarda bilgisayar destekli uygulamalar yıllardan beri süregelmekte ise de tasarım ve uygulamanın bütünleşik tasarım sistemleri olarak ele alınması 30–40 yıllık bir geçmişe sahiptir.

Tasarım birçok disiplinin birlikte çalışmasını gerektiren ve yapı malzemeleri ve bilişim teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak gittikçe de karmaşık hale gelen bir sanattır. Tasarımda mühendisler, mimarlar, müşavirler ve yöneticiler senkronize bir şekilde birlikte çalışmalıdırlar.

Mimari, betonarme, dekorasyon, peyzaj, aydınlatma, ısıtma, soğutma gibi bina tasarımında farklı disiplinlerin çizim ürettikleri birçok alan mevcuttur.

Bu çerçevede tüm disiplinlerin ürettikleri çizim dosyaları arasında bilgi alışverişinin mümkün olması ve bu etkileşimin en üst düzeye çıkarılması amaçlanmaktadır.

Bunun yanı sıra aynı meslek disiplini içerisindeki CAD çizimlerinin de aynı standartlarda olması gerekmektedir. Örneğin çizim kalem kalınlıkları, değişik elemanlar için değişik çizgi stilleri, çizim dosyası isimlendirme kuralları, ölçü çizgilerine ilişkin kurallar, pafta boyutları, harf boyutları gibi CAD uygulamalarında karşılaşılan birçok değişkenle ilgili standart tariflerin verilmesi, tüm proje üretenlerin bu standartları kullanması sağlanacaktır.

CAD mimarilerindeki yetenekler bu standartlaşmayı olanaklı kıldığı gibi disiplinler arası veri transferine de imkân sağlayarak proje üretim süreçlerinde ciddi tasarruflar sağlayacaktır.

Bu faaliyet kapsamında, “Proje Üretimi ve Kontrollüğünde Uluslar arası Norm ve Standartlara Uygun Olarak CAD Esaslarının Belirlenerek WEB Tabanlı Uygulamalara Geçilmesi Projesi”

gerçekleştirilecektir. Bütünleşik tasarıma geçilmesini de beraberinde getirecek olan standartlaşma,

Performans Program ı

proje üreten tüm tasarım bürolarının, müşavirlerin, inşaat sektörüne malzeme-teçhizat sağlayan tedarikçilerin çizim ortamında ortak bir dilde konuşmalarını sağlayacaktır.

Bu faaliyetin gerçekleştirilebilmesinde ihtiyaç duyulacak personel giderleri, mal ve hizmet alımları ile müşavirlik hizmet alımı vb. proje içeriği yatırımlardan oluşan kaynakların bütçe imkânları ile karşılanması öngörülmüştür.

PH 11. Bina envanter mevzuat çalışmalarına temel olacak teknik doküman için asgari

Belgede ı Performans Program (sayfa 100-103)

Outline

Benzer Belgeler