• Sonuç bulunamadı

B- PERFORMANS BĠLGĠLERĠ

2- Projeler

a) Maliye SGB.net Sistemi Projesi

Maliye SGB.net Sistemi kamu mali yönetim anlayıĢının tüm unsurlarını kapsayan bir anlayıĢ çerçevesinde tasarlanmıĢtır. Yeni kamu mali yönetim anlayıĢının içerdiği planlama, uygulama, izleme ve kontrol bileĢenleri sistemin temelini oluĢturmakta, böylelikle plan ile uygulama, uygulama ile izleme, izleme ile kontrol arasında bağ kurulmaktadır.

Sistem, Maliye Bakanlığında e-devletin hayata geçirilmesi açısından önemli bir role sahiptir. Tüm mali süreçleri kapsayacak Ģekilde tasarlanmıĢ olup, tüm kamu idarelerinde uygulanabilir ve diğer sistemlerle entegre bir Ģekilde çalıĢabilir yapıdadır. 31/12/2012 tarihi itibarıyla Maliye SGB.net Sisteminde merkez ve taĢra olmak üzere toplam 10.724 yetkilendirilmiĢ kullanıcı bulunmaktadır.

Maliye SGB.net Sistemi, 154 kamu idaresine devredilmiĢ olup, gerektiğinde her türlü yazılım, kurulum, teknik ve eğitim iĢletme desteği verilmektedir.

Sistemin kullanım amacını, uygulamaları ve yaygın etkisini anlatmak üzere genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin yanı sıra özel bütçeli idarelere yönelik eğitimler düzenlenmektedir.

Tablo 13: Maliye SGB.net Sistemiyle Ġlgili Eğitimler (2012)

Tarih Kamu Ġdareleri Katılımcı

Sayısı Süresi (saat) Verilen Eğitim (adam/saat)

Ocak CumhurbaĢkanlığı 30 12 360

ġubat

Harran Üniversitesi 200 12 2.400

Ġstanbul Medeniyet Üniversitesi 20 12 240

TEMSAN Genel Müdürlüğü 40 6 240

Milli Eğitim Bakanlığı 15 3 45

Çevre ve ġehircilik Bakanlığı 20 3 60

Mart

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü 20 3 60

Orta Doğu Teknik Üniversitesi 25 3 75

Nisan

Bursa Teknik Üniversitesi 30 12 360

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 140 12 1.680

Orman Genel Müdürlüğü 130 12 1.560

Tarih Kamu Ġdareleri Katılımcı

Sayısı Süresi (saat) Verilen Eğitim (adam/saat)

Mayıs

TBMM 40 12 480

BiliĢim Teknolojileri ve ĠletiĢim Kurumu 70 9 630

Haziran

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu 30 6 180

Türkiye Belediyeler Birliği 3 3 9

Eylül Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme

Kurumu 150 6 900

Ekim Adıyaman Üniversitesi 40 6 240

Aralık Namık Kemal Üniversitesi 100 6 600

TOPLAM 1.103 138 10.119

Ayrıca, merkez ve taĢra arasında iletiĢim sağlamak amacıyla kurulan “SGB.net Çağrı Merkezi” (444 1 (SGB) 742) aracılıyla merkez uzmanları, kullanıcılardan gelen sorun ve talepleri cevaplamaya ve çözmeye devam etmiĢtir.

Maliye SGB.net Sisteminde;

Organizasyon ve Planlama Modülü Bütçe Yönetim Modülü Bütçe Hazırlık Modülü Bütçe Uygulama Modülü Harcama Yönetimi Modülü Alacak Takip Modülü Kesin Hesap Modülü TaĢınır Mal Modülü Kütüphane Modülü

Gelir Yönetimi Modülü Personel Modülü Evrak Modülü

Ekonomik Göstergeler Modülü Kimlik PaylaĢım Modülü Kullanıcı Yönetimi Modülü Raporlar Modülü

yer almaktadır.

Bu modüllerden Evrak Modülünde yeni yapılan düzenleme çerçevesinde “Giden Evrak”

iĢlemlerinde “imza/paraf” butonu eklenmiĢtir. Ayrıca kullanıcılardan gelen geri bildirimler kapsamında söz konusu modüle farklı özellikler eklenmiĢtir.

Personel iĢlemlerine iliĢkin olarak yürütülen çalıĢmalar çerçevesinde, 2012 yılından itibaren, SGB personelinin izin bilgileri, Maliye SGB.net Sistemi personel modülünde güncel olarak tutulmaya baĢlanmıĢtır. Böylelikle söz konusu belgelerin düzenlenme iĢlemi Personel ġubesine müracaat edilmeden, sistem üzerinden “Ģifresiz” olarak girilmek suretiyle yapılabilmektedir. Ayrıca modül sayesinde, personelin mevcut yıllık izinlerini ve önceki senelerden devreden yıllık izinleriyle toplam izin süresini görmesine imkan sunulmaktadır.

b) Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi Projesi

AB Katılım Öncesi Mali Yardım Programı (IPA) kapsamında yer alan “Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi (Decision Making and Performance Management in Public Finance)” isimli projenin ana yararlanıcısı Maliye Bakanlığı Strateji GeliĢtirme BaĢkanlığı olup, eĢ yararlanıcılar, BaĢbakanlık Strateji GeliĢtirme BaĢkanlığı, Hazine MüsteĢarlığı Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığı, Kalkınma Bakanlığı Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığı ve Kurumsal ve Stratejik Yönetim Dairesi BaĢkanlığıdır.

Projenin ana amacı; yararlanıcı kuruluĢların mali konularda karar verme ve performans yönetimi açısından idari kapasitelerinin güçlendirilmesi ve bu amaçla öncelikle yararlanıcı kuruluĢlarda kullanılmak ve daha sonra diğer kamu idarelerine yaygınlaĢtırılmak üzere bir karar destek sisteminin kurulmasıdır.

Proje; eĢleĢtirme, teknik yardım ve tedarik olmak üzere üç bileĢenden oluĢmaktadır.

Projenin ilk aĢaması olan eĢleĢtirme bileĢeni 2011 yılında tamamlanmıĢtır. 26.4.2012 tarihinde yapılan baĢlangıç toplantısı ile Projenin ikinci aĢaması olan teknik yardım bileĢeni uygulanmaya baĢlanmıĢtır.

Proje kapsamında 2012 yılı içerisinde aĢağıdaki faaliyetler gerçekleĢtirilmiĢtir;

 Maliye Bakanlığı SGB portalı dahilinde, iletiĢimi sağlamak için Projeyle ilgili çıktılar ve ürünlerin yer aldığı güvenli bir web sitesi faaliyete geçirilmiĢtir.

Böylelikle ortak kurumlarla yürütülen çalıĢmalarda bilgi ve doküman paylaĢımı kolaylıkla sağlanmıĢtır.

 BaĢlangıç dönemi faaliyetleri ve sonraki aĢamalarda izlenecek yöntem ve gerçekleĢtirilecek faaliyetleri içeren BaĢlangıç Raporu tamamlanarak 16/5/2012 tarihinde Merkezi Finans ve Ġhale Birimi (MFĠB) ile Proje ortaklarına sunulmuĢtur.

 27/6/2012 tarihinde, Projede gelinen nokta ve gelecek çalıĢmaların paylaĢıldığı ve bunlara yönelik kararların alındığı, fikir alıĢveriĢinin yapıldığı 1. Yönlendirme Komitesi (Steering Committee) Toplantısı gerçekleĢtirilmiĢtir.

 22/8/2012 tarihinde durum analizi çalıĢmaları, iyi uygulama örnekleri ve kavramsal çerçevenin yer aldığı Ön Hazırlık Raporu tamamlanarak MFĠB ve ortak kurumlarla paylaĢılmıĢtır.

 13/9/2012 tarihinde 2. Yönlendirme Komitesi toplantısı gerçekleĢtirilmiĢtir.

 24-28/9/2012 tarihleri arasında Hollanda’ya 5 günlük bir çalıĢma ziyareti düzenlenmiĢtir.

 24/10/2012 tarihinde Türkiye’deki durum ve örnek alınan uluslararası uygulamalar arasındaki farkların incelendiği Fark Analizi Raporu hazırlanarak MFĠB ve ortak kurumlarla paylaĢılmıĢtır.

 Projenin 3. bileĢenine iliĢkin olarak donanımlar beraberinde gelen kabine

yerleĢtirilmiĢ ve üzerine ilgili yazılımlar yüklenerek test edilmiĢtir. Projenin geliĢtirilme süreci ile birlikte kurulan sunucular yapılandırılacak, gerekli yazılımların analiz, tasarım ve kodlama aĢamaları yapılacaktır.

c) Ġktisadi ve Mali AraĢtırmalar Projesi

Ġktisadi ve Mali AraĢtırmalar Projesi (ĠMAP); Maliye Bakanlığının görev alanına giren konularda analitik bir bakıĢ açısıyla araĢtırma ve çalıĢmalar yapmak, hedeflerin baĢarılı bir Ģekilde gerçekleĢtirilebilmesi için üniversiteler ve diğer kuruluĢlarda oluĢan kapasitelerin etkin Ģekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla SGB tarafından yürütülen bir projedir. Proje için tahsis edilen kaynak, yılları Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli E- Cetvelinde yer alan düzenlemeye istinaden Sayın Bakandan alınan Onaya göre kullanılmaktadır.

2012 yılı bütçesiyle, 12.01.00.23.01.3.2.00-1-07.1. Yurtiçi Sermaye Transferleri tertibine 1.000.000 TL ödenek tahsis edilmiĢ olup, bu tutarın 500.000 TL’si Proje hesabına aktarılmıĢ, kalan 500.000 TL’lik tutar ise ödenek gönderme belgesine bağlanmayarak iptal olmuĢtur.

Bu kapsamda, ĠMAP ödenek durumu ve harcama bilgileri aĢağıdaki Tabloda gösterilmiĢtir.

Tablo 14: Ġktisadi ve Mali AraĢtırmalar Projesi Ödenek ve Harcama Bilgileri (₺)

Proje kapsamında, Bakanlığın görev ve iĢlevleri itibarıyla ihtiyaç duyulan;

 Türkiye ve dünya ekonomisine iliĢkin geliĢmelerin izlenmesi, ekonomik, mali ve sektörel analizlerin yapılması, maliye politikasına iliĢkin kararların ekonominin geneli üzerindeki etkisinin araĢtırılması amacıyla çalıĢmalar yapılması,

 2013-2017 Maliye Bakanlığı Stratejik Planının hazırlık çalıĢmalarının yürütülmesi,

 Maliye Bakanlığı Kamu Ġç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı (ĠKEP) kapsamında Bakanlık birimlerinin çalıĢma gruplarına yönelik eğitimler düzenlenmesi,

 Eğitim, seminer, toplantı, sempozyum gibi faaliyetler için gerekli görülen giderler ile bu faaliyetlere iliĢkin yazılı belge ve dokümanların hazırlanması, bunların basım ve dağıtımlarının sağlanması,

 Bilgi iĢlem altyapısı ile donanım ve yazılımlarının iyileĢtirilmesi, geliĢtirilmesi,

 BaĢkanlığın fiziki yapısının iyileĢtirilmesi, gibi faaliyetler gerçekleĢtirilmiĢtir.

2011 yılından devreden 647.344,83 2012 yılında aktarılan 500.000,00 Toplam Kaynak 1.147.344,83

2012 yılında harcanan 686.515,10 2013 yılına devreden 460.829,73

Benzer Belgeler