• Sonuç bulunamadı

PROJE VE YERİN ALTERNATİFLERİ

BERN SÖZLEŞMESİ

3) PROJE VE YERİN ALTERNATİFLERİ

Proje yeri; topoğrafik özellikleri, inşaat yapımının uygunluğu ve istenilen miktarda enerji üretimini sağlamaya elverişliliği bakımından seçilmiştir. Alternatif olarak başka bir yer düşünülmemektedir.

76

SONUÇLAR

Proje tanıtım dosyasına konu olan faaliyet, LASKAR ENERJİ ÜRETİM VE PAZARLAMA A.Ş.tarafından Malatya İli, Pütürge İlçesi’nde Kaman Deresi üzerinde gerçekleştirilmesi planlanan 9.884 MW kurulu güce sahip, Kartaltaşı Regülatörü ve HES Projesidir. Proje ile suyun potansiyel enerjisinin kinetik enerjiye dönüştürülmesi ve elektrik üretilmesi amaçlanmaktadır.

Proje kapsamındaki ana tesisler regülatör yapısı, yükleme havuzu ve hidroelektrik santraldir. Regülatör ile yükleme havuzu arası bağlantı sırasıyla 1 561 m uzunluğunda düzeltilmiş at nalı kesitli tünel ve 3 263 m uzunluğunda dikdörtgen kesitli kanaldan oluşan iletim hattıyla sağlanmaktadır. Yükleme havuzuyla santral arası bağlantı ise cebri boru aracılığıyla olmaktadır. Yükleme havuzu ve santral binası arasına yaklaşık 2 500 m uzunluğunda bir servis yolu yapılacak ve ulaşım sağlanacaktır.

Kartaltaşı Regülatörü’nün bulunduğu noktada Kaman Çayı talveg kotu 868.00 m, Yükleme Havuzu yaklaşık su kotu 873.81 m, Santral kuyruksuyu kotu ise yaklaşık 640 m’dir.

Proje brüt ve net düşü değerleri sırasıyla yaklaşık 233.81 m ve 225.65 m’dir. Proje debisi ise 5.0 m3/s alınmıştır. Regülatörün drenaj alanı 72.0 km2, yıllık ortalama doğal akım 61.17 hm3, yıllık ortalama doğal debi 1.94 m3/sn’dir. Regülatörün mansabına cansuyu olarak, AGİ değerlerine dayanan Kaman Çayı son 10 yıllık akımlarının ortalamasının %10’u değerindeki 0.19 m3/sn debi bırakılacaktır. Cansuyu debisi düşüldükten sonra proje için yıllık ortalama akım 55.175 hm3, yıllık ortalama debi ise 1.75 m3/sn değerlerini bulmaktadır.

MALATYA L42–d1 no.lu 1/ 25.000 ölçekli haritalarda yer alan Kartaltaşı Regülatörü ve HES projesi’nin Tablo I.1 de verilen koordinatlarda yer alması planlanmaktadır.

Proje kapsamındaki tesislere en yakın yerleşimler Regülatör yakınlarındaki Ballı ve Karakoyun Mahalleleri ile Yamaçköy, İletim Tüneli yakınlarındaki Aşağıyamaç ve Çayıriçi Mahalleleri, Tünel sonu ve İletim Kanalı başlangıcı yakınlarındaki Narcak Mahallesi ve Yükleme Havuzu ile Santral yakınlarındaki Selik ile Devrent Mahalleleri’dir. Aşağıdaki tabloda bu yerleşimler ve proje kapsamındaki tesislere yaklaşık mesafeleri gösterilmiştir;

YÖN UZAKLIK (m) YERLEŞİM YERİ

Kuzey Batı 1 000 Karakoyun Mahallesi İletim Tüneli Güney Doğu 565 Çayıriçi Mahallesi

Kuzey 60 Aşağıyamaç Mahallesi

İletim Kanalı Güney 200 Narcak Mahallesi Yükleme Havuzu

Kuzey Batı 750 Selik Mahallesi Kuzey Doğu 1 250 Devrent Mahallesi Hidroelektrik

Santral

Kuzey Batı 1 000 Selik Mahallesi Güney Doğu 1 000 Devrent Mahallesi

77

Proje kapsamında gerekli olacak agrega malzemesi, Santral yerinin yaklaşık 1 700 m kuzey doğusunda Kaman Çayı’nın Atatürk Baraj Gölü’ne döküldüğü Suçatıkomları Mevkii’ndeki yaklaşık 9.6 ha’lık alandan karşılanacaktır. Proje dahilindehazır beton tesisi, kırma eleme tesisi gibi tesislerin kurulmasının planlanması durumunda ÇED Yönetmeliği kapsamında gerekli başvurular yapılarak izinler alınacaktır.

Projenin inşaat aşamasının yaklaşık 18 ay süreceği öngörülmüş ve yaklaşık 70 kişinin ayda 25 gün ve günde 12 saat çalışması planlanmıştır. İnşaat aşamasında çalışacak personelin ihtiyaçları şantiye alanından sağlanacaktır. Şantiye binaları prefabrik konteynırlar kullanılacak olup İnşaat aşamasının tamamlanmasının ardından binalar kaldırılarak şantiye sahası boşaltılacaktır. Tesisin işletme aşamasında ise 20 kişi çalışacaktır.

Proje alanı içerisinde kısmen ormanlık araziler bulunmaktadır. Ormanlık alanlarla ilgili olarak ise 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun, 5192 sayılı kanunla değişik kapsamında Orman Bölge Müdürlüğü’nden orman izni alınacaktır.

Projenin inşaat aşamasında 70 kişi işletme aşamasında ise 20 kişi çalışacaktır.

İnşaat aşamasında personel su ihtiyacı 10.5 m3/gün, işletme aşamasında ise 3 m3/gün olarak bulunmuştur. İçme ve kullanma amaçlı personel su ihtiyacının %100 oranında atıksuya dönüşeceği kabul edilmiştir. Böylelikle oluşacak atıksu miktarı inşaat aşamasında 10.5 m3/gün ve işletme aşamasında 3 m3/gün’dür. İnşaat aşamasında ayrıca, özellikle yaz aylarında nakliye yollarının tozlanmaya karşı sulanması işlemi için de su kullanılacak olup miktarı yaklaşık 10 m3/gün’dür. Bu suyun buharlaşarak ortamdan uzaklaşacağı ve atıksu oluşturmayacağı kabul edilmiştir.

Tesiste, inşaat ve işletme aşamalarında personelden dolayı oluşan atıksuyu bertaraf etmek amacıyla 19.03.1971 tarih ve 13783 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan

“Lağım Mecrası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik” te belirtilen esaslara uygun 6m x 5m x 3m ebatlarında sızdırmasız fosseptik çukurlar inşa edilecek ve çukurların %80 doluluk oranına erişmesi durumunda içindeki atık su Pütürge Belediyesi’ne ait vidanjörler ile alınarak bertaraf edilmesi sağlanacaktır. (Ek- 4 : Fosseptik Tip Planı)

Tesisin inşaat aşamasında, boyutları belirtilen fosseptik çukurdan üç adet inşa edilecek ve biri Regülatör ve İletim Tüneli inşaat bölgesinde, biri İletim Kanalı ve Servis Yolu inşaat bölgesinde ve biride Yükleme Havuzu ile Santral Binası inşaat bölgesinde olmak üzere arazide uygun noktalara konumlandırılacaklardır. Her bir fosseptik çukurun toplamda oluşan atıksu debisi olan 10.5 m3/gün değerindeki debinin 1/3’üne (3.5 m3/gün) hizmet edeceği düşünülecektir.

Tesisin işletme aşamasında, İnşaat aşamasında tesis edilen 6m x 5m x 3m ebatlarındaki fosseptik çukurlardan ikisi kaldırılarak bir tanesi kullanılmaya devam edilecektir.

Projenin inşaat ve işletme aşamalarında oluşacak atıksuların bertarafı ile ilgili olarak 31.12.2004 tarih ve 25687 sayılı “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” (Değişik: R.G.-13/2/2008-26786) hükümlerine ve 26.11.2005 tarih ve 26005 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

Projenin inşaat aşamasında, alanda çalışacak iş makineleri ve kullanılacak araçlar için motorin ve madeni yağ ihtiyacı söz konusu olacaktır. İhtiyaç duyulan akaryakıt ve madeni yağlar yakın çevredeki GSM Ruhsatlı akaryakıt istasyonlarından temin edilecektir.

78

İnşaat aşamasında kullanılacak makine ve ekipmanların yakıt ikmalleri, bakım ve onarımları İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlı benzin istasyonlarında yapılacaktır.

Bu iş makinelerinin atık yağlarının ve yakıtların insan sağlığı ve çevreye yönelik zararlı etkisini 14.03.2005 Tarih ve 25755 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve 30 Temmuz 2008 tarih ve 26952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” ve atık yağların yönetimi konusunda çıkartılacak mevzuat hükümlerine uygun olarak en aza düşürecek atık yönetimi sağlanacaktır.

Tesisin inşaatı ve işletilmesi sırasında kullanılan araçlardan oluşabilecek atık akümülatörler, 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği’nin (Değişik:R.G.-30/03/2010-27537) ilgili hükümlerine uyularak, evsel atıklardan ayrı toplanacak, üreticisine teslim edilecektir.

İnşaat aşamasında personelden kaynaklanacak evsel katı atık miktarı yaklaşık 93.8 kg/gün ve işletme aşamasında yaklaşık 26.8 kg/gün’dür. Evsel nitelikli katı atıklar, 14.03.1991 tarihli Katı Atıkların Kontrol Yönetmeliği 18. madde gereğince çevre sağlığını bozmayacak, sızdırmaz özellikli, ağzı kapaklı çöp bidonlarında biriktirilecek ve belirli aralıklarla Pütürge Belediyesi’nin’nin çöp sahasına götürülerek bertaraf edilecektir. Katı atıkların toplanması, taşınması, depolanması, geri kazanımı ve bertarafı konularında 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ (05.04.2005 Tarihli 25777 Sayılı Değişiklik Yönetmeliği) hükümlerine uyulacaktır.

Evsel nitelikli katı atıkların değerlendirilebilir sınıfa girenleri (plastik, cam, kağıt, metal kutular v.b.) tekrar kullanılabilirlikleri göz önünde bulundurularak ayrı ayrı toplanacak, biriktirilecek ve kazanımı sağlamak için lisanslı geri kazanım firmalarına satılarak bertaraf edilecektir. Ayrıca inşaatta kullanılacak malzemelerin değerlendirilebilir sınıfına giren çimento torbaları, saç ve metal parçaları, ambalaj ve kutular kereste vb.

atıkları, kağıt ve kağıt ürünleri, plastik atıklar olarak ayrı özel konteynerlerde depolanarak toplanacak, biriktirilecek ve geri kazanımı sağlanacaktır. Ambalaj atıklarının toplanması, geri kazanımı ve bertarafı konularında 24.06.2007 tarih ve 26562 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği“nin ilgili hükümlerine uyulacaktır.

Kartaltaşı Regülatörü ve HES Projesi inşaatı esnasında günlük 12 saat gündüz çalışılacaktır. Tablo 1.19’da görüleceği üzere yönetmeliğin öngördüğü en düşük Lgündüz

sınır değeri 60 dBA’dır. Proje kapsamındaki tesislerin inşaatı sırasında, gürültü kaynağı olabilecek en fazla iş makinası 4 kamyon, 1 ekskavatör ve 1 yükleyici ile İletim Kanalı ve Servis Yolu inşaatında çalışacaktır. Gürültü değerleri ve etki mesafeleri İletim Kanalı ve Servis Yolu inşaatına göre hesaplanmış ve 50 m için Lgündüzdeğeri 62.76 dBA ve 100 mt için Lgündüzdeğeri 56.46 dBA bulunmuştur.

İletim Kanalı ve Servis Yolu inşaatına en yakın yerleşim birimi, Kanalın başlangıç noktasına 200 m mesafede güney yönünde bulunan Narcak Mahallesi’dir. Gürültü etki alanı ise 100 mt’de sınır değerlerin altına düşmektedir. Bu nedenle İletim Kanalı ve Servis Yolu inşaatı nedeniyle oluşacak gürültünün çevreye olumsuz bir etkisi beklenmemektedir.

İletim Tüneli hariç, proje kapsamındaki Regülatör, Yükleme Havuzu vb. diğer bütün tesislerin civar yerleşimlere mesafeleri 200 mt’den fazladır. İnşaları esnasında ise İletim Kanalı ve Servis Yolu inşasına kıyasla daha az sayıda iş makinası çalışacaktır. Bu nedenle diğer tesislerin inşası kaynaklı oluşacak gürültünün de çevreye olumsuz bir etkisinin olması beklenmemektedir. İletim Tüneli inşaat alanı ise kuzey yönündeki Aşağıyamaç Mahallesi’ne en kısa 60 m mesafede bulunmaktadır. Ancak, inşası

79

esnasında yine İletim Kanalı ve Servis Yolu inşasına kıyasla daha az sayıda iş makinası çalışacak olması (1’er adet kamyon, ekskavatör ve yükleyici) ve gürültü kaynaklarından biri olan kamyonunun kuzey değil güney yönünde (hafriyat depo alanının güneyde kalması sebebiyle) çalışacak olması sebepleriyle, Tünel İnşaatı esnasında oluşacak gürültünün de çevreye olumsuz bir etkisinin olması beklenmemektedir.

Bununla birlikte, oluşacak gürültü miktarını minimumda tutmak ve çalışacak personelin gürültüden etkilenmemesi için makineler devamlı bakımlı tutulacak ve personel için "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü" ile, İş Kanununda belirlenen hükümler doğrultusunda her türlü önlem alınacaktır.

Tesiste gerçekleştirilecek inşaat işlemlerinden kaynaklanacak toz emisyonlarının miktarları Bölüm I.c.4: Toz ve Gaz Atıklar’da detaylı olarak hesaplanmıştır. Proje kapsamındaki tesislerin geniş bir alana yayılmalarından ötürü inşaatları kaynaklı toz emisyonları ayrı ayrı belirlenmiştir. Bu tesisler; Kartaltaşı Regülatörü, İletim Tüneli, İletim Kanalı ve Servis Yolu, Yükleme Havuzu, Yükleme Havuzu – Santral Binası arası Servis Yolu ve Santral Binası’dır. Toz emisyonu hesabı; inşaat alanında hafriyat çıkarılması (patlatma ve normal kazı) ve nakliye kamyonlarına yüklenmesi ile, nakliye kamyonlarıyla Hafriyat Depo Alanına taşınması ve burada boşaltılması işlemleri temel alınarak yapılmıştır. Hafriyat Depo Alanı, proje sahasının kuzeyinde Çayıriçi ve Narcak Mahalleleri arasında Kaman Çayı güzergahı boyunca ilerleyenyaklaşık 23.7 ha’lık bir alandır. Hafriyat malzemesinin burada depolanarak Kaman Çayı ıslahı amacıyla kullanılması planlanmaktadır.

Proje alanında hafriyat çıkarma işleminin %20’si patlatma ile %80’i ise normal kazı ile yapılacaktır. Toz emisyon hesabında olduğu gibi, proje kapsamındaki her bir tesisin hacim ve ağırlık olarak ne kadar hafriyatının patlatma ile yapılacağı hesaplanmış ve ne kadar dinamit, fitil ve kapsül kullanılacağı yaklaşık olarak bulunmuştur. Kullanılan dinamit miktarına göre tozuma değeri de hesaplanmış, ancak patlatma anlık bir tozumaya sebep olduğundan toz dağılım modellemesi yapılamamıştır. Raporun 1.ç) Kullanılan Teknoloji Ve Malzemelerden Kaynaklanabilecek Kaza Riski (Sayfa 51) kısmında patlatma işlemi için alınacak önlemler belirtilmiştir.

Kartaltaşı Regülatörü, İletim Tüneli ve Yükleme Havuzu inşaat hafriyatı çıkarılması ve nakledilmesi işlemi kaynaklı toz emisyonları 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” Tablo 2.1.’de verilen, baca dışı yerlerden kaynaklanan toz oluşumu için sınır değer olan 1 kg/saat değerinden küçük olduğundan toz emisyonu modellemesi yapılmamıştır. Bu inşaatların hafriyat çıkarılması ve nakliyesi kaynaklı toz emisyonlarının çevreye olumsuz bir etkisi beklenmemektedir.

İletim Kanalı ve Servis Yolu inşaat hafriyatı çıkarılması ve nakledilmesi işlemi kaynaklı toz emisyonları 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” Tablo 2.1.’de verilen, baca dışı yerlerden kaynaklanan toz oluşumu için sınır değer olan 1 kg/saat değerinden büyük olduğundan toz emisyonu dağılım modellemesi yapılmıştır. Hafriyat çıkarılması sırasında 1.26 kg/sa, nakliye ve boşaltma sırasında ise 22.48 kg/sa toz emisyonu hesaplanmıştır. Hafriyat depo alanına nakliye mesafesi yaklaşık 4.0 km’dir.

İletim Kanalı inşaat alanı çizgisel yayılı bir kaynak olmasına rağmen güvenli tarafta kalınması adına 1.26 kg/sa değerinin inşaatın her noktasında oluşacağı kabul edilmiştir.

Yapılan modelleme sonucu; tüm yönlerde 100 mt mesafede havada asılı partiküller için 25 µg/m3, çöken tozlar için ise 85 mg/m2.gün değerleri elde edilmiştir. Nakliye işlemi ise çizgisel bir yayılı toz emisyonu kaynağı olarak ele alınmıştır. Bulunan 22.48 kg/sa değeri, gidiş-geliş toplamda yaklaşık 8.0 km olan nakliye güzergahı 2.0 km’lik parçalara ayrılarak değerlendirilmiştir ve 2 km çizgisel hat boyunca 5.62 kg/sa emisyonu bulunmuştur. Bu

80

değer üzerinden yapılan toz dağılım modellemesinde, 2 km’lik hat boyunca tüm yönlerde 100 mt mesafede havada asılı partiküller için 110 µg/m3, çöken tozlar için ise 380 mg/m2.gün değerleri elde edilmiştir. Çöken tozlar için tüm yönlerde 200 mt mesafedeki etki değeri ise 110 mg/m2.gün olarak bulunmuştur.

03.07.2009 Tarih ve 27277 sayılı resmi gazetede yayınlanan “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” (Değişik: R.G.-30/03/2010-27537) EK 1’ in b bendi 2. maddesinde, açık alanlarda üretim işlemleri için, hakim rüzgar yönü dikkate alınarak ölçülen çöken toz miktarının ev, okul vb. gibi genel yerleşimler için verilen sınır değerleri (UVS) “havada asılı partiküller” için 150 µg/m3, “çöken tozlar” için ise 350 mg/m2.gün ‘dür.

İletim Kanalı ve Servis Yolu inşaat alanına en yakın yerleşim birimi ise Kanal inşaatı başlangıç noktasına kuzey yönünde 200 mt mesafedeki Narcak Mahallesi’dir. İnşaat alanında oluşan toz emisyon değerleri Yönetmelik’te belirtilen sınır değerlerin altında kalmaktadır. Nakliye esnasında oluşan çöken tozlar kaynaklı 100 mt’deki etki değeri ise 380 mg/m2.gün olup Yönetmelik’te belirtilen sınır değerin bir miktar üzerindedir. Özellikle yaz aylarında nakliye yolları tozlanmaya karşı sulanmalı ve nakliye güzergahı Narcak Mahallesi’ne en az 100 m mesafeden geçmelidir.

Belirtilen önlemlerin de alınması suretiyle, İletim Kanalı ve Servis Yolu inşaatı neticesinde oluşan hafriyatın çıkarılması ve nakledilmesi esnalarında meydana gelen toz emisyonunun çevreye olumsuz bir etkisi olması beklenmemektedir.

Yükleme Havuzu – Santral Binası arası Servis Yolu ve Cebri Boru inşaat hafriyatı çıkarılması ve nakledilmesi işlemi kaynaklı toz emisyonları hafriyat çıkarılması için 0.48 kg/saat, nakledilmesi için ise 9.48 kg/saat değerlerinde bulunmuştur. Hafriyat çıkartılması sırasında oluşan emisyon değeri, 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” Tablo 2.1.’de verilen baca dışı yerlerden kaynaklanan toz oluşumu için sınır değer olan 1 kg/saat değerinden küçük olduğundan toz emisyonu dağılım modellemesi yapılmamıştır. Ancak, hafriyatın nakliyesi sırasında oluşan toz emisyonu Yönetmelik’te belirtilen sınır değerden büyük olduğundan, modelleme yapılarak etki değeri hesaplanmıştır. Nakliye mesafesi yaklaşık 4.0 km olup inşaat alanının güney batısında kalmaktadır.

Nakliye işlemi çizgisel bir yayılı toz emisyonu kaynağı olarak ele alınmıştır.

Bulunan toplam 9.48 kg/sa emisyon değeri, gidiş-geliş toplamda yaklaşık 8.0 km olan nakliye güzergahı 2.0 km’lik parçalara ayrılarak değerlendirilmiştir ve 2 km çizgisel hat boyunca 2.37 kg/sa toz emisyonu bulunmuştur. Bu değer üzerinden yapılan toz dağılım modellemesinde, 2 km’lik hat boyunca tüm yönlerde 100 mt mesafede havada asılı partiküller için 50 µg/m3, çöken tozlar için ise 160 mg/m2.gün değerleri elde edilmiştir.

03.07.2009 Tarih ve 27277 sayılı resmi gazetede yayınlanan “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” (Değişik: R.G.-30/03/2010-27537) EK 1’ in b bendi 2. maddesinde, açık alanlarda üretim işlemleri için, hakim rüzgar yönü dikkate alınarak ölçülen çöken toz miktarının ev, okul vb. gibi genel yerleşimler için verilen sınır değerleri (UVS) “havada asılı partiküller” için 150 µg/m3, “çöken tozlar” için ise 350 mg/m2.gün ‘dür.

Yükleme Havuzu – Santral Binası arası Servis Yolu ve Cebri Boru inşaat alanına en yakın yerleşim birimleri ise yaklaşık 1000’er mt mesafede bulunan kuzey batı yönündeki Selik Mahallesi ve güney doğu yönündeki Devrent Mahallesi’dir.

Hafriyat nakliyesi sırasında oluşan toz emisyonu etki değerleri 100 mt mesafede bile Yönetmelik’te belirtilenin altında kalmaktadır. Yerleşimlerin ise yaklaşık 1000 mt mesafede kaldıkları göz önüne alınarak, Yükleme Havuzu – Santral Binası arası Servis Yolu ve Cebri Boru inşaatı hafriyatının ne nakliyesi kaynaklı, ne de inşaat alanında hafriyat çıkarılması kaynaklı toz emisyonlarının çevreye olumsuz bir etkilerinin olması beklenmemektedir.

81

Santral Binası inşaat hafriyatı çıkarılması ve nakledilmesi işlemi kaynaklı toz emisyonları hafriyat çıkarılması için 0.06 kg/saat, nakledilmesi için ise 2.82 kg/saat değerlerinde bulunmuştur. Hafriyat çıkartılması sırasında oluşan emisyon değeri, 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği”

Tablo 2.1.’de verilen baca dışı yerlerden kaynaklanan toz oluşumu için sınır değer olan 1 kg/saat değerinden küçük olduğundan toz emisyonu dağılım modellemesi yapılmamıştır.

Nakliye mesafesi yaklaşık 4.0 km olup inşaat alanının güney batısında kalmaktadır. Nakliye işlemi çizgisel bir yayılı kaynak olarak ele alınmış ve bulunan toplam 2.82 kg/sa emisyon değeri, gidiş-geliş toplamda yaklaşık 8.0 km olan nakliye güzergahı 2.0 km’lik parçalara ayrılarak değerlendirilmiştir. Bunun sonucunda 2 km çizgisel hat boyunca 0.71 kg/sa toz emisyonu bulunmuştur. Bulunan bu değer de Yönetmelik’te belirtilen 1 kg/saat değerinden küçük olduğundan toz emisyonu dağılım modellemesi yapılmamıştır.

Böylelikle, Santral Binası inşaat hafriyatının çıkarılması ve nakledilmesi sonucu oluşacak toz emisyonlarının çevreye olumsuz bir etkisinin olması beklenmemektedir.

Santral Binası inşaat alanına en yakın yerleşim yerleri 1000’er mt mesafede kuzey batı yönünde Selik Mahallesi ve güney doğu yönünde Devrent Mahallesi’dir.

Faaliyet sırasında özellikle yaz aylarında yollarda oluşacak toz miktarının azaltılmasını sağlamak amacıyla tesis içi yollar stabilize edilecek, mevsime ve buharlaşma hızına bağlı olarak alanda sulama yapılacaktır.

Açıkta depolanan yığma malzemelerden kaynaklanacak toz emisyonunu engellemek amacıyla savurma yapılmadan boşaltma ve doldurma yapılacak, depolanan malzemelerin üzerleri naylon branda veya tane büyüklüğü 10 mm’den fazla olan maddelerle kapatılacaktır.

Bununla birlikte tozlanmaya karşı 03.07.2009 tarih ve 27277 sayı ile Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun olarak alınacak tedbirlerle oluşacak toz emisyonu değerinin çok daha az olacağı teknik ve pratik bakımdan kesindir. Bu amaçla faaliyet sırasında oluşacak tozun azaltılması için aşağıdaki önlemler alınacaktır;

• Faaliyet alanı içerisinde çalışacak araçlar nedeniyle oluşacak tozlanmanın engellenebilmesi amacıyla tozlanmaya müsait yollarda sulama yapılacaktır.

• Yükleme ve boşaltma yapılırken savurma yapılmadan ve yavaş bir şekilde yükleme ve boşaltma yapılması sağlanacaktır.

• Kamyonlar aşırı yüklenmeyecek, üzeri branda ile örtülecek ve karayolları hız sınırına uyulacaktır.

Açıkta depolanan yığma malzemelerden kaynaklanacak toz emisyonunu engellemek amacıyla aynı yönetmeliğin Ek-1, d maddesi uyarınca;

 Konveyörler ve diğer taşıyıcıların ve bunların birbiri üzerine malzeme boşalttığı bağlantı kısımlarının üstü kapatılacak,

 Konveyörler ve diğer taşıyıcıların ve bunların birbiri üzerine malzeme boşalttığı bağlantı kısımlarının üstü kapatılacak,

Benzer Belgeler