• Sonuç bulunamadı

İletim Kanalı ve Servis Yolu inşaatına en yakın yerleşim birimi, Kanalın başlangıç noktasına 200 m mesafede güney yönünde bulunan Narcak Mahallesi’dir. Gürültü etki alanı ise 100 mt’de sınır değerlerin altına düşmektedir. Bu nedenle İletim Kanalı ve Servis Yolu inşaatı nedeniyle oluşacak gürültünün çevreye olumsuz bir etkisi beklenmemektedir. İletim Tüneli hariç, proje kapsamındaki Regülatör, Yükleme Havuzu vb. diğer bütün tesislerin civar yerleşimlere mesafeleri 200 mt’den fazladır. İnşaları esnasında ise İletim Kanalı ve Servis Yolu inşasına kıyasla daha az sayıda iş makinası çalışacaktır. Bu nedenle diğer tesislerin inşası kaynaklı oluşacak gürültünün de çevreye olumsuz bir etkisinin olması beklenmemektedir. İletim Tüneli inşaat alanı ise kuzey yönündeki Aşağıyamaç Mahallesi’ne en kısa 60 m mesafede bulunmaktadır. Ancak, inşası esnasında yine İletim Kanalı ve Servis Yolu inşasına kıyasla daha az sayıda iş makinası çalışacak olması (1’er adet kamyon, ekskavatör ve yükleyici) ve gürültü kaynaklarından biri olan kamyonunun kuzey değil güney yönünde (hafriyat depo alanının güneyde kalması sebebiyle) çalışacak olması sebepleriyle, Tünel İnşaatı esnasında oluşacak gürültünün de çevreye olumsuz bir etkisinin olması beklenmemektedir.

Bunun yanı sıra hesaplamalar bütün iş makinelerinin aynı anda çalıştığı düşünülerek yapılmıştır, ancak söz konusu proje kapsamında kullanılacak iş makineleri aynı anda çalıştırılmayacağından gürültü seviyesinin gerçekte, hesaplanan değerin altında olacağı öngörülebilir. Dolayısıyla faaliyet sırasında oluşacak gürültünün yerleşim birimleri üzerinde olumsuz bir etkisi olması beklenmemektedir.

Bununla birlikte, oluşacak gürültü miktarını minimumda tutmak ve çalışacak personelin gürültüden etkilenmemesi için makineler devamlı bakımlı tutulacak ve personel için "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü" ile, İş Kanununda belirlenen hükümler doğrultusunda her türlü önlem alınacaktır.

Vibrasyon, Toz Emisyonu ve Gürültü hesaplamalarına göre faaliyetin etki alanı değişiklikler göstermekte, yukarıda belirtilen önlemlerin de alınması halinde vibrasyon, toz emisyonu ve gürültü kaynaklı çevreye olumsuz bir etki beklenmemektedir.

58 Katı Atıklar

Tesisin inşaat aşamasında 70 kişi çalışacak olup oluşacak evsel katı atık miktarı yaklaşık 93.8 kg/gün, işletme aşamasında ise 20 kişi çalışacak olup oluşacak evsel katı atık miktarı yaklaşık 26.8 kg/gün’dür.

Oluşacak katı atıklar 14.3.1991 tarihli Katı Atıkların Kontrol Yönetmeliği 18. Madde gereğince çevre sağlığını bozmayacak, standartlara uygun çöp bidonunda toplanacak ve uygun bir araç ile Pütürge Belediyesi’ne ait katı atık depolama alanına götürülerek bertaraf edilecektir. Katı atıkların toplanması, taşınması, depolanması, geri kazanımı ve bertarafı konularında 14.03.1991 tarih ve 20814 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

“Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”nin (05.04.2005 Tarihli 25777 Sayılı Değişiklik Yönetmeliği) ilgili hükümlerine uyulacaktır.

Hafriyat ve Pasa

Proje kapsamındaki tesislerin yapımı sırasında kazı, dolgu, düzeltme, malzeme alımı-boşaltımı, yol açma ve iyileştirme gibi işlemler nedeniyle arazinin topoğrafik yapısında değişiklikler olacaktır. Tesislerin kurulması sırasında oluşacak yaklaşık hafriyat miktarları aşağıda verilmiştir;

Buna göre kazı işlemleri sırasında oluşacak toplam planlanan hafriyat miktarı yaklaşık 181 300 m3 olacaktır.

Hafriyat Miktarı = 181 300 m3 x 1.6 ton/m3 = 290 080 ton olacaktır.

Hafriyat malzemelerinden uygun olanlar, inşaat aşamasında kullanılacak beton agrega üretiminde, servis yolları alt yapısında ve alanda dolgu işleminde kullanılacaktır.

Hafriyat kazılarından arta kalan malzemelerin ise Çayıriçi ve Narcak Mahalleleri arasında kalan yaklaşık 23.7 ha’lık alanda depolanarak Kaman Çayı ıslahı için kullanılması planlanmaktadır. Bu işlemdende arta kalan malzeme olması halinde Pütürge Belediyesi’nin görüşü alınarak Belediye’nin gösterdiği hafriyat döküm alanına götürülerek bertaraf edilecektir.

Proje alanındaki tüm işlemler sırasında 31.05.2005 tarih ve 25831 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Toprak Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” ve 18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

59 Makine Kökenli Atıklar

Üretimde kullanılacak makine ve ekipmanların yakıt ikmalleri, bakım ve onarımları benzin ya da servis istasyonlarında yapılacaktır. Bu iş makinelerinin atık yağlarının ve yakıtların insan sağlığı ve çevreye yönelik zararlı etkisini 14.03.2005 Tarih ve 25755 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve 30 Temmuz 2008 tarih ve 26952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” ve atık yağların yönetimi konusunda çıkartılacak mevzuat hükümlerine uygun olarak en aza düşürecek atık yönetimi sağlanacaktır.

Ocağın işletilmesi sırasında kullanılan araçların akümülatörleri, 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği’nin (Değişik:R.G.-30/03/2010-27537) ilgili hükümlerine uyularak, evsel atıklardan ayrı toplanacak, üreticisine teslim edilecektir.

Tesis alanında kullanılacak araçlar için düzenli olarak emisyon ölçümü yapılarak emisyon pulu alınmış olmasına dikkat edilecek ve 04.04.2009 Tarih ve 27190 Sayılı “Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

Sıvı Atıklar

Projenin inşaat aşamasında 70 kişi işletme aşamasında ise 20 kişi çalışacaktır. İnşaat aşamasında personel su ihtiyacı 10.5 m3/gün, işletme aşamasında ise 3 m3/gün olarak bulunmuştur. İçme ve kullanma amaçlı personel su ihtiyacının %100 oranında atıksuya dönüşeceği kabul edilmiştir. Böylelikle oluşacak atıksu miktarı inşaat aşamasında 10.5 m3/gün ve işletme aşamasında 3 m3/gün’dür. İnşaat aşamasında ayrıca, özellikle yaz aylarında nakliye yollarının tozlanmaya karşı sulanması işlemi için de su kullanılacak olup miktarı yaklaşık 10 m3/gün’dür. Bu suyun buharlaşarak ortamdan uzaklaşacağı ve atıksu oluşturmayacağı kabul edilmiştir.

Tesiste, inşaat ve işletme aşamalarında personelden dolayı oluşan atıksuyu bertaraf etmek amacıyla 19.03.1971 tarih ve 13783 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan “Lağım Mecrası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik” te belirtilen esaslara uygun 6m x 5m x 3m ebatlarında sızdırmasız fosseptik çukurlar inşa edilecek ve çukurların %80 doluluk oranına erişmesi durumunda içindeki atık su Pütürge Belediyesi’ne ait vidanjörler ile alınarak bertaraf edilmesi sağlanacaktır. (Ek- 4 : Fosseptik Tip Planı)

Tesisin inşaat aşamasında, boyutları belirtilen fosseptik çukurdan üç adet inşa edilecek ve biri Regülatör ve İletim Tüneli inşaat bölgesinde, biri İletim Kanalı ve Servis Yolu inşaat bölgesinde ve biride Yükleme Havuzu ile Santral Binası inşaat bölgesinde olmak üzere arazide uygun noktalara konumlandırılacaklardır. Her bir fosseptik çukurun toplamda oluşan atıksu debisi olan 10.5 m3/gün değerindeki debinin 1/3’üne (3.5 m3/gün) hizmet edeceği

60

Kartaltaşı Regülatörü ve HES projesinin işletme aşamasında çalışacak 20 kişinin kullanacağı suların tamamının atıksuya dönüştüğü kabulüyle oluşacak evsel nitelikli atıksu miktarı yaklaşık 3 m3/gün olacaktır.

İnşaat aşamasında tesis edilen 6m x 5m x 3m ebatlarındaki fosseptik çukurlardan ikisi kaldırılarak bir tanesi kullanılmaya devam edilecektir. İşletme aşamasındaki atıksu debisi için vidanjörün sahaya ortalama uğrama süresi;

t = Vfoseptik * %80 / Qatık su

t = (6m * 5m * 3m * 0.80) / (3 m3/gün) = 24 gün olmaktadır.

Projenin inşaat ve işletme aşamalarında oluşacak atıksuların bertarafı ile ilgili olarak 31.12.2004 tarih ve 25687 sayılı “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” (Değişik: R.G.-13/2/2008-26786) hükümlerine ve 26.11.2005 tarih ve 26005 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

Proje Çerçevesinde Suda Yaşayan Canlılarda Oluşabilecek Olası Etkiler ve Alınacak Önlemler

a. Cansuyu

Kartaltaşı Regülatörü ile HES yeri arasında canlı hayatın idamesi için yatağa cansuyu bırakılacaktır. Bu konu, T.C. Malatya Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun 03.03.2010 tarih ve 2010/4 Karar Sayılı toplantı kararlarının (Ek-7) 1, 2, 3, 4, ve 7 no’lu maddelerinde aşağıdaki şekilde belirtilmiştir;

“İlimizde yapılmış, yapılmakta ve yapılacak olan Hidroelektrik Santrallerinde (HES), dere yatağının su alma yeri mansabında doğal hayatın idamesini sağlamak (Dere yatağına bırakılması gereken minimum su miktarı) üzere dere yatağına bırakılacak suyun miktar ve zamanlaması aşağıda belirtilen şekilde olacaktır;

1- Mansaptan can suyu olarak bırakılması gereken minimum su miktarı, teessüs etmiş sular, mutasavver su hakları ve kadim su hakları hariç olmak üzere Yağışlı Dönemde (Yağışlı dönem Kasım-Nisan ayları arasını kapsar) HES Projesinin yapıldığı/yapılacağı yerdeki akarsuyun son 10(on) yıllık akımın ortalama debisinin (m³/s) (oniki (12) aylık akım verilerinin ortalamasının) %30’u, Kurak Dönemde (Kurak dönem Mayıs-Ekim ayları arasını kapsar) ise HES Projesinin yapılacağı yerdeki akarsuyun son 10 (on) yıllık ortalama debisinin (m³/s) (oniki (12) aylık akım verilerinin ortalamasının) %40’ının bırakılmasına,

2-Yağışlı Dönemde HES Projesinin yapıldığı/yapılacağı yerdeki akarsuda son 10 (on) yıllık ortalama debinin (m³/s) (oniki (12) aylık akım verilerinin ortalamasının) %30’undan, Kurak Dönemde ise son 10 (on) yıllık ortalama debinin (m³/s) (oniki (12) aylık akım verilerinin ortalamasının) %40’ından daha az akım olması halinde suyun tamamının doğal hayatın devamı için mansaba bırakılmasına,

3-Doğal hayatın devamı için mansaba bırakılacak su miktarının otomatik ölçümleri için iki adet Elektronik Limnograf (AGİ) cihazı Devlet Su İşleri tarafından belirlenecek (HES öncesi ve Mansaba) yerlere tesis, teçhizat ve yapım bedeli ilgili şirket tarafından karşılanmak ve yapılmak suretiyle kurulmasına,

61

4-Elektronik Limnograf (AGİ) cihazlarında günübirlik akım kayıtlarının tutulması ve işletme aşamasında sürekli olarak Malatya İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne ve DSİ 92. Şube Müdürlüğüne Modem bağlantılı (on-line) veri aktarımı ilgili şirket tarafından sağlanmasına,

7-Ayrıca HES faaliyetinde bulunacak faaliyet sahipleri bu durumu 26/06/2003 tarih ve 25150 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ek–1 de yer alan sözleşmenin 4.Maddesinin İkinci fıkrasında (18/08/2009 – 27323 S.R.G. Yön/7.mad) belirtmesi ve taahhüt etmesi gerekmektedir. Su Kullanım Hakkı Anlaşması bu karar doğrultusunda taraflarca imza altına alınmasına”

Bırakılması gereken cansuyu ve ilgili diğer işlemler konusunda, yukarıda alıntılanan T.C. Malatya Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun 03.03.2010 tarih ve 2010/4 Karar Sayılı toplantı kararlarının (Ek-7) 1, 2, 3, 4, ve 7 no’lu maddelerine uyulacaktır.

b. Balık Geçidi

Balık geçidi, bir akarsu üzerinde inşa edilen su alma yapısında, akarsuda yaşayan balıkların memba ve mansab arasında hareketini sağlayan su yoludur. Balıkların yaşamının sürekliliğinin sağlanması ve dere ortamında doğal dengenin bozulmaması için, balıkların akarsuyun kaynağına gidip gelmelerini sağlamak amacıyla regülatör ve su alma yapılarında balık geçitleri yapılacaktır.

Diğer Taahhütler

a) Kartaltaşı Regülatörü ve HES Projesi kapsamında yapılacak çalışmalar sırasında pasa, hafriyat ve diğer atıkların derelere dökülmeyeceği,

b) 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden yürürlüğe giren Yönetmelikler kapsamında çevrenin korunacağı ve kirliliğin önlenmesi için gerekli her türlü izinlerin ve önlemlerin alınacağı,

c) Proje Tanıtım Dosyasına konu olan faaliyetin dışında herhangi bir işlem yapılmayacağı, ilave bir tesis kurulmasının planlanması durumunda ÇED yönetmeliği gereği gerekli müracaatın yapılacağı,

d) T.C. Malatya Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun 03.03.2010 tarih ve 2010/4 Karar Sayılı toplantı kararlarında (Ek-7) belirtilen hususlara uyulacağı

Proje Sahibi LASKAR Enerji ve Pazarlama A.Ş. tarafından beyan ve taahhüt edilmektedir.

62 2) PROJENİN YERİ:

a) Mevcut Arazi Kullanımı Ve Kalitesi (Tarım Alanı, Orman Alanı, Planlı Alan, Su Yüzeyi Vb.)

LASKAR ENERJİ ÜRETİM VE PAZARLAMA A.Ş.tarafından Malatya İli, Pütürge İlçesi’nde gerçekleştirilmesi planlanan Kartaltaşı Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesidir.

Proje alanı etrafındaki yerleşim yerleri ve tesislere uzaklıkları;

YÖN UZAKLIK (m) YERLEŞİM YERİ

Regülatör

Kuzey Doğu 220 Yamaçköy

Kuzey 650 Ballı Mahallesi

Kuzey Batı 1 000 Karakoyun Mahallesi İletim Tüneli Güney Doğu 565 Çayıriçi Mahallesi

Kuzey 60 Aşağıyamaç Mahallesi

İletim Kanalı Güney 200 Narcak Mahallesi Yükleme Havuzu

Kuzey Batı 750 Selik Mahallesi Kuzey Doğu 1 250 Devrent Mahallesi Hidroelektrik

Santral

Kuzey Batı 1 000 Selik Mahallesi Güney Doğu 1 000 Devrent Mahallesi Proje, kurulu gücü 9.884 MW olarak planlanmaktadır.

Kartaltaşı Regülatörü ve HES projesinin, Tablo I.1 de verilen koordinatlarda yer alması planlanmaktadır.

Proje alanı içerisinde kısmen ormanlık araziler bulunmaktadır. Ormanlık alanlarla ilgili olarak ise 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun, 5192 sayılı kanunla değişik kapsamında Orman Bölge Müdürlüğü’nden orman izni alınacaktır.

63

b) EK-V’deki Duyarlı Yöreler Listesi Dikkate Alınarak ( Sulak Alanlar, Kıyı Kesimleri, Dağlık ve Ormanlık Anlarlar, Tarım Alanları, Milli Parklar, Özel Koruma Alanları, Nüfusça Yoğun Alanlar, Tarihsel Kültürel, Arkeolojik, vb. Önemi Olan Alanlar, Erozyon Alanları, Heyelan Alanları, Ağaçlandırılmış Alanlar, Potansiyel Erozyon ve Ağaçlandırma Alanları ile 167 Sayılı Yer Altı Suları Hakkında Kanun Gereğince Korunması Gereken Akiferler)

1. Ülkemiz mevzuatı uyarınca korunması gerekli alanlar

a) 9/8/1983 tarihli ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 2 nci maddesinde tanımlanan ve bu Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca belirlenen "Milli Parklar", "Tabiat Parkları", "Tabiat Anıtları" ve "Tabiat Koruma Alanları",

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

b) 1/7/2003 tarihli ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu uyarınca Çevre ve Orman Bakanlığı’nca belirlenen "Yaban Hayatı Koruma Sahaları ve Yaban Hayvanı Yerleştirme Alanları",

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

c) 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının "Tanımlar" başlıklı (a) bendinin 1, 2, 3 ve 5 inci alt bentlerinde "Kültür Varlıkları", "Tabiat Varlıkları", "Sit" ve "Koruma Alanı" olarak tanımlanan ve aynı kanun ile 17/6/1987 tarihli ve 3386 sayılı Kanunun (2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bazı Maddelerin Eklenmesi Hakkında Kanun) ilgili maddeleri uyarınca tespiti ve tescili yapılan alanlar,

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

ç) 22/3/1971 tarihli ve 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında olan Su Ürünleri İstihsal ve Üreme Sahaları

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

d) 31/12/2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nin 17, 18, 19 ve 20 nci maddelerinde tanımlanan alanlar

Kartaltaşı Regülatörü ve HES Projesi’nin, Kaman Çayı civarlarında inşa edilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamındaki İletim Tüneli ve İletim Kanalı Kaman Çayı’na ortalama yaklaşık 400 m mesafeden geçmektedir. İletim Tüneli ve İletim Kanalı, yer yer Kaman Çayı’na akan mevsimsel akışlı dereleri kesmektedir. Proje kapsamında gerekli olacak agrega malzemesi, Santral yerinin yaklaşık 1 700 m kuzey doğusunda Kaman Çayı’nın Atatürk Baraj Gölü’ne döküldüğü Suçatıkomları Mevkii’ndeki yaklaşık 9.6 ha’lık alandan karşılanacaktır.

İnşaat sırasında oluşacak hafriyat malzemesi ise, İletim Tüneli’nin güneyinde Kaman Çayı akış güzergahı üzerinde Çayıriçi ve Narcak Mahalleleri arasında kalan yaklaşık 23.7 ha’lık alanda depolanacaktır.Hafriyat malzemesinin Kaman Çay’nın kenarlarında depolanarak dere ıslahı amacıyla kullanılması planlanmaktadır.

64

e) 2/11/1986 tarihli ve 19269 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği’nin 49 uncu maddesinde tanımlanan "Hassas Kirlenme Bölgeleri",

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

f) 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 9 uncu maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından "Özel Çevre Koruma Bölgeleri" olarak tespit ve ilan edilen alanlar

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

g) 18/11/1983 tarihli ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na göre koruma altına alınan alanlar,

Proje alanı yukarıdaki madde kapsamında değildir.

ğ) 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu uyarınca orman alanı sayılan yerler, Proje alanı, kısmen orman arazisi niteliğindedir. Projeye başlamadan önce alan ile ilgili Orman bölge Müdürlüğünden gerekli izinler alınacaktır.

h) 4/4/1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu gereğince yapı yasağı getirilen alanlar, Projenin konusu ve yeri dolayısı ile bu madde kapsamı içerisinde değildir.

ı) 26/1/1939 tarihli ve 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda belirtilen alanlar,

Proje alanı yukarıdaki madde kapsamında değildir.

i) 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayılı Mera Kanununda belirtilen alanlar,

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

j) 17/5/2005 tarihli ve 25818 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde belirtilen alanlar.

Kartaltaşı Regülatörü ve HES Projesi’nin, Kaman Çayı civarlarında inşa edilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamındaki İletim Tüneli ve İletim Kanalı Kaman Çayı’na ortalama yaklaşık 400 m mesafeden geçmektedir. İletim Tüneli ve İletim Kanalı, yer yer Kaman Çayı’na akan mevsimsel akışlı dereleri kesmektedir. Proje kapsamında gerekli olacak agrega malzemesi, Santral yerinin yaklaşık 1 700 m kuzey doğusunda Kaman Çayı’nın Atatürk Baraj Gölü’ne döküldüğü Suçatıkomları Mevkii’ndeki yaklaşık 9.6 ha’lık alandan karşılanacaktır.

İnşaat sırasında oluşacak hafriyat malzemesi ise, İletim Tüneli’nin güneyinde Kaman Çayı akış güzergahı üzerinde Çayıriçi ve Narcak Mahalleleri arasında kalan yaklaşık 23.7 ha’lık alanda depolanacaktır.Hafriyat malzemesinin Kaman Çay’nın kenarlarında depolanarak dere ıslahı amacıyla kullanılması planlanmaktadır.

65

2. Ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca korunması gerekli alanlar

a) 20/2/1984 tarihli ve 18318 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

"Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi" (BERN Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınmış alanlardan "Önemli Deniz Kaplumbağası Üreme Alanları"nda belirtilen I. ve II. Koruma Bölgeleri, "Akdeniz Foku Yaşama ve Üreme Alanları",

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

b) 12/6/1981 tarih ve 17368 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

"Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi" (Barcelona Sözleşmesi) uyarınca korumaya alınan alanlar,

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

I) 23/10/1988 tarihli ve 19968 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Akdeniz’de Özel Koruma Alanlarının Korunmasına Ait Protokol" gereği ülkemizde "Özel Koruma Alanı" olarak belirlenmiş alanlar,

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

II) 13/9/1985 tarihli Cenova Bildirgesi gereği seçilmiş Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yayımlanmış olan "Akdeniz’de Ortak Öneme Sahip 100 Kıyısal Tarihi Sit"

listesinde yer alan alanlar,

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

III) Cenova Deklerasyonu’nun 17. maddesinde yer alan "Akdeniz’e Has Nesli Tehlikede Olan Deniz Türlerinin" yaşama ve beslenme ortamı olan kıyısal alanlar,

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

c) 14/2/1983 tarihli ve 17959 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

"Dünya Kültür ve Tabiat Mirasının Korunması Sözleşmesi"nin 1. ve 2. maddeleri gereğince Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan "Kültürel Miras" ve "Doğal Miras" statüsü verilen kültürel, tarihi ve doğal alanlar,

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

ç) 17/5/1994 tarihli ve 21937 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

"Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi" (RAMSAR Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınmış alanlar,

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

d) 27/7/2003 tarihli ve 25181 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Avrupa Peyzaj Sözleşmesi,

Proje alanı ve yakın çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır

66 3. Korunması gereken alanlar

a) Onaylı Çevre Düzeni Planlarında, mevcut özellikleri korunacak alan olarak tespit edilen ve yapılaşma yasağı getirilen alanlar (Tabii karakteri korunacak alan, biogenetik rezerv alanları, jeotermal alanlar ve benzeri),

Malatya İli’nin dahil olduğu Çevre ve Orman Bakanlığı onaylı bir Çevre Düzen Planı bulunmamaktadır.

b) Tarım Alanları: Tarımsal kalkınma alanları, sulanan, sulanması mümkün ve arazi kullanma kabiliyet sınıfları I, II, III ve IV olan alanlar, yağışa bağlı tarımda kullanılan I. ve II.

sınıf ile, özel mahsul plantasyon alanlarının tamamı,

Proje alanı çevresinde yukarıda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

c) Sulak Alanlar: Doğal veya yapay, devamlı veya geçici, suların durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gel-git hareketinin çekilme devresinde 6 metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem

c) Sulak Alanlar: Doğal veya yapay, devamlı veya geçici, suların durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gel-git hareketinin çekilme devresinde 6 metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem

Benzer Belgeler