• Sonuç bulunamadı

Polisin Halkla İlişkiler Faaliyetleri

3. BÖLÜM : HALKLA İLİŞKİLER VE POLİS

3.4. Polisin Halkla İlişkiler Faaliyetleri

Polisin kurumsal açıdan toplumsal desteğinin sağlanması ve personelinin verimliliğinin sağlanması açısından faaliyetleri, iç ve dış faaliyetler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

3.4.1. Polisin Dış Halkla İlişkiler Faaliyetleri

Halkı çeşitli yöntemler suretiyle “tanıma” ve faaliyetlerini halka benimsetme, bilgilendirme faaliyetlerini kapsayan “tanıtma” faaliyetlerinden oluşmaktadır.

3.4.1.1.Polisi Tanıma Faaliyetleri

- Kamuoyu araştırmaları

- Vatandaşların Yazılı Başvuruları - Danışma

- Basını İzleme - Katılma - Ziyaret

- Yüz Yüze İlişkiler

3.4.1.2.Polisi Tanıtma Faaliyetleri

- Yazılı Basın Yoluyla Tanıtım

- Basılı Araçlarla Tanıtım (Kitaplar, Dergiler, Bültenler, Afişler, Broşürler)

- Polisin Yayın Araçları İle Tanıtımı ( Televizyon, Radyo)

- Polisin Yüz Yüze İletişim Yöntemiyle Tanıtımı (Toplantılarla Tanıtım, Seminer ve Sempozyumlarla Tanıtım)

- Polisin Diğer Tanıtım Yöntemleri (Fuarlar ve Sergilerle Tanıtım, Yarışmalarla Tanıtım, Yürüyüşlerle Tanıtım, Sloganlarla Tanıtım).

3.4.1.3.Polisin Görev Dışı Halkla İlişkileri

Polisin görev dışı halkla ilişkileri, görev yapmadığı süreler içerisinde aile içi, dışı ve çevresiyle olan ilişkilerini kapsamaktadır.

- İyi komşuluk ilişkileri kurma - Düzenli bir aile yaşantısı olma

- Çevresinde sevilen sayılan kişilerle dostluk kurma - Çevresini iyi tanıma, olaylardan haberdar olma - Güler yüzlü olma, selamlaşmayı ihmal etmeme

3.4.2. Polisin İç Halkla İlişkiler Faaliyetleri

Kurum içi halkla ilişkiler; personeli genel bilgi sahibi yapmak, kendi branşları konusunda tam ve yeterli hale getirmek, karşılıklı anlayışı, hoşgörüyü, sevgiyi, iletişimi sağlamak, bunun yanı sıra birlik ve beraberliği pekiştirecek sosyal faaliyetlerde bulunmak yönünde yapılan çalışmalardır.

3.4.2.1.Polisin Kurum İçi İletişim Türleri

Polis teşkilatında iletişim, diğer kamu sektöründe olduğu gibi dikey ve yatay iletişimden oluşmaktadır. Kurumun resmi yapısı gereği dikey iletişim, diğer sektörlere oranla daha katı ve belli kural ve kaidelere göre işlemektedir.

3.4.2.1.1. Dikey İletişim

Yukarıdan aşağıya olan dikey iletişim, üstlerin astlarına ne yapmaları gerektiğini anlattıkları süreçtir. Bu iletişim akışı genellikle iş emirlerini, emirlerin gerekçelerini, kurum politikalarını ve amaçlarını içermektedir. Polis teşkilatında da en çok kullanılan ilişki türlerinden birisidir.

3.4.2.1.2. Yatay İletişim

Yatay iletişim, kurumda aynı seviyede olan kişiler arasında veya birbiri üzerinde doğrudan otoritesi olmayan farklı seviyelerdeki kişiler arasında gerçekleşmektedir.

İç halkla ilişkiler çalışmaları, teşkilatın personelleri arasında uyum ve iletişimin sağlanması, verimin ve kalitenin arttırılmasına yönelik yapılan faaliyetleri kapsamaktadır. Bunlar; istihdam, eğitim, sosyal etkinlikler, iletişim (iletişim kanalları; mektup, ilan panosu, sergi, kurum yayınları, toplantı, dilek kutuları), motivasyon sağlamadır.

3.4.2.1.4. Polis Teşkilatının Kurumsal Alt Kültürü

Kurum kültürü, kurumun dış çevreye adaptasyonu ve iç bütünleşmesi sırasında keşfettiği ve iyi sonuç verdiğinden geçerli kabul ettiği, bu yüzden de bunları anlamada, düşünmede ve hissetmede en doğru yol olarak yeni üyelere öğretilmesi gereken temel varsayım modelidir(Schein, 1992. 11.).

Kurum içi iletişim de, kuruma yeni katılanların kurum kültürüyle bütünleşmesinde ve sosyalizasyonunda önemli bir kanaldır. Kurumsal iletişimin işlevlerinden biri, çalışanlara kurum kültürü hakkında bilgi sağlaması, diğeri de herkesin bu kültürle bütünleşmesine yardımcı olmasıdır(Akıncı, 1998. 141).

Toplumu oluşturan bireylerin büyük bir çoğunluğu veya tamamına yakın bir kısmı, o toplumda egemen olan alt kültüre ait bazı değerleri paylaşmaktadır. Bunu yanı sıra, yine aynı toplum içerisinde var olan bazı alt grupların kendi içlerinde geliştirdikleri bir alt kültürleri ve buna bağlı olarak gelişen bazı değer yargıları olabilmektedir. Bu grup üyeleri, toplumdaki bazı olaylara, bu alt kültürün kendilerine vermiş olduğu bakış açısıyla bakmaktadır.

Polis Alt Kültürünün Özellikleri;

- Şüpheciliğin Hakim Olması

- Sivilleri Potansiyel Suçlu veya Taraf Görme - Toplumdan Uzaklaşma ve Meslek İçi Dayanışma - Otoriter ve Sert Davranmak Gerektiğine İnanma - Polisliğin Suçlarla Mücadele Olduğu

Polisin kendisini toplumdan soyutlaması, kamunun desteğini ve işbirliğini sağlayamamasına da bir neden teşkil edebilir. Polis toplumdan soyutlanması nedeniyle, toplumun benimsenmiş olduğu değerler sisteminden daha gelenekçi bir değer sistemini benimsemektedir. Sıkı bir disiplin ve kurallara uymanın başlı başına bir amaç olması, polisin tutucu bir tavır sergilemesini gerektirir (Sokullu, 1990.70-71

Tehlike ortamı polisi şüpheci yapmaktadır. Bu şüphecilik onun tutucu olmasına yol açar. Çünkü polis olağanın, alışılmışın dışındaki her şeyden şüphe eder. Gerçekten de iyi bir polis çok şüphecidir. Suç olaylarının ortaya çıkarılmasında şüphenin önemi büyüktür (Sokullu, 1990.72-81).

3.4.3. Polisin Kurum İçi Ve Kurum Dışı İlişkilerini Düzenleyen Kurallar

Polisin kurum içi ilişkilerini düzenleyen, Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğünde yer alan kurallar şu maddelerden oluşmuştur;

- Anlayışlı ve disiplinli olmak.

- Yer soranlara yardım etmek ve görevini savsaklamamak.

- Resmi sıfatın gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulunmamak.

- Halka karşı olumsuz davranışlarda bulunmamak, hakaret etmemek. - Tarafsızlık ilkesine aykırı davranmamak.

- Yardımlaşmayı ihmal etmemek. - Meslek ciddiyetini muhafaza etmek.

- Sorumluluk hissi taşımak, görevinde sadık ve azimli olmak. - Karşılıklı ilişkilerde ölçülü olmak.

3.5. Halkın Ve Polisin Karşılıklı Beklentileri