• Sonuç bulunamadı

2. PROFESYONEL PROJE YÖNETİM STANDARTLARI 7

2.4 Proje Yönetim İçin Standart Geliştiren Kuruluşlar 19

2.4.1.3 PMI sertifikasyonları 22

Sertifikasyon profesyonel bir organizasyon tarafından bir bireyin belirli bir standardın gerektirdiği bilgiyi karşıladığının göstergesidir. Birçok meslekte, mesleği uygulamak için sertifikasyon mecburi iken, proje yönetiminde böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bununla beraber, PMI üyelerinin güncel uygulamalar, araçlar, süreçler ve bilgi alanları konusunda bilgili olması açısından proje yönetimini geliştirme yönündeki hedeflerinin sağlanmasında “sertifikasyonu” önemli bir araç

olarak görmektedir (Lopez, 2005). PMI üyelerinin sertifikasyonunda yetenek açıklarını kapatmayı, proje yönetimi alanında sahip olunan bilgi ve yetenekleri geliştirmeyi, üyelerinin rekabetçi avantaj elde etmelerini ve kariyerlerinde ilerlemelerinde yön çizmeyi hedeflemektedir. PMI, PMBOK standardını temel referans aldığı sertifikasyon programını 1984 yılından bu yana sürdürmektedir (Stretton, 2007). PMI’ın referansı ve profesyonel gelişim fırsatları, iş hayatında yer alan uzmanlara proje yönetimi kariyerlerine başlangıç için veya kariyerlerini geliştirmek için yardımcı olmaktadır (PMI, Inc., 2008). PMI tarafından sağlanan sertifika programları Çizelge 2.2’de gösterilmiştir ve sertifika programları uzmanlıkları aşağıda özetlenmiştir:

Proje Yönetiminde Çalışan Sertifikası (Certified Associate in Project Management, CAPM): Bu sertifikaya sahip olanların süreçler ve terminolojiyi anladığı, PMBOK Guide’da yer alan temel proje yönetimi bilgisini bildiği kabul edilir. Proje yönetimi uygulamaları içerisinde yer almaktadır ve proje yönetimi ekibine uzman olarak katılabilmektedir.

Proje Yönetim Uzmanı (Project Management Professional, PMP): Projenin başından sonuna kadar tüm konularda projeden sorumlu olmaktadır. Projelerin teslim edilmesi için farklı fonksiyonlardaki ekipleri yönetmesi ve liderlik yapması beklenmektedir. PMI’a göre, projeleri yönetmek için bilgilerini ve tecrübelerini verimli bir şekilde kullanması gerekmektedir.

Program Yönetim Uzmanı (Program Management Professional, PgMP): Birçok projeyi içeren programları kontrol ederek organizasyonel hedeflere ulaşmasından sorumludur. Program yönetim uzmanı, projelerin girişim aşamasından itibaren projeleri tanımlayarak, her projede maliyeti, süreyi ve performansı kontrol etmesi için bir proje yöneticisi atamaktadır. Program kapsamını stratejik iş hedeflerine göre düzenlemesi ve sürdürmesi beklenmektedir.

PMI Risk Yönetim Uzmanı (PMI Risk Management Professional, PMI-RMP): PMI Risk yönetimi uzmanı proje boyunca risk değerlendirmeleri yaparak olası tehditleri ortadan kaldırmakta ve fırsatların gerçekleşmesini sağlamaktadır.

PMI Süre Yönetim Uzmanı (PMI Scheduling Professional, PMI-SP): PMI Süre Planlama Uzmanı iş planlarının üretilmesi ve takip edilmesi üzerine

uzmanlaşmaktadır. Proje ekibini ve proje yöneticilerini projede destekler. PMI bu sertifikayı vermek için üç yıl planlama tecrübesi istemektedir.

PMI tarafından sağlanan sertifika programları ve adaylardan beklenen özellikler aşağıdaki Çizelge 2.2’de derlenmiştir.

Çizelge 2.2 : PMI tarafından sağlanan sertifikasyon programları.

Sertifika Standart Bilgi

Alanı Gereken en az eğitim Gereken en az deneyim Geçerlilik Süresi “Certified

Associate in Project Management”

PMBOK En az lise diploması ve 23 Saat PY Eğitimi 1500 saat deneyim 5 Yıl

“Project Management

Professional” PMBOK

Lise Diploması+35 saat PY Eğitimi

5 Yıl PY deneyimi

3 Yıl Lisans Diploması+35

saat PY Eğitimi deneyimi 3 Yıl PY “Program Management Professional” PMBOK, “The Standard for Program Management”

Lise Diploması 4 Yıl PY + 7 Yıl PrY deneyimi

3 Yıl Lisans Diploması 4 Yıl PY + 4 Yıl PrY deneyimi

“PMI Risk Management Professional” PMBOK Lise Diploması + 40 Saat RY Eğitimi 4500 saat RY deneyimi 3 Yıl Lisans Diploması + 30

Saat RY Eğitimi 3000 saat RY deneyimi

“PMI Scheduling Professional” PMBOK, “Practice Standard for Scheduling” Lise Diploması + 40 Saat Scheduling Eğitimi 5000 saat iş programı deneyimi 3 Yıl Lisans Diploması + 30 Saat Scheduling Eğitimi 3500 saat iş programı deneyimi

PMI sertifikaları belirli süre için geçerli olmaktadır. Örneğin PMP sertifikası için bu süre 3 yıldır. Proje yönetim uzmanının bu süre sonunda sertifikasının geçerliliğini devam ettirebilmesi için “Professional Development Units (PDU)” edinmesi gerekmektedir. PMI’ın üyelerinden sürekli mesleki gelişim istemesiyle ortaya çıkan PDU’lar, mesleki eğitimler, bilimsel araştırmalar, seminerler, konferanslar aracığıyla edinilmektedir. Örnek olarak, PMP sertifikalı bir proje yönetim uzmanının 3 yıl sonunda sertifikasını sürdürebilmesi için yaklaşık olarak 5 uluslararası konferansa katılarak kazanabileceği 60 PDU gerekmektedir (PMI, Inc., 2008).

2.4.2 “International Project Management Association” ve “Competence Base” Bu bölüm altında IPMA kuruluşu ve geliştirdiği ICB standardı anlatılmıştır.

2.4.2.1 “International Project Management Association”

International Project Management Association, IPMA dünyanın önde gelen PPYK’lerden biridir. IPMA 45 ülkede temsil edilmektedir. Tüm dünyada proje yönetiminin her alanda yaygınlaşması amacıyla çalışmaktadır. Proje yönetiminin meslek olarak tanınırlığını artırmak için proje yöneticileri için sertifika programları sürdürmekte, proje yönetiminde faaliyet gösteren kişi ve kuruluşları ödüllendirmekte ve birçok proje yönetimi konulu yayın çıkarmaktadır. Yayınladığı bilgilere göre, IPMA, Avrupa’da, Kuzey ve Güney Amerika’da, Asya’da, Afrika’da ve Ortadoğu’da yayılmış durumdadır. IPMA farklı ülkelerden, farklı kültürlerden gelen proje yöneticilerinin bağlantıda olmasını sağlamakta ve proje yönetimini ileriye taşımak için fikirler üretmesine aracılık etmeyi amaçlamaktadır (IPMA, 2009).

IPMA’nın kökleri proje yönetim konusunda bilgilerin, fikirlerin paylaşıldığı forumların oluşturulmaya başlandığı 1960’lı yıllara dayanmaktadır. 1965 yılında Avrupalı planlamacıların bilgi ve tecrübelerini paylaştıkları, profesyonel INTERNET adlı grup meydana gelmiştir. 1972 yılında IPMA adını alarak tüm dünyada proje yönetiminin geliştirmeyi ve proje yöneticilerini tek çatı altında toplamayı hedefleyen PPYK halini almıştır (Stretton, 2007). IPMA’nın dünya çapında yaygınlaşmasının ardından, 40 ülkede 40 farklı PPYK’yi kapsayan bir ağ olma özelliği ve 40.000 üyesi ile proje yönetimi konusunda etkili ve söz sahibi bir kuruluş haline geldiği görülmektedir. Bunun yanında IPMA, uluslararası internet sayfasında yayınladığı vizyonunda, gelişimin yeni başladığını ve IPMA’nın proje yönetimin geleceğine liderlik yapacağını açıklamaktadır. Bu hedef doğrultusunda PPYK olarak görevlerini şöyle sıralamaktadır (IPMA, 2009):

• Proje Yönetim etik değerlerinin hem kişilere ve hem de kurumlara benimsetilmesidir,

• Proje Yönetim meslek kurallarının yerleşmesine öncülük etmektir,

• Proje Yönetimi konusunda fikirlerin paylaşılacağı bir organizasyon olması, • Proje Yöneticilerinin potansiyellerini geliştireceği, mesleklerinde

olgunlaşacakları bir ortam oluşturması,

• Proje Yönetimi konusunda bilgi ve belgelerinin toplandığı ve dağıtıldığı bir merkez olması.

Benzer Belgeler