• Sonuç bulunamadı

Peyzaj Mimarlığı Eğitiminde Bilgisayar Destekli Teknoloji ve

Peyzaj Mimarlığı tasarım, yaratıcılık ve sunum yapma özellikleri ile yetenek ve düşünsel güce ve sorgulamaya dayalı bir meslektir. Son yıllardaki bilgisayar teknolojisi ve yazılımlarındaki gelişmeler peyzaj mimarlığı mesleğini de etkilemiş, peyzaj mimarlarının güçlerini arttırdığı yeni tasarı elemanları ve sunum tekniklerinin gelişmesine imkanlar vermiştir. Yapılmaz gibi gözüken teknikler kolaylıkla ve hızlı bir şekilde yapılır hale gelmiştir (Benliay, 2000).

Yaşadığımız çevrenin 3 boyutlu olması, tasarım ve sunum tekniklerinin de bilgisayar ortamında farklı yazılımlarla üç boyuta taşınmasına sebep olmuştur. Günümüzde şehirlerin ve özellikle mimari yapıların üç boyutlu modellenmesi ve içerisinde sanal olarak dolaşma imkânı, planlama, projelendirme, sunum ve görselleştirme ve bu yolla Coğrafi Bilgi Sistemlerine altlık oluşturma açısından önem kazanmıştır. (Akçın ve Erkan, 2002).

IOWA STATE Üniversitesi, Tasarı Koleji, Peyzaj Mimarlığı Bölümü‟nden Prof. Dr. P.

ANDERSON‟ un 1983 yılında ASLA (Amerikan Peyzaj Mimarlığı Derneği) üyelerinin katıldığı bir araştırma sonucu, peyzaj mimarlarının bilgisayar ve yazımları hangi amaçlarla kullandığı aşağıda belirtilmiştir (Benliay, 2000).

Bunlar:

1-Peyzaj planlama çalışmalarında bilgisayar destekli tasarımın kullanım alanları

 Biyotop haritalama

 Sit alanlarının planlaması

 Karayolları çalışmaları

13

 Topografya, arazi kullanımı, altyapı, toprak, ulaşım, hidroloji, bitki örtüsü,

 Mülkiyet analizleri

2-Peyzaj tasarım çalışmalarında bilgisayar destekli tasarımın kullanım alanları

 Tüm tasarım ve çizim aşamalarında

 Perspektif çizimlerinde

 Konstrüksiyon detayları

3- Grafik ve sunum çalışmalarında bilgisayar destekli tasarımın kullanım alanları

 Boyama

 Grafikler

 Animasyonlar

 3d tasarımlar

 Görselleştirme

4- Peyzaj mühendisliği çalışmalarında bilgisayar destekli tasarımın kullanım alanları

 Kazı-dolgu

 Yüzey erozyonu

 Yol eğimi ve tasarımı

 Yapısal analizler

 Enerji analizleri ve diğer mühendislik çalışmaları

5- Bilgi ve veri tabanı oluşturma çalışmalarında bilgisayar destekli tasarımın kullanım alanları

 Kayıt saklama

 Dosyalama

 Kütüphane oluşturma

6- Büro ve meslek yönetimi çalışmalarında bilgisayar destekli tasarımın kullanım alanları

14

 Kontrat dokümanları

 Materyal seçimi

 Diğer büro dokümanları

 Obje yüzeylerinin kaplanması ve objelerin içyapılarının model içine sayısal görüntü formatında aktarılması, dijital kamera görüntülerinin yersel

fotogrametrik tekniklerle islenerek kullanılması sanal ortamda gerçekçi bir görünümün oluşmasında önemli bir uygulama aşaması olacaktır.

 Bu tur görselleştirilmiş modellerin özellikle;

 Kentsel uygulamalarda,

 İmar uygulamalarında,

 Restorasyon çalışmalarında,

 Tarihsel alanların korunmasında ve kent dokusu içindeki yerinin belirlenmesinde,

 Peyzaj çalışmalarında,

 Mimari tasarımlarda,

 Üç boyutlu kadastro çalışmalarında,

 Turizm amaçlı tanıtımlarda,

 Internet üzerinden sanal ortamda mekansal tanıtımlarda

kullanılması ülkenin gelişmesinin, yerel yönetimler, uygulayıcılar ve karar vericiler açısından önemli bir rol oynayacaktır (Akçın ve Erkan, 2002).

Peyzaj Mimarlığı Çalışmalarında Modelleme ve Görselleştirme

Nesne şekillerinin tanımlanması ve temsil edilmesi işlemi genelde „modelleme‟ olarak adlandırılmaktadır (Uluçay ve Ertürk, 2004). Sanal görsellerin ve mekan kurgularının oluşturulmasındaki temel başlangıç modellemedir. Tasarımda modelleme düşüncelerin geometrik bir anlatım nesnesine dönüştürülme yöntemi olarak tanımlanır. Günümüzdeki birçok modelleme programı, üç boyutlu modellere etkileşimli olarak herhangi bir eksen etrafında döndürülerek kolaylıkla bakabilme ve ayrıca modelin hareketli görüntülerini elde edebilme imkânı sunmaktadır (Kalaycı ve Uğur, 2005).

15

Işık ve ark., 2013‟e göre, Herhangi bir bağlam veya zorlama olmaksızın saf bir peyzaj modelini yaratmadan önce boş bir ekranla başlayıp, araç ve teknikleri kullanarak yeni bir peyzaj yaratılabilir. Fakat gerçek dünyada bir manzara modeli yaratırken, içeriği oturtmak ve detayları göstermek için her zaman olduğu gibi birçok farklı kaynağa başvurulması gerekir. Bunlar, eş yükselti eğrilerini ve bitki dikim planlarını, fotoğraf ve uydu görüntülerini içerirler. Gerekli verinin elde edilmesi ve yönetilmesi, bir proje için dijital modellemede gerekli olan ilk basamaktır (Ervin ve Hasbrouck, 2001). Peyzaj mimarlığında ana materyallerden olan bitkisel elemanlar birçok farklı modelleme yöntemleri ile oluşturulabilmektedir.

Görselleştirme, bir nesne veya mekanın düşünce, tasarım ve uygulama sonrasında insan beyninin anlayabileceği tarzda işaretler, simülasyonlar ve animasyonlarla düzenlenerek iki veya üç boyutlu modellere dönüştürülmesidir. Birçok alanda olduğu gibi, peyzaj mimarlığında da görselleştirme alternatifler arasında seçim yapmayı hızlandırmaktadır. Mekânın görselleştirilmesi üç aşamada gerçekleşir. Bunlar, “İki boyutlu çizim, üç boyutlu modelleme ve üç boyutlu kaplamadır (malzeme, eşleme ve ışıklandırma)”

Bilgisayar tabanlı görselleştirme; hem tasarım sürecinin hem de tasarımcının fikirlerini yansıttığı mekânsal ilişkileri değerlendirmek için kullanılır. Mekânlar öncelikle görsel bir model üzerinde oluşturulur. Daha sonra bu modele malzeme eşlemesi ve ışıklandırma ayarları yapılır. Bu şekilde düzenlenen sanal mekânlar görsel olarak, “gerçek” veya “gerçeğe yakın” olarak tanımlanabilir ortamlar halini alır.

2.6.1. Peyzaj Mimarlığında Kullanılan Yazılımlar

Diğer bilim alanlarından farklı olarak peyzaj mimarlığı ve mimarlıkta, zihinsel süreçte üretilen tasarım ürününün somutlaştırılması gerekmektedir. Bu somut ürün farklı yöntem ve boyutlarda oluşturulabilmektedir. Tasarım ürünün 3 boyutlu modellenmesi, canlandırılması, aydınlatma, ışık gibi girdilerle performanslarının simule edilmesi tasarımların gerçekçiliğini önemli ölçüde arttırmaktadır. Bunun dışında, diğer yazılımlar da metraj-keşif çıkarma, çizimin şantiyeye anında iletimi, işveren ile eşzamanlı “nettoplantı” yapılması gibi çağdaş olanaklar sunmaktadır. Yapı üretiminde ise; malzeme stok kontrolü, metraj, işçi takibi, iş akış programlaması, maliyet analizi,

16

malzeme siparişi, teknik çizimlere şantiyeden kolay ulaşım, ses ve görüntülü haberleşme gibi alanlarda yoğun olarak kullanılmaktadır. Peyzaj Mimarlığı disiplini içerisinde tasarlama ve tasarımın görselleşmesinde kullanılan “Grafik” amaçlı CAD yazılımları 3 grupta incelenebilir (Yılmaz, 2011).

Bunlar;

 Piksel bazlı yazılımlar

 Vektör bazlı yazılımlar

 Obje bazlı yazılımlar

Piksel Bazlı Yazılımlar

Bilgisayarların tasarımcı ile iletişimini sağlayan ekranlar piksel bazlı ve buna bağlı olarak çözünürlük olarak isimlendirilen matris yapıdadır. Bu matrislerin her hücresi, düzlemsel karelerden oluşan “piksel”‟lerden oluşmaktadır. İki boyutlu en küçük tanecik olan piksellerin yan yana gelmesi, renk atanması işlemleri ile grafik elde edilen yazılımlar “Piksel Bazlı” yazılımlar grubundadır. Bu grup; genel olarak iki boyutlu grafik amaçlı kullanılmaktadır.

Bu amaçla kullanılan en önemli programlardan birisi Photoshop‟dur. Diğer resim işleme programlarına göre en popüler, en kolay ve en çok kullanılan programlardan biridir (Şekil 1).

Şekil 1. Photoshop ortamında boyanmış proje örneği (N.K.Ü. Peyzaj Mimarlığı Bölümü Kentsel Tasarım Dersi Öğrenci projesi)

17

Fotoğraf işlemenin yanında web sayfalarının tasarımında da kullanılan bu yazılım ile görsel olarak her türlü çalışma yapılabilmektedir. Hemen hemen tüm dijital fotoğrafların düzenlenebileceği bu yazılım ile istediğimiz formatta da kayıt yapabilme imkânı sunulmaktadır (Şekil 2).

Şekil 2. Photoshop programında sunuma hazırlanmış proje örneği (N.K.Ü. Peyzaj Mimarlığı Bölümü Proje IV Dersi Öğrenci projesi)

Vektör Bazlı Yazılımlar

Diğer yazılım turu olan vektör bazlı yazılımlar “Çizgi” elemanı ile “Tel çerçeve”

(Wireframe), ızgara (Mesh) biçiminde çizim üreten yazılımlardır. Burada çizgi sitilleri farklı karakterde ve tipte olabilmektedir (line, polyline, doğrusal, eğrisel vb.) Bu yazılımlar ile geleneksel anlamda kalemin yerini girdi araçları olan klavye, fare veya saysallaştırıcı (dijitizer) almaktadır. İki boyutlu düzlemsel ve üç boyutlu Kartezyen uzayda tasarım çizgiler, düğümler ile modellenmektedir Vektör bazlı yazılımların peyzaj tasarım evrelerinde şu süreç izlenmektedir (Özdemir, 2008).

 İki boyutlu çizim,

 Üç boyutlu modelleme

 Üç boyutlu kaplama, malzeme atama, ışıklandırma

Bu amaçla kullanılan vektör bazlı programlar aşağıda verilmiştir;

 Autocad autocad 3d model,

 Netcad netcad peyzaj,

 Landcadd

 3d max

18

Autocad peyzaj tasarım çalışmalarının temelini oluşturmaktadır. Geniş yazdırma seçenekleri ve farklı vektörel çizim kabiliyeti ile birçok alanın en yaygın kullanılan yazılımıdır. 3D anlamında 2007 den 2012'ye kadar çok ilerleme kaydetmişse de (render motoru ve materyal düzeni) Autocad 3D peyzaj mimarlarının isteklerini tam olarak karşılayamamaktadır. Bununda en büyük sebebi ise CAD'in genellikle 2 boyutlu projelendirme aşamalarında kullanılarak planların diğer yardımcı programlara aktarılarak daha gerçekçi ve daha bol materyallerle süslenerek sunuma hazırlanmasıdır (Şekil 3).

Şekil 3. Autocad programı ile hazırlanmış peyzaj tasarım projesi

Yazılımın son sürümleri sadece Windows tabanını desteklemesi, kişisel bilgisayarların yeterli hızda ve stabil çalışamamaları, ürünün yalın hali ile büyük ve branşa özellikli projelerde kullanımı sorunlu olmaktadır. Bu yüzden geniş ve kompleks projeler için her branşa özel daha stabil çalışan yazılımlar tercih edilmektedir (Özdemir, 2008). Autocad programı ile oluşturulmuş halihazır harita Şekil 4‟te verilmiştir.

19

Şekil 4. Autocad programı ile oluşturulmuş halihazır harita (Namık Kemal Üniversitesi vaziyet planı)

NetCAD

Özellikle planlama ve tasarım çalışmaları için beraber kullanılabilen program, ülkemiz yerel yönetimlerinin kullandığı başlıca yazılımdır (Şekil 5). Yazılımın farklı amaçlar için farklı özellikleri aşağıda verilmiştir;

Projelerin 3D'ye Aktarımı & Dinamik 2D-3D Etkileşim

 Netcad'in tüm modülleri ile hazırlanmış projeler ve her ölçekteki veriler kolaylıkla üç boyuta aktarılabilirler.

 Seçilen tabakalar veya tüm proje tabakaları tüm özelliklerini koruyarak 3D'ye tek bir işlem ile aktarılırlar

 Kaynak projede yapılan değişiklikler tekrar bir ara dosya oluşturmaya gerek kalmadan otomatik olarak 3D'ye aktarılabilirler.

3D Ortamda Gelişmiş Proje/Veri Yönetimi

GIS & CAD yapısındaki tüm veri ve projelerinin 3D desteği

Nokta, çizgi, alan, arazi modeli ve raster desteği

Hazır 3D sembol ve tarama kütüphanesi

3D ekranına aktarılan objelerin üç boyutlu ortamda uzunluk, alan, açı sorgulamaları her detayda gerçekleştirilebilir.

20

3D ortamda yakalama modları kullanılarak obje sorgulama

Aktarılan verilere 3D ortamında tabaka özellikleri tanımlanabilir bu sayede proje detayları üç boyutlu ortamda da yönetilebilirler.

3D obje yüzeylerine saydamlık tanımlanabilmektedir (transparancy)

Proje raster verileri (uydu görüntüleri, hava fotoğrafları, farklı ölçeklerdeki altlık raster haritalar) 3D arazi modeli üzerine istenildiğinde otomatik olarak kaplanırlar (Drape).

İstenilen tabakaya doku kaplanabilmesi, birden fazla doku ile bir tabakanın kaplayabilmesi mümkündür.

Şekil 5. Netcad programı ile hazırlanmış görsel 3D Ortamda Ölçülendirme Olanağı

Oluşturulan modele ait ölçekli karelaj ve koordinatların oluşturulabilmesi ile 3D ortamda ölçülendirme imkanı sağlanmıştır.

3D Ortamda Görüntüleme ve Simülasyon

Modelin istenilen açı ve yönde görüntülenebilmesi

Perspektif ve ortogonal görüntüleme olanağı

Görüntülerin birkaç pencerede farklı açılarda izlenebilme ve her bir pencerede farklı gösterim özellikleri kullanabilme imkanı (normal, stereo, clip edilmiş, renk ayarları farklı...)

Görüntü hatırlama özelliği ile görsel modele anında ulaşabilme imkanı.

Oluşturulan verilerin ekran görüntülerinin farklı resim formatlarda kaydedilebilmesi.

21

Yumuşatma imkanı ile daha gerçekçi görüntüleme

Gölgelendirme, sis, kamera, gökyüzü ve ışık efektleri.

Stereo görüntüleme imkanı ve stereo projeksiyon desteği ile gerçek 3D sunumların yapılabilmesi (Şekil 6)

Araç ve uçak simülasyonu oluşturabilme

Simulasyonların film (AVI) olarak çekilebilmesi

Şekil 6. Netcad programı ile hazırlanmış 3d görsel

LANDCADD

LANDCADD modülleri ile her türlü bitkisel, yapısal peyzaj ve peyzaj sulama tasarımını kolaylıkla yapılabilmektedir. Farklı modüllere ait program ile farklı tasarım ve çözümlemeler yapılabilmektedir. Aşağıda bu modüllerden peyzaj tasarım çalışmalarında kullanılan örnekleri verilmiştir (Turuncu Bilgi sistemleri, 2015);

Base Plan

Landcadd serisinin uygulama planı hazırlama modülüdür. Bu modül; uygulama planları ve 3D görüntüler hazırlamak için; harita ölçümlerini çizime aktarmak için gerekli tüm komutları içermektedir (Şekil 7).

22

Şekil 7. Landcad programı ile oluşturulmuş vaziyet planı

Landscape Design

Landcadd serisinin bitkisel tasarım modülüdür. Landscape Design ile plana bitki sembolleri yerleştirmekle beraber tasarımlar yapılabilmektedir. Landscape Design ile yerleştirilen bitki sembolünün ne zaman çiçek açacağı, iki yıl sonra hangi boyda olacağı ve bunun gibi gerekli tüm bilgilere ulaşılmaktadır.

Plant Database

Landcadd serisinin bitki kütüphanesidir. Bu modülde binlerce süs bitkisi hakkında her türlü bilgi bulunmaktadır (Şekil 8). Bu modül sayesinde her bitkinin özelliklerini ve bakımı hakkında bilgileri içeren kitapçıklar hazırlanabilmektedir.

23

Şekil 8. Landcadd programında yer alan bitki veritabanı

Site Planning

Landcadd serisinin yapısal peyzaj ve sert zemin tasarım modülüdür (Şekil 9).

Binalar, sert zeminler, her türlü spor alanı ve golf sahası tasarımı bu modül ile yapılmaktadır. Quantity Takeoff modülü ile birlikte kullanıldığında yapısal peyzajdaki her malzemenin her türlü keşfi ve metrajı otomatik olarak hazırlanabilir.

Şekil 9. Landcadd programı ile yapılmış yapısal peyzaj çalışması

Basic Irrigation Design Eagle Point

Landcadd serisinin peyzaj sulama modülüdür. Bu modülde piyasada mevcut tüm sprinkler üreticilerinin, sprinkler tipleri yer almaktadır. Peyzaj tasarımını yaptığınız

24

alanların sulama projelerini yapabilir, sulama tablolarını otomatik olarak hazırlatabilirsiniz.

Site Analysis

Landcadd serisinin arazi modeli üzerinden analizler yapan modülüdür (Şekil 10). Bir alanda tasarıma başlamadan önce bakı analizleri, gölge ve yağış analizleri yaptırabilir, proje yapılacak alanın daha iyi tanınmasını sağlar. Örneğin proje alanının ortasından geçen bir yoldan geçen bir kişinin proje alanının hangi bölümlerini göreceğini belirleyebilir, peyzaj tasarımınızı yoldan en iyi şekilde görünecek şekilde şekillendirilmesine yardımcı olur.

Şekil 10. Landcadd programı ile yapılmış arazi modeli ve analizler

Surface Modeling

Surface Modeling, yerinde yapılan harita okumalarından ve eşyükselti eğrilerinden arazi modelleme modülüdür. Surface Modeling ile eşyükselti eğrileri ve diğer modüllerin kullanması için arazi modeli oluşturulabilir (Şekil 11).

25

Şekil 11. Eşyükselti eğrileri ile oluşturulmuş arazi modeli

Site Design

Site Design üç boyutlu çalışmada kullanılabilen bir modüldür. Site Design ile mülk sınırları ve sert zeminler üç boyutlu modellenebilir, hafriyat hesapları kolaylıkla yapılabilir.

Construction Design

Proje inşaat detaylarını proje paftalarına yerleştirmek gerektiğinde Construction Details mevcut 2000'in üzerinde detayı ile kullanılan bir modüldür (Şekil 12).

Detayları değiştirebilir veya kendi detaylarınızı ekleyebilirsiniz, tüm detaylar çalıştığınız ölçekte yerleştirilebilir.

Şekil 12. Landcadd inşaat detay modülü

26

Visual Landscaping

Eğer ufak kapsamlı işler yapılıyor ve müşteriler görsel çıktılarla etkilenmek isteniyorsa, piyasadaki kapsamlı bir yazılım olan “Visual Landscaping” önerilebilir (Şekil 13).

Şekil 13. Landcadd programı ile yapılan görselleştirme

3d MAX

Gelişmiş eklenti desteği ve kolay kullanımı ile 3DS Max, 3B modelleme yazılımları arasında en yaygın kullanıma sahip uygulamalardan biridir (Şekil 14). Gelişmiş karakter modelleme özellikleri ile oyun geliştiricilerinin gözdesi haline gelmiştir. Film özel efektleri, mimari sunumlar ve endüstriyel tasarım sunumları gibi alanlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır. 3DS Max, parçacık sistemleri, karakter modelleme araçları, hareket yakalama araçları ve gelişmiş denetçiler gibi özellikleriyle tek bir pakette çok sayıda özelliği sunmaktadır. Ayrıca MAXScript adında tümleşik bir programlama dili vardır. 3DS Max çok sayıda temel nesneyi hazır olarak sunar.

Mimari tasarımlar için de duvar, kapı, pencere ve merdiven gibi bileşenleri ölçülerini kolayca değiştirerek projeye eklemek mümkündür. 3DS Max ayrıca poligonal modelleme, NURBS modelleme, yüzey modelleme gibi teknikleri destekler. 3DS Max'in animasyon kontrolleri ile nesnelerin tüm özellikleri, materyaller, kameralar, ışıklar ve çevre özellikleri zaman içinde değiştirilebilir ve Curves Editor ile tüm bu özellikler üzerinde tam bir kontrol sağlanabilir. Değişken grafiklerinin Bezier eğrileriyle

27

kontrol edilebildiği bu editör ile karmaşık animasyonların üstesinden gelmek mümkündür.

Şekil 14. 3DS Max programı ile görselleştirilmiş peyzaj projesi (Uzungöl Coastal Park Project, MDesign, 2012).

3DS Max, animasyon için klasik anahtar kare yöntemini kullanır. Zaman doğrusu içinde farklı noktalarda verilen değerler arası geçişi otomatik olarak yapar ve Curves Editor ile bu geçişlere ince ayarlar yapılmasına olanak verir. Ters Kinematik çözümleyicisi ile birbirleriyle bağlantılı hareket eden objeler arası ilişkiler kolayca çözümlenir ve kare anahtarlama yöntemi ile kompleks mekanizmaların animasyonu yapılabilir. Ayrıca, pozisyon, bakış, yüzey, bağlanma, tutunma ve yönelme kısıtlayıcılarıyla gelişmiş animasyonlar yapılabilir. Animasyon için kullanılabilecek diğer özellikleriyse uzay saptırıcıları ve niteleyicilerdir. Uzay saptırıcıları kendilerine bağlanan objelere, bükme, patlatma, rüzgar ve yerçekimi gibi etkileri uygularlar.

Niteleyiciler ise modellemede kullanıldıkları gibi animasyon için de objeleri zaman içinde değiştirmede kullanılabilirler.

3DS Max'in en güçlü özelliklerinden biri de Havoc tarafından yazılan ve pek çok oyunda kullanılan ünlü fizik motoru Rreactor'dür. Reactor ile yerçekimi etkisiyle düşme, esneme, sıçrama gibi fizik benzetimleri yapılabilir.

28

SKETCHUP

SketchUp, mimarlar, mühendisler, film yapımcıları, oyun geliştiricileri ve 3 boyutlu modelleme gerektiren hemen her alandaki kullanıcılar için tasarlanmış bir 3B Modelleme yazılımıdır. Ara yüzü diğer çizim programları kadar karmaşık olmayan, sade bir ara yüze sahiptir. Programlama dilinin basitliği ve geliştirilebilir bir program olması sürekli yeni araçların programa eklenmesiyle işleri kolaylaştıracak yüzlerce doküman bulunabilir. Bunların arasında animasyon eklentilerinden hazır duvar ve cisim hazırlamaya su efektlerinden render eklentilerine kadar çok çeşitli yamaları mevcuttur (Şekil 15).

Şekil 15. Sketcup programı ile yapılmış 3d görüntüler (N.K.Ü. Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Kentsel Tasarım Dersi öğrenci çalışması)

Program yüzeylere göre çalışmaktadır Autocad dosyalarını aktarıp 3 boyutta geliştirilebilir, tasarım içinde gezip bunun animasyonu da oluşturulabilir (Şekil 16).

Tek bir karenin fotoğrafı alınabilir V-Ray, Podium gibi render motorlarıyla çok daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Yazılım, kullanımı kolay bir 3B görselleştirme yazılımı olarak pazarlanmaktadır. Bazı temel özellikleri aşağıda verilmiştir:

29

 Push/Pull Diğer 3B yazılımlarda genelde "Extrude" adı ile geçen, bir yüzeye hacim kazandırma özelliğinin basitleştirilmiş ve kullanımı kolaylaştırılmış sürümü.

 El Çizimi GörünümüYüzey çizgilerinin uzatılması, titrekleştirilmesi gibi etkilerle çizime eskiz görüntüsü verilmesi.

 Referans (Inference) Sistemi Çizim yaparken, var olan çizgi ve yüzeylerden referans/hiza alarak çizim yapabilme özelliği. Bu özellik de diğer 3B yazılımlarda, özellikle AutoCAD'de var olan "snap" gibi özelliklerin basitleştirilmiş ve kullanımı kolaylaştırılmış bir halidir. Benzer motorlardan en büyük farkı, herhangi bir komut girilmesine veya bir düğmeye basılmasına ihtiyaç duyulmamasıdır. Şirket tarafından, piyasadaki en gelişmiş referans motoru olduğu iddia edilir. Bu genelde kabul edilse de, kapatılamaması ve devamlı referans arayan motorun yazılımı yavaşlatması gibi nedenlerden dolayı eleştirilmektedir.

 Güneş-Gölge Analizi Yazılım, çizimi yapılan şeyin bulunduğu arsanın koordinatları ve gün-ay-saat girildiğine o belirli andaki gölge durumunu gerçek zamanlı olarak gösterebilmektedir.

 Doku ve Materyal/Renk Atama Her yüzey basit bir "boya kovası" aletiyle istenen renk, doku veya istenilen bir resimle boyanabilir ve bunlar üzerinde oynama yapılabilir.

30

Şekil 16. Sketcup programı ile yapılmış 3d görüntüler (N.K.Ü. Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Kentsel Tasarım Dersi öğrenci çalışması)

Diğer 3B Yazılımlarla olan uyum nedeniyle, üretici firma, yazılımın asıl olarak fikir geliştirme aşamasında kullanılmak üzere tasarlandığını belirtmektedir. Bu nedenle sunum çıktıları için daha "profesyonel" görsellere ihtiyaç duyan kullanıcılar için SketchUp'ın halihazırdaki çoğu 3B modelleme ve görselleştirme (rendering) yazılımlarıyla uyumlu olmasına çalışılmaktadır. Bunun için devamlı olarak yeni import/export eklentileri yayınlanmaktadır.

Ruby Console Google Sketchup'ta bulunan Ruby Console sayesinde, yazılan kodlar Sketchup'ın içerisinde çalıştırabilir, sık sık tekrar edilen çizimleri yeniden oluşturmakla zaman kaybetmeden Sketchup'a eklemek mümkündüri

LUMION

Lumion kolay ve hızlı bir animasyon programıdır. İçerisinde modelleme yoktur ancak dışarıdan çeşitli dosya formatlarını programa çağırabilirsiniz. Oldukça kullanışlı ve geniş bir kütüphanesi mevcuttur. Ayrıca kütüphane içinde hareketli modeller de

31

bulunmaktadır. Sketchup programının animasyon eksikliğini çok iyi kapatan bir programdır. Kolay kullanımı ve geniş alanlarda çalışma kolaylığı ile tercih edilen animasyon ve render programıdır. Lumion, önceleri bir oyun motorundan geliştirilen, daha sonra mimari ve peyzaj konularında animasyon ve render programı olmayı amaçlayan, hızlı esnek yapısı ile kullanımı kolay bir programdır (Şekil 17). Programın ara yüzünün kolaylığı kullanıcılara Lumion‟u hızlı bir şekilde öğrenmeyi hedefler.

Lumion real time, yani gerçek zamanlı içerik yapısı sayesinde anında render görüntüsü veren bir yapıdadır.

Desteklediği dosya formatları:

.max (3DSMax Dosyaları) .dwg. dxf (Autocad Dosyaları)

.dae .fbx .obj (LightWave, Wavefront ve Blender Dosyaları) dır.

.dae .fbx .obj (LightWave, Wavefront ve Blender Dosyaları) dır.

Benzer Belgeler