• Sonuç bulunamadı

Lisans öğrencileri anket sonuçlarının değerlendirilmesi

Öğrencilerin planlama, tasarım ve sunum çalışmalarında bilgisayar kullanmalarına yönelik anket bulgusu Şekil 18‟de verilmiştir.

Şekil 18. Planlama, tasarım ve sunum çalışmalarında bilgisayar kullanıyor musunuz?

Öğrencilerin lisans dönemlerinde aldıkları planlama ve tasarıma yönelik derslerde çoğunlukla bilgisayar kullandıkları belirlenmiştir. Kısıtlı sayıda öğrencinin bilgisayarları ara sıra kullandığı ve buna bağlı olarak da tüm öğrencilerin bilgisayarları etkin bir şekilde kullandığı görülmektedir.

Öğrencilerin, planlama, tasarım ve sunum çalışmalarında bilgisayar kullanma süreleri Şekil 19‟da verilmiştir.

39

Şekil 19. Planlama, tasarım ve sunum çalışmalarında ne kadar süredir bilgisayar kullanıyorsunuz?

Öğrencilerin küçük bir kısmı, 4 yıllık lisans eğitimlerinin başında bilgisayar kullanırken, son iki yılda kullananların sayısının çok fazla olduğu görülmektedir.

Şekil 20‟de, tasarım çalışmalarında kullanılan bilgisayar bileşenlerine verilen yanıtlar görülmektedir.

Şekil 20. Tasarım çalışmalarında kullanılan bilgisayar bileşenleri nelerdir?

40

Lisans öğrencilerinin, bilgisayar bileşenlerinden öncelikli olarak temel bileşenler olan mouse, klavye ve monitörü kullandıkları, yazıcı ve tarayıcıları ise daha az tercih ettikleri görülmektedir.

Tasarım çalışmalarında kullanılan yazılımlara ilişkin öğrencilerin verdikleri yanıtlar Şekil 21‟de verilmiştir.

Şekil 21. Tasarım çalışmalarında kullandığınız yazılımlar nelerdir?

Öğrencilerin tasarım çalışmalarında, özellikle Autocad, photoshop ve sketchup gibi popüler yazılımları, bazı öğrencilerin ise bunlara ilaveten Archicad, 3dmax ve Lumion programlarını da tercih ettiği görülmektedir.

Geleneksel tasarım sürecinde kullanılan yöntemler Şekil 22‟de verilmiştir.

41

Şekil 22. Geleneksel tasarım sürecinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Öğrencilerin geleneksel tasarım çalışmalarında izledikleri yöntemler ise kağıt üzerinde yaptıkları analizler, kaynak taramaları, eskizler olarak belirlenmiş, bu aşamada maket tekniğinin bu sürece daha az katıldığı görülmüştür.

Bilgisayar ortamında tasarım ve sunum sürecinde kullanılan yöntemlere ilişkin öğrencilerin yanıtları Şekil 23‟de görülmektedir.

Şekil 23. Bilgisayar ortamında tasarım ve sunum sürecinde kullandığınız yöntemler nelerdir?

42

Öğrencilerin, dijital ortamda daha çok 3 boyutlu tasarıma yöneldikleri, animasyona dayalı tasarımları ise daha az tercih ettikleri görülmektedir.

Dijital tasarım teknolojilerinde kullanılan 3 boyutlu donanımlara ilişkin yanıtlar Şekil 24‟te verilmiştir.

Şekil 24. Dijital tasarım teknolojilerinde kullanılan 3 boyutlu donanımlardan kullandıklarınız nelerdir?

Dijital tasarım teknolojisinin üst boyutu olan 3 boyutlu donanımları öğrencilerin büyük çoğunluğunun kullanmadığı, az sayıda öğrencinin de 3DMouse kullanımını tercih ettiği görülmüştür.

Öğrencilerin, kendilerine yöneltilen, bilgisayar destekli tasarım yaparken çift mouse kullanımına ilişkin soruya verdikleri yanıtlar Şekil 25‟te verilmiştir.

43

Şekil 25. Bilgisayar destekli tasarım yaparken çift mouse kullanımı

Öğrencilerin hiçbiri tasarım projelerinde çizim kolaylığı sağlayan çift mouse kullanımını gerçekleştirmemektedir.

Şekil 26; bilgisayar destekli tasarım yaparken çift monitör kullanım durumunu göstermektedir.

Şekil 26. Bilgisayar destekli tasarım yaparken çift monitör kullanımı

44

Tasarımda farklı programlarda aynı anda farklı ekranlarda çalışma yapmak kolaylık sağlamaktadır. Bu amaçla sorulan soruda öğrencilerin az bir kısmının çift monitör kullandıkları belirlenmiştir.

Öğrencilerin, yeni çıkan donanımları takip edip etmediklerine ilişkin soruya verdikleri yanıtlar Şekil 27‟de verilmiştir.

Şekil 27. Yeni çıkan donanımları takip ediyor musunuz?

Tasarım mesleklerinde başarılı olmak için değişen teknolojinin sürekli takip edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla sorulan soruda, öğrencilerin büyük bir kısmının teknolojiyi ara sıra takip ettikleri, az bir kısmının ise sürekli takip ettiği belirlenmiştir.

Şekil 28, öğrencilerin yeni çıkan donanımları hangi yolla takip ettiklerini göstermektedir.

45

Şekil 28. Yeni çıkan donanımları nereden takip ediyorsunuz?

Öğrencilerin teknoloji ve yazılımları nereden takip ettikleri sorusuna ise, büyük çoğunluğun internet cevabı verdiği bununla beraber, teknoloji merkezleri ve dergi-gazetelerden de faydalandıkları görülmüştür.

Donanım satın alınmasında başvurulan referans ile ilgili soruya verilen yanıtlar Şekil 29‟da verilmiştir.

Şekil 29. Donanım satın alacağınız zaman sizin için en önemli referans nedir?

46

Öğrencilerin, bilgisayar donanımlarını seçerken, donanımların web sayfalarını, arkadaş önerilerini, dergilerdeki incelemeleri ve fiyat-taksit alternatiflerini tercih ettikleri görülmüştür.

Tasarım ve sunum için yeni bir donanım kullanımdaki zorluklarla ilgili soruya yanıtlar Şekil 30‟da verilmiştir.

Şekil 30. Tasarım ve sunum için yeni bir donanım kullanımdaki zorluklar nelerdir?

Tasarım ve sunum için yeni alınan donanımlarda çıkan sorunlar olarak; en yüksek oranda yazılımlarla donanımların uyumsuzlukları, yüksek kapasiteli bilgisayar gerekliliği belirtilmiştir.

Şekil 31‟de, yeni bir yazılım alırken, karşılanması gerekli isteklerle ilgili soruya verilen yanıtlar görülmektedir.

47

Şekil 31. Yeni bir yazılım alırken hangi isteklerinizi karşılamasını isterdiniz?

Tasarım projeleri için yeni bir yazılım alındığında; yazılımın tasarım ve sunum sürecini hızlandırıcı, diğer yazılım ve donanımlarla uyumlu, pratik ve yeni çözümlemeler gerektirmesi gerektiği belirtilmiştir.

Tasarım ve sunum ile ilgili yazılım ve donanımların lisans eğitimi boyunca hangi dönemlerde öğretilmesi gerektiğine yönelik soruya verilen yanıtlar Şekil 32‟de görülmektedir.

Şekil 32. Tasarım ve sunum ile ilgili yazılım ve donanımların lisans eğitimi boyunca hangi dönemlerde öğretilmesi gerekir?

48

Öğrencilerin büyük çoğunluğu, lisans eğitimi dönemlerinde kullandıkları yazılım ve donanımlar ile ilgili eğitimin proje dersleri başlamadan önce verilmesi gerekliliği seçmişlerdir.

Öğrencilerin, bilgisayar ve yazılımları projelerin hangi aşamalarında kullandıklarını belirlemek için sorulan soruya verilen yanıtlar Şekil 33‟de verilmiştir.

Şekil 33. Bilgisayar ve yazılımları projelerin hangi aşamalarında kullanıyorsunuz?

Öğrencilerin büyük çoğunluğunun, öncelikle eskizde iki boyutlu tasarım yaptıktan sonra bilgisayar ortamına aktardıkları, yine önemli bir çoğunluğun da tasarımlarını doğrudan bilgisayarda yaptıkları ortaya çıkmıştır.

Öğrencilerin lisans eğitimleri boyunca bilgisayar ve yazılım kapsamlı derslerde öğrenmek istedikleri yazılımlarla ilgili soruya verdikleri yanıtlar Şekil 34‟te verilmiştir.

49

Şekil 34. Bilgisayar ve yazılım kapsamlı derslerinizde tasarım ve sunum programlarından hangilerini öğrenmek istersiniz?

Öğrencilerin lisans eğitimleri boyunca öğrenmek istedikleri yazılımlarda ise öncelik 3d Max olarak göze çarpmakta, daha sonra aynı düzeyde Sketchup, Photoshop ve Lumion programları yer almaktadır.

Şekil 35, öğrencilerin Tasarım çalışmalarına ait sunumların baskılarını aldıkları yer ile ilgili soruya verdikleri cevaplar Şekil 35‟te verilmiştir.

Şekil 35. Tasarım sunumlarınızın baskılarını nereden alıyorsunuz?

50

Öğrencilerin büyük çoğunluğunun proje çıktılarını bulundukları şehirden aldıkları görülmektedir.

Öğrencilerin proje baskılarını alırken dikkat ettikleri hususlar konusundaki soruya cevapları Şekil 36‟da verilmiştir.

Şekil 36. Proje baskılarını alırken nelere dikkat ediyorsunuz?

Proje çıktılarında önceliklerin ise kaliteli kağıt, fiyat ve renklerin olduğu görülmüştür.

5.2. Lisansüstü öğrencileri anket sonuçlarının değerlendirilmesi

Proje kapsamında lisans öğrencilerine yapılan anket değerlendirmeleri ile birlikte, lisans üstü eğitim gören peyzaj mimarlığı öğrencilerine de, iş yaşamındaki teknoloji ile ilgili gereklilikleri ortaya koymak için anket tekniği kullanılarak sorular sorulmuştur.

Ankete katılan 12 öğrenciden, 9‟u yüksek lisans yapmakta, 3‟ü ise doktora eğitimine devam etmektedir.

Şekil 37, lisansüstü öğrencilerin, çalıştıkları ofiste tasarım için ne kadar süredir bilgisayar kullandıklarına ilişkin soruya verdikleri yanıtları göstermektedir.

51

Şekil 37. Çalıştığınız ofiste tasarım için ne kadar süredir bilgisayar kullanıyorsunuz?

Çalışma hayatında atılan lisansüstü öğrencilerin çoğunluğu çalışma ofislerinde bilgisayar kullandıklarını belirtmişlerdir.

Tasarım ve sunum için ne kadar süredir bilgisayar kullandıklarına ilişkin yanıtlar da Şekil 38‟de verilmiştir.

Şekil 38. Tasarım ve sunum için ne kadar süredir bilgisayar kullanmaktasınız?

52

Öğrencilerin, lisan eğitimlerine başlama süreleri dahil büyük çoğunluğunun 2-5 yıldır bilgisayar kullandıkları belirlenmiştir.

Tasarım ve sunum için kullandıkları 2 boyutlu donanımlara ilişkin soruya yanıtlar Şekil 39‟da verilmiştir.

Şekil 39. Tasarım ve sunum için kullandığınız 2 boyutlu donanımlar nelerdir?

Lisansüstü öğrencilerin, tasarım çalışmalarında, iki boyutlu donanımlardan en çok, monitör, klavye, 2d mouse ve 2d yazıcı kullandıkları, nokta vuruşlu yazıcıları hiç kullanmadıkları ortaya çıkmıştır.

Tasarım ve sunum için kullandıkları yazılımlara ilişkin soruya lisansüstü öğrencielrin yanıtları Şekil 40‟da görülmektedir.

53

Şekil 40. Tasarım ve sunum için kullandığınız yazılımlar nelerdir?

Öğrencilerin, iş yaşamında tasarım için kullandıkları yazılımların; Autocad, Photoshop, Sketchup ve 3d max oldukları anlaşılmaktadır.

Geleneksel tasarım sürecinde kullandıkları yöntemlere ilişkin soruya öğrencilerin verdikleri yanıtlar Şekil 41‟de verilmiştir.

Şekil 41. Geleneksel tasarım sürecinde kullandığınız yöntemler nelerdir?

54

Lisans eğitimi sonrasında, iş hayatında geleneksel tasarım sürecinde kullanılan yöntemlerin değişip değişmediğini belirlemek için sorulan bu soruda, ankete katılanların büyük çoğunluğu maket tekniğini kullanmadıklarını diğer yöntemlerin hepsine aynı şekilde devam ettiklerini belirtmişlerdir.

Şekil 42; öğrencilerin bilgisayar ortamında tasarım ve sunum sürecinde kullandıkları yöntemlere ilişkin soruya verdikleri yanıtları göstermektedir.

Şekil 42. Bilgisayar ortamında tasarım ve sunum sürecinde kullandığınız yöntemler nelerdir?

Ankete katılanlar, bilgisayar ortamında yaptıkları tasarım sürecinde, önceliklerinin bilgisayar destekli 2 boyutlu ve 3 boyutlu tasarım olduğunu belirtmişlerdir.

Lisansüstü öğrencilerin, dijital tasarım teknolojilerinde kullanılan 3 boyutlu donanımlardan neleri kullandıklarına yönelik soruya verdikleri yanıtlar Şekil 43‟de verilmiştir.

55

Şekil 43. Dijital tasarım teknolojilerinde kullanılan 3 boyutlu donanımlardan kullandıklarınız nelerdir?

Ankete katılan öğrencilerin büyük çoğunluğu, tasarım teknolojilerinde 3 boyutlu donanımları kullanmadıklarını belirtmiş, az sayıda öğrenci 3d yazı, dokunmatik ekran, çizim tabletleri ve 3d Mouse tercihi yapmıştır.

Bilgisayar destekli tasarımda çift mouse kullanımına yönelik soruya verilen yanıtlar Şekil 44‟de verilmiştir.

Şekil 44. Bilgisayar destekli tasarım yaparken çift mouse kullanıyor musunuz?

56

Ankete katılanların bilgisayar destekli tasarımı kolaylaştıran çift mouse kullanımını tercih etmedikleri görülmüştür.

Çift monitör kullanımına yönelik soru ve yanıt Şekil 45‟de görülmektedir.

Şekil 45. Bilgisayar destekli tasarım yaparken çift monitör kullanıyor musunuz?

Farklı programları aynı anda açarak aynı anda görmeyi sağlayan çift monitör kullanımını ankete katılanların % 50‟ye yakınının tercih ettiği görülmüştür.

Şekil 46, yeni çıkan donanımları hangi sıklıkla takip ettiklerine yönelik soruya verilen yanıtları göstermektedir.

57

Şekil 46. Yeni çıkan donanımları takip ediyor musunuz?

Şekil 46‟dan, ankete katılanların hemen hepsinin yeni çıkan donanımları ara sıra takip ettiği anlaşılmaktadır.

Yeni çıkan donanımları nereden takip ettiklerine yönelik soruya verilen yanıtlar Şekil 47‟de verilmiştir.

Şekil 47. Yeni çıkan donanımları nereden takip edersiniz?

58

Ankete katılanlar, bilgisayar ve teknolojileri ile ilgili gelişmeleri daha çok internet, teknoloji marketleri, dergi-gazete ve ders-tez çalışmalarından takip ettiklerini belirtmişlerdir.

Ankete katılanlara yöneltilen, donanım satın alınacağı zaman en önemli referansın ne olduğuna ilişkin soruya verilen yanıtlar Şekil 48‟de verilmiştir.

Şekil 48. Donanım satın alacağınız zaman sizin için en önemli referans nedir?

Kullanıcıların, bilgisayar donanımlarını tercih etmelerinde; arkadaş önerilerinin, web sitesindeki incelemelerin ve fiyat – taksit alternatiflerinin önemli olduğu saptanmıştır.

Şekil 49; tasarım ve sunum için yeni bir donanım kullanmanın zorluklarına yönelik sorunun yanıtlarını göstermektedir.

59

Şekil 49. Tasarım ve sunum için yeni bir donanım kullanmanın zorlukları nelerdir?

Ankete katılanlar, tasarım ve sunum için kullanılan donanımların, yüksek kapasiteli bilgisayar ve yazılım gerektirdiği, diğer başka donanımlarla uyumsuzluklar sağladığını belirtmişlerdir.

Yeni bir yazılım kullanırken karşılanmasını istedikleri taleplere yönelik sorunun yanıtları Şekil 50‟de verilmiştir.

Şekil 50. Yeni bir yazılım kullanırken hangi taleplerinizin karşılanmasını istersiniz?

60

Kullanıcılar, yeni yazılımların; diğer yazılımlarla uyumlu olmasını, tasarım ve sunum sürecini hızlandırmasını ve kolay adapte olabilen nitelikte olmasını belirtmişlerdir.

Tasarım ile ilgili yazılım ve donanımların, lisans eğitimi boyunca hangi dönemlerde öğrenilmesi gerektiğine yönelik sorunun yanıtı Şekil 51‟de verilmiştir.

Şekil 51. Tasarım ile ilgili yazılım ve donanımların lisans eğitimi boyunca hangi dönemlerde öğrenilmesi gerekir?

Mezun öğrenciler, tasarım ve sunum ile ilgili yazılım ve donanımların, proje dersleri başlamadan önce veya proje dersleri ile birlikte paralel yürütülmesi gerektiğini belirtmişlerdir.

Lisansüstü öğrencilerin, bilgisayar ve yazılım kapsamlı derslerde, tasarım ve sunum programlarından öğrenmek istedikleri programlara yönelik soruya verdikleri yanıtlar Şekil 52‟de verilmiştir.

61

Şekil 52. Bilgisayar ve yazılım kapsamlı derslerde tasarım ve sunum programlarından hangilerini öğrenmek istersiniz?

Ankete katılanlar lisans derslerinde olduğu gibi, lisansüstü eğitimleri boyunca da, Photoshop, Autocad, 3d Max, Lumion ve Sketchup programlarını öğrenmek istediklerini belirtmişlerdir.

5.3. Peyzaj Mimarlığı Lisans Programı Derslerinde Bilgisayar Teknolojileri ve Yazılımları Kullanımına İlişkin Değerlendirme

Peyzaj Mimarlığı Lisans Programı‟nda güncellenen ders programı ile birlikte, genel olarak bir değerlendirme yapılırsa, öğrencilerin 1. sınıftan itibaren bilgisayar ve bunların bileşenleri ile birlikte yazılımlarla tanıştıkları, bu sürecinde eğitim süresi bitene kadar her dönem devam ettiği görülmektedir. Planlama ve tasarım sürecinde büyük kolaylıklar sağlayan bu teknoloji ve yazılımların dört yıllık dönemde etkin olarak ders içeriklerinde veya bu ders kapsamında yapılacak çalışmalarda kullanılması olumlu olarak görülmektedir.

62

6. TARTIŞMA VE SONUÇ

Günümüzde birçok insan gelişen dünyanın en mükemmel teknolojik araçlarından olan bilgisayarları iyi bir şekilde kullanabilmektedir. Eğitimde de bilgi toplumu olabilmenin temel koşulu teknolojiden etkin bir şekilde yararlanmaktır. Eğitimin son aşaması olan üniversitelerde okuyan öğrencilere, yaşamımızı her yönden etkileyen bilgisayar teknolojisiyle başa nasıl çıkabileceklerini, bilgi toplumunun üyesi olmaya nasıl hazırlanacaklarının öğretilmesi gerekliliği artık bir gerçektir. Burada akademisyenlere ve eğiticilere büyük görevler düşmektedir.

Bilim ve teknoloji alanındaki hızlı gelişmeler tasarım, planlama ve mimarlık eğitimi bilim dallarının yanında büyük ölçüde sanat eğitimi ve öğretimini de etkilemektedir.

Planlama ve tasarım eğitimi, son yirmi yıl içerisinde bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki gelişim doğrultusunda, hızlı bir değişim sürecine girmiştir. Bu değişimin, planlama ve tasarım eğitimine etkilerini analiz edebilmek için, uygulama tabanlı araştırmalar yapılmaktadır. Bilgisayar teknolojilerinin tasarım eğitimi ile olan etkileşiminin getirdiği sonuçlar, fayda ve zarar ilişkisi göz önünde bulundurularak değerlendirilmektedir. Değerlendirmeler sonucunda eğitim yapısı yeniden şekillendirilmektedir.

Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi 4. Sınıf ve lisansüstü öğrencilerine yönelik yapılan bu çalışma ile öğrencilerin meslekleri ile ilgili bilgisayar ve yazılımlara ne kadar ihtiyaç duydukları ve gereksinimleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Araştırma kapsamında yapılan anket sonuçları değerlendirildiğinde, öğrenciler bilgisayar teknolojisi ve yazılımlarını eğitimlerin ilk yıllarından itibaren derslerle birlikte paralel olarak görmek istediklerini belirtmişlerdir. Yapılan önceki çalışmaların sonuçları irdelendiğinde, bu çalışmada çıkan sonuçları desteklediği görülmektedir.

Ayrıca öğrencilerin bu tip programları ders planları kapsamında da görmek istedikleri anlaşılmaktadır. Bu sonuçlara istinaden, artık bu tip fakültelerin eğitim-öğretim alt yapılarını (akademik ve teknolojik) bu ihtiyaçları karşılayacak şekle dönüştürme gerçeği ortaya çıkmaktadır. Özellikle, özel sektör ihtiyaçlarının karşılanmasında

63

teknoloji alt yapısının güçlendirilmesi ve bu konuda nitelikli öğrencilerin yetişmesi piyasadaki ihtiyaçları da karşılayabilecektir. Bu amaçla, özellikle ders programlarının bu tip yeni bir yapılanmaya paralel olması gerekmektedir.

Anket sonuçlarına göre diğer bir önemli sonuç ise öğrencilerin yazılımları öğrenmek için önemli bir çaba sarf ettikleri; bazı yazılımları kendi çabalarıyla, bazı yazılımları ise kurs ve dersler kapsamında öğrendiklerini belirtmişlerdir. Özellikle piyasada bu konuda çalışmalar yapan tasarımcıların görüşleri anket sonuçlarını desteklemekte, Photoshop, Autocad, Sketch up gibi programları kişilerin kendi başlarına öğrenebilecekleri, 3dmax gibi programların ise kurs ve eğitimlerle desteklenmesi gerektiği belirtilmektedir. Bu tip kurs ve eğitimlerin, ilgili firmalarla görüşülüp eğitim programlarına adapte edilmesi gerekmektedir. Özellikle bu eğitime katılacak kullanıcıların, bu eğitimi kendi mesleklerinde olan eğitmenlerden almaları çok daha fazla faydalı olacaktır.

Sanat ve tasarım eğitimi veren bölümlerde, anket sonuçlarından biri de öğrencilerin geleneksel tasarım süreçlerinden kopmadıkları, tasarımlarını önce el çizimleri ile yaptıkları ve daha sonra bilgisayar ortamına aktardıkları ortaya çıkmıştır. Yapılan diğer çalışmalar da incelendiğinde; tasarımın öncelikli olarak düşünsel olarak ortaya çıktığı, daha sonra kağıda aktarıldığı ve bunu takiben dijital ortamda geliştirildiği sonucu çıkmaktadır. Bu sonuç da çalışmanın bu bölümünü desteklemektedir.

Eğitim gören öğrencilerin ve mezunların özellikle ileri teknoloji ile ilgili gelişmeleri takip ettikleri ancak bu teknolojileri çalışmalarında büyük oranda kullanmadıkları görülmüştür. Bu sonuçlar, piyasa talepleri ve maddi imkanlara bağlı olabilir.

Anket sonuçlarına göre önemli diğer bir sonuç ise, ankete katılanların önemli beklentilerinden birinin yeni yazılım ve teknolojilerin birbirleri ile uyumudur. Bu sonuç şunu göstermektedir ki kullanıcıların çalışmalarında birden fazla program kullandıkları ve çalışmalarını bu programlarla farklı amaçlara yönelik destekledikleri görülmüştür. Şu an mevcut yazılımların yeni sürümlerinin diğer yazılımlarla da çalışması bu sonuçları büyük ölçüde destekler niteliktedir.

64

Öğrencilerin, eğitim altyapılarında teknoloji ve yazılım gerekliliklerini ortaya koyması önemli bir sonuçtur. Bu sonuçlara bağlı olarak teknoloji altyapılı öğretim programlarının tekrar oluşturulması gereği vardır. Peyzaj Mimarlığı Bölümü bu düşünceleri de göz önünde alarak 2014-2015 eğitim öğretim yılından geçerli olmak üzere ders programlarını daha güncel ve piyasa ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değiştirmiştir. Bu amaçla değişen program sonucunda toplam 58 lisans dersinin 32‟sinde bilgisayar ve yazılımlarının kullanılacağı düşünülmektedir.

Sonuç olarak, günümüz teknolojileri çok hızlı gelişmektedir. Eğitimin son aşaması olan üniversiteler de iş yaşamına kaynak sağlayan önemli birimlerdir. Bu amaçla üstün nitelikli meslek insanları yetiştirmek için piyasa şartlarının çok ilerisinde eğitim altyapıları kurmak gerekmektedir. Ancak görülmektedir ki üniversite kurumları, özel sektörün gerisinde ve teknolojiyi takip etmede geri kalmaktadır. Bunun önemli nedenleri üniversite ve bunlara bağlı birimlerin ekonomik yetersizlikleri ve bu teknoloji eğitimini verecek akademik personelin olmamasıdır. Özellikle sanat ve tasarım dallarında da yoğun kullanım gerektiren teknoloji ve yazılımlar, bir ihtiyaçtan çok gereklilik haline gelmiştir. Bu nedenle sanat, planlama ve tasarım eğitimi veren fakültelerin piyasa ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde meslek insanları yetiştirebilmek için teknoloji alt yapılarını tamamlamaları gerekmektedir.

65

KAYNAKLAR

Akçın, H. ve Erkan, Y., 2002, Mekânsal Nesnelerin Görselleştirilmiş Üç Boyutlu Modellerini Oluşturma Teknikleri ve Bir Uygulama Örneği, Selçuk Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bolumu Öğretiminde 30. Yıl Sempozyumu, Konya, Türkiye.

Anonim, 1998. Çağdaş Eğitimde Yeni Yaklaşımlar, Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi, ISBN 975-492-770-7, Eskişehir.

Avcı, Ü. 2014. Bilgisayar Destekli Eğitim, Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı, Bilgisayar Destekli Eğitim ve E-öğrenme, Başkent Üniversitesi Öğrenme ve İçerik Yönetimi Sistemi, Ankara.

Ayaydın, A. 2010. Temel Tasarım Eğitiminde Bilgisayar Teknolojisinin Gerekliliği ve Geleceği, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 15: 52-62.

Benliay, A., 2000, Bilgisayar Destekli Tasarım Surecinde Peyzaj Tasarım Projelerinin Sunum Tekniklerinin Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlık Kampusu Projesi Örneğinde İrdelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bölükoğlu, İ.H. 2004. Eğitim Fakültelerinde Grafik Tasarım Eğitiminde Bilgisayar Kullanımının Değerlendirilmesi, The Turkish Online Journal of Educational Technology: 3(2):142-148

Donath, D., Regenbrecht, H. 1996. “Using Virtual Reality Aided Design Techniques for Three Dimensional Architectural Sketching.” ACADIA, Tucson, 201-212.

Güç, B., Karadayı, A. 2007. “WEB Üzerinden Etkilesimli Bir Model Önerisi Üniversite Kampusu Örneği”, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi, KTÜ, Trabzon.

66

Işık, B. Ö., Bayramoğlu, E., Demirel, Ö. 2013. Peyzaj Mimarlığında Modelleme Çalışmalarının Kullanıcılar Üzerinde Etkisinin Araştırılması, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 13(1): 15-23.

Işık, B. Ö., Bayramoğlu, E., Demirel, Ö. 2013. Peyzaj Mimarlığında Modelleme Çalışmalarının Kullanıcılar Üzerinde Etkisinin Araştırılması, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 13(1): 15-23.

Benzer Belgeler