• Sonuç bulunamadı

Performans Sonuçlarının Değerlendirilmesi

B- Performans Bilgileri

4- Performans Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Amaç 1: Vergi ve Diğer Gelirleri Toplamada Etkinliği Artırmak

Hedef 1: Vergi ve Diğer Mali Yükümlülüklerin Zamanında Ödenmesini Sağlamak Amacıyla Tahsilatın Etkinliği Artırılacaktır.

SORUMLU BİRİM TAHSİLAT VE İHTİLAFLI İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI II

Performans Hedefi Vergi ve diğer mali yükümlülüklerin zamanında ödenmesini sağlamak amacıyla vergilendirme işlemlerinde etkinlik sağlanacak ve cebri tahsilat süreci hızlandırılacaktır.

toplam tahakkuka oranı 98,87 Gösterge gerçekleşme değerinde hedefe yakın bir düzeye ulaşılmıştır.

Kanuni süresinde yapılan

ödemelerin tahakkuka oranı 104,22 Genel bütçe vergi gelirlerindeki artışa paralel olarak kanuni süresinde yapılan ödemelerin oranı artmıştır.

Vergi borcu yoktur yazısı alan mükelleflerden yapılan vadesi geçmiş borç tahsilatının, toplam vadesi geçmiş borç tahsilatına oranı

159,96 Gösterge gerçekleşme değeri beklenenin üzerinde gerçekleşmiştir.

Bankalarca yapılan tahsilatın

toplam tahsilat içindeki yüzdesi 104,07 Genel bütçe vergi gelirlerindeki artışa paralel olarak kanuni süresinde yapılan ödemelerin oranı artmıştır.

Kredi kartı ile yapılan tahsilatın

toplam tahsilat içindeki yüzdesi 153,64 Kredi kartına ilişkin tahsilat kapsamına, yeni alacak türlerinin eklenmesi nedeniyle gerçekleşme hedefin üzerinde olmuştur.

Amaç 2:Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Etmek

Hedef 1: Kayıt Dışı Ekonominin GSYH’ye Oranı 5 Puan Düşürülecektir.

SORUMLU BİRİM DENETİM VE UYUM YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI (I,II)

Performans Hedefi Vergi Kayıp Ve Kaçağının Önlenmesi İçin Kayıt Dışı Ekonomi İle Mücadelede Etkinlik Sağlanacaktır.

Performans Göstergesi Performans

Sonuçları Sapmanın Nedeni

Analiz raporları sonucu azaltılan

KDV iadesi talep tutarı 95,80 Analiz Raporları Sonucu Azaltılan KDV İadesi Talep Tutarı göstergesinde elde edilen gerçekleşme yüzdesi ile, hedeflenen performansa uyumlu bir başarının elde mükelleften önceki safhada yer alan mükelleflerden kaynaklı olarak öngörülenden daha az sayıda sorunlu alt

115,33 Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminin kolay, hızlı, güvenilir olması nedeniyle diğer yöntemlere göre daha çok tercih edilmesi ve etkin bir şekilde kullanılması ile performans hedeflerine ulaşmada istenilen sayının üzerine çıkılmıştır. Dönemine ilişkin olarak 164.306 kişi tespit edilerek vergi dairelerine gönderilmiştir.

Yaygın ve yoğun denetimlerde

denetlenen mükellef sayısı %27,92 Başkanlığımız merkez ile Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıkların mahallinde hizmet içi eğitimler verilmektedir. İlgili eğitimlerle personelimizin kabiliyet ve bilgi düzeyi ile yetki ve sorumluluk bilinçlerini en üst seviyeye ulaştırmayı planlamaktayız. Ayrıca, yapılacak denetimlerin elektronik ortamda yapılabilmesi için proje çalışmaları ve teknik çalışmalar sürdürülmekte, yapılacak denetimlerde verimliliğin ve standardın sağlanmasına en üst düzeyde önem gösterilmektedir.

Akaryakıt ürünlerine yönelik gerçekleştirilen denetlemelerde, denetlenen mükellef sayısı

134,56 Başkanlığımız merkez ile Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıkların mahallinde hizmet içi eğitimler verilmektedir. İlgili eğitimlerle personelimizin kabiliyet ve bilgi düzeyi ile yetki ve sorumluluk bilinçlerini en üst seviyeye ulaştırmayı planlamaktayız. .

Bandrollü ürünlere yönelik

denetlenen mükellef sayısı 44,53 Denetimler için tahsis edilen mobil denetim cihazları yenilenerek sayıları 500 adetten 1000 adete çıkarılmış ve 2015 yılının ikinci yarısından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Denetim cihazlarının aktif olarak kullanılması ve denetim planlarının gözden geçirilmesiyle denetim sayısında artış sağlanması öngörülmektedir.

Amaç 3 :Vergiye Gönüllü Uyumu Artırmak

Hedef 1: Vergilendirmede Toplumsal Farkındalık ve Vergi Bilinci Artırılacaktır.

SORUMLU BİRİM MÜKELLEF HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

Performans Hedefi Toplumun tüm kesimlerinde vergi bilincinin artırılması yönünde faaliyet ve etkinliklerin yapılmasına devam edilerek vergiye gönüllü uyum sağlanacaktır.

Performans Göstergesi Performans

171,77 26. Vergi Haftası kapsamında vergi bilincinin çocuklarda ve genç nesillerde oluşturulması ve toplumun tüm kesimlerine

benimsetilmesi amacıyla 81 ilde vergi dairelerinde, belediyelerde, okullarda, meslek odalarında, mükelleflerin ve vatandaşların ziyaret ettiği binalarda, belediye ve özel halk otobüslerinde, metro, tren, şehir hatları ile vapurlarda vergi haftasının kutlandığı hafta içinde asılmak üzere çocuklara ve kamuoyuna yönelik 2 farklı afiş hazırlanmış olması,

27/08/2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile vergi dairelerince düzenlenen ve tebliğ edilmesi gereken evrakın Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla elektronik ortamda tebliğ edilmesini sağlayan, ticari, zirai ve mesleki kazancı gerçek usulde

vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine kullanma zorunluluğu getirilen e-tebligat

uygulamasının tanıtım çalışmaları kapsamında radyo spotu, kamu spotu ve afiş hazırlanmış olması,

nedenleri ile hedefin üzerinde gerçekleşme olmuştur.

Kamuoyunu bilgilendirme amaçlı hazırlanan yazılı ve görsel doküman sayısı (CD, DVD, tanıtım filmi, broşür, rehber v.s.) (Adet)

518,38 11/09/2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 Sayılı Kanun kapsamında mükelleflere iki farklı tarihte hatırlatma mektuplarının gönderilmesi ve e-tebligat uygulamasının

tanıtımına yönelik rehber basılmış olması nedenleri ile hedefin üzerinde gerçekleşme olmuştur.

Vergi bilincini geliştirme eğitimi verilen öğrenci sayısı (Adet)

112,87 Okullarda vergi bilinci eğitimleri Vergi Haftası ve sonrasında Milli Eğitim Bakanlığınca verilmekte olup, ilgili Bakanlık ile yapılan toplantılar ve taşra teşkilatımızca yapılan takip neticesinde hedefin üzerinde gerçekleşme olmuştur.

Meslek odaları ile yapılan

eğitim seminer sayısı (Adet) 755 Gösterge gerçekleşme değeri beklenenin üzerinde gerçekleşmiştir.

Bunun nedeni, uygulamaya girecek olan elektronik tebligat uygulamasının tanıtımına yönelik olarak 81 ilde meslek odalarına eğitim ve bilgilendirme toplantıları düzenlenmiş olmasıdır.

Toplumda vergi bilincini artırmaya yönelik olarak gerçekleştirilen eğitim sayısı (konfeans, seminer, panel vb) (Adet)

92,8 Vergi Haftası kapsamında 81 ilde yapılması planlanan etkinlikler ağır kış şartları nedeniyle bazı illerde yapılamadığından 750 olarak belirlenen hedef gösterge düzeyinde 696 gerçekleşme sağlanarak hedef değerin büyük oranda yaklaşılmıştır.

Kamuoyunu bilgilendirmeye

108,8 Vergi konusundaki gelişmeler, güncel değişiklikler ve yenilikler, genel tebliğ taslakları ve kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik olarak Başkanlığımızın tüm birimlerince hazırlanan her türlü bilgi ve dokümanın e-posta haber sistemi, kısa mesaj bilgilendirme sistemi ve sosyal medya aracılığıyla kullanıcılara ulaştırılması nedeniyle hedefin üzerinde gerçekleşme olmuştur.

Amaç 3 :Vergiye Gönüllü Uyumu Artırmak Hedef 2: Mükellef Memnuniyeti Artırılacaktır.

SORUMLU BİRİM MÜKELLEF HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

Performans Hedefi Mükellef haklarının korunması ve geliştirilmesi için mükelleflerin önerisi alınarak mükellef memnuniyeti artırılacaktır.

96,04 Gösterge tahmininde geçmiş yıl verileri baz alınmış olup, 2015 yılında yasal değişiklikler, dönemsel uygulamalar ve benzeri danışma çağrılarının artışına yol açabilecek özellikli durumların olmaması nedeniyle hedefin altında gerçekleşme olmuştur.

Cari dönemde alınan mükellef

geri bildirim sayısı/Adet 68,72 Sistemin kamuoyunda bilinirlik düzeyinin düşük olması, mükelleflerin alternatif başvuru yollarını (VİMER, BİMER, Başkanlığımız Bilgi Edinme Birimi vb.) tercih etmeleri nedeniyle hedefin altında gerçekleşme olmuştur. 2015 yılında sistemin yenilenmesi çalışmaları yürütülmüş olup, tanıtım faaliyetlerinin daha ileri bir tarihte yapılması planlanmıştır.

Mükellef memnuniyet oranı 109,91 Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan hizmetlere ilişkin memnuniyetin, kurumun bilinirliğinin ve vergi algısının ölçülmesi, hizmet önceliklerinin ve iletişim kanallarının belirlenmesi ile güncel durumun ortaya çıkarılması amaçlarıyla 15.000 mükellef ve 1.000 meslek mensubu ile 1 Ekim – 2 Kasım 2015 tarihleri arasında yapılan “Mükellef ve Meslek Mensubu (3568 Sayılı Kanuna Tabi) Memnuniyet Anketi”nin sonuçlarına göre sunulan hizmetlere ilişkin olarak tespit edilen memnuniyet oranı hedefin üzerinde gerçekleşmiştir.

VİMER'e gelen çağrıların ilk görüşmede sonuçlandırılma oranı

103,78 Mükellef temsilcilerinin sundukları mevcut hizmetler konusunda kendilerini geliştirmiş olmaları, iş süreçlerinde yapılan

değişiklikler, soru bankası konusundaki düzenlemeler sonucunda hedefin üzerinde gerçekleşme olmuştur.

Amaç 4 : Kaliteli Hizmet Sunmak

Hedef 2: Vergi Mevzuatı Sadeleştirilerek Vergisel Yükümlülükler Anlaşılır Hale Getirilecektir

SORUMLU BİRİM GELİR YÖNETİMİ DAİRE BAŞAKANLIĞI I-II-III-IV

Performans Hedefi Öngörülebilir vergi sisteminin oluşturulmasına katkı sağlanacaktır.

Performans Göstergesi Performans

Sonuçları ( % ) Sapmanın Nedeni

Yayımlanan ikincil mevzuat

sayısı 176,74 2015 yılı içinde yayımlanan ikincil mevzuat sayısında hedeflenen gösterge değerinin üzerinde gerçekleşme olmuştur.

Güncellenen ve idarece yeni düzenlenen beyanname, bildirim, form sayısı

213,89 1- Ekonomik kriz gibi dışsal faktörler performans hedefinin gerçekleşmesini etkilemektedir. 2- Performans hedeflerinin tahmini verilere dayanması nedeniyle gerçekleşme

oranlarında büyük sapmalar olmaktadır. 3- Planlanan Kanun, BKK, Tebliğ, Sirküler gibi çalışmaların ertelenmesine bağlı olarak da hedefte sapmalar olabilmektedir.

Amaç 4 : Kaliteli Hizmet Sunmak

Hedef 3: Hizmetlerde Verimlilik Artışı Sağlanarak Maliyetler Düşürülecektir

SORUMLU BİRİM DENETİM VE UYUM YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI I MÜKELLEF HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI UYGULAMA VE VERİ YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI I Performans Hedefi Hizmet çeşitliliğinde ve etkinlikte artış sağlanacaktır.

Performans Göstergesi Performans

Sonuçları ( % ) Sapmanın Nedeni

e-Fatura uygulamasından yararlanan mükellef sayısı/Adet

117 e-Fatura ve e-defter uygulaması kapsamını arttıracak olan 454 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği 20/06/2015 tarihinde yayınlanmıştır. Kapsama geçiş tarihi olarak genel tarih 01/01/2016 olarak belirlenmiş ve Aralık ayı içinde

başvurularda genel bir artış görülmüştür. Buna göre, yılsonu itibariyle hedeflenen gösterge değerinin üstüne ulaşılmıştır.

Bu dönemde gösterge değerine ulaşılmasında başvuru yapılmasını kolaylaştıran online başvuru yöntemi

yaygınlaştırılmış, ayrıca mükellefe bilgiyi kolay ulaştıracak şekilde efatura.gov.tr üzerinden duyurular ve

yönlendirmelere ağırlık verilmiştir.

e-Defter uygulamasından yararlanan mükellef sayısı/Adet

113,3 20/06/2015 Tarih ve 29392 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 454 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, elektronik defter tutmak zorunda olan mükelleflerin kapsamı genişletilmiştir. Zorunluluk

kapsamına alınan mükelleflerin en geç 31/12/2015 tarihine kadar başvurularını yapmaları ve 01/01/2016 tarihi itibariyle de elektronik defter tutmaya başlamaları

gerekmektedir. Elektronik defter uygulamasından yararlanan mükellef sayısı belirlenirken söz konusu Tebliğdeki hükümler gözönünde bulundurulmuş, ancak zorunluluk kapsamında olan mükelleflerin yanısıra, gönüllü olarak da e-defter uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin başvuru yapması, performans gösterge değerlerinde öngörülen değerin üstünde bir artış gerçekleşmesine neden olmuştur.

e-Arşiv uygulamasından yararlanan mükellef sayısı/Adet

65,93 433 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe giren e-arşiv uygulamasından yararlanacak mükelleflere en geç 01/01/2016 tarihine kadar e-arşiv uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir. Ancak, performans gösterge gerçekleşmelerinde yıl sonundaki hedefe ulaşma oranı % 64 seviyesinde kalmıştır. Hedefe ulaşılamamasının temel nedeni, Tebliğ kapsamındaki mükelleflerin erteleme beklentisi içine girmeleri ve başvuru süreçlerini zamanında

tamamlayamamalarıdır. Gecikmeli olarak başvurularını tamamlayan mükelleflerle birlikte uygulamadan yararlanan mükellef sayısı 2880'e ulaşmış olup, gerçekleşme oranı

%96'ya ulaşmış bulunmaktadır.

e-Bilet uygulamasından

yararlanan mükellef sayı/Adet 1 415 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde 446 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile değişiklik yapılmıştır. İlgili değişiklikle birlikte mükelleflerimiz e-bilet uygulamasından, www.efatura.gov.tr internet adresinde yayımlanacak olan “e-Bilet Uygulaması Özel Entegrasyon İzni” alan mükelleflerin bilgi işlem sistemleri vasıtası ile de yararlanabileceklerdir. Bu değişiklikle birlikte daha çok mükellefin kapsama dahil edilmesi hedeflenmektedir.

İnternet sayfasına erişim

sayısı/Adet 84,99 İnternet sayfasında yayınlanan bilgiler ile ilgili olarak e-posta bilgilendirme, sosyal medya gibi alternatif iletişim yollarının kullanılması, arama motorlarından yapılan direkt bağlantılar ve internet tarayıcısının sık kullanılanlar menüsüne

eklenerek yapılan bağlantıların istatistik sayılarına

yansımaması nedeniyle hedefe yakın bir düzeye ulaşılmıştır.

e-Posta bilgilendirme abone

sayısı/Adet 102,57 Mevcut ve yeni uygulamalara yönelik yapılan yoğun tanıtım çalışmaları sonucunda abone sayısında artış

gerçekleştiğinden hedefin üzerinde gerçekleşme olmuştur.

İnternet Vergi Dairesi kullanıcı

sayısı/Adet 121,27 “İnternet Vergi Dairesi” ve “e-Beyanname Sistemi”nden verilen hizmetlerin çeşitliliğinin artmasından dolayı kullanıcı sayısı beklenenin üzerinde olmuştur.

Amaç 4 : Kaliteli Hizmet Sunmak

Hedef 5: Ulusal ve Uluslararası İşbirliği Geliştirilecektir

SORUMLU BİRİM AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI

Performans Hedefi Diğer ülke vergi idareleri ile işbirliği imkanları artırılacaktır.

Performans Göstergesi Performans

Sonuçları ( % ) Performans Göstergesi

İmzalanan Çifte

Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması Sayısı/Adet

83,33 İmzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması Sayısı/Adet