• Sonuç bulunamadı

2.3. PERFORMANS DEĞERLENDĠRME SĠSTEMĠ

2.3.5. Performans Değerlendirme Sisteminin Avantajları

Performans değerlendirme sisteminin avantajlarını, değerlendirenler, değerlendirilenler ve organizasyon açısından olmak üzere üç baĢlık altında incelemek mümkündür.

2.3.5.1. Değerlendirenler Açısından Avantajları

Değerlendirenler açısından avantajlarını Ģu Ģekilde sıralayabiliriz. Daha fazla sorumluluk gerektiren iĢler için gerekli personelin tespit edilmesi ve iĢ için personelin hazır hale getirilmesi, planlama ve kontrol faaliyetlerinde daha etkin rol alır ve astların performansı geliĢir, astların değerlendirmelerini yaparken kendi güçlü ve güçsüz yönlerini tanıma imkanı bulur, astların güçlü ve geliĢtirilmesi gereken yönlerini tespit ederek bu yönde onlara yardımcı olurlar, astları ile iletiĢim ve iliĢkileri daha olumlu duruma gelmektedir101.

Yöneticiler bağlı oldukları kurumun hedeflerine ulaĢması için bir takım planlar yapmakta ve kararlar vermektedir. Performans değerlendirme, yöneticilerin yaptığı planlar ve aldığı kararların etkinliği görebilmesine ve örgüt geleceğine yönelik doğruluğunu tespit etmesine olanak sağlar. Hedeflerin ortak hale getirilmesi, astlarla iletiĢimin etkinleĢtirilmesi, astların görüĢlerinin alınması ve astların performansını artırmaya yönelik çalıĢmalar yöneticilerle astların iliĢkilerine olumlu yönde katkı sağlar ve örgüt performansını artırıcı etki gösterir. Astların güçlü ve zayıf yönlerini görmenin yanında sorumluluk gerektiren iĢlerde hangi çalıĢanı görevlendireceğinin tespitini yaparak yetki devrini daha rahat yapmasına olanak sağlar. Yöneticilerin kendisine bağlı olan astların geliĢmesi gereken yönlerini tespit etmesi ve astlarına yardımcı olması yine performans yönetiminin yöneticiler açısından sağladığı avantajlardandır. Yöneticilerin kendisini daha iyi tanıması, güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmesini sağlaması bakımından performans değerlendirme yöneticilere avantajlar sağlamaktadır.

ÇalıĢanların belirli bir döneme ait baĢarıları ve geleceğe yönelik geliĢme potansiyellerinin belirlenmesi örgütlerde kısaca baĢarı değerlendirme olarak tanımlanabilir. ÇalıĢanlara ait bir takım kararların alınması için değerlendirme sonuçlarından yararlanılmaktadır102.

ÇalıĢanların potansiyellerinin belirlenmesi, çalıĢma sistemi, baĢarısı ve performansının görülmesi, çalıĢanlar hakkında geleceğe yönelik kararlar alınmasında kullanılmaktadır. Performans değerlendirme sonuçlarının geri besleme yoluyla çalıĢanla paylaĢılması çalıĢanın kendisini görmesi, değerlendirmesi

101 Aydın, a.g.e., ss. 95-96.

102

http://www.kamudanhaber.com/sendika/turkegitim-sen/ogretmene-performans- degerlendirme-sistemi-h27342.html, (EriĢim Tarihi: 11.05.2014).

46

bakımından fayda sağladığı gibi, çalıĢanın yönetime olan güvenini ve örgüte olan bağlılığının da artmasını sağlamaktadır.

2.3.5.2. Değerlendirilenler Açısından Avantajları

Değerlendirilenler açısından avantajları, personeli baĢarı yönünde isteklendirip, daha üretken ve etkili olabilmesi için eksiklerinin giderilmesinin sağlanması, personelin güçlü ve geliĢtirilmesi gereken yönlerini tanıma imkânı bulması, üstlerinin performanslarını nasıl değerlendirdiklerini ve kendisinden beklenenleri öğrenmesi, geri besleme yoluyla performanslarına iliĢkin elde ettikleri olumlu bilgiler sayesinde kendine olan güvenini ve iĢ tatminini artırması, performans gereksinimlerini anlayıp performansını artırma, örgüt içinde üstlendikleri sorumlulukları ve rolü daha iyi anlamasına imkân sağlaması olarak sıralayabiliriz103.

ÇalıĢanların performanslarının yükseltilmesi yöneticinin tek baĢına çalıĢması ile gerçekleĢmeyebilir. Etkili iletiĢim, grup çalıĢması ve astlarla birlikte çalıĢma sağlanarak elde edilmek istenen sonuçlara daha kısa sürede ulaĢılabilir. Bu nedenle çalıĢanların yaptığı iĢte kendisini daha iyi tanıması, eksik veya fazla yönlerini tespit etmesi gerekmektedir. Performans değerlendirme sistemi çalıĢanlara bu imkanı sağlamaktadır. ÇalıĢanın rolünü, sorumluluğunu ve kendisinden bekleneni bilmesi performansını artırmada etkili olabilir. Değerlendirme sonuçları personelin eksikliklerini görmesi ve iyi bir performans sergileyebilmesi için nelerin gerekli olduğunu tespit etmesine olanak sağlar. Değerlendirmeden olumlu sonuç alınması, moral ve motivasyonu artırıcıdır ve personelin sahip olduğu performansı koruyabilmek ve geliĢtirebilmek için gerekli adımların atılmasına alt yapı oluĢturur.

2.3.5.3. Organizasyon Açısından Avantajları

Organizasyon açısından avantajlarını, insan kaynaklarının planlanması için daha güvenilir bilgilerin elde edilmesine yardımcı olması, organizasyonun kârlılığı ve etkinliğinin artmasını sağlaması, kurumun performansı hakkından bilgi edinilmesi, eğitim ihtiyacının tespit edilip, eğitim bütçesinin daha kolay belirlenmesi, personelin örgüte yaptığı göreli katkıyı belirlemesi, üretim ve hizmet kalitesini geliĢtirmeye katkı sağlaması ve yapılan iĢe değer verildiğini göstermesi olarak sıralayabiliriz104.

Kurumun performansının görülmesi ve performansı etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve çözüm yollarının bulunması değerlendirme sisteminin kuruma sağladığı avantajlardır. Kurumun hizmet ve üretim kalitesini geliĢtirebilmesi, kurumda çalıĢan bütün bireylerin yaptığı iĢe değer vermesi ve ortak hedeflere

103 Akyüz, a.g.e., ss. 37-38.

104

http://isletmeiktisadi.istanbul.edu.tr/wp-content/uploads/2013/09/Y%C3%B6netim-27-1997- 2.pdf, (EriĢim Tarihi: 25.08.2014).

47

ulaĢmak için çalıĢmalarıyla gerçekleĢebilir. Kurumun kârlılığını artırabilmesi, personelin iĢe alımından baĢlayarak doğru görevlere doğru çalıĢanların yerleĢtirilmesi ve terfilerin doğru olarak yapılmasına ve yetiĢtirilmesi ve geliĢtirilmesi gereken personele eğitimler verilmesi yoluyla insan kaynağından en verimli Ģekilde yararlanmakla mümkün olacaktır. Tüm bu iĢlemlerin doğru ve etkin olarak uygulanabilmesinde performans değerlendirme sonuçları kullanılmaktadır. ÇalıĢanlardan beklenen performansın alınabilmesi, çalıĢanın zayıf noktalarının belirlenmesi ve desteklenmesini gerektirir. Performans değerlendirme kurumların çalıĢanları daha iyi tanımasına ve eksiklerinin giderilmesi için gerekli olan eğitimleri planlamasına imkan sağlamaktadır.