• Sonuç bulunamadı

2.5 Başka İstismar Türlerini de İçeren Cinsel İstismar

2.5.2 PedofiIi

Pedofili yetişkin birinin küçük çocuklardan haz alarak, çocuklara karşı cinsel ilgi duyarak, çocukla cinsel ilişkiye girmesidir. Dünya Sağlık Örgütü’ ne göre, pedofili eylemleri temel olarak erkekler olmak üzere, bir yetişkin (18 yaş üzeri) tarafından ergenlik yaşı öncesindeki (12 yaş altı) bir çocuğa yönlendirilmiş cinsel eylemlerdir (Arnes A., Houston D., 1998;vol 19, number 4 pp:333-342). Pedofillerde fiziksel temas ile doyumdavranışı olabildiği gibi kimi zamanda fiziksel temas olmadan teşhircilik şeklinde gerçekleşebilmektedir. Ayrıca, pornografinin araç olabileceğini ve bir davranış modeli gerçekleşmektedir.

41

Pedofiliyi iki grupta incelemiş durumsal ve tercihe bağlı pedofili şeklinde gruplandırılmıştır.

Durumsal pedofiliyi incelediğimizde yetişkinlerin çocuklara cinsel ilgi hissetmedikleri halde pedofili davranışları sergileyebileceklerini belirtmiştir. Patolojik bir kişiliğe sahip bu tarz insanların güven ve gerçeğe yabancılaşma, başkalarının haklarına saldırmada rahatsızlık duymadıkları vurgulamaktadır. Bundan başka algı ve duygu tutarsızlığı, dürtüsel davranışlar sergileme gibi belirtiler gözlenmekle beraber pedofililerin genel bir pdofilini oluşturmanın zor olduğu ifadeetmektedir.

Polat, tercihe göre pedofili vakalarında ergenlik öncesi çocuklara dikkat çekerek risk altında olduklarını ifade ediyor. Pedofiliyi diğer istismarcılardan ayıran en belirgin durum, toplumun her çevresinden ve sınıfından çıkabilir olmasıdır. Bu istismarcılar kendilerini güvende hissettikleri gibi kurbanlarının da güvende olduğunu hissetmelerini sağlayarak harekete geçerler.

Pedofili’ nin çocuk cinsel istismarı olgularına bakıldığında en fazla endişe yaratan istismar tipi olduğunu ve temel özelliğinin saldırganda çocuğun cinsel olarak sömürülmesinin bir saplantı olarak görülmesi ve suç olduğudur. Pedofili’ nin dürtü kontrol bozukluğu olması sebebiyle psikiyatrik hastalıklar içerisindedir fakat çocuklarla alakalı cinsellik içeren her düşüncenin ve eylemin pedofili olmadığını söylemişlerdir (Arnes A., Houston D., 1998; vol 19, number 4 pp: 333-342).

Pedofili (Diagnostic and Statiscial Manuel of Mental Disorders, Five Edition) DSM V-TR’ a göre Parafili (cinsel sapkınlık) tanımının içine girdiğini ve Parafili’ yi şöyle tanımlanmıştır; yineleyen yoğun cinsel dürtüler, fanteziler veya olağan dışı objeler, aktiviteler veya durumların eşlik ettiği davranışlar olması ve bunların ve ya sosyal, mesleki veya fonksiyonelliğin diğer önemli kısımlarında belirgin sıkıntı veya bozulmaya karaterizedir (Spitzer et all., 2014).

DSM-V-TR (Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı) tanı ölçütlerine göre; en az 6 aylık süre boyunca, kişide ergenlik dönemine girmemiş bir çocukla (genellikle 13 yaşlarında ya da altında olanlarla) cinsel aktivitede bulunmakla alakalı yineleyen, cinsel açıdan uyarıcı yoğun düşlemler, cinsel itkiler ya da davranışlar olarak tanımlanmaktadır. Tanı konulabilmesi için kişinin en az 5 yaş olması gerekir (Spitzer et all, 2014).

42

grubunun grubuna, ilgilenen gösterilen kitleye göre sınıflandırmışlardır (Hall and Hall, 2007: 82(4): 457-71).

Pedofiller sadece çocuklardan uyarılan tercihsel (exclusive) ya da hem yetişkinlerden hem çocuklardan uyarılan durumsal(non-exlusive)’dir.

Pedofiller de yalnız karşı cinse yönelen pedofili olguları heteroseksüel pedofili; aynı cinse yönelen pedofili olguları homoseksüel pedofili; hem karşı cinse hemde aynı cinse yönelimi olan olgular biseksüel pedofili olarak adlandırılmaktadır (Hall and Hall, 2007: 82(4): 457-71.

Homoseksüelpedofili görülme oranının %9-40 arasında olup erişkin homoseksüelliğinin görülme oranının (%2-4) 20-40 kat fazla olarak görüldüğü ifade edilmiştir. Biseksüel pedofili görülme oranı ise yaklaşık %95 olduğu bildirilmektedir. Bu oranlar pedofiliklerin çocuklara cinsel yönelimlerinin büyük oranda homoseksüel ya da Biseksüel olduğunu ortaya koymaktadır (Erdoğan, 2010).

Pedofili’nin tanımını ‘çocukların cinsel istismarı’ kavramı ‘ensest’, ‘çocuk tacizi’ ve ‘pederastri (oğlancılık)’ gibi terimler pedofili demek değildir. Ergen olmayanlarla seks anlamına gelen terimler criminal (suç tanımına giren) eylemlerdir; pedofili tam olarak çocuklara cinsel ilgi duymaktır. Ergen olmayanlara yönelik her taciz vakası pedofil değildir. Örneğin, ergen olmayanları cinsel olarak istismar eden kişilerden bir kısmı, ergen olmayanları fırsatçı bir şekilde seçerler. Çünkü bu çocuklara ulaşmak kolaydır.Bu nedenle ergen olmayanlara yönelik cinsel istismar pedofilinin tek belirleyicisi değildir (Fagan et all, 2002).

ABD istatistiklerine göre 12 yaşından küçük çocuklara uygulanan cinsel istismarların oranlarına bakıldığında %40’ nın ergenler tarafından gerçekleştirildiği görülmektedir. Abel ve Harlow araştırmalarında sonradan pedofili teşhisi alan kişilerin %40’ nın ergenliklerinde çocuklara cinsel istismarda bulunma eğilimi olduğunu görmüşlerdir. İstismarı gerçekleştirenlerin yaklaşık olarak %88’ nin heran ya da ileriki yaşlarda pedofıli teşhisi alacağı ileri sürülmektedir (Abelve Harlovy, 2001, Vandiver, 2004. Akt: Erdoğan, 2010).

Pedofıli kavramının içeriğine baktığımızda hepimizin bildiği tanıma karşılık gelen ‘Çocuk Gelin’ Türkiye’ nin bir gerçeğidir. Ülkemizde küçük kız çocuklarının gelir kaynağı olduğu ve başlık parasının neden olduğunu görmekteyiz. Türkiye’ nin birçok bölgesinde geniş aile yapısına sahip olduğunu görmekteyiz. Kanın mal gibi satıldığı

43

ve söz hakkının olmadığı gerçeği devam etmektedir. Türkiye’ deki töre gerçeğini yüzümüze çarpan ve sosyal medyanın sürekli gündeminde kalmasını sağlayan örneklerle sık sık yer bulduğunu söyleyebiliriz. Sosyal medya da, gazetelerde ve hatta televizyon programlarından biri olan CNNTürk televizyonunda Sultan Arınır’ın hazırladığı ve töre mağdurları kadınlarımızla ilgili görüşmeleri ‘Çocuk Gelinler’i anlatan programı dikkat çekmiştir. Program da kadınların maruz kaldıkları olayları aklımızdan silinmeyecek kadar gerçekleri anlatmıştır. Medya da bu anlamda Türkiye’ nin kanayan yarasına dikkat çekerek toplumda farkındalık kazanılmasına katkıda bulunmuştur.

Psikolojik ya da patalojik sebeplerden küçük çocukları cinsel cazibe olarak tanımlayan ve onlarla bir şekilde cinsel beraberlik yaşayan kişilere pedofili teşhisi konulmaktadır. Burada da tıpkı ensest ilişkide olduğu gibi istismarı gerçekleştiren kişi ile çocuk arasında önce bir güven tesis edilmektedir. Özellikle 13 yaş altı çocuklarda oyunla başlayan, çocuğun güvenini sağladıktan sonra temaslı ya da temassız istismarla süregiden ve bunu cinsel ilişkiye kadar vardıran vakalar bütünü pedofilinin davranış tarzını resmetmeye yeterlidir. Aslında küçük gelinlerin de birer pedofili kurbanı olduklarını ileri sürmek sanırım çok ta yanlış bir tespit olmayacaktır. Örf ve yozlaşmış toplum davranışlarında kız çocukları için evlenme yaşının neredeyse 6 yaşına kadar mübah sayılması işin bir başka karmaşık yapısını ve çocuğun cinsel istismarını neredeyse onaylayan acı bir tabloyu ortaya koymaktadır.