• Sonuç bulunamadı

PAZARLAMA İLETİŞİMİNİ ORTAYA ÇIKARAN NEDENLER

Kitlesellikten uzaklaşma ve teknolojik gelişmeler pazarlama dünyasını etkileyen başlıca faktörler olduğu gibi pazarlama iletişimini de ortaya çıkaran gelişmelerdir. ( Odabaşı; 2002, 65 ). Bunun yanı sıra diğer etmenleri de şöyle sıralayabiliriz:

4. 1. Pazardaki Güç Dengelerinin Değişimi:

Kitlesel pazarlama yaklaşımı ile ayakta duran üretici firmalar, ellerindeki gücü tüketicilere ve dağıtımda en son nokta olan perakendecilere kaptırmak zorunda kalmışlardır.

4. 2. Yoğun Rekabet Ortamı:

doğurmaktadır. Üretim tekniklerinde var olan gizlilik, bilgisayar ve iletişim alanındaki gelişmelere paralel olarak ortadan kalkmakta, pazara yeni sunulan ürünler, kısa sürede rakipler tarafından da üretilebilmektedir. Teknoloji ve bilginin hızlı dolaşımı ile pek çok değişik marka altında aynı ürünlerin üretilmesi rekabet olgusunu her geçen gün ulusal ve uluslar arası boyutta arttırmaktadır.

4. 3. Tüketici Eğilimlerindeki Değişim:

Tüketicilerin eğitim düzeylerinde değişim, iletişim ve etkileşim olanaklarındaki gelişmelerin de etkisiyle aldığı bilgiden daha fazlasını talep eden, seçici ve bilinçli bir tüketici kimliğini ortaya çıkarmıştır. ( Odabaşı; 2002, 69 ).

1990’lı yıllarda daha sofistike satın alma kararları ve davranışları gösterebilmektedir. Teknolojk gelişim ve değişim, çevrecilik ve firmaların toplumsal sorumlulukları gibi kavramlar ile üretici firmaların kurumsal kimlikleri ve güvenilir olmaları, eğitim ve ekonomik gelişmeye paralel olarak aile yapılarında meydana gelen ve yaşam tarzlarını etkileyen değişim, bilgisayar ve iletişim alanındaki hızlı değişim ve gelişim, tüketicilerin ürün ve hizmetler ile ilgili bilgileri tüketici eğilimlerinin değişmesine neden olmaktadır.

Tüketiciler, artık kendilerine sunulan her şeyi tüketmeye hazır halde değiller, daha akılcı kararlar alıp uygulamaya çalışırken, kendilerini hedef alan reklam ve diğer pazarlama iletişimi çalışmalarında ürün veya hizmetin kendisine sunduğu faydanın yanında, firmanın topluma katkısını veya çevreye olan duyarlılığını görmek istemektedirler. (Bozkurt; 2000, 26-34).

4. 4. Globalleşme ve Ekonomik Alanda Yaşanan Değişimler:

Globalleşme, toplumların ve ekonomilerin birbirleri ile yakınlaşmaları ve birbirlerinden etkilenerek bir bütün oluşturmaları olgusudur. Bilgisayar teknolojilerindeki baş döndürücü gelişim hızı, dünya ekonomisini bir sistem içinde değerlendirme imkanını yaratmıştır. Yoğun etkileşim ortamı içinde, global yaklaşımla hizmet sunan firmaları da hiç kuşkusuz pek çok rekabet ve iletişim problemleri beklemektedir. (Bozkurt; 2000, 26-34).

Pazarlama iletişim sürecine getirdiği bütün yeni oluşumların temelinde müşteri ve olası müşteriler ile ilgili veritabanlarına sahip olmak ve bunları kullanabilmek olgusu bulunmaktadır. Gelişmeler bilginin daha hızlı işlenebilirliğinin yanı sıra, bilgiye geçmişten çok daha hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlamıştır. ( Odabaşı; 2002, 69 ). Teknolojinin ulaştığı boyutlarla tüketicilerin algılama boyutlarında da önemli değişiklikler meydana gelmiştir. İletişim araçları ile yer ve zaman unsurlarını ortadan kaldırıp insanları ve toplumları yakınlaştırırken mesaj üreticilerinin ulaşmak istedikleri hedef kitlelere ulaşabilme ve onları etkileyebilme kabiliyetlerini bir o kadar kısıtlamaktadır. Çağın tüketicilerine ulaşabilmek ve onlardan istenilen davranışsal tepkileri almak için; yine teknolojinin olanakları ile şekillenen tüketici bazlı iletişim planları yapmak için, gerekli olan, her müşteriye ait özel bilgilerin işlendiği veritabanları oluşturulabilmektedir.

4. 6. Geleneksel Reklam Ortamlarının Azalan Etkisi:

Ulusal yayın yapan kanalların artık eskisi kadar izlenmemesi, zappinglenme olgusu, medyanın mesaj iletim sürecinde de son derece pahalı maliyetler ile reklam verenlerin karşısına çıkması, en temel sebep olarak da teknolojik gelişmeler gösterilebilir. Tüketiciler açısından reklamlar, malların ya da hizmetlerin maliyetlerini arttırıcı bir unsur olarak görülmektedir.

4. 7. Reklam Verenlerin Değişen Beklentileri:

Reklam verenlerin geleneksel reklamlara olan güvenlerinin azalması ve bu alandaki beklentilerinin değişmesidir. Reklam ajanslarından beklentilerinin değişmesi ve geleneksel anlamda reklam, medya planları ile diğer pazarlama iletişimi araçlarının belli bir disiplin ve orkestrasyondan uzak olması, hedeflenen pazarlarda etkili olunamayacağı sonucunu doğurmaktadır. (Bozkurt; 2000, 26-34). Reklam verenler daha çok bilgi ve daha yaratıcı mesajların, etkili iletişim stratejileri ile birlikte bütün pazarlama iletişimi araçlarının aynı mesaj tutarlılığı ve bütünlüğü içinde kullanılmasını istemektedir.

Artan yayın maliyetleri ve özellikle, kitle iletişim araçlarında yer alan reklam faaliyetlerinin, sonuçları açısından ölçümlenememesi pazarlama iletişimi yaklaşımının kabul görmesinin diğer bir sebebidir. ( Odabaşı; 2002, 69 ).

4. 9. Veri Tabanı Oluşturma Kolaylığı ve Ucuzlayan Maliyetler :

Pazarlama iletişimi, insan ve müşteri merkezli bir yönetim yaklaşımı ile pazarlama karmasının tüm değişkenlerinin bir araya toplandığı ve faaliyetlerinin bir plan çerçevesinde düzenlendiği bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Müşteri ve insanı merkeze alan bir yaklaşımda, veri tabanlarının önemi yadsınmamaktadır. Veri tabanlı hazırlanan iletişim planları, interaktif iletişimde, mesaj üretenler ile tüketicilerin karşılıklı iletişimlerini kolaylaştıran, iletişimin etkinliğini arttıran temel bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. İletişimin stratejik olarak planlanabilmesini mümkün kılan veri tabanı uygulamaları, hem firmalarca kendi müşteri portföyleri geliştirilerek, hem de bu alanda hizmet veren ve işi yalnızca bu tür demografik, sosyolojik, psikolojik ve coğrafik bilgileri oluşturmak olan bağımsız kuruluşlarca hazırlanmaktadır. (Bozkurt; 2000, 26-34).

Benzer Belgeler