• Sonuç bulunamadı

4.3. Nesne Yerleşimi

4.3.2. Packages 1. Kılıf Yerleşimi

Bordun taslak yerleşimini oluşturmak için en kullanışlı yol ARES’i Package modda kullanmaktır. Bu modda, malzeme footprintleri yada kılıfları kütüphaneden seçilip çalışma alanına yerleştirilebilir.

Kılıf kütüphanesinden seçerek başlanabilir. Bunu yaptıktan sonra, ilk olarak Package simgesinin üzerinde sol tıklanır. Sonra, nesne seçiciden sol üst köşesindeki P harfine sol tıklanır. Kütüphane seçme diyalog kutusunda gerekli olan kılıf seçilebilir.

Seçimin ardından sol üstteki kapama düğmesi ile kapatılır.

Kılıf adı da nesne seçici içerisinde görünmelidir. Aralarında seçilmiş olan daha belirgin gözükmektedir. DIL 08’e sol tıklanarak seçildiğinden emin olunup, çalışma alanının ortalarında bir bölge işaretlenerek ve sol fareyi tıklayarak işaretlenen yere

bırakılır. Fare ile hareket ettirilecek 8. pin entegrenin yeşil dış hattı görülecektir. RES 40 kılıfı seçilir ve 2 tane direnç 0,1 inch arayla yerleştirilir.

Yeterince uzman olunmadığından malzeme istenilen yere getirilemeyebilir. Bunun için malzemenin dış sınırı işaretlenir ve sağ fare tıklanır. İmleci üzerine tutarak, farenin sol tuşuna basılarak sürüklenir ve böylece nesne hareket ettirilmiş olur.

İmleç, işaretlenmiş nesnenin üzerine getirip sağ tıklayarak silinebilir. Bu işlem için Edit menüsündeki Undo komutu da kullanılabilir.

Tüm nesneler boş bir alanda sağ tıklanarak işaretlenmiş durumdan kurtarılabilir.

Terim anlamı bacak pinleri olan fakat hat listesine sahip olmayan ve kütüphaneye yerleştirilen parçaları ifade eder. Kılıflar çalışma alanı içine padler ve ipek baskı grafikleri yerleştirildikten sonra Edit menüsünden Make Package komutu kullanılarak meydana getirilir.

4.3.2.2. Yeni Bir Kılıf Yapmak

1. Pad Mod simgesini seçerek kılıf için gerekli sayıda pad yerleştirilir.

Katman seçici kullanılarak padler uygun katmanlara yerleştirilir.

2. Yerleştirilen padlere, yerleştirildikleri yerde ARES aksi belirtilmedikçe bacak numarası olarak birden başlayıp rakamları yukarı doğru birer birer artırarak numaralandırır. Bu şekilde yapılan numaralandırma ihtiyaca uygun değilse bunları otomatik isim jeneratörü ile yeniden numaralandırılabilir veya bu işlem her birini yeniden düzenleyerek gerçekleştirilebilir.

3. Gerekli ise Graph Mod simgesini seçerek ipek ekran grafikleri yerleştirilebilir. Kılıfın hem elemanlı hem de lehimli yüzey ekranında bir görüntüsü vardır ve eğer Package Mirror simgesi aktif iken yerleştirilmişse bu görüntüler ters olacaktır.

4. Bütün nesneler bir kutu içerisine alınarak işaretlenir.

5. Edit menüsündeki Make Package komutu, kütüphane seçilmesini ve bir isim altında saklanmasını sağlar. Böylece kılıf seçilen kütüphaneye kaydedilir ve nesne seçici içeriğine eklenir.

6. Kılıf için referans veya sabitlenen nokta Origin işaretçisi yerleştirilerek kaldırılabilir. Eğer Origin işaretçisi yoksa, referans olarak yerleşik ilk pin alınır. İşaretçi, Marker simgesi seçilerek girilebilir.

Kılıf simgesi seçilirse nesne seçici komutunda oluşturulan kılıfın ismi görülecektir ve kullanılan diğer kılıflar gibi uygulanabilecektir. Kılıf oluştururken bir orijin noktası belirlenmemişse ilk yerleştirilen pad referans noktasıdır.

4.3.2.3. Varolan Kütüphane Kılıflarını Düzenlemek

1. Package simgesi seçilir.

2. Düzenlenecek kılıf kütüphaneden alınarak çalışma alanı üzerine yerleştirilir.

3. Bu kılıf seçili hale getirilip Edit menüsünden Decompose komutu kullanılır. Bu işlem, kılıfı padlerine ve 2D grafik elemanlarına parçalayacaktır.

4. Gerekli ise padler ve grafikler düzenlenebilir.

5. İşlemler bitirildiğinde Make Package komutu kullanılarak kılıf eskisinin üzerine veya yeni parça olarak saklanabilir.

4.3.3. Padler

ARES beş çeşit pad stilini desteklemektedir. Bunlar; daire, kare, DIL, SMT ve sınır bağlantılarıdır.

Uygun pad simgesi seçili durumda iken her çeşit için tanımlanmış olan stillerin listesi nesne seçicide görüntülenmektedir.

Bu listelerden biri görüntülenirken, mevcut bir pad stili nesne seçici içerisinde seçili hale getirilip “E” butonuna basılmak suretiyle düzenlenebilir. Ekrana gelen diyalog kutusu üzerindeki tüm alanlar kullanıcıya yardım açısından yeterli açıklayıcı bilgilere sahiptirler.

4.3.3.1. Pad Kümeleri

Sıradan pad stilleri tek bir katman yada tüm bakırlı katmanlar üzerine yerleştirilebilir. Fakat bu farklı katmanlar üzerinde farklı pad şekillerine sahip eleman bacaklarını tanımlamak için çok uygun ve memnun edici bir metod değildir.

Özellikle ARES, bağlantı sistemi farklı katmanlar üzerindeki tekil katman padleri arasındaki bağlantıyı hatırlamaz.

ARES, pad kümeleri tanımlama yeteneğine sahiptir. Pad kümelerinde üç anahtar nokta vardır.

1. Pad kümesi her zaman tüm katmanlar üzerine yerleştirilir ve en üst katmandan en alt katmana kadar uzanan bir deliğe sahiptir.

2. Her birleşik katman için pad kullanılmayabilir veya farklı pad stilleri kullanılabilir.

3. Bütün katmanlardaki belirli sebeplerden dolayı pad kümelerindeki deliklerin çapları aynı değildir.

4.3.3.2. Yeni Pad Kümeleri Tanımlamak

1. Edit menüsünden Create New Pad Stack komutu seçilir.

2. Pad kümesi için ismi ve standart stil girilir. Tüm katmanlar bu pad stili ile başlayacaktır.

3. Edit Pad Style diyalog kutusunda ilerlemek için OK tuşuna basılır.

4. Bu diyalog kutusunda üzerinde, pad katman atamaları ayarlanabilir, katman-genel matkap izi ve delikleri belirlenebilir.

4.3.3.3. Mevcut Pad Kümesini Düzenlemek

1. Padstack simgesi seçilir.

2. Düzenlemek istenilen pad kümesi nesne seçiciden seçilir.

3. Pad kümesi düzenleme diyalogunu çağırmak için nesne seçici üzerinde

“E” tuşuna basılır.

4.3.4. 2D Grafik

Tasarlanmış iki boyutlu grafik çizimlerinde, ipek katmanlı ekrana yazı ve grafikleri eklemek için bu yazı ve grafikler genellikle diğer katmanlara yerleştirilirler. Sınır katmanı içerisine yerleştirilen nesnelerin bulunduğu çalışma alanı sınırları diğer bütün katmanlar için de geçerli olacaktır. 8 çeşit iki boyutlu grafik nesnesi vardır.

Bunlar; çizgi, kutu, halka, eğri, serbest şekil, yazı, sembol ve işaretçidir.

Bunlarla ilgili simgeler Mod Seçim araç çubuklarında açıklanmıştır.

4.3.5. Alanlar

4.3.5.1. Basit Bir Güç Katmanı Yerleştirmek

1. Zone simgesi seçilir.

2. Alan için gerekli yol sınırları nesne seçiciden seçilir.

3. Alan sınırları başka şekilde de değiştirilebilir.

• Farenin sol tuşuna basılıp kutuyu dışarı doğru sürükleyerek.

• Çok köşeli sınırdan birkaç noktaya basılmak suretiyle fare yardımıyla yapılır. Eğer alan sınırı mevcut yol üzerinde yerleştirilmiş ise hattı, üzerine yerleştirilen yoldan alacaktır.

Bu sayede yollar arasındaki birçok küçük alana yerleştirilme işlemi oldukça kolay olacaktır.

4. Gerekli hat ve tarama veya tamamen dolu stilleri Edit Zone diyalog kutusundan seçilerek OK tuşuna basılır.

5. ARES toprak hattını kendisi üretecektir.

Tasarımlarda nesnelerin yönlendirilmesinden dolayı bütün nesneler ARES’te birçok kez aynı yolla ele alınır ve genellikle sürüklenmeleri, kopyalanmaları, konumlandırılmaları, silinmeleri ve yeniden düzenlenmelerinden bahsedilir. Yollara ve vialara nesnelerdeki gibi dikkat edilmez. Bundan dolayı manuel yol çizimlerinde yeniden düzenlenmeleri daha fazla uğraş gerektirir.

4.3.5.2. Alanı Düzenlemek

1. Zone simgesi seçilir.

2. Katman seçiciyi kullanarak alana ait katman seçilir.

3. Farenin sağ tuşuna ve arkasından bord üzerindeki alan sınırları içerisinde herhangi bir yere farenin sol tuşu ile basılarak alan seçili hale getirilip düzenlenebilir.

4.3.5.3. Alanı Silmek

1. Zone simgesi seçilir.

2. Katman seçici kullanılarak alana ait katman seçilir.

3. Alan sınırları içerisinde herhangi bir yerde farenin sağ tuşuna arka arkaya basılarak alan silinebilir.

Benzer Belgeler