• Sonuç bulunamadı

Bu noktada ara bağlantıları gösteren Ratsnest’ler görüntülenecektir. Bu durumda Trace simgesi seçilir. Birleştirilmek istenilen ara bağlantının bir ucunun bulunduğu ilgili pini üzerinde sol tıklanır. Bu pine bağlı olan Ratsnest’ler belirgin hale gelecektir. Bu Ratsnest’lerden hangisinin birleştirilmek istendiğine karar vererek çizilecek olan yolun takip edeceği güzergah üzerinde gerekli olan noktalarda fare ile

sol tıklanır. İlgili Ratsnest’in bağlandığı diğer eleman pini üzerinde de sol tıklanmak suretiyle yol birleştirme işlemi tamamlanır. Böylece birleştirilen ara bağlantıya ait Ratsnest kaybolacaktır. Gelişmiş hat listesi yönetimi özellikleri sayesinde ARES, birleştirilen pin birden fazla Ratsnest içeriyorsa çizim işleminin ardından hangisinin kaybolacağına karar verir.

Gerekli olan yerlerde boşluk tuşuna basılarak System menüsündeki Set Layer Pairs komutu ile belirlenmiş katman çiftleri arasında geçiş yapılır.

Yol çizimi esnasında herhangi bir noktada sol fare tuşuna iki kez basılarak bu noktaya via yerleşimi sağlanır. Bu işlemden sonra yol çizimine geçerli katman çiftindeki diğer katman ile devam edilir.

4.14.1. Via Yerleştirmek

Çoğu durumda vialar kendiliğinden yerleştirilir. Bu işlemi görmek için, Trace simgesi seçilerek ve yolun yerleştirilmek istenen yol parçasının başlangıç ve bitiş noktasına fare ile sol tıklayarak yol parçası yerleştirilir. İkinci noktada ikinci kez sol tıklayıp yeni katmanda çizimine devam edilen yolun bitiş noktasında fare ile sağ tıklayarak yol bitirilir. Aynı noktada iki kere sol tıklamak ARES’in via yerleştirmesine ve geçerli katmanı değiştirmesine sebep olur. Bu durumda bir sonraki parça en üst bakır katmana yerleştirilecektir. Aynı zamanda via, yolun katman değiştirdiği yere konacaktır.

Hangi katmanın seçili olduğu System menüsü altındaki Set Layer Pairs komutu ile bulunabilir. Katmanları ikili, üçlü veya ne kadar gerekli ise tanımlamak mümkündür.

Yolu yerleştirirken klavye üzerindeki “PGUP” ve “PGDN” tuşları kullanarak katman manuel olarak da değiştirilebilir. Ancak bu durumda via yerleştirilemeyecektir.

Kullanılan via tipi, Via simgesi ve ardından nesne seçiciden via stili seçilmek suretiyle değiştirilebilir. Bu modda yerleştirilebilir, işaretlenebilir, taşınabilir ve silinebilir.

Çok katmanlı bordlar için, viaların normal, üst veya alt katmanlardan sadece birinde etkili olan (Blind) ve gömülü (Buried) olarak seçilebileceği via ile ayarlanabilir.

Yol genişliğini değiştirmek için iki yöntem kullanılabilir.

1. Trace stilini seçerek eski yolun üzerine yeni yol çizilebilir.

2. Farenin sağ tuşu ile yol işaretlenerek nesne seçiciden yeni yol stili seçilebilir.

4.14.2. Yolu İşaretlemek

Yolun bir bölümünü tekrar çizmek veya silmek için önce işaretlemek gerekir. Bazı incelikler olmasına rağmen bu işlem nesne düzenleme işlemindeki gibi farenin sağ tuşuna nesnenin üzerinde iken basılarak yapılabilir.

İlk olarak, ARES geçerli katman üzerindeki yol birleşmesini algılayabilir. Bu yüzden uygun katmanı geçerli yapmak için katman seçici ayarlanmalıdır. Boşluk tuşu yada farenin orta tuşu ile Set Layer Pairs komutuyla tanımlandığı gibi katman çifti seçimini sağlar. Farklı olarak klavye üzerindeki “PGUP” ve “PGDN” tuşları ile de aynı işleri yapabiliriz.

İkinci olarak, via üzerinde veya birkaç Track’ın birleşme noktasında farenin sol tuşuna basılırsa, işaret edilen noktadaki tüm yollar seçili hale getirilmiş olunur.

Boş konumda nesne düzenlenmesinde olduğu gibi farenin sağ tuşuna basılarak işaretli bütün yolların işareti kaldırılabilir.

4.14.3. İşaretlenmiş Yolu Hareket Ettirmek/Sürüklemek

Yolun herhangi bir kısmı seçili hale getirildikten sonra işaretlenmiş herhangi bir kısmı farenin sol tuşu basılı tutularak sürüklenebilir.

• Dikey veya yatay parçalar işaretlenirse, sırasıyla yatay ve dikey olarak hareket edebilir. Birleşmiş parçalar bu hareketler için sabitlenmiştirler.

• Bir düğüm işaretlenirse tek bir nokta sürüklenecektir.

• Köşeli parçalar işaretlenirse yeni bir düğüm noktası oluşturulur.

4.14.4. İşaretlenmiş Yolu Silmek

Bu işlem için iki kısa yol vardır.

1. Aynı noktada iki kere sağ tuşa basılarak çıkan Delete komutuyla o noktadaki tüm yollar silinir.

2. Delete simgesi seçilerek yapılabilir.

Yol yerleşimi konumunda iken Delete simgesi sadece yolu ve viayı siler. Silinmek istenilen yol herhangi bir eleman üzerinden geçiyorsa, eleman silinmeden sadece yol silinmek istenirse bu kullanışlı bir yöntemdir.

4.14.5. Yeniden Yol Çizmek

Yol işaretlendiğinde bu yolun başlangıç ve bitiş noktaları arasında yeni bir birleşim yönü belirleyerek yol yeniden çizilebilir. ARES işaretlenmiş yolun hangi kısmının silineceğini bulup kaldırır.

Çıkarılan bölümle beraber gereksiz vialar da kaldırılır.

Yol düzenleme yeteneğinin tam bir parçası olmamasına rağmen çizim işleminin sonunda bağlantıların yapılıp yapılmadığını bulmak için Connectivity Highlight kullanılır.

Bu işlem için Main Mode simgesi ve ardından Connectivity Highlight simgesi seçilir.

Malzeme üzerinde farenin sol tuşuna basıldığında bağlı yolların hepsi belirgin olarak gözükür. Belirgin olan bütün nesneler Redraw komutu kullanılana kadar Zoom ve Pan işlemlerinden etkilenmeden belirginlik özelliklerini koruyacaklardır.

Bu modda geçerli seçilmiş hatta bağlanmış tüm nesneler hat seçici kullanılarak belirgin hale getirilir.

Delete simgesine basılarak belirgin hale getirilmiş yol ve vialar yukarıdaki teknikler kullanılarak bir kısmı veya tamamı silinebilir.

Benzer Belgeler