• Sonuç bulunamadı

Otorite Figürlerinin- Otorite Figürü Olmanın Analizi

Otorite kavramının somut tezahürü ve otoriter ilişkinin dominant tarafı olan otorite figürlerinin, farklı kriterlere göre sınıflandırılması olanaklıdır. Otorite figürünün temel niteliği göz önüne alınarak gidilecek bir temel ayrım, onun birey ya da kurum olmasıdır.

Otoritenin kaynağına bakarak yapılacak bir diğer temel ayrıma göre ise, otorite figürü olmanın bizzat-bizatihi güç sahibi olmaya dayanması ile soyut bir kavrama ait olan

30

gücü temsil etmeye dayanması gibi iki kategori ortaya çıkmaktadır. Üçüncü bir temel ayrım ise, gerçekten var olan otorite figürleri ile varlığını sadece ram olanların imgeleminde sürdürenler şeklindedir.

Hem otorite olgusunun-kavramının hem de otorite figürü olmaya özgü niteliklerin ortaya çıkışında ana belirleyici insanın doğası ve yaşam tarzıdır. Dolayısıyla bunları kendi evrimleşme süreçleri içinde ele alarak incelemek, otoriteyi ve otorite figürlerini anlamak bağlamında sağlam bir yaklaşımdır. İnsanın çevreyle ilişkisinde, doğal koşullara uyum sağlama ve doğanın düzenini kendine örnek alma unsurları da bulunmakla birlikte, “kültür”ü biçimlendiren ana unsur insanın doğaya meydan okuma, onu kontrol altına alma ve ona hükmetme arayışlarıdır (48,74). Bu noktadan hareketle başkalarına hükmetme çabasının, doğaya hükmederek bireysel ve türsel varlığı sürdürme çabasının bir türevi olduğunu söylemek olanaklıdır.

Otorite figürlerinin temel özelliği, kendilerine ram olanlarla aralarında asimetrik bir ilişki düzeni oluşturabilecek ve böylelikle bu ilişkinin dominant tarafı olmalarını sağlayabilecek güce sahip olmalarıdır. Otorite figürü olmanın, görece geniş olanaklara sahip bir yaşam sürdürme ve güçlü bir doyum yaşantısına erişme gibi ikincil kazanımları olması da söz konusudur. Bu ikincil kazanımların, küçük çaplı da olsa bir otorite figürü haline gelme arayışını teşvik ettiği düşünülebilir. Sahibine otorite kazandırması söz konusu pozisyonlara-statülere yönelik yoğun ilgi, böylesi bir düşünceyi destekler mahiyettedir (11,12).

Otorite figürlerinin, kendilerine alternatif oluşturduğu için çatışmaya girdikleri dışındaki otorite figürleriyle olumlu ilişkiler içinde olması; onların otoritelerini tanıması-sayması söz konusudur. Bu saptamayı hem farklı konulardaki otorite figürleriyle hem de kendi alanlarının kendilerinden üstün otorite figürleriyle olan ilişkileri için yapmak mümkündür. Bu durum otorite figürü olmanın doğasından kaynaklanmaktadır. Kendisi dışındaki otorite figürlerinin otoritesini sorgulamaya-reddetmeye kalkan bir otorite figürü, dolaylı olarak otoriter ilişkiyi ve otorite figürü olmayı tartışmaya açmakta; kendisiyle çelişmekte ve niteliğini koruyarak varlığını sürdürmeyi zora sokmaktadır.

Otorite figürlerinin, özellikle aynı alanda olanlarının, birbirlerine yönelik tanıma-sayma yaklaşımı, hiyerarşik bir yapı içinde bütünleşmelerinin de önünü açmaktadır. Bu yapı, geniş kitleleri ram etme bağlamında avantaj olmaktan öte bir gereklilik haline

31

gelmektedir. Otorite figürleri hiyerarşisinin en tepesine soyut-manevi nitelikte, sorgulanmaya-tartışılmaya kapalı ama yorumlanmaya-tefsire açık bir üst figür yerleştirilmektedir. Geleneksel hükümdarların üzerinde tanrının, çağdaş yöneticilerin üzerinde kurum-devlet düzeninin, yargı mensuplarının üzerinde hukukun, bilimsel çalışmacıların üzerinde bizatihi bilimin, sağlık profesyonellerinin üzerinde bizatihi tıbbın yer alışı, bu yapıya örnek oluşturmaktadır.

Otorite figürlerinin temel özelliklerinden biri de otorite enstrümanlarından yararlanmaktır. Otorite enstrümanları bağlamında üç kategoriden söz etmek olanaklıdır.

Otorite figürünün bir kişi olması halinde gündeme gelen ilk enstrüman kategorisinde, o kişinin beden yapısı ve davranış özelliklerinin yanı sıra eğitimle, deneyimle ve başka yollarla kazanıp kendisine mal etmiş olduğu nitelikleri yer almaktadır. Bulundukları kurumsal-toplumsal konum ve yasal çerçevede sahip oldukları haklar-yetkiler-ayrıcalıklar, kişi ve kurum şeklindeki otorite figürlerinin yaygın olarak kullandığı etkili enstrümanlar olarak ikinci kategoriyi oluşturmaktadır. Üçüncü kategoride ise otorite figürüne dolaylı yoldan yarar sağlayan, tapınak, anıt, mitos, ritüel gibi enstrümanlar yer almaktadır.

Otorite figürü olma ile otorite enstrümanı olmanın, kimi zaman aynı bir kişi veya kurum özelinde birbiriyle örtüşmesi söz konusu olabilmektedir. Söz gelimi kendi başına bir otorite figürü oluşturan yerel yönetici, daha geniş planda merkezdeki üst yönetimin-yöneticinin enstrümanı durumundadır. Kimi zaman ise bütünlük arz eden iki otorite figüründen her biri diğerinin enstrümanı esprisini taşıyabilmektedir. Yasa-yargıç ilişkisini bu karmaşık duruma örnek göstermek olanaklıdır. Bu bağlamda bir yandan yargıç, yasayı hükmünü biçimlendirme enstrümanı olarak kullanmakta, diğer yandan yasa, soyut otoritesini yargıcı enstrüman olarak kullanarak somutlaştırmaktadır.

Otorite figürü olma, geçici ya da kalıcı olabilir, her ortamda ya da belli bir ortamda geçerlilik taşıyabilir (26,58). Bir yüksek bürokrat pozisyonunu koruduğu sürece, bir aile babası ev sınırları içinde otorite figürü niteliğini taşır. Otorite figürü olmanın her zaman ve her yerde söz konusu olabilmesi için, otorite kaynağının kişiye ya da kuruma sıkı sıkıya bağlı, onların doğasından veya tanımından kaynaklanan, karakteristik bir nitelik olması gerekir. Genel olarak soyut nitelik taşıma, özellikle de bünyesinde mistik-metafizik unsurlar barındırma, otorite figürü olmanın zaman ve mekân içinde sürekliliği bakımından önemli bir avantajdır.

32

Otorite figürü olmanın, kişinin ya da kurumun diğer niteliklerine göre ön planda yer alması da, onlarla aynı hizada durması da söz konusu olabilir. Kişi özelinde farklı bir anlatımla, otorite figürü olma kimlik olmayı aşıp kişiliğin belirleyici unsuru haline de gelebilir, kimlikler arasında bir kimlik olarak da kalabilir. Otorite figürü olmayı diğer niteliklerle aynı hizada tutmak, onu kimlikler koleksiyonundan herhangi bir kimlik olarak taşımak, ram olanlarla daha fazla empati kurabilmeye, otoriter ilişkiyi daha dikkatli ve özenli yürütebilmeye katkı sağlar. Kimlikler arasında ön plana geçmesi, bir başka deyişle kişiliğin belirleyici unsuru haline gelmesi, otorite figürü olmanın araçtan amaca dönüşmesi esprisini taşımaktadır. Otorite figürü olmanın amaç haline gelmesi, onun varlığını ve meşruiyetini işlevine dayalı olarak gerekçelendirmeyi zorlaştırmaktadır. Belli bir işlevi yerine getirmeksizin ya da önemsemeden yerine getirerek otorite figürü olma-kalma çabası ise sorgulanması hatta belki mücadele edilmesi gereken bir yaklaşımdır.

Otoriter ilişkide ön planda yer alan taraf otorite figürü olmakla birlikte, bu ilişkinin var olabilmesi açısından asıl kritik önem taşıyan ram olan kişi ya da kitledir (2,19,86). Otorite figürünün ortaya çıkışındaki temel espri, kendisini dayatma değil, var olan bir ihtiyacı gidermedir. Gönüllü ram olmanın ortaya çıkışında görünürde toplumsal, siyasi, ekonomik, askeri ve sair koşulların yarattığı durumlar etkilidir. İnsan doğasında bulunan boyun eğme, kitleye uyma, sorumluluktan kurtulma adına yetkilerinden vazgeçme eğilimleri ise bu ortaya çıkışın daha derinde yer alan belirleyicisidir. Bu noktada bir parantez açarak otoriteye karşı çıkma, kendi başına buyruk olma gibi eğilimlerin de insan doğasında bulunduğunu ancak bunların öncekilerden farklı olarak enformel-formel eğitimle sürekli beslenip güçlendirilmediğini belirtmek uygun olacaktır.

Otorite ve iktidar, dolayısıyla otorite figürü ve iktidar sahibi, birbirini çağrıştıran kavramlardır. Bunlar arasındaki ilişkiyi tamamen örtüşmekten çok ya da az kesişmeye uzanan çeşitlilik gösteren farklı tanımlar yapmak olanaklıdır. İktidar sahibi olmaktan söz edildiğinde akla öncelikli ve ağırlıklı olarak bu sahip oluşun ülke-devlet düzeyinde gerçekleşmesi gelmekte; otorite figürü olma ise ulusal-uluslararası, resmi-özel, büyük-küçük farklı kurumsal yapıların bünyesinde gerçekleşebilmektedir. Bir kişinin ya da kurumun hem otorite figürü hem de iktidar sahibi olması mümkündür, ancak her otorite figürü iktidar sahibi, her iktidar sahibi otorite figürü değildir (58,66). Kitleyi bir şekilde

33

kendine bağlama, onun duruşları ve davranışları üzerinde kontrol sahibi olup bu yolla toplumsal-kurumsal ölçekte olayların akışını belirleme otorite figürünün ve iktidar sahibinin ortak özellikleridir (13,66). Bununla birlikte aralarında kimi önemli farklılıklar bulunmaktadır.

Bu farklılıkların başında, otorite figürüne ram olmanın gönüllülük üzerinden gerçekleşmesi, iktidar sahibi tarafından yönetilenlerin ise dayatmaya maruz kalması gelmektedir. Kitlenin iktidar sahibine razı olmasını ifade eden meşruiyet kavramının anlam yükü, otoriter ilişkideki ölçüsünde bir gönüllü ram oluşu kapsamamaktadır.

Çağdaş demokratik dünyada iktidarı belirleyenin kitlenin ortak iradesi olduğu kabul edilmekte; bu durumda iktidar sahibinin kitleye değil kitlenin kendi kendisine dayatmada bulunuyor olması gibi bir görünüm ortaya çıkmaktadır. Kitle faktörünün devrede oluşunun yarattığı bulanıklık içinde bir tür gönüllülüğün var olduğu izlenimi doğmakta, ancak bunun bir sözde gönüllülük olma ihtimali de bulunmaktadır.

Güç kullanma veya güç kullanabileceğini vurgulama iktidar sahibinin karakteristik bir özelliğidir (58,84). Burada kullanılması söz konusu olan güç, ekonomik güçten silah gücüne değişik türde olabilir. Buna karşılık otorite figürünün görece eylemsiz ve sessiz kalması; otoritesini büyük ölçüde bu sessizlikten beslemesi söz konusudur. Fiziksel, ekonomik veya psikolojik şiddetin araç olarak kullanımı bağlamında iktidar sahibi ile otorite figürü arasında belirgin bir ayrım söz konusu olmakta; şiddetten yararlanma iktidar sahibinin etkisini arttırıp yerini sağlamlaştırırken, otorite figürünün zayıflamasına neden olmakta, konumunu kaybetmesinin yolunu açabilmektedir.

İktidar sahibi olma ve otorite figürü olma arasında sayılan farklılıkların yanı sıra birbirlerini etkileme ilişkisi de bulunmakta; bir yandan iktidar sahibi hatta iktidar sahibi ile işbirliği içinde olma kişiyi-kurumu otorite figürü haline getirebilmekte, diğer yandan otorite figürü olma iktidar mücadelesinde avantaj sağlamaktadır. Bir başka deyişle bunlardan birinin varlığı diğerinin de elde edilmesi yolunda avantaj sağlamaktadır.