• Sonuç bulunamadı

1.4. Araştırmanın Yöntemi

2.1.3. Organize Suçluluğun Genel Olarak Tarihsel Gelişimi

Organize suçların ortaya çıkışı ve zaman içerisindeki gelişimine bakıldığında, oldukça eski bir tarihsel kökene sahip olduğu görülmektedir. Tarihi seyri itibariyle mafyanın Sicilya’da başlayıp Amerika’ya daha sonra diğer ülkelere yayılması mafyayı uluslararası bir kavram haline getirmiştir.

Çulcu (1992: 367) mafya olgusunu, 19. yüzyılda Sicilya’da beliren yeni çıkar gruplarının sahiplendiğini belirtmektedir. Sicilya’daki birbirinden bağımsız, küçük ama birbirleriyle ilişki içinde olan, birbirlerini destekleyen, aralarında sözleşmeler yapan, gerektiğinde beraber hareket edip, çıkarları çatıştığında da birbirlerine karşı savaşan grupların tümü birden mafya sözcüğünün çatısı altında anılmaya başlanmıştır.

Fakat ‘organize suç’ (mafya) kavramı, ilk kez 1920'li yıllarda ABD'de sosyal, ekonomik, hukuki ve siyasi açıdan yeni bir fenomeni tanımlamak için kullanılmıştır. 1960'lı yıllardan itibaren ise ‘mafya’ ve ‘organize suç örgütleri’ terimleri, eş anlamlı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Organize suçlar, tarihsel kökenleri çok daha gerilere uzansa da, modern bir fenomen niteliğindedir (Woodiwiss, 1993: 9-10).

Bazı kaynaklara göre, Sicilya’da geniş topraklara sahip zenginler, topraklarını savunmak için para karşılığı silahlı şahıslar bulundurmaktaydılar. Bu şahıslar zaman içerisinde değişim ve etkileşim ile illegal güç haline gelmişlerdir. Đtalya’da güçlenen ve organize suçların temelini teşkil eden bu oluşum, 1900’lü yıllardan itibaren zengin ABD’ye göç ile faaliyetlerini burada gerçekleştirmeye devam etmişlerdir (KOMDB 2000 Raporu, 2001: 77).

Yani mafya başlangıçta Sicilya toprak soyluluğunun iktisadi ve sosyal düzenini korumak kaygısıyla kurulduysa da, Đtalyan Birliğinin sağlanmasından sonra siyasi bir kuruluş haline gelmiştir. Mafya sözcüğü 900’lü yıllardan beri Sicilyalılar tarafından kullanılmaktadır.

Diğer bir görüşe göre ise mafya, 1800’lü yıllarda ödünç para vererek dayanışma amacıyla Sicilya’da kurulmuş ve daha sonra bozularak bir suç örgütüne dönüşmüştür. Mafya, zamanla Sicilya’nın sınırlarını asarak Đtalya’ya yayılmış, hatta 1930’lu yıllardan sonra ABD’ye göç ile birlikte ABD’de etkili olmuş ve bütün dünyada sesini duyurmaya başlamıştır. Başlangıçta sıradan kişiler tarafından kurulan mafya, mafyaya mensup kişilerin çocukları eğitim-öğretim hakkının tabana yayılmasıyla iyi eğitim almışlar ve giderek iş hayatına, kamusal ve siyasi hayata girmeye başlamışlardır (Aydın, 2006: 23). Yukarıdan da anlayacağımız üzere, çok farklı amaçlar ve değerler etrafında oluşmuş topluluklar, zaman içinde suç organizasyonlarına dönüşebilmektedir. Nasıl ortaya çıkarsa çıksın bu konuya ilgililer tarafından bilinen gerçek şudur ki bu günkü organize suç örgütlerinin, tarihsel süreç içerisinde ilk hali olan mafya, Sicilya kökenlidir ve suç için örgütlenmeyi ifade etmektedir. Bununla birlikte bu suç organizasyonlarının Sicilya’da nasıl türediğini ve faaliyetlerini sınır aşan bir şekilde sürdürdüklerini görüyoruz.

Akar (2008: 41-42) mafyanın tarihsel gelişmişi hakkında şunları söylemiştir.“Kabaca özetlersek mafya basitçe “organize suç örgütü”nün genel adıdır ve bugün her kriminal çete neredeyse mafya ile özdeş anlamda tanımlanmaktadır. Đnsanlar genellikle –zır cahil değillerse- mafyanın nerede ortaya çıktığını da bilirler. Herhangi bir ansiklopedinin mafyayla ilgili maddesini açtığınız da zaten karşınıza “Sicilya” kelimesi çakacaktır mutlaka. Bununla birlikte mafyanın niçin başka bir yerde değil de Sicilya’da ortaya çıktığını yahut hangi nedenlere bağlı olarak oluştuğu insanların bilgisi dâhilinde değildir. Böyle olması da normaldir. Çünkü mafya tarihini araştırmak Sicilya tarihini araştırmak demektir ki, buna –özellikle merak edenler dışında- insanların ne vakti nede ihtiyacı vardır. Ancak gerçektende mafyayı doğru şekilde anlamak istiyorsak, Sicilya tarihinin binlerce yıllık derinliklerine inmek ve bir anlamda mafya üzerinde süren “popüler” basitleştirmeleri elimizin tersiyle bir kenara itmemiz gerekmektedir.”

Organize suçun tarihiyle ilgili hangi kaynağa başvurursak vuralım hemfikir olunan görüş organize suçun kesin tarihinin bilinmemesidir. Yani organize suçun tarihi gelişimi çok eskilere dayanmaktadır.

Mafya ile ilgili bir film olan The Godfather (Baba) da 19. Yüzyılda, birbirlerine hasım grupların bir mücadele aracı olarak silahlı çeteler beslemeleri veya bunlara başvurmaları, mafyanın doğuşuna sebep olmuştur. Mafyaya dâhil bulunan ve

başlangıçta geniş bir aileden ibaret olan Đtalyanların, 19. Yüzyıl sonu, 20. Yüzyıl başlarında ABD' ye göç etmeleri ile mafya bu ülkede de zemin bulmuş ve çok kısa bir sürede gelişmiştir.

ABD'de organize suçluluk denilince akla hemen, toplamına La Cosa Nostra (LCN) denilen 24 aile gelmektedir. LCN hem sendika kasasına egemen olmak, hem de iş vereni baskı altına almak amacıyla işçi sendikalarını denetimine almış, kurdukları firmaları illegal 52 yollarla tekelleştirmiş, şans oyunlarını kontrol altına almış, iş yerlerini haraca bağlamış, tefecilik ve suç eşyası ticaretiyle ilgilenmiş, son yıllarda ise giderek artan bir şekilde uyuşturucu ticaretine girmiştir. Ancak ABD'de suç organize edenler sadece LCN aileleri değildir. Bunlardan başka Đtalyan Camorra, Sicilya Mafya'sı ve Ndrangheta, Japon Yakuza, Çin Triads ve Tongs, Meksika ve Güney Amerikan Uyuşturucu Kartelleri gibi gruplar da suç organize eden önemli örgütlerdir (KOMDB 2002 Raporu, 2003: 114).

Organize suçlar, her ne kadar tarihsel kökenleri çok daha gerilere uzansa da, modern bir fenomen niteliğindedir. Batı ülkelerindeki güvenlik kuruluşları ve adli makamlar, 1960'li yılların başından itibaren o zamana kadar niteliği tam olarak belirlenemeyen bir suç türüyle mücadele yöntemleri konusunda yeni arayışlara girdiler. Bu tip suçların failleri, suç işleme yöntemlerini sürekli geliştirmekte, böylece polis soruşturmasından rahatlıkla kurtulabilmekteydiler. Organize nitelikteki bu suçları işleyenler, serbest piyasa ekonomisinin sağladığı imkânlardan, yasal çerçevede faaliyet gösteren işadamları gibi yararlanmaktaydılar. Bu şekilde gelişmiş bir örgütlenme ve profesyonellikle, ekonomik sistemin imkânlarını istismar ederek işlenen suçlar, organize suçlar olarak adlandırılmaya başladığı (www.kom.tr) ve “mafya” ile “organize suç örgütleri kavramları” eş anlamlı olarak kullanılmaya başlanmıştır (www.elele.gen.tr, 2010: 4-5).

Dünyada genel siyasal sistemdeki kırılmalara eski Sovyetler Birliği’nin dağılması en önemli örneklerden birini teşkil etmektedir. 1985 yılından itibaren gücünü yitirerek dağılma sürecine giren ve nihayet 1991 yılının Aralık ayında çözülen eski Sovyet rejiminden sonra işsiz kalan birçok insan ele başılığa yönelmiş ve bu şekilde organize suç örgütleri meydana gelmiştir. Sovyetler dağılınca, askerler ellerindeki silahları satmışlar ve böylece bir gece içinde düzenli orduda asker iken, örgüt mensubu haline dönüşmüşlerdir. Benzer şekilde yurt dışında olup ta terhis edilen askerler,

ülkelerine döndüklerinde orada siyasal sistemin çöktüğünü görmüşler ve örgütlerin içine düşmüşlerdir (Dinçkol, 2002: 109).

Aslında organize suçun kökenlerinin kesin ve doğru tarihini bilmek mümkün değildir. Bunun nedeni ise mafya diye bilinen organize suç gruplarının başlangıç noktasına dair kapsamlı ve mükemmel bir dökümün olmayışıdır (Southwell, 2009: 10- 11).