• Sonuç bulunamadı

Mu lt ip l sk lero z lu b ir ço k hast a vü cud sıcak lığın d ak i ar t ışla sempt o mlar ınd a köt ü le şme g ö st er ir . İ lk o lara k Alman nö ro -o ftalmo lo g Wilhe lm U ht ho ff (189 0) tar afınd an ta nımlana n bu etk i, UF o lar ak ad la nd ır ılmışt ır ( 117) . Fe no me n so nr ak i yıllarda bir ço k çalış macı t ara fınd an d a bild ir ilmişt ir ( 4, 118- 122) .

Gerçekt e U htho ff’ u n o r ijina l tanımla ması, eg zer siz s ür esince gö r medek i köt ü le şme ile sın ır lıd ır ve s ıcak lığ ın ro lü, Uht ho ff’ u n h ast alar ınd a n b ir in in sıcak bir so ban ın ö nü nd e o tu rdu ğu zaman d a ayn ı şek ilde gö r me bo zuk luğu ya şad ığın ı belir t mes ine r ağ me n gö zd en k aç mışt ır . Geçir ilmiş O N ’si o lan hast alard a, egzer s iz ile gö r me k esk in liğ in in kö tü leşmesi Br ick ner tarafın d an do ğr u lan mışt ır (195 0). McAlp in ve Co mp st o n d aha so nra (1 952) , MS’li hastalar ın üçt e bir in de n faz las ın da, eg zers iz le u yar ılan ya d a k ötü leş en ( gö r me kesk in liğ i de da hil) sempt o mlar ın o ldu ğu nu gö ster miş ler d ir. Kes in MS’ i o lan ha sta lar ın h er ha ng i bir sempt o mu nu n, %37, 5’ind e eg zer siz le, %3 3,5 ’inde emo s yo ne l str es le ve %1 3,5 ’ind e ıs ıyla kö t ü leşt iğ in i b ild ir miş ler d ir (118 ,11 9).

Arta n s ıc ak lık la gö r me ve ba şk a se mpto mlar ın kö t ü leşmes i ilk o larak , Yo u ng ve Bennet t ara fından ( 19 27 ), tifu s aşıs ı u yg u lana n hastalar d a ka yd ed ilmişt ir . Lind emu lder (1 9 30) ve Co llins ( 193 8) b enzer bu lgu lar ı, sıcak banyo yla t eda vi o la n ha st alarda elde et miş ler ve d aha so nr ak i yıllar d a feno me nin t anısal ‘ sıcak banyo t est i’ ile t ek rar gö ster ileb ild iğ i sapt anmışt ır (4, 123) . Bu pr o sedürü n, hastalar ın %8 0’inde n fazlasında k lin ik bo zu lmayla iliş k ili o ld u ğu ve %60 ’ınd a yen i bu lgu lar o rt aya çık ar d ığ ı gö ster ilmişt ir. Ger çek te UF ; s ıcak bir ba nyo (12 4), güneşlen me ( 1 25) , saç kur ut ma mak inesi ku lla n ma (1 18) , eg zer siz, merd iven çık ma g ib i o ldu kça bas it (1 20) ve hat ta vü cud sıc ak lığınd ak i no r mal sir kad ia n d eğ iş ik lik ler le (1 26, 21) b ile u yar ılab ilir. Ör n eğ in MS ’li bir p ilo t u n pat ter n GUP’d a değ iş ik lik ler ile bir lik t e, her ö ğ led en so nr a bu lan ık g ö r me dö ne mler i yaş ad ığı, s abah 2 0 /30 o lan gö rme k esk in liğ in in, ö ğ leden so nr a 20/50 o ld uğu bild ir ilmişt ir (1 9).

S ıc ak lığın nede n o ldu ğu k ö tü leş me ler ço k ça buk baş lar . Hastalar ın o ldukç a h ızl ı geliş en gü çs üzlük ned e niy le sıcak ba n yo ya da gü n eşlen me sıra sınd a, bo ğu lmaya ve/ ya da h ipert er miye bağ lı ö ldük ler i b ild ir ilmişt ir ( 4, 124, 12 5 ). Bö ylece k lin ik fo nk siyo nd a d ü zelme so ğu k bir ban yo yu t ak iben ya da so ğ uk su içimin d en so nra bile hastalar ca bild ir ilmişt ir . Bu zlu su içimi so nras ın d a gö r me ke sk in liğ i ve G UP amp lit üdü nd e dü zelme ler in gö r ü ldüğü b ilin me kted ir (1 27, 12 8) . S ıcak lığın bu etk iler i, kalıc ı def is it ler bild ir ilmiş o lma sına r ağ me n, g er iye dö nü şlüdür ( 129) .

Klin ik gö zlemler, ıs ı art ış ve azalmasının, sıras ıyla ilet imde geç ici blo k ve düze lme ye neden o lab ild iğ in i gö ster mek ted ir . Bu et k iler ko laylık la, den eys e l o larak hem sant ra l ( 130 ) he m de per ifer ik ( 13 1, 132 ) d emiye lin iz e akso n lar d a yen iden gö ster ileb ilir . Hast alard a ilet im yet er siz liğ in in k an ıt ı Per rso n ve Sachs (19 81) tarafınd an gö st er ilmişt ir . Bu araş tır mac ılar egzer s iz ile u yar ılan g ö r me kesk in liğ ind e bo zu lman ın GUP lata nsınd a b ir de ğ iş ik lik o lmak sızın G UP amp lit üdü nd e b ir a zalma yla b ir lik te o ld u ğu nu ve ilet im b lo ğu nu n g elişt iğ in i gö st er miş ler d ir . Bu nu nla b ir likte gö r me kesk in liğ in de dü ze lmenin, u yar ılmış pot ansiyel amp lit üdü nd ek i dü zelmeye eş lik ett iğ in i sapt amış lard ır (1 33).

Yap ılan d ene yse l çalış malar ile s ıcak lığa bağ lı k ö tü leş me ler in, demiye lin ize bö lgede n h emen ö nc ek i no dda - yan i at eşlen me eş iğ ind ek i d epo lar ize demiyelin ize akso lemman ın o anda k i ç alış mas ın d an so ru mlu no d - a ksiyo n pot ansiyelin in k ıs almış süres in e bağ lı o ld uğu s apt anmışt ır ( 134 ). S o d yu m ina kt ivas yo nu için o lan s ıca k lık kat say ıs ı, so d yu m akt iv as yo nu için o landa n d aha bü yü ktür . Bu ned enle ak siyo n p o tansiyelin in sür esi d eğ iş mek ted ir (1 3 5). I s ı aracılı ilet im b lo k u nu n, ak siyo n po t ans iy elin in süre si üzer ine o lan et k iler in d en kayn ak land ığı dü şü nü lmek le bir likt e yap ıla n bir çalış mad a; so ğut ucu bir g iys in in g iy ilme s i so nu cu nd a sant ra l s ıc ak lığın d ü şmed iğ i fa kat so ğut ma iş le mind e n 3 saat so nr a alınan ka n ö r nek ler inde o rt alama lö k o sit NO ür et imin in %41 aza ld ığı sap tan mışt ır ( 22) .

Benzer Belgeler