• Sonuç bulunamadı

Online Tüketici Yorumlarının Satın Alma DavranıĢı Üzerindeki Etkisi

3.2. AraĢtırmanın Bulguları ve Yorumlar

3.2.6. Online Tüketici Yorumlarının Satın Alma DavranıĢı Üzerindeki Etkisi

Tablo 20’de tüketici yorumlarının satın alma davranıĢı üzerindeki etkisine yönelik olarak elde edilen bulgulara yer verilmiĢtir.

Tablo 20: Online Tüketici Yorumlarının Satın Alma DavranıĢı Üzerindeki Etkisi

Model

Bağımlı DeğiĢken: Satın Alma DavranıĢı StandartlaĢmamıĢ Katsayılar StandartlaĢmıĢ Katsayılar T P B Std. Hata Beta (Sabit) 1,460 ,137 10,645 ,000 Yorumdan Beklenen Fayda ,166 ,026 ,272 6,375 ,000

Yoruma Yönelik Tutum ,024 ,029 ,035 ,838 ,402 Yorum Güvenilirliği-

Yorum Anonimliği- Olumlu Yorum- Olumsuz

Yorum ,398 ,039 ,424 10,140 ,000 P 0,000 F 81,880 Durbin-Watson 2,125 DüzeltilmiĢ R2 0,351

Tablo 20’de regresyon analizi ile tüketici yorumlarının satın alma davranıĢı üzerindeki etkisi tespit edilmiĢtir. GeliĢtirilen model sonucunda “Yorumdan Beklenen Fayda” ve “Yorum Güvenilirliği- Yorum Anonimliği- Olumlu Yorum- Olumsuz Yorum” boyutlarının satın alma davranıĢı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiĢtir (p<0,05). BaĢka bir ifade ile Z kuĢağının tüketici yorumlarına bakıĢ açısı olumlu bir Ģekilde arttıkça satın alma davranıĢı da artmaktadır. Buna karĢın yoruma yönelik tutum ile satın alma davranıĢı arasındaki iliĢkinin yönü pozitif olmasına rağmen anlamlı bir iliĢki yoktur (p>0,05). Satın alma davranıĢındaki değiĢikliklerin %35,1’i internetten yapılan tüketici yorumu ile açıklanmaktadır.

Sonuç

Yeni iletiĢim teknolojilerinin geliĢmesi, tüketicilerin daha fazla söz hakkına sahip olduğunu ve daha güçlü bir duruma geldiklerini göstermektedir. Sosyal medya aracılığıyla tüketiciler artık bir ürün satın alırken hızlı ve kolay bir Ģekilde bilgi sahibi olmaktadırlar. Daha öncesinde yazılı bir biçimde diğer tüketicilerden bilgi edinme fırsatı olmayan tüketiciler sosyal medya aracılığıyla yabancı kiĢilerden ürün ve hizmet hakkında bilgi edinmeye baĢlamaktadır. Tüketiciler de bu noktada pasif tüketici konumundan çıkarak aktif bir hal almaktadır. Günümüzde de birçok insan sosyal ağ sitelerinde hesap oluĢturmakta, video paylaĢım sitelerinde video paylaĢmakta, sahip olduğu bloglarda ise yazılar yazmaktadır. Sosyal medya araçları, kullanıcılarına fotoğraf, video ve durum paylaĢmalarına, diğer kullanıcılar ile iletiĢim halinde olmaya ve kullanıcıların kendini ifade edebilmelerine imkân tanımaktadır.

Tüketici satın alma davranıĢı açısından değerlendirilebilen sanal tüketici yorumlarının, yapılan çalıĢmalar doğrultusunda bilgi kaynağı olma açısından önem arz ettiği ve satın alma davranıĢına yön verdiği görülmektedir. Tüketiciler oluĢturdukları online tüketici platformları, online tüketici forumları ve bloglar vasıtasıyla düĢünce ve deneyimlerini kolay bir Ģekilde paylaĢabilmektedirler. Ayrıca bu kanalların maliyetinin düĢük ve kolay eriĢilebilir olması nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edildiği görülmektedir. Yorumların okunma nedenleri arasında ise araĢtırma süresini kısaltma, yeni ürünleri öğrenme, uyumsuzluğu azaltma, herhangi bir sanal topluluğa ait olma, fiyat hakkında bilgi edinme, risk azaltma, ürünün nasıl kullanıldığını öğrenme gibi faktörler yer almaktadır. Fakat bu faktörler kuĢakların değiĢme durumuna göre değiĢiklik göstermektedir. KuĢak dönemlerine göre yorumların okunma nedenleri, güven duyma biçimi, etkilenme biçimi, yorumdan bekledikleri fayda ve bunun satın almaya etkisi farklılaĢmaktadır. Buradan hareketle bu çalıĢma, online tüketici yorumlarını farklı boyutları ile değerlendirerek Z KuĢağı’nın satın alma davranıĢını ne yönde etkilediğini ortaya koymaya çalıĢmıĢtır.

Hazırlanan çalıĢma çerçevesinde araĢtırmanın örneklemini Selçuk Üniversitesi ĠletiĢim Fakültesi’nde öğrenim gören öğrenciler oluĢturmuĢtur. Kota örnekleme yönteminin kullanıldığı bu araĢtırmada ĠletiĢim Fakültesi öğrencilerinin öğrenim

gördükleri bölümlerle orantılı bir Ģekilde 500 öğrenci ile araĢtırma gerçekleĢtirilmiĢtir.

Katılımcılar ağırlıklı olarak; erkek, 20 yaĢında ve 500-1000 TL arasında gelire sahiptir. Ġnternet kullanım deneyimleri 5 yıl ve daha fazladır ve çoğunluk olarak internete akıllı telefon ile eriĢmektedirler. Ayrıca katılımcıların çoğunluğu online tüketici yorumları okumaktadır, günde 4-5 saat internette vakit geçirmekte ve interneti en çok eğlence amaçlı kullanmaktadır. En çok giyim kategorisi hakkında yorum okurken, bu yorumları en fazla sosyal ağ siteleri (Facebook, Twitter, Youtube) üzerinden okumaktadırlar. AraĢtırma çevçevinden ulaĢımıĢ olan sonuçlara göre teknolojik bir nesil olan Z kuĢağı bireylerinin riski azaltmak durumda elektronik kategorisinde en çok yorum okuması beklenen sonuçlar arasındaydı. Fakat çıkan sonuçlara göre giyim kategorisi en çok yorum okunan alandır. Ayrıca teknolojik bir kuĢak Z kuĢağı bireylerinin internette geçirdikleri sürenin 4-5 saat olması da uyum sağladıkları tenolojik düzenin, internetin ve sosyal medyanın getirdiği bir normallik olarak değerlendirilmektedir.

Z kuĢağının demografik özelliklerine göre tüketici yorumlarına bakıĢ açısını belirleme amacı ile Z kuĢağı tüketicilerinin cinsiyete göre tüketici yorumlarına bakıĢ açısı t-testi ve anova ile karĢılaĢtırılmıĢtır. Elde edilen değerlerden cinsiyete ve gelire göre “Yorumdan Beklenen Fayda” boyutunun istatistiksel olarak anlamlı bir Ģekilde farklılaĢtığı anlaĢılmaktadır (p<0,05). Kadın tüketicilerin erkek tüketicilere göre yorumdan beklediği fayda düzeyi daha yüksektir. 3000 TL üzerinde gelire sahip tüketicilerin diğer gelir seviyesine sahip tüketicilere göre yorumdan beklediği fayda düzeyi daha yüksektir. YaĢa, öğrenim türüne ve öğrenim gördükleri bölüme göre “Yorumdan Beklenen Fayda”, Yoruma Yönelik Tutum”, “Yorum Güvenilirliği- Yorum Anonimliği- Olumlu Yorum- Olumsuz Yorum” ve “Satın Alma DavranıĢı” boyutları istatistiksel olarak anlamlı bir Ģekilde farklılaĢmadığı görülmektedir (p>0,05). Farklı yaĢlara, öğrenim türüne ve bölüme sahip Z kuĢağının tüketici yorumlarına bakıĢ açısı birbiri ile benzerdir. Z kuĢağının cinsiyet özelliklerine göre tüketici yorumlarına bakıĢ açısının farklılaĢtığına yönelik geliĢtirilen hipotezde cinsiyete göre yorumdan beklenen faydanın farklılaĢtığı sonucuna varılmıĢtır. Bu

nedenle Z kuĢağının cinsiyet özelliklerine göre tüketici yorumlarına bakıĢ açısı farklılaĢtığına yönelik geliĢtirilen H1 desteklenmemiĢtir.

Z kuĢağının demografik özelliklerine göre satın alma davranıĢının farklılaĢtığına yönelik analiz sonuçları incelendiğinde yaĢ, cinsiyet ve gelire göre “Yorumdan Beklenen Fayda”, Yoruma Yönelik Tutum”, “Yorum Güvenilirliği- Yorum Anonimliği- Olumlu Yorum- Olumsuz Yorum” ve “Satın Alma DavranıĢı” boyutları istatistiksel olarak anlamlı bir Ģekilde farklılaĢmadığı görülmektedir (p>0,05). Farklı yaĢ, cinsiyet ve gelir özelliklerine sahip Z kuĢağının satın alma davranıĢı birbiri ile benzerdir. AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, Z kuĢağının demografik özelliklerine göre satın alma davranıĢının farklılaĢtığına yönelik geliĢtirilen hipotez doğrultusunda anlamlı bir iliĢki gözlenmemiĢtir. Bu nedenle Z kuĢağının demografik özelliklerine göre satın alma davranıĢının farklılaĢtığına yönelik anlamlı bir iliĢki gözlenmemesi nedeni ile geliĢtirilen H2

desteklenmemiĢtir.

Yorumdan beklenen fayda Z kuĢağının satın alma davranıĢı üzerinde etkilidir yönünde geliĢtirilen hipotez ile araĢtırma verileri incelendiğinde yapılan regresyon analizi sonucunda yorumdan beklenen fayda boyutunun satın alma davranıĢı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiĢtir (p<0,05). Z kuĢağının yorumdan beklenen faydaya göre bakıĢ açısı olumlu bir Ģekilde arttıkça satın alma davranıĢı da artmaktadır. Bu nedenle yorumdan beklenen faydanın Z kuĢağının satın alma davranıĢı üzerinde etkili olmasına yönelik anlamlı bir iliĢki gözlenmesi nedeni ile geliĢtirilen H3 desteklenmiĢtir.

Yoruma yönelik tutum Z kuĢağının satın alma davranıĢı üzerinde etkilidir yönünde geliĢtiren hipotez araĢtırma sonuçlarına göre değerlendirildiğinde yapılan regresyon analizinde yoruma yönelik tutum ile satın alma davranıĢı arasındaki iliĢkinin yönü pozitif olmasına rağmen anlamlı bir iliĢki olmadığı görülmüĢtür (p>0,05). Bu nedenle yoruma yönelik tutumun Z kuĢağının satın alma davranıĢı üzerinde etkili olmasına yönelik anlamlı bir iliĢki gözlenmemiĢtir. Elde edilen verilerden yoruma yönelik tutumun Z kuĢağı satın alma davranıĢı üzerinde etkili olmadığı sonucuna varılmıĢtır. Yoruma yönelik tutumun Z kuĢağının satın alma

davranıĢı üzerinde etkili olmasına yönelik anlamlı bir iliĢki gözlenmemesi nedeni ile geliĢtirilen H4 desteklenmemiĢtir.

Yorum Güvenilirliği- Yorum Anonimliği- Olumlu Yorum- Olumsuz Yorum, Z kuĢağının satın alma davranıĢı üzerinde etkilidir yönünde geliĢtirilen hipotez incelendiğinde yapılan regresyon analizi sonucunda bu boyutların satın alma davranıĢı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiĢtir (p<0,05). Z kuĢağının bu boyutlara göre bakıĢ açısı olumlu bir Ģekilde arttıkça satın alma davranıĢı da artmaktadır. Yorum Güvenilirliği- Yorum Anonimliği- Olumlu Yorum- Olumsuz Yorumun, Z kuĢağının satın alma davranıĢı üzerinde etkili olmasına yönelik anlamlı bir iliĢki gözlenmiĢ ve bu boyutların satın alma davranıĢı üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıĢtır. Bu nedenle Yoruma Güvenilirliği- Yorum Anonimliği- Olumlu Yorum- Olumsuz Yorumun Z kuĢağının satın alma davranıĢı üzerinde etkili olmasına yönelik anlamlı bir iliĢki gözlenmesi nedeni ile geliĢtirilen H5 desteklenmiĢtir.

Bununla birlikte Z kuĢağının tüketici yorumlarına bakıĢ açısı ile satın alma davranıĢı arasındaki iliĢki korelasyon analizi ile test edilmiĢtir. Analiz sonuçları incelendiğince “Yorumdan Beklenen Fayda”, Yoruma Yönelik Tutum”, “Yorum Güvenilirliği- Yorum Anonimliği- Olumlu Yorum- Olumsuz Yorum” ile “Satın Alma DavranıĢı” arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir iliĢki olduğu (p<0,05) sonucuna varılmıĢtır. BaĢka bir ifade ile Z kuĢağının tüketici yorumlarına bakıĢ açısı olumlu bir Ģekilde arttıkça satın alma davranıĢı da artmaktadır.

Z kuĢağı tüketicilerinin internette günlük geçirdikleri süreye ve internetten alıĢveriĢ yapma sıklığına göre tüketici yorumlarına bakıĢ açısı ve satın alma davranıĢı anova testi ile karĢılaĢtırılmıĢtır. Analiz sonuçları incelendiğinde günlük internette geçirilen süreye ve alıĢveriĢ yapma sıklığına göre “Yorumdan Beklenen Fayda”, Yoruma Yönelik Tutum”, “Yorum Güvenilirliği- Yorum Anonimliği- Olumlu Yorum- Olumsuz Yorum” ve “Satın Alma DavranıĢı” boyutları istatistiksel olarak anlamlı bir Ģekilde farklılaĢmadığı görülmektedir (p>0,05). Ġnternette günlük farklı süreler geçiren Z kuĢağının tüketici yorumlarına bakıĢ açısı ve satın alma davranıĢı birbiri ile benzer olmakla birlikte internetten alıĢveriĢ yapma sıklıkları farklı olan Z

kuĢağının tüketici yorumlarına bakıĢ açısı ve satın alma davranıĢı da birbiri ile benzerdir.

Sonuç olarak; tüketiciler yeni iletiĢim teknolojilerinin sağladığı avantajlar ile araĢtırma süresini kısaltma, pazardaki yeni ürünleri öğrenme, fiyat hakkında bilgi edinme, risk azaltma, bir ürünün nasıl kullanıldığını öğrenme gibi nedenlerden online tüketici yorumlarını okumaktadırlar. AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgularda, demografik özelliklere göre “yorumdan beklenen fayda” boyutunun anlamlı bir Ģekilde farklılaĢtığı sonucuna varılmıĢtır. Kadın tüketicilerin erkek tüketicilere oranla yorumdan beklediği fayda düzeyinin yüksek olduğu ve gelir arttırca yorumdan beklenen faydanın arttığı tespit edilmiĢtir. Fakat demografik özelliklerin satın alma davranıĢına yönelik olarak farklılaĢtığına dair anlamlı bir iliĢki tespit edilememiĢtir.

Yorumdan Beklenen Fayda, Yorum Güvenilirliği- Yorum Anonimliği- Olumlu Yorum- Olumsuz Yorum boyutlarının satın alma davranıĢı üzerinde etkili olduğu, Yoruma Yönelik Tutum boyutunda ise tutum ve satın alma davranıĢı arasındaki iliĢkinin yönü pozitif olmasına rağmen anlamlı bir iliĢki olmadığı tespit edilmiĢtir.

AraĢtırma, online tüketici yorumları üzerine çok fazla araĢtırma yapılmaması nedeni ile literatürdeki eksiklikleri kapatmakta ve yapılan yeni çalıĢmalar için kaynak oluĢturmaktadır. AraĢtırma sonucu ile elde edilen bulguların; literatüre katkılar yapabileceği, elde edilen verilerin internet ve sosyal medya ortamlarını pazarlama iletiĢimi kapsamında, pazarlama stratejisi ve planlarına dahil etmek isteyen firma ve kurumlar açısından fayda sağlayacağı umulmaktadır. Online tüketici yorumları üzerine araĢtırma yapacak kiĢiler, örneklem kitlesini büyütüp tek bir ürün/hizmet grubunu esas alarak ya da deneysel bir çalıĢma gerçekleĢtirerek literatüre yeni bir çalıĢma ile katkıda bulunabilirler.

Kaynakça

Abbate, Janet (2007). Ġnternetin popülerleĢmesi. (Editör: David Crowley, Paul Heyer). İletişimin Tarihi. Ankara: Phoenix, 472-479.

Ahmed, A. (2013), “Online Reviews – The New Word of Mouth”, Online Reviews and Your Business. http://blogemarketingguides.extension.umn.edu/2013/07/ online-reviews-new-word-of mouth.html. EriĢim Tarihi: 20 Nisan 2017.

Akar, Erkan (2009). Web 2.0 ile değiĢen pazarlama ve yeni kuralları. Pazarlama ve

İletişim Kültürü Dergisi. 8(28), 47-55.

Akar, Erkan (2010). Sosyal Medya Pazarlaması Sosyal Webde Pazarlama Stratejiler. Ankara: Efil Yayınevi.

Akıncı Vural, B. ve CoĢkun, Gül (2006). Yeni medya ortamında e-pazarlama iletiĢim: gsm operatörlerinde e-promosyon ve e-reklam kullanımı. Yeni İletişim

Ortamları ve Etkileşim Ulaslararası Konferansı. 1-3 Kasım. 105-118.

Aksoy, Ramazan ( 2006). İnternet Ortamında Pazarlama. Ankara: Seçkin.

Alikılıç, Özlem ve Onat, Ferhat (2007). Bir halkla iliĢkiler aracı olarak kurumsal bloglar. Journal of Yasar University, 2 (8), 899-927.

Altuntuğ, Nevriye (2012). KuĢaktan kuĢağa tüketim olgusu ve geleceğin tüketici profili. Organizasyon Ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4(1), 203-212.

Anteplioğlu, Pınar (2005). Hizmet Sektöründe Kulaktan Kulağa İletişimin Etkileri:

Ankara’da Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama, BasılmamıĢ Yüksek Lisans

Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Artemova, Alexandra (2018). Engagıng Generatıon Z Through Socıal Medıa

Marketing, Lisans Tezi, South- Eastern Finland University of Applied

Assael, Henry (1998). Consumer Behavior and Marketing Action (6. Baskı). Ohio: South Western College Pub.

Awad, Naaveen F. ve Zhang, Jian (2007). Stay out of my forum! Evaluating firm ınvolvement in online ratings communities. System Sciences-HICSS 2007-40th

Annual Hawaii International Conference. 3-6 Ocak. Washington: IEEE

Computer Society, 153-158.

Ball, Ken ve Gotsill, Gina (2011). Surviving the Baby Boomer Exodus: Capturing

Knowledge for Gen X and Y Employees. ABD: Course Technology, Cengage

Learning.

Bannon, Shele, Ford, Kelly ve Meltzer, Linda (2011). Understanding millennials in the workplace. CPA Journal, 81(11), 61-65.

Barefoot, Darren ve Szabo, Julie (2010). Friends With Benefits: A Social Media

Mrketing Handbook. San Francisco: William Pollock.

BaĢaran, Funda (2010). Yeni iletiĢim teknolojileri, alternatif iletiĢim olanakları.

Mülkiye Dergisi. XXXIV (269), 255- 270.

Baycan, Pelin (2017). Y kuĢağının satın alma davranıĢları üzerinde sosyal medyanın etkisi. Dış Ticaret Enstitüsü Working Paper Series. 53 (01).

Beekman, Trent (2011). Fill in the generation gap. Strategic Finance, 93(3), 15-17. Bickart, Barbara ve Schindler, Robert M. (2001). Internet forums as influential

sources of consumer information. Journal of Interactive Marketing, 15(3), 31- 40.

Blossom, John (2009). Content Nation: Surving and Thriving as Social Media

Changes Our Work, Our Lives, and Our Future. Indiana: Wiley.

Boyd, Danah M. ve Nicole, Ellison B. (2007). Social network sites: definition, history, and scholarship. Journal of Computer-Mediated Communication, 13 (1), 210-230.

Bronner, Fred ve Hoog, Robert (2011). Vacationers and ewom: who posts, and why, where, and what. Journal of Travel Research, 50 (1), 15-26.

Büyükaslan, Ali ve Kırık, Ali M. (2013). Sosyalleşen Birey Sosyal Medya

Araştırmaları. Konya: Çizgi Yayınevi.

Cao, Qing, Duan, Wenjing ve Gan, Qiwei (2011). Exploringdeterminants of votingforthe“helpfulness” of online user reviews: a textminingapproach.

Decision Support Systems. 50, 511-521.

Cekada, Tracey L. (2012). Training a multigenerational workforce. Professional

Safety, 57(3), 40-44.

Cheung, Christy M.K. ve Lee, Matthew K.O. (2012). What drives consumers to spread electronic word of mouth in online consumer-opinion platforms. Direct

Decision Support Systems, 53(1), 218-255.

Chatterjee, Patrali (2001). Online reviews – do consumers use them. ACR 2001

Proceedings. GA: Association for Consumer Research, Cilt 28, 129-134.

Chen, Yubo, Fay, Scott ve Wang, Qi (2011). The role of marketing in social media: how online consumer reviews evolve. Journal of Interactive Marketing. 25 (2), 1-32.

Chen, Yubo ve Xie, Jinhong (2008). Online consumer review: word-of-mouth as a new element of marketing communication mix. Management Science, 54(3), 477-491.

Cheung, Christy. M., Lee, Matthew. K. ve Thadani, Dmiple R. (2009). The Impact of Positive Electronic Word of Mouth on Consumer Online Purchasing Decision.

Visioning and Engineering the Knowledge Society. 16-18 Eylül 2009, 501-510.

Cheung, Christy ve Lee, K. O. Matthew (2008). Online consumer reviews: does negative electronic word-of-mouth hurt more? Proceedings of the Fourteenth

Chevalier, Judith ve Mayzlin Dina A. (2006). The effect of word of mouth on sales: online book reviews. Journal of Marketing Research, 43(3), 345-354.

Clarke, Peter B. (2012 ). Din Sosyolojisi, (Çev. Ġ.Çapcıoğlu), Ġstanbul: Ġmge Kitabevi.

Clare, Carl (2009). Mres extended abstract: factors of online reviews that Influence consumer-buying decisions in b2c e-commerce. Doctoral Symposium, 1-8.

Clemons, E.K., Gao, G. ve Hitt, L.M. (2006), “When Online Reviews Meet Hyperdifferentiation: A Study of the Craft Beer Industry”, Journal of

Management Information Systems, 23, 2, 149-171.

Cohen, L., Manion, L., & Morrison, K. (2008). Research Methods in Education. New York: Routledge.

ComScore. (2007). Online Consumer- Generated Reviews Have Significant Impact

on Offline Purchase Behavior. https://www.comscore.com/Insights/Press-

Releases/2007/11/Online-Consumer-Reviews-Impact-Offline-Purchasing- Behavior EriĢim Tarihi: 06.04.2018.

www.connectedvivaki.com. Genç Nesil Satın Alma Sürecinde Dijital Woma

Başvuruyor. http://www.connectedvivaki.com/genc-nesil-satin-alma-surecinde-

dijital-womabasvuruyor/. EriĢim Tarihi: 20.01.2018. Cüceloğlu, Doğan (1994). İnsan ve Davranışı. Ġstanbul: Remzi.

Çakır, Vesile (2004). Yeni İletişim Teknolojilerinin Reklam Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi Özeti, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitisü.

De Cooman, Rein ve Dries, Nicky (2012). Attracting generation y: how work values predict organizational attraction in graduating students in belgium, Managing

th New Workforce, 44-63.

Decker, Reinhold ve Trusov, Michael (2010). Estimating aggregate consumer preferences from online product reviews. International Journal of Research in

Deloitte, (2015). Omni-Channel Retail: A Deloitte Point of View.

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/se/Documents/technology/Om ni-channel-2015.pdf EriĢim Tarihi: 12.06.2019.

Deitel, H. M., Deitel, P. J. ve Nieto, T. R., (2000). Internet and World Wide Web

How to Program. New Jersey: Prentice Hall.

Demir, Mehmet Özer (2011). Risk algısının marka sadakatine etkisi: cep telefonları kategorisinde bir uygulama. Ege Akademik Bakış, 11 (2), 267-276.

Edmunds, June ve Turner, Bryan (2002). Generations, Culture and Society. Bucking- ham: Open University Press.

Eldeniz, Levent (2010). Ġkinci medya çağında etkileĢimin rolü ve web 2.0. (Editör: Filiz Aydoğan ve AyĢen Akyüz). İkinci Medya Çağında İnternet. Ġstanbul: Alfa, 18-35.

Eley, Brandon ve Tilley, Shayne (2009). Online Marketing Inside Out. Canada: SitePoint.

Elmore, Leonard (2011). Competing for jobs when you’re up against your mum, your grandpa, and your pers. Women In Business. Summer, 37-39.

Engel, F. James, Blackwell D. Roger ve Miniard, W. Paul (1990). Consumer

Behavior (8. Baskı). Orlando: The Dryden Press.

Evans, Dave (2008). Social Media Marketing An Hour A Day. Indiana: Wiley.

Evans, Dave ve McKee, Jake (2010). Social Media Marketing. Indiana: Wiley Publishing.

Finch, Jeremy (2015). What is Generation Z, and What Does İt Want. https://www.fastcompany.com/3045317/what-is-generation-z-and-what-does- it-want. EriĢim Tarihi: 08.02.2019.

George, Darren ve Mallery, Paul (2010). SPSS for Windows Step by Step: A Simple

Guide and Reference. Boston.

Gıddens, Anthony (2001). Sosyoloji. (Çevirmen: Ülgen Yıldız). Ankara: Phoenix. Glass, Amy (2007). Understanding generational differences for competitive success.

Industrial and commercial training, Industrial And Commercial Training. 39 (2), 98-103.

Goodfellow, Tom ve Graham, Sarah (2007). The blog as a high impact institutional communication too. The Electronic Library, 25 (4), 395-400.

Gökçe, Birsen (1988). Toplumsal Bilimlerde Araştırma. Ġstanbul: SavaĢ Yayınları. Göksel, A. Bülend, KocabaĢ, Füsun ve Elden, Müge (1997). Pazarlama İletişimi

Açısından Halkla İlişkiler ve Reklam. Ġstanbul: Yayınevi Yayıncılık.

Göksel, A. Bülend ve Baytekin, Pelin (2013). Temel Pazarlama Bilgileri. Ġzmir: Ege Üniversitesi.

Green, Brent. (2006). Marketing to Leading-edge Baby Boomers: Perceptions,

Principles, Practices, Predictions. ABD: Paramount Market Publishing.

Greenfield, Susan (2009). Id: The Quest for Meaning in The 21st Century. UK: Hachette.

Geray, Haluk (1994). Yeni İletişim Teknolojileri Toplumsal Bir Yaklaşım. Ankara. Gülmez, Mustafa (2011). Ġnternet üzerinde ağızdan ağıza pazarlama uygulama

örnekleri. İnternet’te Ağızdan Ağıza Pazarlama Uygulamaları. 2 (1), 29-36. Hammill, Greg (2005). Mixing and Managing Four Generations of Employees.

http://fdu.edu/newspubs/magazine/05ws/generations.htm. EriĢim Tarihi: 10.12.2018.

Hanna, Nessim ve Wozniak, Richard (2001). Consumer Behavior An Applied

Harta, Gözde ve Sarı, Emre (2018). KuĢakların tüketim ve satın alma davranıĢları üzerine bir araĢtırma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar, 11 (61), 968- 980. Hayta, AteĢ B. (2013). A study on the of effects of social media on young

consumers’ buying behaviors. European Journal of Research on Education,

Special Issue: Human Resource Management, 65-74.

Hennig-Thurau, Thorsten ve Walsh, Gianfranco (2003). Electronic word of mouth: motives for and consequences of reading customer articulations on the ınternet.

International Journal of Electronic Commerce, 8 (2), 51-74.

Heyne, Lars (2009). Electronic Word Of Mouth, - A New Marketing Tool?, Yüksek Lisans Tezi, University of Applied Sciences.

Holtz, Shel ve Demopoulos, Ted (2006). Blogging For Business: Everything You

Need To Know And Why You Should Care. Chicago: Kaplan Publishing.

Howe, Neil ve Strauss, William (2000). Millennials Rising: The Next Great

Generation, New York: Vintage Books.

Hoyer, D. Wayne ve Maclnnis, J. Deborah (2004). Consumer Behavior (3. Baskı). Boston: Houghton Mifflin Company.

Hu, Nan, Liu, Ling ve Zhang, Jennifer (2008). Do online reviews affect product sales? The role of reviewer characteristics and temporal effects. Information

Technology and Management, 9(3), 201-214.

Huang, Jen-Hung ve Chen, Yi-Fen (2006). Herding in online product choice.

Benzer Belgeler