• Sonuç bulunamadı

Onbeş Yaş Üzeri Yelken Sporcuları Odak Grubu Sonuçlar

YELKENCĐLĐK VE TÜKETĐCĐ DAVRANIŞLARI: KALĐTATĐF SÜRECE ĐLĐŞKĐN BULGULAR

4.1. ODAK GRUP ÇALIŞMALAR

4.1.2. Onbeş Yaş Üzeri Yelken Sporcuları Odak Grubu ve Sonuçları

4.1.2.7. Onbeş Yaş Üzeri Yelken Sporcuları Odak Grubu Sonuçlar

On beş yaş üzeri yelken sporcularına yönelik yapılan odak grubu sonuçlarına göre aşağıdaki ortak noktalara ulaşılmıştır:

• Yelken yapmaya başlamadan önce farklı spor branşları ile uğraşmışlardır. Sporcuların konu hakkında yorumları şu şekildedir:

- S1: “Đlk yaptığım spor basketboldu.”

- S2: “Ben eskiden basketbol oynuyordum sonra ara verdim üç yıl boyunca herhangi bir spor yapmadım. Sonra bir spor yapmam gerektiğini düşündüm ve yelken geldi aklıma.”

- S3: “Ben ilk basketbolla başladım spor yapmaya, daha sonra boyum kısa olduğundan zorlandım basketbolda; ben de boyuma uygun bir spor olan yelkenle uğraşmaya başladım ve devam ediyorum.”

- S4: “Ben spora yüzme ile başladım beş yaşındayken… Yüzme ile yaklaşık dört-beş yıl ilgilendikten sonra sıkıldım, daha doğrusu bir yarışta dördüncü olmuştum, üçüncü olsam Türkiye şampiyonasına gidecektim. Gidemedim. … Bir yıl spor yapmadım daha sonra karate ye başlamıştım. (Gülerek) Bir yıl karate yaptım onda birkaç derecem vardı. Ondan sonra, annemle vapurda giderken yelkenlileri görürdük, annem şu yelkenle uğraş dedi bana beğenmezsen bırakırsın dedi. Karateyi bıraktım ve yelkene başladım bir aylık sürede hoşuma gitti ve bırakmadım bir daha.”

- S5: “Spora ilk yüzme ile başladım ben de.”

- S6: “Ben basketbol oynuyordum yaşım çok küçüktü ve herkesin yanında küçük kalıyordum. Daha sonra yelkene başladım hem yazım dolu geçsin hem de serin olsun diye.” (Gülüşmeler)

- S7: “Spora ilk yüzme ile başladım, basketbolda belediyenin takımında oynadım. Okulun takımında da oynadım, ardından hentbol sporuna geçtim okul takımında oynadım onda da…”

- S8: “Yüzmeye gidiyordum uzun süredir sonra bıraktım.”

- S9: “Arkadaşımla birlikte yüzmeye gidiyorduk, sonra daha ilginç şeyler aramaya başladım.”

- S10: “Ben spora basketbol ile başladım, voleybol ve yüzme de yaptım.”

• Ailelerin yelken sporuna başlamada olumlu veya olumsuz etkisi olmuştur. Konu hakkındaki görüşler şu şekildedir:

- S1: “Đlk başta gitmek istemedim ama denizi sevdiğim için, biraz da babamın baskısıyla başladım optimiste. Ondan sonra lazer e geçtim.” - S2: “Ben yelkene dört yaşımda başlamak istedim. Đlk başlamak

istediğim spor yelkendi ama ufak bir rahatsızlığım olduğundan babam izin vermedi. Sonra annemle babam ayrılınca babam aradan çıktı ve annem izin verdi.”

- S3: “Babam sporla uğraşmamı istiyordu. Ben basketbol, futbol hepsine baktım, yelkeni çok istedim denizi sevdiğim için.”

- S4: “… sonra baktım kuzenim yelken yapmaya başlamış, dedim ben de bir bakayım nasıl bir şeymiş diye. (gülüşmeler) Yelkeni açtıktan sonra kullanıcısı oldum diyeyim yani bırakamadım. Dört senedir yelkenle uğraşıyorum.”

- S5: “… annemle vapurda giderken yelkenlileri görürdük, annem şu yelkenle uğraş dedi bana beğenmezsen bırakırsın dedi. Karateyi bıraktım ve yelkene başladım bir aylık sürede hoşuma gitti ve bırakmadım bir daha.”

- S6: “… babam beni baskete yazdırdı. Onda da derecelerim oldu, ancak antrenörümle anlaşamayınca sporu bıraktım. Sonrasında babam ile evde kalıverdim, babam da benden kurtulmak için yelken sporu kursuna yazdırdı beni. Đyi ki de yazdırmış.”

- S7: “… Yine böyle Cem'in dediği gibi vapurda giderken yelkenleri görüyordum, bir de aile dostlarımızdan biri de tavsiye etti ben de yelkene başladım. Đki yıldır da yelken sporuyla uğraşıyorum.”

- S8: “annem ise bir sporla uğraş dedi yelkeni de çok seviyordum, kardeşimle beraber başladık.”

• Sporcularla yapılan odak grup çalışmasında yine ortak olarak belirtilen başka bir sonuç ise; sporcular kulüp değiştirme konusunda tutucu olmamalarıdır. On beş yaş üzeri yelken sporcularına yönelik yapılan odak grubu sonuçlarından elde edilen çıktı değişkenleri ise aşağıda sunulmuştur:

• Spor yapmak için yelken seçilmiştir: Odak grup üyeleri yelken sporunu genel olarak bir spor faaliyeti olarak değerlendirmekte ve bir fiziksel aktivite olduğunu düşünmektedir. Ancak tüm üyelerin ortak görüşü yelken sporunun “düz koşu” gibi bir spordan çok daha fazla anlam yükledikleri görülmüştür. Bu sporu uzun yıllar yapabileceklerini düşünmekte ve deniz ile sağladığı bağlantı nedeniyle devam ettirmekte istekli olmaktadırlar.

• Aileler etkilemiştir: Sporcunun velisi ya da yakın akrabaları içinde bu spora ilgi duyan ya da fiili olarak bu sporu yapan kişilerin etkileri azımsanmayacak kadar yüksektir. Böyle bir kişi varsa bu etkinin olumlu olduğu gözlenmiştir. Ayrıca ailelerin sporcular üzerinde etkisi yüksektir, her şeyden önce reşit olmayan bireyler olarak ailelerin sağladıkları olanaklarla bu spora devam edebilmektedirler.

• Kulüp değiştirmek konusunda tutucu değiller: Yelken sporunda sporcular futbolda veya benzeri takım bağlılığı yüksek spor dallarında olduğu gibi fanatik davranış tarzları sergilememişlerdir. Bu da yapılan spor dalına daha çok önem vermelerinden kaynaklanmaktadır. Sporlarını yapabilmekte kolaylık sağlayan ve olanaklar sunan her yerde yelken yapma eğilimleri vardır. Sportif başarı önemli olsa da sporun devamlılığı ve sosyal bir aktivite olarak atfedilen önem kulüp değiştirmenin kolaylaşmasını sağlamaktadır.

• Doğa sporu: Yelken sporunun deniz ortamında, rüzgâr gücüyle doğal şartlarda yapılması, sporun yapısındaki doğa ile iç içelik ve özgürlük hissi sporcunun seçimini etkilemektedir. Kontrol edilemeyen faktörler karşısında olmak sporcuların gücünü ve algısını olumlu yönde etkilemektedir.

• Arkadaşları arasında saygınlık kazandıran bir spor: Yelken sporunun kendine has farklılıkları sporcuların sosyal statüsünü ve imajını doğrudan etkilemektedir. Sporcular yelken sporu yapmanın kendilerine toplum içinde saygınlık verdiğini düşünmektedir. Yelken sporunun bireylerin davranışlarına yaptığı olumlu katkı bu etkiyi güçlendirmektedir.

• Ders başarısına etkisi konusunda uzlaşılan bir fikir yok: Genel anlamda spor yapmaya harcanan zamanın ders başarısına olumlu veya olumsuz etkilediği konusunda bir uzlaşma sağlanamamıştır.

4.2.ODAK GRUP ÇALIŞMALARI SONUÇLARI ÜZERĐNE GENEL